agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Bakımı, Üretimi
(https)




Beğeni Düzeni84Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-10-2006, 20:51   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 06-10-2006
Şehir: İstanbul/Kalamış
Mesajlar: 74
Tohumdan Orkide üretmek

Selamlar;
Sırf Erkan hocama değil,herkeze soruyorum bu işle ilgilenen ve merak duyan.
Türkiyede çok şanslı değilseniz anladım kadarı ile bazı sabit türler bulunmakta orkidelerde.Acaba yurt dışından Türkiyeye sorunsuzca güzel ve özel tür diyebileceğimiz orkide/taze tohum sipariş edebileceiğimiz siteler varmı ?
Teşekkürler ve İyi bayramlar

perseverance beğendi.
Tanus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2006, 22:26   #2
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Tohumdan Orkide üretmek mi?
kokrarım ya hiç bir şey bilmiyorsunuz okumamışsınız araştırmamışsınız **** bizden çok şey bilip nabız yokluyor olabilirsiniz.
güzel ve özel tür orkide yoktur... sadece bakımı ev şartlarında çok özel gereksinimler istiyenleri veya istemeyenleri vardır. terraryum gibi. sıcak nemli soğuk veya serin nemi gece gündüz derece farkına vede yaz kış türüne göre dormancy ye göre ısı nem ihtiyacı vs...vs.. göre ayarlanabilen...
bir prematüre bebek küvez bulacaki alacak imkanınız varsa deneyin derim.ancak tohumdan ekim yapan başarılı biri varsa benim de bir iki bilmek istediklerim olacak.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2006, 06:20   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 06-10-2006
Şehir: İstanbul/Kalamış
Mesajlar: 74
Küvez değilde,terraryum kurabilirim. =)
Hiçbirşey bilmiyorum ve tam olarak okumadım.Bir yerlerden başlamaya çalışıyorum.Forumda yazılanlar genellikle soru cevap üzerine olduğundan.Faydalınacak kaynak aramaktayım.Daha sonra okumaya başlayacağım sayfaları bilgisayarıma indirip. (forumları yani)

İşte yeni bulduğum bir kaç site belki İngilizce bilen orkide sevenlere yararı olur.Daha inceleme fırsatı bulamadım ama orkideler üzerine forumlar var.
http://www.slipperorchidforum.com/forum/
http://www.rv-orchidworks.com/orchidtalk/
http://www.ukorchidforum.com/
http://terrorchid.proboards27.com/
http://forum.theorchidsource.com/cgi-bin/ultimatebb.cgi
http://www.chebucto.ns.ca/Recreation/Orchidcongress/
http://www.goodwinorchids.com/

Ayrıca bir kaç forumda "Pollen and Seed Exchange" bölümü buldum yani polen ve tohum dan demekki yetiştirmek mümkün veya hepsinde küvez var .Elimde bir program var belki bazılarınız duymuşsunuzdur.Forumlara üye olduktan sonra.Kullanıcı ve şifrenizi girip sayfa ile ilgili ayarlamaları yaptıktan sonra tek tek indirebiliyorsunuz web sitelerini/forumları vs vs.İlk önce ulaşabileceğim kaynakları listeleyip sonra bu işlemi yapacağım.Malasef tüm kaynaklar yabancı dilde olduğu için,bana yararlı bilgileri bulup çevirmem zaman almakta.Cahilce sorular sormamı bu sebeblerden dolayı şimdilik mazur görün eğer rahatsızlık duyduysanız .

Bunun dışında iki sorum olucak,bazı yazılarınızda torf karışım tarifleri vermişsiniz bunlar bahsi geçen sarı torf mu ? Eğer değilse sarı torf karışımının içeriğini verirmisiniz ? ve nerden temin edeceğimizi ?

