agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Türleri (http://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/)
-   -   Odontoglossum ve türevleri Oncidium Cambria v.d. (http://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/4520.htm)

srknuz 29-05-2007 11:22

Odontoglossum ve türevleri Oncidium Cambria v.d.
 
5 Eklenti(ler)
sanırım elimdeki orkide odontoglossum, satın aldığım çiçekci çiçeğin dalını keserek kurutmuş küçük adamsı kırmızı çiçekleri var, orkideyi kendi saksısı küçük diye büyükçe bir saksıya almış, normal torfa dikmiş, bitki yandan yeni bir sürgün vermiş fakat sanırım torfun aşırı su tutmasından dolayı çürümüş elimde kaldı.

bitkiyi hemen saksısından çıkardım, eski saksı harcına dokunmadan büyük bir saksının içine normal torfa oturtulmuş, torf karışımının içinde bir sürü solucanlar oluşmuş, bitkinin diğer rizomları sağlama benziyor .

yeni bir saksıya aktarmadan önce eski saksı harcı ile biraz kurumaya bıraktım, bitki kendine gelsin diye, resimlerini ekliyeceğim, başka napabilirim bilen varsa yardımcı olabilir mi.

Eklenti 11924

Eklenti 11925

Eklenti 11926

Eklenti 11927

Eklenti 11928

srknuz 29-05-2007 11:27

3 Eklenti(ler)
diger resimler

Dilek Erbil 29-05-2007 13:12

Merhaba,yaprakları ve bulblarından anladığım kadarıyla Beallara Tahoma Glacier olmalı,maalesef çürümeye çok yatkın.Acil olanı yapmışsınız zaten birde ben tarçın veya toz odunkömürü serperdim çürüyen yerlere.Umarım kurtulur çok gösterişli çiçekleri var:))

praecox 29-05-2007 16:42

2 Eklenti(ler)
Sanırım orkideniz bu veya buna benzer çiçekli açan bir tür. buna cambria gibi literatürde bugünlere dek olmıyan büyük bir ihtimalle hollandalıların xyz... vs gibi harçladıkları oncidium odontoglossum vs. hybridi bir şey bende bunu geçen yaz başı bir çiçekçiden kapmıştım gelen sürüm malların devamlı aynı türlerin geldiğini var sayarsak bir de bunun kahverengimsi türü gelmişti onu resmetmimişim bir de oncidium sweetsugar gibi bir onci.türü geldi o da sarı idi.
Eklenti 11979Eklenti 11980

ataman 30-05-2007 00:19

Elinizdeki bitki Cambria diye adlandırılan intergeneric türlerden olabilir, sadece yaprak veya pseudobulba bakarak tür tahmin etmek zor. Doğrudan odontoglossum olması pek muhtemel değil gibi, bildiğim kadarıyla odontoglossumlar ev ortamına uygun orkidelerden sayılmıyorlar (düşük sıcaklık istekleri nedeniyle bakımlarının zor olduğu söyleniyor).

Orkidenizi kurtarmak için ise, ben olsaydım:
Bitkiyi eski saksı harcı içinde kurumaya bırakmak yerine, saksı harcını tamamen temizler ve köklerdeki hasarı daha yakından incelemeye çalışırdım, çürümüş kökleri temizlerdim.

Ayrıca yumrularını da (pseudobulb) incelerdim, eğer çürümeye başlamış olan varsa derhal diğerlerinden ayırırdım.

Bitkiyi iyice yıkayıp (köklere en az derecede zarar vermeye dikkat ederek) temizler ve toz tarçın serperek (mantara karşı doğal çözüm bağlamında) biraz kurumaya bırakırdım.

Elimde varsa yeni saksı harcı hazırlardım, bunun için de orta boy ağaç kabukları ve biraz perlit kullanırdım, fazla su tutacak malzeme - yosun vs.- kullanmamaya çalışırdım (cambria, oncidium, odontoglossum tür veya melezleri su istekleri bağlamında farklılıklar gösterseler de, hepsinin ortak noktası iyi drenajlı bir saksı harcı istemeleri).

Yeni harç hazırlayacak malzemem yoksa eski harcı yıkar (torf vs. fazla su tutacak malzemeden kurtulmak için) ve yine biraz tarçın (veya başka bir fungisit) kullanırdım.

Daha sonra sağlam yumruları saksı harcına tekrar alır, sulama yapar ve bitkiyi gözlemleyerek beklerdim.

