agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-06-2005, 13:58   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Şehirden kaçan kuşlara ormanda tahtadan yuva kuruldu

Şehirlerde barınacak yuva bulamadıkları için şehir kenarındaki ormanlara geçen kuşlara tahtadan yuvalar yapıldı. İstanbul Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yaptırılan bin adet kuş yuvası İstanbul civarındaki ormanlara yerleştiriliyor.
İstanbul Çevre ve Orman İl Müdürü Doç. Dr. Mehmet Emin Birpınar, "Kuşlar ormanlar için bir doktor gibidir. Ağaçlara astığımız kuş yuvaları ile hem kuşları hem de ağaçları koruma altına alacağız." şeklinde konuştu. Birpınar, kuş yuvalarının Osmanlı'dan kalan bir misyon olduğunu ancak son dönemde unutulduğu için kuşların şehir merkezinde barınmakta zorluk çektiğini söyledi. İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu temsilcisi Esra Kartal, asılan tahta yuvaların kuşların barınma ve yavrulaması açısından son derce önemli olduğunu belirterek yuva sayısının artırılmasını istedi.
Aşırı betonlaşma ve nüfus artışı gibi olumsuzluklara rağmen kent kuşları şehir içlerindeki parklar ve ormanlık alanlarda varlığını sürdürmeye çalışıyor. Ekosistem içinde dengeyi sağlayan ve 'ormanların doktoru' olarak adlandırılan kuşlar, azalan ağaçlar nedeniyle yuva kurmakta zorluk çekiyor. Kışın yiyecek bulamadığı için güçsüz düşen yaban hayvanlarını yemleyen İstanbul Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, şimdi de kuşlara barınak yaptı. Tahtadan yapılan kuş yuvaları dün Aydos ormanlarındaki ağaçlara yerleştirildi. Kuş dernekleri, yuvaların özellikle küçük kuş türlerinin barınması için önemli bir görev yerine getireceğini dile getirdi. Ağaçlara takılan yuvalarla hem kuşların hem de ağaçların korunacağına dikkat çeken Birbıpar, "Ağaçlara zarar veren tırtıl gibi diğer haşerelere karşı en etkili mücadeleyi kuşlar veriyor." dedi. Çevre ve orman İl Müdürü Birpınar kuşlara ev yapmanın tarihten gelen bir misyon olduğunu hatırlatarak" Çatılı evlerde kuşların barınması için yuvalar yapılırdı. Betonarme evlerde bu imkan olmadığı için kuşlar şehirleri terk ediyor. Şehirde yuva bulamayan kuşlara ormanda yuva kurmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.
İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu temsilcisi Esra Kartal da kuşlar için hazırlanan yuvaların ilerleyen günlerde kuşlar tarafından benimseneceğini ve önemli bir fonksiyona sahip olacağını söyledi. Kartal, "İspinoz, serçe gibi küçük kuşların yumurtaları karga ve diğer büyük kuşlar tarafından yenilerek yavru sayısının azalmasına neden oluyor. Yapılan yuvalarla bunlar önlenmiş olacak." açıklamasını yaptı.
Kuş evlerinin Osmanlı mimarisinde önemli bir yeri bulunuyor. Tarihi binalar, cami saçakları altına yapılan kuş evlerinden bir kısmı günümüze kadar varlığını korumakta. Osmanlı mimarisinde insanlarla hayvanlar arasındaki sıcak dostluğun bir eseri olan kuş evlerinin tarihi 16. yüzyıla kadar gidiyor. İstanbul'daki en eski kuş evleri, 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından yapılmış. Genellikle oyuk şeklinde yapılan bu kuş yuvaları zamanla mimarinin genel özelliği haline geldi. Kuş evlerinin son yıllarda mimariden dışlanması nedeniyle evsiz kalan kuşlar, şehir kenarındaki ormanlarda barınmaya çalışıyor.

Mükremin Albayrak

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/?hn=178866&bl=bolgehaberleri

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024