agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Orman, Ormancılık, Orman Yangınları, Ağaçlandırma
(https)




Beğeni Düzeni6Beğeniler
  • 1 Gönderen Oğuz Karsan
  • 1 Gönderen Oğuz Karsan
  • 1 Gönderen Oğuz Karsan
  • 1 Gönderen Oğuz Karsan
  • 2 Gönderen Ormanci59

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-10-2008, 00:03   #1
Yeni Üye
 
ögrenci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
Orman mühendisleri ne iş yapar?

Orman Mühendisi Ne İş Yapar?


Orman Mühendislerinin, özellikle de taşrada işletme şefi olarak görev yapanların bilfiil yaptıkları işleri kalem kalem alt alta yazmaya kalksak sayfaya sığmayabilir. Öyleki herbiri ayrı bir uzmanlık gerektiren 600 den fazla iş çeşidi vardır, ve bunlara diğer alt faaliyetler dahil değildir. Ormancılık sektörüne yabancı olanlar gerçekten bir Orman Mühendisi nin neler yaptığını, neler yapmak zorunda olduğunu bilememektedir. Bu nedenle de, ne yazık ki Orman Mühendisleri kamuoyu nezdinde layık oldukları önem ve ilgiden yoksun kalmaktadırlar. Aşağıda vereceğimiz bilgiler, Orman mühendisi ne iş yapar? sorusuna biraz olsun ışık tutar umarız...
Orman Mühendisi; bir yetişme ortamındaki ekoloji, toprak, sıcaklık, yağış, türlerin biyolojisi gibi her türlü faktörü değerlendirerek, doğal olarak Orman Kurma Teknikleri'ni bilen ve uygulayan teknik elemandır...

Yukarıdaki genel tanımlamayı yaptıktan sonra konuyu biraz açalım;

Ülkemizin çeşitli bölgelerinde özellikle kırsal alanlarda işletme şefi olak görev yapan orman mühendislerinin (ki kamu ormancılığının temel direğidir onlar...) sorumluluğunda binlerce hektarlık orman alanları vardır. Bu orman alanları içerisinde köyler, kasabalar, mezralar gibi yerleşim yerleri vardır. Sözkonusu orman alanı üzerindeki hertürlü faaliyet için memurlar, işçiler, araçlar, gereçler mevcuttur ve buradaki herşeyden işletme şefi sorumludur. Bu sorumluluğun yükü altında (ki sözkonusu orman alanındaki milyonlarca ağaçtan bir teki bile zarara uğrasa bunun hesabı işletme şefinden sorulur) işletme şefi olarak görev yapan orman mühendisi, ana hatlarıyla şu görevleri yapar;

Ana görev olarak silvikültürel faaliyetlerde bulunur: Ormanların devamlılığının sağlanması, kendisinden beklenilen orman ürünleri üretimi ile, ekolojik ve sosyal fonksiyonların (Su üretimi, toprak koruması, iklimi düzenlemesi, toplum sağlığı, rekreasyon, ulusal savunma, bilimsel vs.) yerine getirilebilecek şekilde düzenlenmesi ve işletilmesi için sorumluluğundaki ormana silvikültürel müdahalelerde bulunur.

Sevk ve İdare eder, yönetir: Sorumluluk alanı içindeki yerleşim yerlerinde yaşayan insanların ormanla olan ilişkilerini düzenler, taleplerini yasalar çerçevesinde karşılar, emrindeki memur ve işçileri sevk ve idare eder, birinci derecede amirdir.
Güvenlik görevlisidir, ormanı korur, devriye gezer, arama yapar, suçlu yakalar, adalete sevk eder **** ettirir: İşletme şefi sorumluluğundaki orman alanı içindeki her türlü yasadışı müdahalelere karşı ormanı ekibiyle birlikte korur. Silah taşır, gece-gündüz demeden ekibiyle birlikte kaçak ağaç kesenlerin peşinde koşar, mesai diye birşey yoktur. Diğer memurlar gibi 8 saatlik mesaiye tabidir ama gerçekte haftasonu, bayram tatili vs. demeden 24 saat görev yapar..

