agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-05-2005, 22:25   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
Kestane kanseri virüsü, ağaçları kurutmaya başladı

İlk olarak 1904 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde görülen ve 40 yıl içinde ülkedeki tüm kestane ağaçlarını kurutan 'kestane kanseri', şimdi de Türkiye'de yaygınlaşmaya başladı.
Özellikle kestane üretim merkezlerinden Bursa'da virüs her geçen gün hızla yayılıyor. Türkiye'nin önemli kestane üretim merkezlerinden Bursa'da, virüs nedeniyle ağaçların yüzde 20'si kururken, yüzde 25'inin de hastalığın etkisi altına girdiği belirtiliyor. Tarım İl Müdürlüğü ve Uludağ Üniversitesi, hastalığı önlemek için "Kestaneyi kurtarma" projesi başlattı.



Bursa Tarım Müdürü Hüseyin Yıldızer, şehirde 2 yıl önce görülmeye başlanan ve halk arasında "kestane kanseri" olarak tanınan virüs nedeniyle il genelinde 3 bin hektar alandaki 48 bin kestane ağacından yüzde 20'sinin tamamen, yüzde 25'inin de dallarının kuruduğunu söyledi. Yıldızer, kestane virüsünün bulaşıcı türden olduğunu ve uç dallardan başlayarak köke kadar indiğini ve ağacı bir yıl içerisinde kuruttuğunu belirtti. Virüsün önüne geçilmesinin imkansız olduğunu; ancak yapılan kültürel tedbirlerle azaltılabileceğini ifade eden Yıldızer, "Kuruyan kısımlar bilinçli şekilde kesilip hemen orada yakılmalı. Eğer bir başka alana götürülür, ya da yakılmadan bırakılırsa etraftaki ağaçlara da kısa sürede bulaşır." uyarısında bulundu.

Bursa'daki kestane ağaçlarının büyük çoğunluğunun vakıf malı olduğunu, bu yüzden hastalık konusunda vatandaşların fazla ilgi göstermediğini ifade eden Müdür Yıldızer, "Özel arazilerdeki kestane ağaçlarında bu hastalık daha az görülüyor. Çünkü vatandaş kendi mahsulü olduğu için hastalığı yakından takip ediyor. Vakıf malı olan kestaneler ise her geçen gün virüse yenik düşüyor." dedi. Uludağ Üniversitesi ve Tarım İl Müdürlüğü olarak "kestaneyi kurtarma" projesi başlattıklarını kaydeden Yıldızer, "Virüsü teşhis eder etmez, bilimadamları ile bir araya gelerek ne yapabileceğimizi görüştük. Görüşmemizden 'kestaneyi kurtarma' projesi çıktı. Üniversite, 2 yıldır kansere dayanıklı çeşit üretmek için çalışma yapıyor." açıklamasında bulundu. Çalışmaların sonucunun önümüzdeki aylarda netleşeceğini dile getiren Yıldızer, başarılı olunması halinde Tarım İl Müdürlüğü olarak dayanıklı kestane ağacı yetiştirmeye başlayacaklarını söyledi. Fidye Kızık Kestane Kalkınma Kooperatif Başkan Yardımcısı Ertuğrul Sünen, bölgelerindeki kestane ağaçlarının çoğunun dallarının uçlarında kurumaların başladığını belirtti. Kurumaların verimi yüksek oranda düşürdüğüne işaret eden Sünen, konuya çözüm bulunmaması halinde ileriki yıllarda büyük sorunlar ile karşı karşıya kalacaklarını kaydetti. Konunun ehemmiyetinin çiftçilere anlatılması için seminerler düzenleyeceklerini aktaran Sünen, "Son bir yılda bölgemizde 100 civarında ağaç kurudu. Bu durumu çiftçilerimize anlatacağız. Bunun için mahalle mahalle gezerek, çiftçilere hastalığın ehemmiyetini anlatacağız." dedi.

Hastalığı önleme projesi Başbakanlık'a gönderildi
Uludağ Üniversitesi Bahçe Bitkileri Koruma Bölümü ve Kestaneyi Kurtarma Projesi araştırmacısı Doç. Dr. Himmet Tezcan, ağaçları kurutan hastalıkla ilgili olarak proje çalışmalarının tamamlandığını ve geçen hafta Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na gönderildiğini açıkladı. Doç. Dr. Himmet Tezcan, hastalığı önleme projesinin 3-4 ay içerisinde sonuçlanacağını bildirdi. Kestane virüsünün Türkiye'de ilk önce 1967 yılında Kocaeli'nin Karamürsel ilçesi Tepe köyünde görüldüğünü ve zamanla buradan ülke geneline yayıldığının altını çizen Tezcan, hastalığın en büyük artısının kansere neden olan hücrelerinde virüs partiküllerine rastlanmasının olduğunu söyledi. Kestaneleri Kurtarma Projesi'nin 3 aşamadan oluştuğunu dile getiren Tezcan, sözlerini şöyle tamamladı: "Birincisi yeni kestane bahçesi tesis etmek. İkincisi ormanlık alandaki kanserli kestane ağaçlarının temizlenmesi. Üçüncüsü ise kansere karşı etkili kestane yetiştirmek."

14.03.2005
Mehmet Kuru
Bursa

Kaynak: http://www.zaman.com.tr

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024