Bir sonraki sulamayı odontoglossum ağırlıklı bir melez olduğunu düşünüyorsam harcın kurumaya başlamasını takiben, yok eğer oncidium ağırlıklı bir melez olduğunu düşünüyorsam da harcın neredeyse saksının yarısına kadar olan kısmı kuruduktan sonra yapardım (bu aşamada gözlem ve, ne yazık ki, tecrübe bağlamında göz kararı devreye giriyor, her hangi bir bitki için şu kadar su kullanın gibi standart bir ölçü vermek çok zor).

Ortamdaki nemi arttırmaya çalışırdım (bitki yapraklarına az miktarda su spreylemek gibi), harç fazla ıslak olmayıp ortam nemli olursa orkidenin yeni kökler çıkarma ihtimali artıyor diye biliyorum.

Doğru yöntem budur diyemem (veya garanti veremem) ama ben olsaydım bu işlemleri yapardım. Umarım orkideniz bir an önce sağlığına kavuşur :)

batukhan 09-10-2007 14:13

2 Eklenti(ler)
merhabalar arkadaşlar.klavyemdekı "I" tuşu çalışmadığı ıçın üzgünüm.orkıdelerım açmaya başladı yavaş yavaş.cambrıa wıld cat ı ıftıharla takdım ederım efem.:)

saygılar

Batuhan METO

Ludisa Excellence 20-11-2007 23:58

Sn. preacox;

''Cambria'' ile ilgili tecrübeleriniz nelerdir? Ve bitkinin sağlıklı gelişimi için en uygun ortam sizce nedir, nasıl olmalıdır?

Teşekkürler.

praecox 21-11-2007 12:24

Bu pekde literatürda adı Cambria olarak geçmiyen bir tür odontoglosson oncidium arası intergenetik türler. benim deneyimlerime göre hiç de ev ortamına uzun vadede uygun değiller. Çok sıcak ve nemli sevebiliyorlar. Yoksa görebileceğiniz en sık rahatsızlıkları akordeon yaprak oluşum ki bu da çevre şartlarını sabit tumak gerketiği yönünde bir ibare...
Cymbidium ısı farklılığını severse de cambria miltonia oncidium v.s. gibi türler daha çok terraryum gibi ortalarda düzgün geli,ştiklerini gözlemeledim.

Saygılar

eylems 26-06-2008 20:57

Oncidium
 
5 Eklenti(ler)
Bugün Güneşli Pratiker'de bu türü gördüm.Çok çekici idi bayıldım ve hemen aldım.Gerçi orkidelerin her türü bambaşka güzellikteler ama sahip olunan bambaşka.Oradaki görevli; saksı harcı phallerle aynı dedi.Googlede araştırayım dedim hep yabancı dilde.Bilgilerinizi dinlemeye hazırım.

goran 27-06-2008 14:29

merhabalar, ben foruma yeni katildim. Bahsettiginiz oncidiumu gecen sene singapurdan gelirken, turkiye'de olmadigini dusunerek gururla turkiye'ye tasidim. Ciceklerini dokeli cok oldu. Simdi ne yazikki olmek uzere. Oncidiumumu kurtarmak icin forumda yazilan bircok seyi okudum. Yapilmamasi gereken herseyi yapmisim ne yazikki. Kucucuk saksisindan cikarip cosacagini dusunerek kocaman toprak bir saksiya, kendi topragini koklerinden arindirmadan torfun icine diktim, ve haftada 1 bol su verdim. Yazilanlari okuyunca hemen bir kurek yardimiyla kokuyle breaber torftan cikardim. Simdi uzerine tarcin tozu dokup biraz kurumasini bekleyecegim. Ama sanirim 1 tane sapi disinda hepsi curumus. Ama tam anlayamadim.Fotografini bu yuzden ekliyorum. O saplari kesmeli, hatta tamamen koparmalimiyim? Bu kokun tamamina zarar verir mi? O guzel ariya benzeyen sari ciceklerinin tekrar actigini gormek icin can atiyorum. Bana ne yapmam gerektigi konusunda yardimci olabilirmisiniz? Tesekkurler..

goran 30-06-2008 11:08

3 Eklenti(ler)
fotografi yuklemeyi unutmusum. iste olmek uzere olan oncidium'umun fotografi.

praecox 30-06-2008 12:09

Henüz bu savaşı kaybetmediniz. Şu gördüklerim doğru ise iki konuda hata var.
  • Saksı toprak, terracota saksı
  • Saksı harcınız torf ağırlıklı.
Toprak saksılar nemin çeperlerinde evaporizasyonu sonucu köklerin serin kalmasına neden olur. Bu durum çoğu bitki için sakıncalıdır.
Epiphit orkidlerde torfu fazla saksı harçları uygun değildir.
Bitkinizi plastik bir saksıya ağaçkabuğu ağırlıklı bir substrata geçirin.
Kürek vs. gibi aletler kullanmayın elinize bir latex eldiven takın kökleri güzelce silkeleyin. Çürümüş bulbları temizleyin.