İşletmecidir, üretim yaptırır, ürünleri depolatır, satışa hazırlar: Orman alanlarında tekniğine, plan ve projelere uygun olarak kesilecek ağaçları bizzat tek tek belirler, kesim işini yöredeki kooperatiflere **** işçilere tevzi eder, kesim yaptırır. Standartlara uygun orman ürünü ürettirir, depoya taşıttırır, depolar, satışa hazırlar... Her türlü üretim işlerinde birinci derecede sorumludur.

Planlar ve projelendirir: Ormanlık alandaki her türlü faaliyet belirli bir teknik plana ve projeye dayanır. Bu plan ve projelerin yapımında etkin rol oynar **** bizzat yapar.

Plan ve projeleri uygular, uygulatır; Mevcut plan ve projeleri tekniğine ve yasal prosedürlere bağlı kalarak uygular, uygulattırır.

İnşaatçıdır: Orman alanı içerisindeki her türlü bina, tesis vs. ile orman yolu, köprü, menfez, dikenli tel çitler vs. gibi bütün inşa işlerinde etkin rol oynar, plan-proje yapar, güzergah tayin eder, araç-gereç temin eder, yönetir, yaptırır.

İtfaiyecidir: Orman yangınlarının söndürülmesinde bizzat amir durumundadır, ekibiyle birlikte canını tehlikeye atar, yangınların söndürülmesine çalışır. Orman yangınlarını önleyici hertürlü tedbir ve önlemi almak, yangın mevsiminde teyakkuzda bulunmak durumundadır.

Ekonomisttir: Devlet adına yaptırdığı üretimlerde en az giderle en çok gelir getirecek önlemleri almak, uygulatmak durumundadır. İşletme şefi sorumluluğundaki orman alanında 1. derece ita amiridir.

Gözlemcidir: Orman alanındaki her türlü ekolojik, iklimsel verileri takip eder, teknik gözlem defterlerine kaydeder.

Bilim adamıdır: Her türlü ormancılık araştırmalarını takip eder, uygulanacak olanları uygular, bilimsel araştırmalara katılır.


Bütün iş kalemlerinin hepsini yazmaya kalksak bu siteye sığmaz, ayrıca bu saydıklarımız sadece işletme şefi olarak görev yapan orman mühendislerinin yaptıkları işlerdir. Orman Mühendisleri ayrıca Amenajman heyetlerinde, araştırma kuruluşlarında, ağaçlandırma ve erozyon kontrolunda, milli park alanlarında, kurumlarda; araştırmacı, uzman, yönetici olarak yer alır ve görev yapar. Orman Mühendislerinin yaptıkları işler kategorisine en son eklenen iş ise gördüğünüz gibi İnternet uzmanlığı ve Web tasarımcılığıdır...

OGM DEN ALINTIDIR http://www.ogm.gov.tr/bilgi/orm_muh3.htm


Düzenleyen Ferda Ülkümen : 16-12-2008 saat 11:58
ögrenci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2008, 15:59   #2
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Herhalde olması gerekenleri yazmışsınız.

Merhaba,

Sn. ögrenci,

Yapılması gerekenleri çok güzel yazmışsınız. Ancak yazdıklarınızla şu anda yaşananlar birbirine uymuyor. Bahsettiğiniz hususlar layıkıyla uygulanabilmiş olsa, zaten ormanlarımız ve ormancılığımız bu halde olmazdı.

Orman Bakanlığı'nın, dededen kalma yapılan yanlışları ortaya çıkarabilacak ve çağın gerektirdiği yenilerini uygulamaya koyabilecek sizin gibi görevine kendisini adayacak, dinamik, heyecanlı kişilere ihtiyacı var. Ama Orman müdürlüklerinin ve işletme şefliklerinin haline ve hele ormanlarımıza bakınca işlerin yazdıklarınız gibi yürümediğini anlayabiliyoruz.

Temennim sizin gibi genç idealistlerin işbaşına gelmesi ve yanlış yapılan uygulamaları düzeltecek politikaları geliştirebilmenizdir. Yoksa vay ormanlarımızın haline.

