agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-07-2005, 09:03   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
İlaçlanmayan ormanı tırtıllar yok ediyor

Yağışlardan dolayı ilaçlama yapılmayan meşe ormanlarını tırtıllar yiyor. Kırşehir'in Akçakent ilçesinde yaklaşık 500 hektar, Kırıkkale ve Ankara'da ise biner hektarlık meşe ormanının yaprakları tırtıllar tarafından talan edildi.
'Altın kıçlı kelebek' olarak nitelendirilen böcekler, tırtıl zamanında meşe ağaçlarının yapraklarını yiyerek büyüyor. Haziran ve temmuz aylarında ise kelebeğe dönüşüyor. Orman İşletme müdürlükleri, her yıl bahar aylarında orman zararlılarına karşı ilaçlama yapıyor. Bu sene yağışlardan dolayı ilaçlama yapılmadığını belirten yetkililer, tırtılların artık kelebeğe dönüştüğünü ve yapılacak ilaçlamanın bir faydasının olmayacağını belirtiyor.
Bu sene ilaçlama yapılmayan Kırşehir'in Akçakent ilçesinde yaklaşık 500 hektar meşe ormanı zarar gördü. Daha önce böyle bir olayla karşılaşmadıklarını açıklayan Akçakent Belediye Başkanı Bilgin Dağ, "İlçemiz, Kırşehir ormanlarının yüzde 64'üne sahip. Maalesef şu an meşe ormanlarımızın tamamı iskelete döndü. Bakanlığa yazı yazıldı; ama sanırım bundan sonra yapılacak bir şey olmadığını söylemişler. Tırtıllar artık kelebeğe dönüşüyor." dedi. Kelebeklerin akşamları halkı rahatsız edecek derecede yoğun olduğuna dikkat çeken ilçe esnaflarından Ferhat Sekmen ise akşamları balkonlara çıkamadıklarını belirterek yaz sıcağında camları bile açmadıklarından yakındı.
Kırıkkale'de de aynı sorunun yaşandığını açıklayan Kırıkkale Orman İşletme Şefliği yetkilileri, kendilerinin ilaçlama yapmalarına rağmen tırtıllarla başa çıkamadıklarını söyledi. Yetkililer, "Meşenin olduğu her yerde bu sorun var. Biz bu sene ilaçlama yaptık; ama zirai ilaçlama aletleri ile yaptığımız için ulaşamadığımız yerler oldu. Bin hektar civarında meşe ormanı zarar görmüş durumda." şeklinde konuştu.
Halk arasında "Orman kurudu" söylentilerinin doğru olmadığını kaydeden yetkililer, ormanın kurumadığını, tırtılların ağaçların yapraklarını tamamen yediği için kurumuş gibi bir görüntü oluştuğunu belirtti.

Yavuz Şahin
Kırşehir, Cihan

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/?hn=193323&b...h=20050717&yn=

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024