agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-03-2006, 13:08   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Yangından sonra ağaç kesmek zararı katlıyor

Orman yangınları, seller ya da kasırgalardan sonra zarar görmüş ağaçları kesmek bu felaketlerin sebep olduğu yıkımı kısmen giderecek olan ekosistem yararlarını da ortadan kaldırıyor.

Amerikalı bir grup ekologca Science dergisinde yayımlanan bir makaleye göre zarar gören ağaçların yakacak ya da kereste olarak kullanılmak üzere toplu halde kesilmeleri yangından kurtulabilmiş olan kovuk sakini memelileri barınabilecekleri evlereden mahrum bırakıyor.

Hasarlı ağaçların kesimi ayrıca ekosistemin kendisini toplamasını önleyen bir "ikinci yumruk" etkisi yapıyor. Örneğin ağaçlar üzerinde yaşayan sarmaşık eğrelti otları, orman yangınından sonra yeniden bitebiliyor ancak tutunacakları ağaç gövdelerinin kesilmesi halinde varlıklarını daha fazla sürdüremiyor.

Kaynak: Bilim ve Teknik

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2009, 16:52   #2
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba.

Sn. aybala, Açmış olduğunuz konu son günlerde yanan Ormanlarımızdaki Ağaçların ne olacağı sorusuna güzel bir cevap olmuş.

Tabi ki Orman bir ekosisitemdir ve içinde sadece Ağaçlar yoktur. Ve sağ kalabilen orman canlılarının bir süre sonra yine evlerine döneceği muhakkak.

Ancak Orman Yangınında bildiğim kadarıyla Ağaçların büyük bir bölümü yanmıyor. Yangın esnasında çıkan müthiş sıcaklıkla dallarını kaybedip adeta kavruluyor. Ve sonra da Orman Bakanlığı'nın açtığı ihale ile satılıyor.

Kesilen Ağaçlardan ne kadar gelir elde edildiğini bilemiyorum ancak küçümsenecek bir gelir olmadığını tahmin ediyorum. Daha önceki uygulamalarına bakılırsa, Orman Bakanlığının bu büyük gelirden sadece ormanda yaşayan canlıların yaşamlarını sürdürebilmesi için vazgeçeceğini hiç sanmıyorum.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2009, 22:36   #3
Ağaç Dostu
 
gurbik67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 868
sayın aybala işaret ettiğiniz konu gerçekten çok önemli bir konu buna ne Devlet ne millet gereken hassasiyeti göstermemektedir.
yakın bir zamanda turistik bir yöremizde yanan ormanımızı vah vah ormanımız yanıyor deyip oynadığı okey den başını bile kaldırma zahmetinde bile bulunmayan insanlarımızda var. ( gazetelerde çarşaf çarşaf görüntüleri çıktı)
yanan ormanları maalesef devlet yeniden fidan dikeceğim adı altında arda kalan tiken vs bitkileri yakıp kurtulan bazı canlılarıda maziyi hatırlamasın gibilerden tekrar yakılabilmektedir. buda temizliğin başka adı.
yanan bir Ev kadar içinde yaşayanlarda çok önemli ormanın gerçek sahibini sizin kadar yetkili kurullarda telaffuz edebilseler.

gurbik67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024