agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-08-2005, 11:49   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Denetimli orman yakma tekniği nedir?

Orman yangını tehlikesinin azaltılması için denetimli yakma tekniği konusunda bilgisi olanlar var mı?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2005, 16:14   #2
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Galeri: 28
Ben böyle bir yöntem bilmiyorum. Duymadım da. Ama varsa tahmin edebildiğim kadarıyla orman örtüsü altında bulunan floranın kontrollü olarak çıkarılan yangınla ortadan kaldırılmasıdır.Çok sağlıklı bir yönten olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bu sorumluluğun altına kimse girmek istemez.

Fakat orman yangınının söndürülmesinde karşı ateş yöntemi adı verilen bir yöntem vardır. Rüzgarın yönüne göre yangının önünü kesmek veya ilerleyişini yavaşlatmak amacıyla uygun mesafede bir kısım ormanı gözden çıkararak yapay yangın çıkarmaktır. Yangını kontrol altına almakta zorlanıldığı durumlarda çok etkilidir. Fakat bir sakıncası her koşulda yapılamaması. Rügarın yönü çok önemlidir. Aksi halde çok kötü sonuçlar doğurabilir

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2005, 17:42   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
http://www.pfmt.org/standman/prescrib.htm

detaylı bakamadım ama ormanlarda oluşan (daha çok çamların bulunduğu bölgelerden bahsetmiş ?) yakıt birikiminin kontrolsüzce yanmasını engellemek için zaman zaman yapılan bir uygulamaymış gibi anladım

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2006, 19:46   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-09-2006
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 1
Orman Yanginlarina önlem

Orman Yanginlarina önlem Olarak Yanmayan Bir Ağaç Türü Olduğunu öğrendim Ama Kesin Bir Bilgi Alamadimbu Konuda Bilgi Alabilirsem Fidesini Yetiştirmek Istiyorum Iyi Akşamlar

birgili Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2006, 08:33   #5
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Birgili hoşgeldiniz,

Profilinizi doldurduğunuz için teşekkür ederiz.

Sorunuza cevap için orman mühendisi arkadaşları beklememiz gerek. Bu aralar yangınlardan dolayı yoğun çalışıyorlar.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2006, 09:49   #6
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın Birgili,

varsayalım böyle bir ağaç türü var (olup olmadığını bilemiyorum gerçi ama...)
Elbetteki ev ortamında yetiştirmek iyi bir durum bende böylesi bir numuneyi edinmek yetiştirmek isterdim. ancak ormanlarımız için konuya bakar isek...
birincisi bu tür Ülkemize yabancı bir tür olsa gerek ki burda yetişme şartlarının uyumluğunu tartışmak gerek kaldı ki biotopun tabiatımızın görünüşü başdan aşağı değişecek demektir.
diğer tarafdan çam ormanlarımız yandıkça bu tür ağaçları dikerek elimize ne geçecek ? bu ağaçlar enfes çamlarımız gibi kokar mı meyvesi fıstığı vs. var mı? tahtası keresteciliğe uygun mu?
hoş tüm bu soruların cevabını dahi bilmeden tabiatımızda yanmıyan dekor gibi bilmediğimiz bir ağaç türünden orman var ancak biz bu ormana ne kadar orman diyebiliriz? bu orman ne kadar bizim doğal şartlarımıza uygundur? ne kadar tabii'dir?
bence asıl sorular bunlar olmalı.
sanırım Avustralyaya avrupalıların gemilerinin gitmesi ile fare istialsını bastırmak için tekrardan fare gibi doğal düşmanı olmıyan kedi türü vede müteakibi köpek dingo istialsı vs... gibi bir durum da söz konusu olabilir. yani bu ağaçlar diğer yerel alana tipik türlere baskın çıkar vs...
Bence orman yangınlarında basit bir çözüm gibi dursa da bu durumu etraflıca sadece tepedeki bir ağaç gibi değil etrafındaki çiçek böcek gibi bir dizi symbioze içinde olan systeme bakmak gerekir... derim ben...
kaldı ki yanmıyan bir organik yaşam türü bilemiyorum tasavur da edemiyorum gerçi bazı ağaç tohumlarının çimlenmesinde yangın faktörünün önemini biliyorum ancak bunlar da uç noktalar vede ülkemize yabancı türler
bu öko sytemi çözemeden müdahale yanlış olur kanısındayım...
ancak yine de böylesi bir ağaç hakkında bilgi edinilirse bildirmenizi rica ederdirm.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2008, 12:56   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-07-2008
Şehir: Lefkoşa
Mesajlar: 17
Arkadaşlar,
Denetimli Orman Yakma tekniği hakkında bilgi edinmek için Google'dan Controlled burning veya Back burning başlıkları altında siteler bulabilirsiniz. Bu teknik Avustralya'da çok kullanılır ve de başarılı oluyor. Arkadaşlar yanmayan ağaç türünden bahseder. Herhalde yangından yaşamını yitirmeyen ağaç türü demek daha doğru olur. Bahsettiğiniz ağaçlar
Avustralyanın meşhur Okaliptüs ağaçlarıdır. Yangınlardan nekadar etkilenselerde İlkbaharda
tekrardan hayata dönerler ve yok olmazlar.

