agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Türleri (http://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/)
-   -   Et yiyen orkideler (http://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/9978.htm)

denizakvaryumu 21-08-2008 08:41

Et yiyen orkideler
 
Et Yiyen Orkideler

Botanikçiler et yiyen bitkilerden bir düzine tanırlar. En tanınmışları sinekkapan çiçeği ve çiy otu (güneş gülü).

Şimdi de Meksikalı bilim adamları Orta Amerika ormanlarında bir orkide buldular ki, bu bitki, böcekleri yakalamayıp et artıklarıyla hayatını sürdürüyor..

Schaumburgkia tibicinus denen orkidelerin saplarında, karıncaların iç kısımlarına kadar girebileceği açılıp kapanan büyük boşluklar bulunuyor. Bugüne kadar böyle bir ortak yaşamadan (sembiyoz) şu anlaşılıyordu:

Karıncalar orkideleri düşmanlardan koruyor, buna karşılık olarak da çiçeklerden bal özü topluyorlar.

Aynı zamanda böcekler, orkidenin sapında bulunan bu boşluklara çok sayıda kurtcuk taşıyor. Bundan hareketle biyologlar, karıncaların, ölmüş hemcinslerini, ganimet ve çeşitli bitki artıklarını da buralara getirdiklerini tespit ettiler. Ama acaba orkideler bu maddelerden nasıl kazanç sağlıyor?

Yapılan bir araştırma bu soruyu açıklığa kavuşturuyor:

Meksikalı araştırmacılar, hafif radyoaktifli bir balı karıncalara yedirdiler, sonra bunları öldürüp orkidelerin sözü edilen boşluklarına yerleştirdiler. Bir süre sonra karıncaya yedirilen radyoaktivitenin bitkinin her yanında görüldüğü müşahede edildi. Böylece saptaki boşluk ve boşluğu çevreleyen kenarların bu maddeyi yani ölü karıncayı alıp hazmettikleri gerçeği ortaya çıktı.

Fakat orkidelerin bizzat hazım özsuyu salgılayıp salgılamadıkları veya kendilerine Kudret-i Sonsuz tarafından sunulan bu “yiyecekleri” mikroorganizmaların parçalayıp parçalamadıkları henüz belli değil. Ama her halükarda bu maddelerin, orkideler tarafından ve zaruret halinde ek yiyecek olarak kullanıldıkları kesin.

Çünkü Schaumburgkia tibicinus denen orkideler, dev orman ağaçlarının zirvelerinde yaşadıklarından yerden istifade edemiyorlar. Hatta tanıdığımız diğer et yiyen bitkilerin gerçek bir “dilenci” oldukları da dikkate şayandır.

Lakin orkideler, hayat şartları sebebiyle ortaya çıkan bu eksikliği, “Yüce Sanatkâr”ın kendine bahşettiği harika mekanizmaları kullanarak, ayağına kadar getirilen ek yiyecekler sayesinde gideriyor. Ve ekolojik dengede kendine düşen görevi, dev ağaçların zirvelerinde bile bulunsa bihakkın yerine getiriyor

http://www.sizinti.com.tr/konular.php?KONUID=4265

praecox 22-08-2008 10:24

Bitkilerin bu tarz beslenmeleri epiphit bitkilerde sanırım çok yaygındır. Ağaç üzerindeki bromeliadlarda v.d.lerinde. Bu bir tür yaprak gübrelemesi gibi bir olay.
Bromeliadların göbeğindeki su sarnıçlarına düşen böceklerin veya yumurtlıyan ağaç kurbağalarının- üzerlerinde uçuşan kuşların dışkıları v.s.'nin parçalanan proteinleri emmesi çok yaygındır. Bir kaçı ispatlandı ise de diğer bir dizi nebatın da araştırılması sonucu bu besinlerin yapraktan emilimi açıklanabilir ve hatta yaygın olabilecek bir durum.
Ancak bu konuda çok araştırma yapılmamış henüz. Olası bir sindirim enzimi salgıladığının ispatı olmadığı sürece etçil orkideymiş gibi gösterilmesini gerektirmez.

cello_001 03-06-2009 21:32

3 Eklenti(ler)
Bi kaç resim buldum paylaşmak istedim.

İkinci resimde çiçeğin tam ortasındaki sineğe dikkatli bakın.

is_m@il 08-06-2009 21:07

Çok ilginç.

bernacyhn 08-06-2009 21:42

Bu gerçekten inanılmaz bir şey. Muhteşemm...

Berna_Doğa 10-04-2010 21:48

İlginç gerçekten.

aygün 01-12-2010 20:16

Nasıl yani, sineği yutmuş mu:eek:

Emre İlhan 01-12-2010 20:20

Çok ilginç,demekki orkidelerinde etoburları varmış.:))

emred 02-02-2011 19:56

cok mühteşem bitki hayran kaldım


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024