agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-04-2005, 09:53   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Ağaç Köklerine Hayat Veren Usta

Günümüzde neyin sanat, neyin sanat olmadığını anlamak zor gibi görünse de, sanat tarihi deneyimlerini de içeren belli kriterler ışığında bir sanat türünün üzerinde sağlıklı sonuçlara ulaşabiliriz.

Gelin sıcağı sıcağına 2004 Türkiye'sinde yaşayan bir örnek üzerinde konuyu daha detaylı açalım: Ömer boz ustanın elinde yerden topladığı ağaç köklerine bakalım. Bir çok insan için bu ağaç kökleri ilk bakışta bir anlam taşımazlar. Anadolu kadını için "Öreke" yapmaya veya hamur açmak için "oklava" yapmaya, pikniğe giden biri içinse mangal yakmaya yarar. Ya Ömer Boz Usta için ?...

Hayatımıza anlam vermek ve hayatı daha da yaşanılır hale getirmek için sanata ihtiyacımız var. Ya biz yapacağız ya da birileri hayatımıza sanatı taşıyacak. Birilerinin sanatı yapmasından çok, bizim yapmamız… Bu yazımızın konusu Ömer Usta, bizim için canlı bir örnek. Sanatçı ruhlu insanlar çevrelerine bakarken, nesnelerin işlevlerine, yani işe yararlılığına bakmazlar. Onlar için her nesne, obje yani her malzeme bir şeyi çağrıştırmalıdır. Yani bir şey bir şeye benzemelidir. Ya da hatırlatmalıdır. Bir dal parçasına bakan Ömer Usta bu dalın neye yaradığına bakmıyor. "Bu dal neye benziyor ?" veya " Bu dal neyi hatırlatıyor ? " diye bakıyor. Bulduğu dal, onun bilinç dışında bir anlama dönüşmüşse, yani o dal parçasında bir başka şeyin formu biçimi oluşmaya başlamışsa, o dal parçasını Ömer Usta'ya ateşe attıramazsınız.

Usta için bu dal parçasına biçim vermek saf ve yalın duygularla bir maceraya girişmek demektir. Risk her zaman var. Dal oyulurken kırılabilir veya yontarken bozulabilir. Fakat Ömer Usta yontarken hisleriyle gideceği yere kadar gidecek ve bu yontuyla yeni bir gerçeklik kazandıracaktır. Ustanın yontulan bu ağaç kökleri sanatsal önemli iki değer taşımaktadır ;Yontuların expresif ve naif oluşları… Usta doğada bir çok insanın fark edemediğini görmektedir. Düş gücü ile her bir kök parçasına bir anlam yüklemektedir. Hisler, duygular hareket halindedir. Köklerin doğal formlarıyla kendi iç ritmi uyum içindedir ve bu uyum ile yola çıkan usta ya yontuyu bozacak ya da yontu amacına ulaşmış bir heykel olarak var olacaktır.

Köklere hayat veren Ömer Usta, daha nice yapacağın heykeller için şimdiden ellerine sağlık …

Kaynak: http://www.fethiyedergisi.net/2005/n...088057481&pg=1

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024