Ve anladığım kadarı ile bazı orkide türleri polen le çoğalıyor bazılarıdı tohumla ? Yukardaki sitelerde tohum ile alakalı konular ve tecrübeler azınmayacak kadar fazla bulunmakta.Ama bu kullanıcılar arasında olan polen alış veriş olayını anlayamadım ? polenden orkide üretmek nası olmakta ?

Son olarak yurt dışında yarışmalar olmakta imiş ve orkide severler kendi üretimleri farklı renklerde olan hybrid ları yarışmalara sokuyorlarmış.Bu nası mümkün anlamadım kendileri farkı renklerde orkideler nasıl üretmekte ? yani aynı türde ama farklı renklerde vs ?

Bunlara ek olarak,merak edenlere bazı orkide türlerinin nası ortamlar istediğini kısaca özetleyen bir resim ekleyeceğim (resimde beyaz bir alet var onun ne olduğunu anlamadım belki Erkan bey açıklarsınız.)
http://www.tomsriverpizza.com/mike/temp/greenhouse.jpg

Bu sayfada ise tohumdan üretim yapmakla alakalı bilgiler mevcut ve başarmışlar.Bazı tarif ve üretim koşulları oluşturmak için bilgiler verilmekte.Erkan hocam belki bilgi alışverişi yapabiliriniz bu kişilerle,ne dersiniz
http://www.lidaforsgarden.com/Orchids/engelsk.htm

Merak ettiklerim bunlar , cevaplarsanız sevinirim.
Teşekkürler


Düzenleyen Tanus : 24-10-2006 saat 08:31
Tanus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2006, 21:14   #4
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Konu çok karıştı taunus bey,

torf konusu orkidede sarı veya karışık olması önemli değil toplam substratın pH'ı=6 cıvarı olsun yeter.
nylondan mamul terraryumun üstündeki beyaz alet bir nebulizatör yani ultrasonik soğuk buhar yayan bir alet.
polenleri diğer çiçeklerin dişi kısımlarına yerleştirip döllendirmek için birbirine yollanıyor polenden bir meristem kültür olduğu bilgim dışında.
tohumun pahl.da oluşması 8 ay kadar sonrası steril ekim gerektirir ki bunu da antibiyotik ilaç üretimi yapan fabrikaların imalat bölümlerinde veya laminarflow'u bulunan microbioloji laboratuarında ekimi başarılı bir bitki oluşumuna sahip olunur bunun dışında tüm sitelerde anlatılan tencere tava düdüklü vs. gibi ekimler tamamen macera başarı oranınız % 20 kadar denemekden zarar çıkmaz ancak bu kadar hevesli olduğunuzu görmek kursağınızda kalmaması adına, veya yılmamanız adına konuyu daha derinden araştırın derim.
tohum gerekiyorsa bende yeterince var...
ama bana microbioloji lab.ındaki laminar flow'unu yahsis edecek bir arkadaş bir meslektaş var mı?

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2006, 22:48   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 06-10-2006
Şehir: İstanbul/Kalamış
Mesajlar: 74
Cevaplarınız için teşekkür ederim =) Evet aynı dediğiniz gibi son sitede ev ortamında tohum ekimi falan gösteriliyor ama oranın düşük olduğu zaten yazılmakta.Ek olarak o kadar sorumun içinde sanırım gözünüzden kaçmış,bir sakıncası yoksa o konudada beni aydınlatırsanız sevinirim.Farkli renklerde hybrid lar nası üretilmekte.Amerikada bir çok orkide ile ulaşan dükkanlar var ve kendi hybrid larını üretip kendi adlarını koyup satışı yapmakta.Ne yapıyorlarda farklı renk kombinasyonları çıkıyor ?

Birde çiçekçim resim ve latince ismini verirsem istediğim türde orkideyi bana getirtebileceğini söledi.Bu konuda sizin öneriniz nedir ? veyahut sizin alışveriş yaptığınız site orchids.com du sanırsam ? ordan getirtmemde bir sorun çıkarmı sağlıklı varırmı elime orkideler ?