Sevgiler ve başarılar diliyorum.

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2008, 16:34   #3
Ağaç Dostu
 
Mehmet Can's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-03-2008
Şehir: BERGAMA
Mesajlar: 288
Galeri: 45
Orman mühendisleri hiç bir işe yaramaz.

Mehmet Can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2008, 20:53   #4
Ağaçsever
 
haki197's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2007
Şehir: sivas/merkez
Mesajlar: 47
Söz artık orman mühendislerimizin. enigma_6643'ün bu cümlesi üzerine

haki197 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2008, 22:34   #5
Ağaç Dostu
 
Mehmet Can's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-03-2008
Şehir: BERGAMA
Mesajlar: 288
Galeri: 45
Orman mühendisi arkadaşlar söylediklerim kişiliklerinize söylenmiş laf değildir.Benim ki bir isyandır. Yıllardır cevremizde gördüğümüz orman mühendislerinin kayde değer bişeyler yapmadığını haykırmaktır. Belki şehirlerde yaşayan doslar benim sözlerimi yadırgayabilir ama köyde özellikle ormanların içinde yaşayan halk bana hak verecektir.

Mehmet Can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2008, 11:09   #6
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Sistem alarm veriyor ama kimse görmüyor.

Merhaba,

Sn. enigma_6643 bir önceki değerlendirmeniz bence yanlış ve haksız.

Orman mühendisleri de sizin gibi benim gibi ülkesini, toprağını, ormanını, ağacını seven insanlardır. Problem onlardan kaynaklanmıyor. Eğer ağaçlara gerektiği gibi bakamıyorlar ve ormanlarımızı verimli işletemiyorlarsa bu onların şahsi kötülüklerinden değil orman kanunlarının ve sistemin yetersizliğinden, hantallığındandır.

Problemler, yıllarca siyasi iktidarların bazı bakanlıkları kendilerine kazanç ve itibar kapısı olarak kullanmasından çözülemiyor. Bir sürü kanun çıkarılmasına ve olumlu çalışmalar yapılmasına rağmen birçok konuda düzelme olmamasının sebebi de yapılan bu ana yanlışlıklardır.

Bazı devlet kurumlarını kim siyasi emellerine alet etti diye soracak olursak hepsi diyebiliriz. Bazıları görevlerini değil de, çıkarları için çalışırlarken, diğerleri de belki bize de sıra gelir diyerek yapılanlara göz yumdular. Hepsi suçlular

Problem, çağa ayak uyduramayan ve günün ihtiyaçlarına cevap vermekte yetersiz kalan, problemleri çözmeye yetmeyen kanunları değiştirmeyenler ile içinde bulunduğumuz zamanı anlamaktan aciz, çıkarcı veya nemelazımcı görüşü itibariyle problemi çözmek için ortaya fikir koyup araştırarak , inceleyerek devrimci gelişmeleri yapabilecek yetenekleri olmayan dar görüşlü, kendine çıkar sağlamaya çalışan gelmiş geçmiş bütün yöneticilerden kaynaklanıyor.

Yapılan yanlışlıklara göz yuman, Dünyadaki gelişmeleri okuyamayan, yeni fikirler üretmeden sadece makamlarını koruma düşüncesi içerisinde olan yeni, eski bütün yöneticiler bu aksaklıklara ortaktır.

Düşündürücü olan ise bilgi, iletişim ve teknoloji çağında olmamıza rağmen orman işletmelerinin hala ortaçağ zihniyeti ile davranarak, görevlerinin bir parçası olan yenilik ve ilerlemeleri yapamamalarıdır. Ormanlarımıza ve çalışanlara en zor gelen husus da esasında budur.

Siyasilerin her istediğini körü körüne yapmayan, aklı hür, vicdanı hür, problemleri tesbit edip çözebilecek yetenekte, yenilikçi, yöneticiler iş başına geldiğinde problemler birer, birer çözülecektir.

