agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-04-2005, 08:45   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Polenin sorumlusu kavak mı, çınar mı?

Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD), kavakların mayıs ayında rüzgarın da etkisiyle çevreye yaydıkları pamukçukların "polen olduğu, astımlı, amfizemli ve alerjisi olan hastaları rahatsız ettiği" iddialarını araştırdı. Orman Bakanlığı Kavakçılık Araştırma Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Botanik Anabilim Dalı, "kavak ağaçlarından uçuşan pamukçukların polen olmadığı" görüşünü bildirdi. Prof. Dr. Burhan Aytuğ da kavak kesen belediyelerin, bunların yerine kestane, çınar, manolya dikeceklerini ancak çınar ağacının kavaktan çok daha fazla allerjik polen vereceğini savundu. Konuyla ilgili görüşler şöyle:

Faruk Anılsın (İstanbul Park ve Bahçeler Müdürü): Kavaklar zararlı

Kavaklar, sadece polen zararı olan değil aynı zamanda hızlı büyüyen, kök sistemiyle yeraltı sistemlerini bozan, ani devrilmelerle mal ve can kaybına yol açan ağaç türüdür. Biz, şehir estetiğine uygun bir ağaç olmadığı için başka ağaç türleri düşündük. Bunu da 25 yıla kadar yapmayı planladığımızı söyledik. Birdenbire kaldırmayı düşünmüyoruz.


Ceyhun Göl (A.Ü. Çankırı Orman Fakültesi):Çınar bir gelenektir

Kavak şehir içi ağaçlandırmasında önerilmez. Hem ağacın kendisi hem de poleni çevre kirlliği yaratır. Çınar ağacı Osmanlılar'dan beri gelen bir gelenektir. En çok dayanan türdür. Yol kenarı ve şehir içi ağaçlandırmada çınar daha çok tavsiye ediliyor. Çınar, hava kirliliğine dayanma açısından, egzos ve baca gazına karşı da öneriliyor. Bu nedenle kavak tavsiye edilmiyor.

Doç. Dr. Münevver Pınar (A.Ü. Fen Fakültesi): İkisi de dikilmesin

Kavağın polen salma dönemi bir ay. Ancak bu süre çınarda 1.5 - 2 ay. Buna rağmen kavak çok kısa sürede etrafa yayılıyor. Allerji açısından ikisi de sakıncalı. Rüzgarla tozlaşan bitkiler yerine böceklerle tozlaşan elma, ıhlamur ağacı dikilebilir. Bir kavak ağacından yaklaşık 10 - 15 milyar civarında, çınardan ise 5 - 6 milyar polen atmosfere dağılıyor. Bahçelere ikisi de dikilmesin derim.

Prof. Dr. Necmettin Çepel (Emekli öğretim üyesi): Erkek kavak dikilmeli

Her yıl belirli dönemde kavaktan etrafa pamuk yayılır. Rahatsız edenler, çiçek tozu değil, erkek polenlerle tohumlanmış dişi çiçeklerin tohumlarıdır. Kavakların erkekleri ve dişileri vardır. Eğer yol ağaçlandırması kavaklarla yapılacaksa, bunların erkekleri dikilirse bu rahatsızlık ortadan kalkar. Döllenmiş yumurta tohumları insanları rahatsız eder. Kavakların kesilmesine son vermek için erkek kavak yetiştirilmesi gerekiyor. Çınar da polen yayıyor ancak sayısı daha çok olduğu için eleştiriler kavak üzerinde yoğunlaşıyor.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta (Cerrahpaşa): Alerjik etkileri az

Her ikisinin de poleni var. Ancak ikisi de çok fazla alerji yapan polenler değil. Ülkemizde en çok alerji yapan polenler, özellikle tahıllara, çayırda çimenlere bağlı olan polenlerdir. Polen mevsimi bitkiden bitkiye değişir. Çoğu aynı dönemde polen verdikleri için, kavak polenlerinin yoğun olduğunda dönemde insanlar kavak ağacı polenine alerjileri olduğunu düşünür. Yapılması gereken alerjik deri testidir. Kavakların kesilmesinin nedeni polenlerinin alerjisi çok olduğu için değil, pamukçukların çevre kirliliği yaratmasından dolayıdır.

NESLİHAN CUYAR

Kaynak: http://www.milliyet.com/2002/08/13/guncel/gun08.html

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024