agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-10-2005, 07:31   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Orman katliamı yapılmadı

Pazartesi Sohbeti'nin bu haftaki konuğu Koç Üniversitesi'nin rektörü Prof. Dr. Atilla Aşkar. Aşkar, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu. Doktorasını Princeton Üniversitesi'nde yapmış. 1993 yılında Koç Üniversitesi'nde önce Fen-Edebiyat Fakültesi dekanlığı ardından Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcılığı yapan Aşkar ile Koç Üniversitesi'nin neden farklı olduğunu konuşmak için buluştuk.

Koç Üniversitesi neden özel? Niye herkes orada ders vermek istiyor? Veliler önce Koç'un eğitim sistemini neden benimsemedi? Rektör Aşkar ile üniversite kampusunda buluştuk. Bilmeyenler için küçük bir hatırlatma. Koç Üniversitesi'si 1993 yılında Vehbi Koç tarafından kurulmuş. Okul içi yapılan harcamaların büyük bir bölümü Vehbi Koç Vakfı tarafından karşılanmakta.

2000 yılında kampusunu Rumeli Feneri'ne taşıyan üniversitenin orman içinde 25 hektarlık bir alana yayılması çeşitli eleştirilere maruz kalmıştı. Koç Üniversitesi yöneticileri önce, "Ağaçları katlederek bina yaptılar" açıklamalarıyla çevrecilerin gündemindeydi. Ardından orman arazisini tahrip ettikleri gerekçesiyle haklarında çeşitli davalar açıldı. Hatta araziden tahliye kararı alındığı ve Koç Üniversitesi'nin bulunduğu kampusun Orman Bakanlığı'na devredileceği söylentileri gün geçtikçe yayılmaya başladı. Aşkar ile ağaç katliamı yapıldı iddialarını ve tahliye söylentisini de konuştuk. Koç Üniversitesi'nin kampusu gerçekten de etkileyici.

Etrafı gezerken gözüme Vehbi Koç'un oturan heykeli çarptı. Aşkar ile iki kenarına oturup fotoğraf çektirirken rektör bu heykelin öğrenciler tarafından ne kadar sevildiğini anlattı. "Yeni öğrencilerin hepsi burada fotoğraf çektirirler. Hatta bazıları haylazlık yapıp, kucağına oturup poz veriyorlar. Bazıları yan yana dizilip bacak bacak üstüne atıyor. Her şey bir tarafa Vehbi Bey'in öğrenciler içinde bu kadar çok sevilmesi ve fotoğraflarla yaşatılması son derece güzel."

Başınızda bu aralar önemli bir dert var. Orman arazisini işgal ettiğiniz için hakkınızda davalar açıldı. Hatta tahliyenin gündeme geldiği bile söylendi. Bu konuyu açıklığa kavuşturalım. Bir kere burası yapılırken bütün hukuki prosedüre uyulmuştur. Yani yasa dışı tek bir çivi bile çakılmamıştır. Buranın eski fotoğrafları var. Şöyle ağaç katliamı yapıldı böyle ağaç kesildi deniliyor. Bunların hiçbiri doğru değil.

* Ağaç kesilmedi mi? Orman katliamı olmamıştır burada. Çevreciler etraftaki betonlaşmayı ve yapılanmayı dikkate alsınlar. Herhalde elli sene sonra bir bizim burası yeşil kalacak. Bebek sırtlarına baksınlar lütfen, bir Robert Koleji'nin olduğu yer yeşillik. Gerisi beton... Yani buradan çevrecilere mesajım, müsterih olsunlar yeşilliği en çok koruyan biziz. Burayı da koruyacağız.

* Ya arazi davaları? Teknik olarak son derece karışık bir çok hukuki sorun var. Özetle anlatayım. Biz üniversiteyi yaptığımız zaman belli bir yasa vardı. Sonra o yasa iptal edildi. İptal edilen yasanın yerine çıkan ile biz devam ettik. Danıştay'da bazı davalar kazandık, bazılarını kaybettik. Sonuç olarak burası Ecevit hükümeti döneminde 40 yıllığına Koç Üniversitesi'ne verildi. Tabii yanlış anlaşılmasın, tapusu verilmedi, sadece kullanım hakkı verildi. Biz de o kullanım hakkına dayanarak tesisi yaptık, bitirdik. Daha önce Danıştay'tan bize ücretsiz tahsis edilmişti, şimdi ücret de ödüyoruz.

* Ne kadar kira veriyorsunuz? Yıllık 350 bin dolar ödüyoruz Maliye Bakanlığı'na. O bedel tayin edilene kadar da bir süreç yaşadık. Enflasyona göre artıyor. En son Danıştay'dan kuvvetli bir karar çıktı, bazı hukukçular başka, diğerleri başka yorumluyor. Çok teknik bir konu yani.

* Peki ya tahliye kararı? Doğru mu? Tahliye kararları zaman zaman olur. Örneğin daha önce bedelsiz oturuyoruz diye tahliye kararı çıkmıştı, bedelini şimdi ödüyoruz. Biliyorsunuz burası orman arazisi, o yüzden ağaçlık bölge olmasa bile son derece titizleniliyor. Mutlaka gün gelecek ve burasının Türk gençliğine hediye olduğu görülecek.

Buraya yarım milyon dolar yatırım yapıldı. Burada her üç öğrenciden birisi burslu okuyor. Sonuçta Koç Üniversitesi Türkiye için çok önemli, değerli bir üniversitedir. 3200 öğrenciye ulaştık, bunların 2850'si lisans öğrencisidir. Biz 2007 yılında 3000 lisans 400 de lisans üstü öğrenciyle devam etmeyi hedefliyoruz. Türkiye iletişim, teknoloji ve enformatik alanlarında AB'den 19 tane proje alabildi, bunlardan dört tanesi Koç Üniversitesi'nde.

Balçiçek Pamir

Kaynak: www.sabah.com.tr

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024