Saygılar

pria beğendi.
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2008, 20:14   #7
Ağaç Dostu
 
Mehmet Can's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-03-2008
Şehir: BERGAMA
Mesajlar: 288
Galeri: 45
Sayın Oğuz bey değerlendirmemin yanlış olduğunu söylüyorsunuz bunu benim yeterli açıklama yapmamış olmama bağlıyorum. Ve siz zaten benim anlatmak istediklerimi acıklamış oluyorsunuz.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 13-11-2008 saat 11:05 Neden: Alıntı gereksiz
Mehmet Can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2008, 21:34   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-09-2008
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1
Öğrenci arkadaşım yapmış olduğunuz açıklamalardan dolayı teekkür ederim. Tabi ki sizin de bildiğiniz gibi bunlar olması gerekenler !...
İnsan yaptığı işi severek yapmalı, yaptığı işten zevk almalı ki üretkenliği artsın, başarısı artsın. Ama maalesef Ülkemiz koşulları buna izin vermiyor. Türkiye' de Siyasetin en çok etki ettiği mesleklerden biri Orman Mühendisliğidir. Bu da insanlarda çalışma şevki bırakmıyor.

Canislupus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2008, 15:41   #9
Ağaç Dostu
 
seaa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 734
zaten Türkiyede siyasetin girdiği her yer berbat oluyor ağaç dikiyoruz ona bile siyaseti bulaştırmaktan geri durmuyorlar pes doğrusu atalarımız bugünleri görselerdi ne derdiler çok merak ediyorum şurda ülkeye dünyaya hizmet ediyorsun ona siyaseti bulaştırıyorlar yazıklar olsun böyle insanlara ne diyeyim bir başka taraftada ağaç dikmeyerek doğayı katlederek küresel ısınma diye ağlıyorlar daha durun başınıza neler gelecek ey insanoğlu....

seaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2009, 01:29   #10
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Galeri: 28
Bir orman mühendisi olarak en çok burada yazılanlara üzüldüm. Şu şekilde dense kabul edebilirdim "orman mühendislerine işleri yaptırılmaz"

Arkadaşlar her mühendis gibi bizi yetiştiren üniversiteler var. Bu bilim yuvalarının (!) sadece bizi yetiştirip diploma verene kadar değildir işleri. Onlar araştırma yapar ve bunun sonunda yetiştireceği ve yetiştirdiği mühendislere yeni yollar gösterirler. Ama bizim ülkemizde bu böyle değil. Şunu iddia ediyorum orman genel müdürlüğü (genellikle yöneticileri orman mühendisi olduğu için) üniversitelerin önündedir. Araştırma enstitüleri buna dahil. Üniversitelerin yıllardır olmaz dediği hala da karşı çıktığı bazı teknikleri biz kullanıyoruz ve deneme aşamasında olanlar hariç oldukça da başarılıyız.

Deneme ve sonunda elde ettiği verileri yayınlama işi üniversitelerin ve araştırma enstitülerinin olmalıdır. Ama ne yazık ki onlardan bize yeterli destek gelmediği için ihtiyaç duyduğumuz araştırmalarıkendimiz yapıp uygulamalarımzı belirliyoruz.

Canispulus'un söylediği gibi siyasetin en fazla etkilediği meslek grubudur. Herkes işini layıkıyla yapıyor demiyorum. Bilerek ve isteyerek siyasete göre hareket edenler var tabii ki. İşini yapmayanları ve siyasete göre hareket edenleri ayrı tutalım bence. İşini yapanlar veya yapmak için uğraşanlara haksızlık etmeyelim.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2009, 21:09   #11
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
72 yıldır orman kadastrosunun neden bitirilemediğini şimdi daha iyi anlaşılıyor.

Merhaba.

Sn. Orman Mühendisi,

Birkaç arkadaşımız, orman ile kötü tecrübeler yaşadığından fazla hassas davranıyorlar. Buna rağmen orman mühendisleri ile bir problemlerinin olduğunu sanmıyorum. Ben de orman mühendisi mağdurlarındanım ancak münferit aksiliklerin her kurumda olabildiğini biliyoruz.