Teşekkürler

Tanus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2007, 00:37   #6
Ağaç Dostu
 
Ludisa Excellence's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 225
Galeri: 19
Birtanesi bu bilmem işimize yarar mı
http://www.torchids.co.th/vandaceous.htm
TEŞEKKÜRLER

swarts beğendi.

Düzenleyen Ludisa Excellence : 12-01-2009 saat 11:58
Ludisa Excellence Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2007, 20:06   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: Siebnen/Mudanya
Mesajlar: 5
Galeri: 1
Merhaba Arkadaslar
Orkide üretimi bilindigi gibi zor degil zor görüken kismi (Mykorizzamantari) sadece bu mantar sayesinde (Protokorme) oluyor yani cimleniyor.bunuda elde etmek aslinda basit elinizde bulunan orkide topragindan elde edbilirsiniz mesela bir tabak icine bosaltip tohumlari onlarin üstüne serpebilirsiniz.sizlere daha fazla bilgi vermek isterdim daha detayli fakat türkcem okadar iyi olmadigindan malesef cok zorlaniyorum eyerki yabanci kelimelerde kullanarak anlatmami isterseniz ****** en iyi sekilde bildiklerimi kendim yapmis oldugum testleri severek anlatirim cünki cok interesant mesela cicek solduktan sonra nasil sapindan üretilir **** nasil cicegin tohumlanmsi yapilir.

Saygilarimla

Eklenen Resimler
     
bIRCOMsYSTEM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2007, 20:32   #8
Ağaç Dostu
 
karaselvi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: denizli
Mesajlar: 464
Galeri: 12
Türkçeniz benimkinden iyi. Bu da sitedekilerle anlaşmanıza yeter sanırım. Ufak tefek yanlışlarıda idare edeceklerdir. Çünkü elde olan birşey değil. Ayrıca yazdıkça türkçeniz de gelişir.
Bende orkide bölümünü sessizce takip ediyorum. İyi çalışmalar.

karaselvi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2007, 11:57   #9
Ağaç Dostu
 
ephesos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Çaycuma/Zonguldak-Pendik/İstanbul
Mesajlar: 808
Galeri: 11
Denemekte fayda var , ancak birazdaha bilgi gerek sulaması , küf ve mantara karşı nasıl önlem alınıyor , ışık ve ısı ihtiyacı uygunşartlarda tohumların çimlenme süresi gibi konularda birazdaha bilgi verir misiniz ?
Teşekkürler.

ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2007, 12:20   #10
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Kaynak isteyenlere.

http://www.orchideenvermehrung.at/deutsch.htm

Ana sayfaya girerseniz ingilizce versyonu da var.

Ancak sybiotik ekim deneyiminiz varsa paylaşırsanız sevinirdik.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2007, 12:31   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: Siebnen/Mudanya
Mesajlar: 5
Galeri: 1
Sulama cok önemli ben su yöntemi kullaniyorum ayda birkere saksiyi oda derecesinde sicak suyada banyo yaptiriyorum sirf saksiyi 10dakika ondan sonraki günlerde sadece 3 günde bir fisfisla nemlendiriyorum toprak olarak cam kabugu kullaniyorom caplari 10mm kadar büyüklükte cünki kökler gömülmemeli hava almalrini saglamali bastan sterilize edilmis.isik olarak direk günes görmiyecek ve mümkünse isik 800lux gibi olmali isi olarak bu aylarda 10-12 derece altina inmiyecek tohum paketine gelince olgunlasincaya kadar 6 ile 18 ay sürebiliyor cimlenmesi ise 4 ile 12hafta sürebiliyor. küf ve mantar gibi bir problemle karsilasmadim simdiye kadar.zaten cam kabugu seneler sürüyor cürümeye baslayanakadar oda kendine özgü asitler icerdigi icin.hastaliklarda ise sadece nikotin terapisi yapiyorum oda cok nadir eyerki yeni bir cicekle eve tasidiysam

bIRCOMsYSTEM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2007, 14:56   #12
Ağaç Dostu
 
ephesos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Çaycuma/Zonguldak-Pendik/İstanbul
Mesajlar: 808
Galeri: 11
Nikotin terapisi ?

ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2007, 14:57   #13
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın bircomsystem,

Yazınızı ben dahi anlıyamadım. Burda diğer üyeler ( en azından aktif yazışanlar) anlamıyabilirler. Ben yazınızdan orkide ana bitki bakımı ile symbiotik tohum ekiminin karıştığını anlıyorum. Sanırım almancanız var. Bana özelden almanca ne anlatmak istediğinizi yazarsanız, veya buraya almanca yazar isseniz ben bildiğim, anlıyabildiğim kadarı ile tercüme edeyim.

Nicht's für Ungut'

Saygılar

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2007, 16:07   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: Siebnen/Mudanya
Mesajlar: 5
Galeri: 1
Alıntı:
Hoi praecox
Selam praecox
Alıntı:
Meine sprache isch schwizer d und tr aber ich han bie beide sprache die gliche problem
konuşma lisanım hem almanca hemde türkçe ancak her iki dilde de aynı problemlerim var. ( Bu cümle bana yabancı değil gibi ya neyse )

Alıntı:
miene schuel zit wahr ich wie einen brief marke mall da mall dort leider.
okul hayatım bir posta pulu gibi idi. maalesef bir burda bir orda oldum.

Alıntı:
darum ist auh meine schreib weise teil d teil ch aber ich hoffe du komss klar damit
bundan dolayı yazış şeklim az biraz almanca biraz da isviçrece. umarım anlarsın yazdıklarımı. (Arkadaşın bahsetiği isviçrece isviçre aksanı ile konuşulan almanca ki franasızca italyanca karışmadığına şükreder konumdayım )
Alıntı:
i han nur welle mit teile das orchideen gar nicht so schwerig isch
orkidelerin hiç de sor olmadığını belirtmek isterim.
Alıntı:
das mit simbiose isch einfach aber mamues schterill schaffe
Simbiotik ekim kolay olmakla beraber steril çalışılma gerektiren bir şeydir. (Neyse bare simbiose yi biraz olsun türkçe yazabilmiş ben nedense hala symbiose yazmakta direniyorum )
Alıntı:
ichhan mehrfach ausprobiert und ich hatte nie welche probleme damit.
Birkaç kereler denedim vede hiç bir problemle karşılaşmadım. (sadece şansı yaver gitmiş diyelim biz burda )
Alıntı:
normale weise brauche ich nie eine topf fuer meine pflanze alles auf rinde mit mos gebunden
bitkilerim için genelde saksı dahi kullanmadım hep yosun ile ağaç kabuklarına bağlardım. (burda arkadaşın hakkikaten de ülkemizdeki olanaksızlıklardan haberi olmadığı belli benim 1. problemim değil saydam saksı bulmak değil mantar meşesi kabuğu... yosun dene şeyden kasıt sphagnum yosunu ki bu bryophytlerde yani yosun gillerde çok değişik bir konumu olan bir yosun )
Alıntı:
ich muste leider all meine pflanze an kollegen schenken ich konte sie nicht mit nechmen.
Maalesef tüm bitkilerimi çalışma arkadaşlarıma hediye etmek zorunda kaldım hiç birini yanıma taşıyamadım.
Alıntı:
ich werde meine erfarungen mitteilen nur brauche ich bischen zeit.ich bin noch nich eingerichtet ich finde meine notizen nicht
deneyimlerimi paylaşmak için biraz zamana ihtiyacım var. notlarımı henüz derleyip toparlıyamadım. (Ben 30 senedir toparlıyamıyorum sayın bircomsystem... ) albert de benim gibi, sizin gibi dağınıktı ach ach... ) (burdaki albert sayın meslketaşım monsieur tektaş.... yani Einschtein... veya Eynştayn )
Alıntı:
Und ich danke dir ich denke du wirs mir grosse hilfe sien mit meine gaudersprache
Ve benim bu komik lisanımda büyük yardımların olacağı için teşekkür ederim. ( valla seve seve bu teşekkürü alırım yok canım estf. diye işi mütevaziliğe vuramıyacağım... )