Kıbrıslı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2008, 01:41   #8
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Natiomal Geography kanalında göstermişlerdi.

Merhaba,

National Geography kanalında bir ara göstermişlerdi. Bir ekip helikopterle sık ormanlarda bulunan ağaçların dallarını buduyordu, başka bir ekip ise sırtlarındaki alev makinasına benzer aletler ile kısa ve kontrollü yangınlar çıkararak ağaçların altında bulunan çer çöpü yakıyordu. Tabi bir başka ekip de çıkan küçük alevleri yeteri kadar yanınca hemen söndürüyordu

Kontrollü orman altı yangınları çıkarma sistemi gelişmiş ülkelerde sıkça kullanılan bir sistemmiş.

Hem ağaçlardan düşen tohumların toprağa ulaşılabilmesi sağlanıyormuş hem de ormanda ağaçların altındaki çalı çırpı yandığından, daha sonra çıkabilecek yangın ihtimali azalıyormuş.

Saygılar.


Düzenleyen Oğuz Karsan : 17-08-2008 saat 02:47
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2008, 23:51   #9
Ağaçsever
 
amenajman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-06-2008
Şehir: Mersin - Gözne
Mesajlar: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Orman yangını tehlikesinin azaltılması için denetimli yakma tekniği konusunda bilgisi olanlar var mı?
Bu Cevabını Merak ettiğiniz şey , orman altı ölü örtü ve diri örtünün temizlik için yakılması anlamına gelmektedir.Orman yangınlarının 3 tipi mevcuttur.
1-Toprak Yangını
2-Örtü Yangını
3-Tepe Yangını

Toprak Yangını Ülkemizde görülmez.Detaya girmiyorum....

Örtü Yangını ise baş belamızdır.Örtü yangını demek ağaç gövdelerinin yanmadan alt tabakada bulkunan bitki ve toprak üzerini kaplıyan ölü örtünün (kurumuş dal yaprak çalı kozalak....) yanmasıdır.Bu durum çok yüksek miktarda ısı enerjisinin ortaya çıkması ile devam eder....

Tepe yangını isede örtü yangınlarının büyüyerek tepe , yani ağaç tepelerinin gövdelerinin yanmasını sağlıyan yangınların oluşmasıdır.Ülkemizdeki en büyük ve geniş çapta meydana gelen yangın çeşitidir.

Dikkat edilmesi gereken şey Tepe Yangınlarının -Örtü yangınlarından meydana gelmekte olduğudur.Örtü yangınını engellemek içinde kontrollü yakmalar yapılmaktadır.Bu durumda çok tehlikelidir.Gerekli önlemler vede kısıtlamalar yapılmazsa , bi anda tepe yangınına dönüşebilir.
Bu dediğimin bir örneğini birkaç yıl önce KTÜ orman fakültesi öğretim görevlilerinin yanlışlıkla bilimsel olarak kontrollü yakma tatbikatı esnasında tepe yangınının ortaya çıkmasıdır.

Bahsetiğiniz şey kısacası bir ağaçları yakıp , vejetasyon mevsiminin başlaması ile tekrardan canlanmaları , veya budanmayı kolaylaştırmak gibi şeyler değildir.