Hepimizin mutabık olduğumuz konu Orman İdaresinin eski ve hantal yapısından dolayı, ormanlarımıza yarar yerine zarar verdiğidir. Orman Bakanlığına gittiğimde bunu daha iyi görme fırsatını elde ettim.

Lüks bir otel görünümünde kocaman ve etrafındaki binalara tepeden bakan oldukça yüksek bir yapı. Hiç bir masraftan kaçılmadan döşenmiş binlerce oda. Koridorlar ve odalar adam dolu. Öğle tatilinde sanki bir holding boşalıyor sanırsınız. Biraz ötede (3-4 Km) Yüzlerce dönüm arazi içinde 10 adet yine otel kadar lüks 4-5 katlı binalar. Otoparkların hepsi araba dolu.

İşte benim gördüğüm bunlar. Yine de orman mühendislerine kızmıyorum. Sistem böyle kurulmuş. Yanlışlıkları halk kadar kendileri de görüyorlar ama değiştirmeye güçleri yetmiyor. Bürokratik oligarşi her zaman galip geliyor. Zamana direniyor. Ellerinde her imkan, araç gereç var ama yine olmuyor.

İşlerin yürüyüp yürümemesi, ormanların yanıp yanmaması kimsenin umurunda değil zannediyorum. Herkes için en önemli olanın kendi konumunu korumak olduğu açık bir biçimde görünüyor. 72 yıldır orman kadastrosunun neden bitirilemediğini şimdi daha iyi anlaşılıyor.


Saygılar

pria beğendi.
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2009, 21:16   #12
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Oğuz bey.
Haklı olduğunuz konular var. Buna kimse itiraz edemez.
Fakat idealist olan, mesleğini layıkı ile yapmaya çalışan Orman Mühendislerini'de küstürmeyelim.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2009, 21:42   #13
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba.

Sn. Cumhur Tonba,

İdealist olan, mesleğini layıkı ile yapmaya çalışan Orman Mühendisleri başımızın tacı.

Tabi bulabilirsek. Acaba geçici kadroyla birlikte 63.000 personeli olduğu söylenen Orman Bakanlığı bünyesinde sahiden kaç kişi var bu tanıma uyabilecek? 100, 200, 500, 1000?

Zaten sayıları fazla olmuş olsaydı, işler tıkır tıkır yürür, ormanlarımız yanıp yok olacağı yerde çoğalır, mahkemelerde yüzbinlerce adet dosya birikmezdi.

Bence layıkıyla işini yapmaya çalışan idealist arkadaşlar çoktan işten uzaklaştırılmışlardır veya bırakıp gitmişlerdir. Çünkü böyle bir sistemde onlara yer yok.

layıkıyla çalışanları her zaman tenzih ettiğimi bildiririm.

Saygılar

pria beğendi.
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2009, 23:16   #14
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Galeri: 28
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuz Karsan Mesajı Göster
Merhaba.

Sn. Orman Mühendisi,

Lüks bir otel görünümünde kocaman ve etrafındaki binalara tepeden bakan oldukça yüksek bir yapı. Hiç bir masraftan kaçılmadan döşenmiş binlerce oda. Koridorlar ve odalar adam dolu. Öğle tatilinde sanki bir holding boşalıyor sanırsınız. Biraz ötede (3-4 Km) Yüzlerce dönüm arazi içinde 10 adet yine otel kadar lüks 4-5 katlı binalar. Otoparkların hepsi araba dolu.

İşte benim gördüğüm bunlar. Yine de orman mühendislerine kızmıyorum. Sistem böyle kurulmuş. Yanlışlıkları halk kadar kendileri de görüyorlar ama değiştirmeye güçleri yetmiyor. Bürokratik oligarşi her zaman galip geliyor. Zamana direniyor. Ellerinde her imkan, araç gereç var ama yine olmuyor.