Warum fligen die vögeln im winter nach süden?
Kışın neden kuşlar güneye uçararlar. (Nerden bilebilirim ki bu sorunun cevabını ben ornitolog değilim... sadece tercümede metine tecavüz eden bir mütercimim... )

Evet mesajın beerebildiğim kadarı ile türkçe çevirisi bu. Parantez içindeki çevirmenin notları asla dalga geçme amaçlı değil sadece espri mahiyetindedir.

Yanlış anlaşılmasın yine üzülürüm.
Nicht's für ungut.

esvimmm beğendi.
bIRCOMsYSTEM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2009, 11:00   #15
/
 
Giriş Tarihi: 03-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 45
Dölleme

Çiçeği döllerken resimde işareetlediğim gibi herhangi bir kürdanla çekiyoruz ve incir çekirdeği gibi çıkan polen paketini okla işretleğim yere mi bırakacağız biri açıklayabilir mi?

Eklenen Resimler
 
house-of-wax Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2009, 11:51   #16
Ağaçsever
 
karaefsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-04-2008
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 39
hayır oraya değil o kürdanla çektikten sonra yine aynı yerde hemen arka tarafta bi boşluk olacak çiçek sapının uzantısı olan oraya yerleştiriyorsunuz

duy-gu beğendi.
karaefsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2009, 15:23   #17
/
 
Giriş Tarihi: 03-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 45
Tam o kısımda yapışkan bir jel var sanki, ordan içeri doğru mu yerleştiriyoruz..?

house-of-wax Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2009, 17:25   #18
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Yeni orkide sahibi bir acemi olarak, bu tohum alma olayını anlayamadım
Biraz daha ayrıntılı yazarmısınız. Nereyi kürdanla alıyoruz? Nerede bu polen? O poleni nereye koyuyoruz?
Lütfen açıklama((

cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2009, 12:47   #19
Ağaçsever
 
karaefsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-04-2008
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 39
evet o kısma yerleştiriyosunuz bi güne kalmadan orası kapanıp şişmeye başlar ama praecox hocanında söylediği gibi tohumların olgunlaşması çok uzun bi süre ve bitkiyi yormakta. ayrıca tohumları çimlendirmek çok zor ve ciddi ortam şartları gerekiyor.

karaefsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2009, 18:42   #20
/
 
Giriş Tarihi: 03-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 45
Yerleştirdim ancak baktım orası 19 saat geçti halen kapanmamış ancak koyduğum polen biraz şişmiş sanki. Birde poleni çiçek açtığı gün koymam gerekiyordu galiba bende öyle yaptım. Ayrıca denemek için yapmıştım işe yararsa belki bu işi yapabilecek birine gönderirim **** keserim...

house-of-wax Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2009, 20:51   #21
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi house-of-wax Mesajı Göster
Çiçeği döllerken resimde işareetlediğim gibi herhangi bir kürdanla çekiyoruz ve incir çekirdeği gibi çıkan polen paketini okla işretleğim yere mi bırakacağız biri açıklayabilir mi?
Sayın house of wax,

resimde çektiğiniz çizgiden aşağıya doğru uzanan üçgen sivri uca sürtmek kaydı ile bir kürdan geçirirseniz (yani çiçeğin içinden dışarı doğru) polen paktlerinin tahaya veya kürdana yapıştığını göreceksiniz.(ki yanılmıyorsam bunu biliyorsunuz veya yaptınız gördünüz) Polen paketleri ordan alındığında ordaki sivri ucun yılan dili gibi bir yarığa dönüştüğünü göreceksiniz.