Yardımcı olabildiysem ne mutlu.
Aklınıza takılanları lütfen Sorunuz

amenajman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2008, 21:12   #10
Ağaç Dostu
 
Organik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 105
Galeri: 46
Yanan ormanlara baktığımızda çoğunluğu çam ormanı oluyor. Çam ağaçlarıda reçinesi sebebiyle daha iyi tutuşturuyor ormanı birde üstüne kozalakları yanarken çok uzaklara fırlayıp birkaç yerde yangın başlıyor. Halbuki Su tutucu özelliği olan ağaçlar bitkiler falan çok zor yanar hatta yanmaz bile. Birde böcek türleride önemlidir; ekosistemi çeşitlendirip canlandıracak, kuru yaprakları yiyecek böcekler olmalı.

Organik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2008, 03:10   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: Manavgat
Mesajlar: 46
Büyük yangınların önünü kesmek için kontrollü olarak yangın çıkarılması gelişmiş ülkelerde uygulanan bir yöntem. Bizde yangınlara müdaheleler ne yazık ki çok bilinçsizce ve eğitimsiz personel tarafından yapılıyor.

sokak lambası Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2008, 11:19   #12
Ağaç Dostu
 
Mehmet Can's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-03-2008
Şehir: BERGAMA
Mesajlar: 288
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sokak lambası Mesajı Göster
Büyük yangınların önünü kesmek için kontrollü olarak yangın çıkarılması gelişmiş ülkelerde uygulanan bir yöntem. Bizde yangınlara müdaheleler ne yazık ki çok bilinçsizce ve eğitimsiz personel tarafından yapılıyor.
Bunun için dış ülkelere bakmak grekmiyor. Yıllardır bu yöntem halk tarafından Bergama'ya bağlı Kozak yaylasında uygulanmakta. Ama bu ülkede herşeyin iyisini bilen ünüversite okumuş insanlardır. Onların gözünde cahil olan vatandaş sadece bu konuda değil hiç bir konuda bilgi sahibi değildir ve konuşmaya fikir alışverişine bile değmez.
Bence söndürme ve rehabilitasyon çalışmalarına harcanan paralarla yangınlar çıkmadan önlenebilir. Yangın çıktıktan sonra söndürmeye çalışılacağına yangın çıkarılmamaya çalışılsın.

Mehmet Can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2009, 01:08   #13
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Galeri: 28
Bizim ormanlarımız genç ve tabakalıdır. Dolayısıyla başlayan bir örtü yangını kısa sürede tepe yangınına dönüşebilir.

Söndürmeye çalıştığınız yangın bir ev yangını değil geniş alanlarda ve genellikle rüzgarın yardımıyla ilerleyen yangınlardır. Sanıldığı kadar da kolay değildir. Söndürmek için tecrübe gerekir. Orman yangınlarını söndürmeye çalışan elemanlar da yıllardır bu işi yapan tecrübeli insanlardır.

Haklısınız yangın söndürmekle upraşmaktansa yangın çıkmasını engellemek daha mantıklı. Burada işte bizim insanımızın vurdum duymazlığı ve orman yangınlarına karşı duyarsızlığı ortaya çıkıyor. Yıllardır herkes söylüyor "ormanda ateşe dikkat" diye. Ama kimin umurunda ormanda mangal yakmak varken, keyifle içtiğin sigarayı ne kadar uzağa atabileceğini denemek varken.

Bilindiği gibi orman yangınlarının çoğu insan kaynaklıdır. Biz insanlarımızı eğitmeden de bunun önüne geçemeyiz.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2009, 12:20   #14
Ağaç Dostu
 
Mehmet Can's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-03-2008
Şehir: BERGAMA
Mesajlar: 288
Galeri: 45
İnsanları eğitmeden değil ormanları sevdirmeden olmalı.

Mehmet Can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2009, 18:53   #15
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba.

Sn. sezinci,

İnsanlarımız eğitimli olsa da, Orman İdaresinin uygulamaları çileden çıkarmaya yetiyor. Başıma gelene kadar sizin gibi düşünüyordum. Ama tapulu arazime, tapu iptal davası açtıktan sonra, Yaptığım görüşmelerde ve dilekçelerime aldığım yanıtlardan Orman İdaresinin ne kadar basiretsiz insanlar tarafından yönetildiğini anladım.

Ben de fikirlerinden bazılarına katılmasam da enigma_6643 'ün haklı olduğunu düşünüyorum. Orman politikaları insanı çileden çıkartıyor ve yanlış uygulamalar yüzünden birçok insan ormanlara düşman ediliyor.

Saygılar


Düzenleyen Oğuz Karsan : 03-03-2009 saat 18:56 Neden: Yazım hatası
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024