Saygılar

Size katılıyorum. Bakanlık ve Genel Müdürlükte binlerce personel varken taşra teşkilatı adam sıkıntısı çekiyor. büroda çalışacak birkaç tane memuru bulunan, bunun yerine arazide çalışması gereken işçilerin büro işlerinde çalıştırılmak zorunda olduğu orman işletmeleri biliyorum. İşleri yapacak olan da taşra teşkilatları. Terslik burada.

Maalesef Türkiyede birçok kurumda olduğu gibi sistem böyle kurulmuş. Bu sistemi değiştirecek olan bürokratlardır. Siyasilere "dur kardeşim burasını ben yönetiyorum" diyebilecek cesareti olan bürokratlar.

Önce onları bulmak lazım. Onları bulursak zaten işini layıkıyla yapan insanların sayısı artacaktır.

Bence iş yine geliyor kurumlara yönetici atayan hükümetlere dayanıyor. Her gelen hükümet aynısını yapıyor ve sözünden çıkmayacak kişileri kurumların başına yönetici atıyor.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2009, 20:23   #15
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Bürokratlarımızın en iyi uyguladığı taktik, "Padişahım çok yaşa"

Merhaba.

Sn. Orman Mühendisi,

Alıntı:
Size katılıyorum. Bakanlık ve Genel Müdürlükte binlerce personel varken taşra teşkilatı adam sıkıntısı çekiyor. büroda çalışacak birkaç tane memuru bulunan, bunun yerine arazide çalışması gereken işçilerin büro işlerinde çalıştırılmak zorunda olduğu orman işletmeleri biliyorum. İşleri yapacak olan da taşra teşkilatları. Terslik burada.
Bazı bakanlıklara kesinlikle girmemesi gereken siyasetin yol açtığı aksaklıklar, Orman Bakanlığına ve Orman Genel Müdürlüğüne, oralardan da Orman Bölge Müdürlüklerine, oradan da daha alt bölümlere sirayet ediyor. Taşra teşkilatının yanlışı ise, terfi uğruna, aksaklıkları düzeltmek yerine, sorunun parçası olmayı kabullenmiş olmalarından kaynaklanıyor. Böyle olunca da birşey düzeltilemiyor.

Alıntı:
Maalesef Türkiyede birçok kurumda olduğu gibi sistem böyle kurulmuş. Bu sistemi değiştirecek olan bürokratlardır. Siyasilere "dur kardeşim burasını ben yönetiyorum" diyebilecek cesareti olan bürokratlar.

Önce onları bulmak lazım. Onları bulursak zaten işini layıkıyla yapan insanların sayısı artacaktır.
Ülkemizde kendi çıkarlarını değil de, Ülkenin ve Milletin çıkarlarını ön planda tutan siyasilere artık pek rastlanmıyor. Rastladıklarımız da malesef hiç bir siyasi partide kendilerine yer bulamıyorlar.

Kendilerine zar zor bir parti içinde yer bulabilenler de, ya ideallerinden vazgeçip katıldıkları siyasi partinin geleceği için çalışmaya mecbur kalıyorlar ya da bir müddet mücadele ettikten sonra ya türlü bahaneler ile parti disiplin kurulu zoruyla partiden atılıyor veya istifa etmek zorunda bırakılıyor.

Üst düzey bürokratlar ise, sorunlar ile uğraşmaktansa "Padişahım çok yaşa" taktiğini uygulayıp, yüksek mevkilere gelmek peşindeler. Malesef. . .

12 Eylül ve akabinde gelen köşe dönmeci zihniyet İnsanlarımıza, Dürüstlük, Şeref, Haysiyet, Onur, Vatan ve Millet sevgisi, İdeal gibi kavramların anlamını ve önemini geçici olarak unutturdu. Bu kavramların yerini, Dalkavukluk, birinin adamı olma, gemisini kurtarmak, nemelazımcılık aldı.

İlk saydığım değerlerin önemini yeniden benimsetip önemsenmelerini sağlayacak icraatlara belki de sıfırdan başlanması gerekecek.