goran 02-07-2008 14:50

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 254275)
Henüz bu savaşı kaybetmediniz. Şu gördüklerim doğru ise iki konuda hata var.
  • Saksı toprak, terracota saksı
  • Saksı harcınız torf ağırlıklı.
Toprak saksılar nemin çeperlerinde evaporizasyonu sonucu köklerin serin kalmasına neden olur. Bu durum çoğu bitki için sakıncalıdır.
Epiphit orkidlerde torfu fazla saksı harçları uygun değildir.
Bitkinizi plastik bir saksıya ağaçkabuğu ağırlıklı bir substrata geçirin.
Kürek vs. gibi aletler kullanmayın elinize bir latex eldiven takın kökleri güzelce silkeleyin. Çürümüş bulbları temizleyin.

Preacox, dediklerinizi yaptim. Sanirim 2 koku saglam kalmis, o da simdilik. Umarim temizlerken fazla sarsmamisimdir. Plastik saksi bulamadigim icin kucuk plastik bir bardaga diktim. Eski substratini kullandim. Bir sure pek ilgilenmeyip kendine gelmesini beklemeyi dusunuyorum. Su anda soyle gozukuyor:

praecox 02-07-2008 17:36

Sayın goran,

Alıntı:

Eski substratini kullandim.
Bunu yanlış yaptınız. Çürümenin sebebi bundan önce de belirtiğim gibi saksı harcınızın torfunun fazla olmasıydı. bir de şimdi bunlara ilaveten o harçta gelişen patogen yani çürümeyey ol açan mikroorganizmaları da almış oldunuz. Çürüme sağlam bulbları da sarması tehlikesi var. Size tafsiyem acilen yeni bir saksı harcına almanız.
Tabi keserken burda önerdiğim diğer noktalara da dikkat etiğinizi, saksınızın altına bolca delik açtığınızı da var sayıyorum. Durum böyle değilse bunları da yapın lütfen.

eylems 03-07-2008 22:19

Sayın Preacox, oncidiumun çiçek sapını phaller gibi 3. boğumdanmı keseceğiz.Ya da nasıl bir yol önerirsiniz?

praecox 03-07-2008 22:28

Phaller gibi tekrardan çiçeklenmek veya keiki vermek diğer orkidelerde görülmeyen bir şeydir. çiçek sapını pseudo-bulba yakın bir yerden kesin gitsin.

eylems 03-07-2008 22:40

Sayın Praecox,yanıtınız için teşekkür ederim.''Phaller gibi tekrardan çiçeklenmek veya keiki vermek diğer orkidelerde görülmeyen bir şeydir.'' cümlenizden anladığım kadarıyla oncidiumum tekrar çiçek sapından çiçeklenmeyecek.Yani yine bulbadan çiçek sapı çıkararak çiçeklenecek.Doğrumu anlamışım:rolleyes:

Ent 11-01-2009 23:34

4 Eklenti(ler)
Beyaz üzerine kırmızı noktalı bitki (2. ve 4.) 1-1,5 yıl önce aldığımda Cambria olarak etiketlenmişti ve üzerinde bir dal üzerinde 7-8 çiçek vardı. Aradan geçen zamanda bir rizom çıkardı ve büyüttü, oradan da yeni dal verip çiçek açtı. Yalnız dalın üzerinde sağlı sollu çiçeklerle değil de dalın tam uç noktasında tek bir tomurcuk oluşturarak 1 adet çiçek açtı. İri bir çiçek gerçi ama neden bir tane oluştu anlamadım. Cins olarak da tam Cambria mı yoksa türev birşey mi bilemiyorum.

Diğer bitki ise (1. ve 3.) geçen yıl tek saksıda 4 farklı orkide olarak satılan, çiçekleri tamamen geçtikten sonra indirimde alma fırsatı yakaladığım bir bitki. Saksının diğer üyeleri daha ufaklar ve daha ziyade Oncidium'a benziyorlar (çiçekleri nasıldı bilmiyorum) ama bu Cambria sanırım. Hem çiçeğin şekli hem de rizomunun nispeten büyük olması nedeniyle.