Kürdanın üzerindeki polen paketinde hala koruyuca zar varsa onu dikkatlice uzaklaştırın. kürdana yapışan ucu o yılan dişi gibi ayrılmış aralıktan geçirip tekar çekin. normal şartlarda polen paketlerinin o yapışkan saptan kopup altaki stigmaya oturmuş olacaktır. Dişi organ o polen paketini aldığınız yerin hemen altında korunaklı bir yerdedir.

Anlatmaya çalıştığım şekilde yaparsanız polen paketleri oraya tam oturur oturmadı ise de ikinci bir kürdan veya pens yardımı ile (hatta parmak ucunuzla) o polen paketlerini stigmanın boşluğuna bastırıp yapışmasını sağlayın.

Şayet çiçek döllenirse en geç ertesi günü çanak yaprakları solmaya başlar. ve bir iki hafta içinde stigmanın ve arkasındaki sapın da şişmeye başladığını gözlemliyeceksiniz. Döllenme tercihan iki ayrı çiçek arasında ve bir haftalık açmış çiçeklerde yapımı uygun olur.

Ancak deneme amacı ile yapacağınız için bu şu etapda önemli değil. tohumların kapsülde oluşması 6-8 ay sürebilir kuru bir havada patlar milyonlarca tohum dökülür uçuşur kumdan daha ince zerreciklidir. diasporasını veya uçmasını sağlıyan ince tüyler de çıkar.

Daha iyi anlaşılması bakımından aşağıda netden bulduğum bir phal. çiçeği kesiti resimi ekliyorum.

Name:  phalaenopsis.jpg
Views: 115837
Size:  18.8 KB

Saygılarımla

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2009, 21:53   #22
Ağaç Dostu
 
ephesos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Çaycuma/Zonguldak-Pendik/İstanbul
Mesajlar: 808
Galeri: 11
Phelenaopsis poleninin alınması.

Eklenen Resimler
   
ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2009, 13:17   #23
Ağaç Dostu
 
ephesos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Çaycuma/Zonguldak-Pendik/İstanbul
Mesajlar: 808
Galeri: 11
Bu başlıkla ilgilenenler, Bitki Doku Kültürü Çalışmaları başlığına da bakmalılar.

ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2009, 17:06   #24
Ağaçsever
 
karaefsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-04-2008
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 39
evet o boşluğa yerleştiriyosunuz fakat ephesosun verdiği linke girerseniz bu işin ne kadar zor olduğunu ve laboratuar ortamında tohumların çimlendirildiğini görürsünüz. saygılar

karaefsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2009, 23:20   #25
Ağaçsever
 
rrumeysaa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 83
İyi geceler...
Bu konu hayli dikkatimi çekti açıklamalarınızdan ötürü teşekkür ederim.
Bilmediğim bir şeyi daha öğrenmiş oldum...

rrumeysaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2009, 16:22   #26
Ağaçsever
 
rrumeysaa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 83
Merhabalar.
Phalimin çiçeği açalı 5-6 ay olmuştur sanıyorum, bu konuyu okuyunca denemek istedim kendi polenini kendine yerleştirdim sırf merakımdan. Poleni stigmaya yerleştirdim dün gece, bu gün şiştiğinin daha doğrusu o açık yerin kapandığını farkettim sanki korumaya alır gibi, tabi epey heyecanlandım noluyor diye.
Benden denemesi olsun bakalım sonuçları ne olacak merakla beklicem

rrumeysaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2012, 14:38   #27
Ağaçsever
 
livingdead1978's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2012
Şehir: Adana
Mesajlar: 62
Arkadaşlar ben kapalı halde orkideden koparılmış şekilde orkide tohumu bulmaya çalışıyorum ama bulamadım nereden bula bilirim bilen varmı birkiden koparılmış içi açılıpta tohumları başka bişeye aktarılmamış şekilde arıyorum elinde olan varsa benimle irtibata gecerse çok sevinirim

livingdead1978 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2012, 21:09   #28
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi livingdead1978 Mesajı Göster
Arkadaşlar ben kapalı halde orkideden koparılmış şekilde orkide tohumu bulmaya çalışıyorum ama bulamadım nereden bula bilirim bilen varmı birkiden koparılmış içi açılıpta tohumları başka bişeye aktarılmamış şekilde arıyorum elinde olan varsa benimle irtibata gecerse çok sevinirim
Nasıl yani?