Alıntı:
Bence iş yine geliyor kurumlara yönetici atayan hükümetlere dayanıyor. Her gelen hükümet aynısını yapıyor ve sözünden çıkmayacak kişileri kurumların başına yönetici atıyor.
Siyasetin, Millet adına çalışan kurumlardan temizlenmesi gerekir. Tabi ki seçildikleri için birçok kararı siyasilerin alması doğaldır. Ancak Millet adına iş başına getirecekleri yöneticileri, liyakat esasına göre değil de, kendi partilerinin çıkarlarına göre atamak Mecliste ettikleri yemine ters düşmek anlamına gelir.

Saygılar

pria beğendi.
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2009, 14:14   #16
Ağaçsever
 
amenajman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-06-2008
Şehir: Mersin - Gözne
Mesajlar: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi enigma_6643 Mesajı Göster
Orman mühendisleri hiç bir işe yaramaz.
yaklaşık 3-4 aydır foruma girememiştim. şimdi geldimki acı tablo devam ediyor.Ben Orman Mühendisiyim.
bu sizin görüşünüz, beni yeteri kadar güldürdünüz. allah sizide güldürsün.
NOT: Size bir daha cevap yazmam KALE almam.

amenajman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2009, 22:30   #17
Ağaç Dostu
 
Mehmet Can's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-03-2008
Şehir: BERGAMA
Mesajlar: 288
Galeri: 45
Sayın amenajman siz hiçbir zaman vatandaşı KALE almadığınız gibi burada almamanız bana hiç şaşırtıcı gelmedi. Benim karşıma çıkıp ben bulunduğum bölgede vatandaşı ağaçlandırmaya teşvik ettim, önderlik ettim, vatandaşımı ormanları koruması için sevgi aşıladım, orman köylüsün hayvancılıktan başka geliri yoktu onun için onlara gelir kaynağı sağlayacak projeler hazırladım diyebilirmisiniz. Şunu belirteyim benim bölgemin tuzu kuru ama bu Türkiye'de yaşayan kişilerin aynı durumda olduğu göstermez.

Mehmet Can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2009, 20:17   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-08-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
selam

ben yeni orman mühendislerindenim.bize okulda orman mühendisinin cok saygın bi kişilik oldugunu ögrettiler.ama ben daha nereye iş başvurusu yapacagımı bile bilmiyorum.evet orman mühendisleri yazdıgınız gibi birsürü iş yapar fakat iş olmadan bunları uygulayacagı alan bulamaz.gittikce körelir bildigi 3-5 bilgide unutulur gider.bence forumun başlıgı orman mühendisi neiş yapar degil.nasıl iş bulabilir olsaydı daha ögretici olurdu.okudugunuz için teşekkürler.