İlkinin tek çiçek açması ve her ikisinin türleri hakkında yorumunuz olur mu?
Teşekkürler.
Eklenti 58782

Eklenti 58783

Eklenti 58784

Eklenti 58785

praecox 13-01-2009 20:56

Sayın Ent,

ülkemizde aldığınız genelikle hollanda üretimi Cambria, Oncidium ve Miltonia etiketli hybridler son yıllarda çok birbirine karıştırılırcasına çaprazlandı, üretildi.
Özelikle Cambria veya Potinara gibi isimler bu çoklu çaprazların kısaltılmış ve genellenmiş bir adı olarak takıldı.
Bu bilgiler ışığında pekde bu orkidelerin geriye dönük çiçeğine rizomuna bakmakla tür tanımı yapmak ne kadar doğru olur veya kafa yormak ne kadar mantıklı olur bilemiyorum. :)
Bitkinizin tek çiçek açması da tamamen besin yetersizliğinden kaynaklanabileceği gibi, bir dizi phytohormonla şişirilmiş bu orkidelerin bitap düşmesi gibi düşünebilirsiniz.
Hollandalı seri üretici son kullanıcının alıp birkaç yıl bakacağını önemsemeden, hesaplamadan üretiği için bu gibi durumlar nerdeyse normal sayılır. Bu tarz orkideler bir tür tüketim madesi gibi görülmekte ve 6 ay çiçekli görüp tüketilmesi, atılması üzerine büyütülmüştür. Bu elbeteki biz atmalıyız anlamında değil. ama bir ya da iki yıl bitkiye normale dönmesi için, iyi bir bakım eşliğinde, zaman tanımalıyız.
Bu tabii şu da demek oluyor ki bu bitkilerin saksı harcı da bitiktir, yani çürümüş ve çiçekten sonra değiştirilmesi de gerekmektedir.
Kısacası çiçekten sonra saksı harcını değiştirin normal bakımını yapın. Bitki dinlensin kendini toparlayıp normal büyüme ritmine girsin.

Saygılarımla

eylems 01-02-2009 05:38

5 Eklenti(ler)
Sayın Ent, 18 nolu mesaj, 2 nolu fotoğraftaki bitkinizin aynısı bende de var ve etiketinde camria yazıyordu. Fakat internette yaptığım araştırmaya göre; adının Odontoglossum Anna-Claire olduğunu gördüm. Hatta buradan bakabilirsiniz.

Bunlar da benim bitkime ait fotoğraflar.

Ent 01-02-2009 21:11

Evet aynısı Sn. eylems. Çok güzel açmış sizinkisi. Kastettiğim buydu, bu şekilde açması gerekiyordu normalde ama sadece 1 tane irice açmıştı. Şimdi çiçeği geçti ve saksı harcını değiştirdim. Daha gevşek bir harç kullandım. Bakalım, seneye sonucunu göreceğiz.

eylems 01-02-2009 23:04

Benim bitkimin saksı harcı da çok sıkı. Çiçeği geçince benim de daha gevşek ve yeni harc ile değişmem gerekecek.

İlkin 03-02-2009 10:49

Eylems bu ne böyle :) maşallah, bayıldım... Nereden aldınız acaba?

eylems 03-02-2009 11:11

Euro floradan almıştım. Görünce ben de bayılmıştım.;)

İlkin 03-02-2009 13:15

Güle güle bakın, harika... :) Teşekkürler bilgi için de.

cicada 22-11-2009 09:35

1 Eklenti(ler)
Bu kış bol çiçekli geçiyor, işte öncü (sanırım) oncidium çiçeği... Sevgili Eylems'den almıştım.
Soğuğu daha çok seviyor, kuvvetli güneşten kaçırmak lazım. Bir de çok çok hafif kokusu var, belki hepsi açınca çoğalır.

cicada 08-01-2010 10:07

2 Eklenti(ler)
Tiger cambria'm açtı. Sabahları çok güzel bir koku yayıyor.

oppss! 08-01-2010 20:28

Şu koku salgılama olayı gün ışığına göre mi oluyor? Hani sabah veya öğleden sonra koku salgılaması?

praecox 08-01-2010 21:33

Gün ışığı ve gece düşen ısının artmıya başlaması ile doğru orantılı indukedir.
Dolayısı ile değil su buharı destilasyonu lipophil bir madde ile mesirationu ve diğer yöntemleri ile bu kokunun isolationu mümkün olamamaktadır.
Miktarlar düşük maliyet yüksek hatta hammde yetersiz kalabilmekte.
Birileri haiç...

Vanillia planifolia Orchis Ophrys ve sp.sleri..
Onların da ya tohum çubuğu veya rizomlarının tadı kokusudur.

kopshtar 10-01-2010 11:01

2 Eklenti(ler)
İşte bu da benim uzun süre açmasını beklediğim oncidium'um. Gece hariç belirgin kokusu var. Biraz casablanka kokusunu andırıyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024