agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-08-2005, 08:00   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
Ormana 'askeri' kamuflaj

Halkın, çam ağacını askeri alan kabul etmesinden yola çıkan İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, çam ağaçları dikerek 50 yılda ormanı yüzde 16 büyüttü.

İSTANBUL - Kaçak şehirler oluşturularak ormanların yokedildiği İstanbul'da, orman idaresi, halkın askeri ve yasak bölge hassasiyetini göz önüne alarak yaptığı çalışmalar sonucu, son 50 yılda kente 400 bin dönüm ormanlık alan kazandırdı. Söz konusu 400 bin dönümlük alan, şu an İstanbul'daki ormanlık alanın yüzde 16'sını oluşturuyor.

'Üniformalı ağaçlar'
İstanbul Orman Bölge Müdürü Faruk Çebi, yeşillendirme çalışmalarında elde ettikleri bu başarının sırrını şöyle açıkladı: "Türkiye'de halk, ibreli ağaç türlerinin (yaz-kış yeşil kalan sahil çamı, fıstık çamı ve karaçam) olduğu yerleri askeri veya yasak bölge kabul ediyor. Bu nedenle, buralarda kaçak yapılaşmayı göze alamıyorlar. Halk, bu ağaçlara 'üniformalı ağaçlar' diyor.
İdare, son 50 yılda çalışmalarının çoğunu bu hassasiyete dayanarak yaptı. Korunmasını istediğimiz boş, şahsa ait veya Hazine arazilerini ibreli ağaçlarla yeşillendirdik. Böylece 400 bin dönümlük bir alan şimdi ormana dönüştü. İstanbul'daki ormanların tamamı yerleşim alanlarıyla iç içe. 'Üniformalı ağaçlar' dikmeseydik, bugün o orman arazileri gecekondu alanı olacaktı."
Özellikle şehrin Asya yakasında, TEM'in kuzeyindeki eski tarım alanlarının ormana dönüştürüldüğünü, bölgenin sonra doğal bitki örtüsüne kavuşacağını belirten Çebi, İstanbul'un su ve oksijen kaynağı olan ormanların serüvenini şöyle anlattı:
"Kentin kadastrosu 1940'larda yapıldı. Bu, uydusuz ve harita üzerinde yeşile yakın görünen yerlerin orman alanı olarak işaretlenmesi şeklinde yapılmış. İşaretlenen yerlerin büyük çoğunluğu orman alanı değildi. Çalılık ve boş Hazine arazileri de orman bölgesi olarak çizilmiş.

2B'lik alan yüzde 6
Bugün İstanbul'daki ibreli ormanların hepsi 1960'larda başlayan ağaç dikimleriyle oluşturuldu. Kentteki ibreli ormanların evveliyatı orman değil, çalılık ve vatandaşın tarlasıdır. 400 bin dönüm, yani mevcut orman alanının yüzde 16'sı teşkilatın çalışmasıyla ormana katıldı.
Şu an 2B yani orman özelliğini yitirmiş alan 150 bin dönüm. Bu, ormanlık alanın yüzde 6'sı. Ürettiğimiz yüzde 16 yeni alandan bunu düşersek, ormanlarımızda yüzde 10 artış olduğunu söyleyebiliriz. İstanbul'da şehrin yüzde 45'i orman ya da yeşil alan. Bu az değil ve ancak vatandaşın işbirliğiyle korunabilir."

Sıra taşocaklarında
Orman yangınları ve işgallere karşı *** 177 ihbar hattının çok önemli olduğunu hatırlatan Çebi, "Son birkaç yılda, Sultançiftliği'nde çok değerli 300 dönüm boş araziyi ağaçlandırdık. Kınalıada'da 27 dönüm yeni orman oluşturduk. Şile'de 700 dönümlük boş araziyi ağaçlandırdık.
Dikim mevsimi olan ekim ve kasımda, Şile'deki terk edilmiş eski maden ocaklarının oluşturduğu 2 bin dönüm boş araziyi de ağaçlandıracağız" dedi

SELİM EFE ERDEM

Kaynak: http://www.radikal.com.tr

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024