agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-07-2005, 12:51   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
NASA'nın çektiği fotoğraflar yangınlara müdahalede kullanılıyor

NASA'nın çektiği fotoğraflar, orman yangınlarının tesbitinde kullanılacak. Üç boyutlu fotoğraflar yardımıyla, orman yangınları sırasında uygulamaya konulacak stratejileri belirleyerek, müdahale sürecini hızlandırmak mümkün.
Orman Bölge Müdürlüğü, NASA'dan alınan üç boyutlu fotoğraflar yardımıyla, orman yangınları sırasında strateji belirleyerek, müdahale sürecini hızlandırıyor. Uzay teknolojisi tarımın ardından ormanlar için de kullanılmaya başlandı. Orman Bölge Müdürlüğü, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nden sağlanan üç boyutlu fotoğrafları, kısa bir süre önce orman yangınları sırasında kullanmaya başladı.

Fotoğraflar sayesinde yangın ekipleri ve helikopterler hızlı bir şekilde yönlendirilerek, müdahale stratejisi belirleniyor. NASA'nın fotoğraflarından 1 ay önce yararlanmaya başladıklarını belirten Orman Bölge Müdürü Ahmet Gedikağaoğlu, fotoğrafların yangınlara müdahalede büyük kolaylık sağladığını bildirdi.

Fotoğrafların ücretsiz temin edildiğini belirten Gedikağaoğlu, teknik ekiple birlikte arazinin yapısının değerlendirilerek, ekiplerin yangına müdahalesinin hızlandırıldığını söyledi. Uydu fotoğraflarının ekiplerin can kaybını da önlediğini kaydeden Ahmet Gedikağaoğlu, "Uydu görüntüleri kullanılmış olsa idi Gündoğmuş'ta yanlış konuşlanmadan ötürü 6 arkadaşımızı kaybetmezdik." dedi.

Bölge Müdürü Gedikağaoğlu, 5–10 sene içerisinde Türkiye'nin yangın konseptinin değişeceğini söyledi. Antalya'da halen 51 kuleden gözlem yaptıkları bilgisini veren Gedikağaoğlu, "Bu kulelerde 2'şer kişi en az 7 ay görev yapıyor. Personel başına 2 bin YTL'den ayda 204 bin YTL ödeme yapıyoruz. Bunu 7 ayla çarpınca rakam ortaya çıkar. Bu yüzden ileride konsept değişecek. Uzay teknolojisinden daha fazla faydalanmaya başlayacağız." diye konuştu.

Gedikağaoğlu, "Üç boyutlu fotoğraflar 9 bin metreye kadar net görüntü veriyor. Kuleden yangın ihbarı geldiğinde koordinatlar belirlenerek, harita üzerinde arazinin yapısı inceleniyor. Bölgede en iyi müdahale noktası, ekiplerin ve helikopterin yangına müdahale noktaları belirleniyor. Böylece karar verme süreci hızlanıyor ve yangınların büyümesi önleniyor. Bölgede 1 ay içinde çıkan büyük yangınlara bu şekilde müdahale edildi." dedi.

Kenan Baş
Antalya

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/?hn=195186&bl=bolgehaberleri

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024