agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-05-2005, 08:48   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Bu yaz daha çok orman yanacak!

O bir profesör.
İTÜ'de ders veriyor.

Kendi dalında (meteoroloji mühendisliği) dünyanın bir numaralı isimleri arasında yer alıyor. Radyolarda, TV'lerde, gazetelerde yılmadan, bıkmadan, küsmeden uyanlar yapıyor.

Havaya sahip çıkalım.
Suya sahip çıkalım.
Toprağa sahip çıkalım.
Ateşe hakim olalım.


Bunları başarabilmek için de "Meteoroloji Müdürlüğü'nün kadrolarını meteoroloji mühendislerine daha çok açalım" diye yapıcı, yararlı, vatansever, doğasever öneriler getiriyor. Bu açıdan bakınca ben ona "insanoğlunun sevgili kullarından biri" diyebiliyorum.

***

Geçen aylarda Prof. Dr. Miktat Kadıoğlu, "Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü kadrolarında mühendis sayısı çok azdır ve burada siyasi kadrolaşma yapılmaktadır" dedi diye onu mahkemeye verdiler.

500 milyar lira istediler.
Ne parası bu?
Tazminat parası!

Mahkeme açıldı. Mahkeme heyeti 6 kişilik uzman tanıkları dinledi ve Prof. Dr. Miktat Kadıoğlu hakkında "beraat kararı" verdi. Yani Prof. Kadıoğlu'nun "doğruları dile getirdiği" mahkeme tarafından da belgelenmiş oldu. Bu Profesör Miktat Kadıoğlu dün Açık Radyo'nun "Açık Gazetesi"nde "yapıcı, yararlı, doğasever, vatansever haftalık konuşmasını" yaparken; dünyada ve bizim ülkemizde bu yıl "en sıcak yazlardan birinin" yaşanacağı, bu nedenle "orman yangınlarının da artabileceği" uyarısını yaptı.

Fal açılmıyor.
Bilim doğayı izliyor.
Bilim adamı uyanyor.
ormanlar kavrulabilir.

orman ve Çevre Bakanı Sayın Osman Pepe de mutlaka bu bilimsel gelişmelerden haberdardır. Fakat ben onun yurttaşları, orman köylülerini, bakanlığının çalışanlarını, Meteoroloji işleri Genel Müdürlüğü'nü; "Dikkat edelim kavurucu bir yaz geliyor, daha fazla orman yangını çıkabilir" diye uyardığını hiç işitemedim.

***

Çevre Bakanımız, "Şu anda Türkiye'nin en önemli kaynak paketlerinin başında 2B arazilerinin satışı konusu gelmektedir. Sadece İstanbul'da 200 milyon metrekare 2B arazisi var ve bunların toplam ederi 4 milyar dolar" diye demeçler veriyor.

Sanki orman Bakanı değil...
Çevre Bakanı da değil..
Hazine Bakanı...
2B arazilerini satalım.

Hazine'ye milyar dolarlar kazandıralım. Tamam, kazandıralım da; bu yıl kavurucu sıcaklar geliyor. Nem oranı çok yükselecek. Bu yüzden insan hatası, kasti ve hainliği olmadan bile ormanlar kendiliğinden daha fazla tutuşup yanacak. Nem miktan azaldığında ve sıcaklık arttığında "orman bölgeleri için bir erken uyarı sistemini" harekete geçirip, ormanların tutuşması muhtemel noktalarında "Hazır yangın söndürücü ekipler bulundurmak ve gerekiyorsa o günlerde ormanlara insan, taşıt, hayvan hiçbir şey sokmamak" gibi işi kadere -şansa-olura bırakmayan bilimsel önemler de düşünülüyor mu?

***

Kim düşünüyor? Kim titizleniyor? Kimin yüreği çarpıyor. Kimin uykuları kaçıyor?

Eski Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı İsmail Küçük'ün bana verdiği bilgiye göre, "orman yangınlarına karşı önceden uyarıcı görevini yapma özelliği de olan 400'den fazla meteoroloji istasyonunun çok büyük bölümü, şehirlerin hızla büyümesi sonunda kent merkezlerinde kaldığı için nem ölçme, orman yanabilir diye uyarı yapma yeteneğinden" uzaklaşmış durumdalar.



Necati Doğru

2005

Kaynak: http://www.vatanim.com.tr/cat/haber_...8&aranan=orman

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024