Ne demek istediğiniz anlaşılmadı?

En azından ben anlamadım.
Sanırsam olgunlaşmıyan yakın patlamamış kapsül soruyorsunuz doğru mu?

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2012, 13:54   #29
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-03-2012
Şehir: Adana
Mesajlar: 5
Orkide tohumu arıyorum ama kendi kabugunda acılmamış şekilde arıyorum yardımcı olabilecek biri varsa özel mesaj atarsa çok memnun olurum

livingdead Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2012, 15:37   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-12-2011
Şehir: Denizli
Mesajlar: 136
Orkideler 0,1–0,25 mm çapında çok küçük tohumlara sahiptirler. Tohumlarda aynı zamanda endosperm yoktur. Bundan dolayı çimlenmeleri çok zordur.
Orkidelerin doğal yetişme ortamlarında bazı funguslar olduğu zaman çimlenme meydana gelmektedir. Bu nedenle doğal ortam dışında orkide tohumlarının çimlenmesi için şeker, nişasta vb. maddelerin bulunması gerekir.
1903 yılında bilim adamları orkide tohumlarının çimlendirilmesi için çalışmışlar ve ilk defa Knudson solüsyonlar içinde tohumları çimlendirmeyi başarmışlardır. Köklendirme ortamı hazırlanırken her kimyasal madde ayrı ayrı tartılarak 1 lt su içersinde eritilir. Son olarak agar ortama katılır. Agar eriyinceye kadar solüsyon ısıtılır. pH değeri 5-5,2 olarak düzenlenir. Ortam yaklaşık 1 cm derinliğinde bir tabaka oluşuncaya kadar kap içine dökülür. Sterilizasyon ve soğutmadan sonra kap tohum ekimi için hazır hale gelir. Ekim işlemi temiz bir yerde yapılmalıdır. Bütün yüzey temizlenmeli ve oda tozsuz olmalıdır. Ekimden önce tohumları da steril etmekte fayda vardır. Tohumlar küçük bir şişe içersine konularak %10’ luk klor solüsyonu ile karıştırılır. Kapak kapatılarak kuvvetlice çalkalanır. Bu işlem 5–10 dk boyunca devam eder. Sterilizasyonun sağlandığını tohum renkleri sarıya dönüştüğünde anlarız. Bundan sonra tohumlar bol su ile yıkanıp ekilir. Çok beklenmesi halinde tohum rengi beyaza dönüşeceğinden çimlenme yeteneğini kaybeder.
Ekilen tohum kültürleri serada maksimum 1,6 klx ışık yoğunluğunda ve minimum 21–22 oC ortama yerleştirilmelidir. Laboratuar ortamında ise 21 oC’de 1 klx ışıkta ve 16 saat iyi gelişme için yeterli olacaktır.

Çimlenmenin ilk belirtisi 15 gün sonra mikroskopla bakıldığında görülen beyaz tüycük oluşumudur. 1 ay sonunda protokorm oluşumu başlar. Protokorm oluşumundan 1-1,5 ay sonra bitkiler başka ortama şaşırtılırlar. Daha sonra vermikülit, kum, perlit, yaprak çürüntüsü, kum ve torfdan oluşan ara ortamlara nakledilirler. İstenilen boyutlara gelen bitkiler serada küçük saksılara alınırlar.


bunları göz önünde bulundurun lütfen

nrkrkmz, Garuda ve HTASKIN beğendi.
ziringaglia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024