agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-01-2006, 08:15   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Türkiye ormanları genişliyor

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, gelecekteki 10-20 yıllık dönemde, Türkiye'deki orman alanlarının, yüzde 30 olan Avrupa ortalamasının üzerine çıkacağını söyledi.



Osman Kahveci, bir eğitim seminerine katılmak üzere geldiği Bursa'da, AA muhabirinin Türkiye'nin çölleşme ihtimali ve mevcut orman alanlarının genişletilmesiyle ilgili sorularını yanıtladı.

İklim şartlarının, bir bölgedeki ormanlık alanın yok edilmesi durumunda, 100 kilometre kuzeye doğru yönelebildiğini ifade eden Kahveci, bir yerin bitki örtüsündeki kötüleşmenin, ormandan, step ve çöle doğru gidiş şeklinde gerçekleştiğini vurguladı.

Orman ve steplere sahip Türkiye'de, çöl bulunmadığını anlatan Kahveci, 'Birileri 'Stepler çöle dönüşecek' diyor. Steplerin çöle dönüşebilmesi için yıllık yağışın 300 milimetrenin altına doğru inmesi gerekiyor. Arap ülkelerinde yağış, yıllık 100 milimetrenin altında. Dünyada genel bir iklim değişikliği olmadan, Türkiye'de çölleşme görülmez' dedi.

'ORMAN ALANLARI AZALMIYOR, AKSİNE ARTIYOR'

Kahveci, Türkiye'deki orman alanlarının azalmadığına, aksine arttığına dikkati çekerek, şöyle konuştu: '1997 yılı envanter sayımına göre 20.7 milyon hektar olan orman alanı, 2004 yılı sayımına göre 21.2 milyon hektara ulaştı. Buna göre, Türkiye topraklarında ormanların kapladığı alan, yüzde 26'dan yüzde 27'ye çıktı. Önümüzdeki 10-20 yıllık dönemde orman alanlarımız, uygulanacak genel çerçeve politikası içerisinde, yüzde 30 olan Avrupa ortalamasının üzerine çıkacak.'

GÖÇLE GELEN ORMAN ARTIŞI

Kahveci, geçmişte kırsal alanda yaşayanların orman alanlarını açarak tarım yaptığını hatırlatarak, göçle birlikte, Türkiye'de kırsal kesimin nüfustaki payının yüzde 70'ten yüzde 30'a inmesiyle birlikte, bu arazilerin yavaş yavaş terk edildiğini belirtti. 4. sınıf tarım alanı tabir edilen bu arazilerin, yaklaşık 4 milyon hektar olduğunu kaydeden Kahveci, şunları söyledi:

'Bu alanlar terk edildi. Biz birşey yapmasak bile ormanlar buraya geliyor. Bölge şefiyken ekin biçtiğim tarlama 5 yıl önce gittiğimde, tarlamı bulamadım. 15 dönümlük alan yok oldu. Türkiye ormanlarına sadece benim 15 dönümüm gitti. Bu süreç devam ediyor. Orman alanlarının artmasındaki en önemli neden, göçle birlikte dağ köylerinde terk edilen arazilerin orman tarafından yeniden geri alınması.'

UYDU FOTOĞRAFINDAN ORMAN ARAZİSİ TAKİBİ

Kahveci, Türkiye'de Marmara Bölgesi'nin belli kesimleri ve İstanbul çevresi gibi rantın yüksek olduğu belli yerlerin bulunduğunu İfade ederek, şunları kaydetti: 'İnsanlar ormandan açma ve yerleşme yaparak arazi kazanıyordu. Bunlar da bitti artık. Orman kadastrosu sınırları tespit edildi. İstanbul'daki 1 metrekareyi havadan takip ediyorum. Belli sürelerle İstanbul'un uydudan fotoğrafını aldırıyorum ve bilgisayarda yapılan karşılaştırma sayesinde, koordinatlarıyla açma yapılan yerler ortaya çıkıyor. Açılan alanlara anında müdahale ediyoruz. Geçmişteki korkular kalktı. Orman kadastrosu sınırlarının tespitiyle birlikte, ormanları açıp arazi kazanma ihtimali tarih oldu.'

Kaynak: www.haber7.com

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024