ozgur3461 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2009, 09:38   #19
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-10-2004
Şehir: Denizli
Mesajlar: 1
Orman mühendislerine atılan cahilce değilse maksatlı iftiralar çok komik.
Bunu yazan kişi veya kişiler kaç orman mühendisi tanıdı da tüm orman mühendislerini işe yaramaz ilan etti anlamak mümkün değil.
Her meslekte olduğu gibi mesleğini Devlet veya mahalle gücünü de arkasına alarak kötü amaçla kullananlar olabilir. Bunların çözümü tüm meslek mensuplarına iftira atmak değildir. Her şekilde bir hak varsa kanuni yollardan aranabilir; yola girmeyenler varsa yasalar çerçevesinde yola sokulur.
Bunu yazan arkadaşın hangi mesleğe mensup olduğunu bilmiyorum ama bir baksın bakalım etrafına hepsi mükemmel kişiler midir acaba? Bu cümleler kendi meslekdaşlarına dense nasıl olurdu, ne tepki verirdi.
Bu çerçevede yazılanları cahilce ve kötü amaçlı olarak nitelendiriyorum. En kötü yol seçilmiş ve bir meslek grubuna iftira atılmış, küçük düşürülmeye çalışılmıştır.
Ben bir orman mühendisiyim, bu anlamda kendimi hiç de işe yaramaz olarak görmüyorum.
Diğer meslektaşlarım gibi ben de binlerce hektar boş araziyi ağaçlandırdım, binlerce hektar arazideki toprak erozyonuna dur demek için için erozyon kontrolu çalışmaları yaptım. Her sene kendi mıntıkamda 9-10 miyon civarında fidan üreterek toprakla buluşturmaya çalışıyorum. Tuzu kuru bir kısım insan sıcacık odasında oturup ahkam keserken, şu soğuk ve yer yer yağışlı hava şartlarında ben ve mühendislerim binlerce dikim elemanı ile arazide bir kısım insanın asla görmediği, yolunun düşmediği, hayal dahi edemediği mekanlarda fidan dikiyor.
Bu arkadaş acaba benimle 1 gününü bu arazide geçirebilir mi?
Şu denebilir; "göreviniz kardeşim bunun için maaş alıyorsunuz". Bu doğrudur ve ben de eğitimini gördüğüm konuda bana verilen görevi her türlü şartta yerine getiriyorum. Yan gelip yatmıyorum, bir işe yarıyorum ve bu anlamda memleketime çok büyük bir hizmeti bu vesile ile yerine getiriyorum.
Orman mühendisi ne işe yarar?
Kısa öz:
Orman mühendisi ormanlarımdaki yangını söndüreyim diye cayır cayır yandı.
Onlarca Orman Mühendisi bu uğurda şehit oldu, yüzlercesi yaralandı, onlarcası kaçakçının, rantçının kurşununa hedef oldu.
Şimdi bu arkadaş sözleri ile bu şehitlerin ruhlarını rencide etmedi mi acaba.
Eğer bunlardan haberiniz yoksa ne ormandan bahsedin ne ormancıdan.
.................................................. ..............................................
Şimdi atıp sıkılamaya gerek, nerde oturuyorsanız oranın orman teşkilatına bir uğrayıverin, çalıştıkları mekanları görmek istediğinizi söyleyin, sizi seve seve gezdirirler.
Ben çok açık yazayım: Denizli'de görev yapıyorum. Orman Mühendisiyim. Halen Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolu Şube Müdürüyüm. Yol parası sizden, vaktiniz varsa gelin sizi misafir edeyim, ne yiyorsak beraberce yer içeriz. Size bir hafta boyunca bu güne kadar neler yapmışız, halen neler yapmaktayız, önümüzdeki yıllarda neler yapacağız, dağ tepe, yağmur çamur, arazide bizzat göstereyim.
Selam ve sevgiler...
Rasim ÇETİNER
Orman mühendisi
AGM Şube Müdürü
İl Çevre ve Orman Müdürlüğü
DENİZLİ

meadowsons ve pria beğendi.

Düzenleyen Ormanci59 : 16-12-2009 saat 10:34
Ormanci59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 23:31   #20
Ağaçsever
 
ceratonia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2006
Şehir: mersin
Mesajlar: 86
rasim abi ne güzel yazdın.zaten bir tek seni tanısalar bile bütün bu söylediklerini yeniden düşünürlerdi.

ceratonia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2013, 00:54   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-11-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
arkadaslar ben de bu meslekte yeniyim. ama bir yangini televizyondan izleyen kisilerin ve arazoz ile itfayeyi birbirinden ayiramayacak kadar bu meslekten uzak arkadaslarin cahilce ahkam kesmeleri beni rahatsiz etti. herkes aldigimiz maasi soruyo ve haketmedigimizi soyluyo. peki kac kisi 24 saat bi isten sorumlu. aylarca bi yangin cikarsa diye teyakuzda bekliyo. babasi olum dosegindeyken izin alamayip cenazeye yetisemiyo? hanginiz cekirgenin kusun sorumlugunu sirtinda hissediyo ?

sizin o luks dediginiz yerde oturanlarda bu tezgahlardan gecmedi mi ? buro isleri bi yandan arazi isleri bi yandan yuklenirken sewdiklerini arayamadiginiz oldu mu hic ?
o kadar pesin hukumlusunuz ki yaziyi okuma zahmetine bile katlanamamissiniz yaziklar olsun. hic bir ise yaramaz dediklerinizden cok cok daha acizsiniz.

heackerone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024