agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Türleri (http://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/)
-   -   Miltonia (Pansy Orchid) (http://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/15230.htm)

kopshtar 27-04-2009 10:16

Miltonia (Pansy Orchid)
 
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar Miltonium hakkında yerli hiçbir kaynağa ulaşamadığımdan yabancı bir kaynaktan aşağıdaki bilgileri türkçeye çevirmeye gayret ettim. Umarım faydası olur.

Eklenti 74966

Miltonia-Pansy Orchid

Miltonia orkideler çiçeklerinin şekli itibariyle hercai menekşeye benzediklerinden (pansy orchids) hercai menekşe orkidesi olarak da anılırlar. Diğer orkide türlerine göre bakımı biraz daha zor olan bu orkide türü hoş kokulu olarak bilinmektedir.

Sıcaklık

Miltonialar orta sıcaklık seven orkidelerdendir. Gündüz sıcaklık istekleri 21-29 derece, gece sıcaklık istekleri ise 13-18 derece arasında değişmektedir.

Nem

Miltonia orkidelerin substratı sürekli uygun nem ve havalandırma koşullarında tutulmalıdır.%55-65 arası nem idealdir. Sıcaklık ve ışığın arttığı özellikle yaz aylarında nem oranı derhal arttırılmalıdır. Böylece bitkinin stresi azaltılmış olur.

Gübreleme

Miltonialar düzenli olarak gübrelenmeye ihtiyaç duyarlar. Özellikle çiçeklenme ve büyüme dönemlerinde yaklaşık 20 günde bir düzenli olarak gübrelenmeye ihtiyaç duyarlar. Azot oranı yüksek yavaş yarayışlı gübreler gelişme dönemi için idealdir.

Işık

Miltonianızın çok fazla gölgede olmadığından veya direkt güneş ışığına maruz kalmadığından emin olmalısınız. Bunu anlamanın en basit yolu yaprak rengine bakarak karar vermektir. Az gün ışığı alan orkidenizin yaprakları açık yeşil, fazla güneş ışığı alan orkidenizin yaprakları haliyle koyu yeşil olacaktır. Burada en temel mesele bitkinin direkt güneş ışığı ile temasının engellenmesidir.Aksi taktirde yapraklarda güneş yanıkları oluşacaktır.

Zararlıları

Miltoniaların birçok zararlı ve hastalık etmeni olmasına rağmen ensık görülen hastalık etmenleri kökçürüklüğü, yaprak kararması, kırmızı örümcek ve yaprak bitleridir. Uygun dozda neem oil uygulaması bu hastalıkların birçoğu için yeterli olacaktır. (bence yanlış, hastalığa göre ilaç uygulanmalı)

Yukarıda yazan bilgiler genel anlamda olup bir çok türü olan miltoninızın gübre , ısı, ışık, nem vb isteklerini en iyi gözlemleyerek kendiniz belirleyebilirsiniz.

talar_ 28-04-2009 01:34

Yeni aldığım Miltonia mın yaprakları sararmaya başladı. Işık ayarı da iyi suyu da var. Ama nedeni anlamadım.

eylems 28-04-2009 05:49

Bendekilerin ikisinde rizom kenarında bulunan dış yapraklar saradı. Diğer yaprakları sağlam. Bu nu ben de anlıyamadım.:( Bu gün itibari ile geleli tam 7 gün oldu.

talar_ 28-04-2009 21:13

Miltoniam dökülmeye ve sararmaya başladı. Acil bakım desteğe ihtiyacım var.
Sayın praecox duyun feryadımı :)

cello_001 28-04-2009 21:17

Burda bu işin ehli bir sürü abim ablam var ama sanırım onlarda resim eklemenizi isticekler. :)

eylems 28-04-2009 22:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi talar_ (Mesaj 409530)
Miltoniam dökülmeye ve sararmaya başladı. Acil bakım desteğe ihtiyacım var.
Sayın praecox duyun feryadımı :)

Tomurcuklarda da dökülme var mı? Bendekilerde sadece bir saksıda çiçeğin ömrü doldu bir çiçek sapı soldu. Tomurcuklar sağlam.

kopshtar 28-04-2009 22:55

Benim Miltonia bugün geldiği için henüz bir değişiklik olmadı. sadece rizomdan dolayı çatlamış olan bir yaprağı steril bir makasla aldım. ayrıca kargoda hırpalanan 2 çiçeği de aldım. diğerlerine kıyamadım üzerinde bıraktım. Ben şimdilik normal diye düşünüyorum çünkü çok çabuk strese girebiliyorlar. Nem oranındaki bir dengesizlik bile stres nedeni olabilir. Yanlız yapraklar açık renk geldi gözüme ışık yetersizliğine hemen yaprak rengini açarak tepki veriyor. Bakalım inşallah aynı problemi ben de yaşamam.

talar_ 29-04-2009 12:08

Tomurcuklarım açıyor ama yapraklar sararıyor. Her gün 1 yaprağı kesiyorum neredeyse.

talar_ 30-04-2009 14:54

Bu konuda bilgi sahibi olanlar lütfen bilgilerini esirgemesinler...

praecox 30-04-2009 15:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi talar_ (Mesaj 409530)
Miltoniam dökülmeye ve sararmaya başladı. Acil bakım desteğe ihtiyacım var.
Sayın praecox duyun feryadımı :)

Sayın talar_,

Miltonia menekşeye benzese de ev ortamında bakımı (bana göre) en zor orkide türlerinden biridir. Bitkiyi genelde hayatta tutmayı başarsanız dahi bir dahaki sefere çiçek açtırmak da bir o kadar zordur.
Çok kolay çürüme eğilimi gösterir, veya sulama düzensisliklerini yapraklarından hemen belli eder. Bu tabii kök sorunlarına da bir işarettir.

Resmini eklerseniz daha kesin bir şeyler yazmak mümkün olur.

talar_ 30-04-2009 22:04

1 Eklenti(ler)
Yapraklarda sararma var. 2 haftada 6 yaprağı sarardı, kestim. Tomurcukları açmaya devam ediyor ama yaprak sayısı azalıyor.
Yardım isteğime kayıtsız kalmadığınız için de teşekkürler.

eylems 01-05-2009 13:03

Bu dış yapraklardaki sararma benim iki miltonia orkidemde de oldu. Daha sonra düzeldiler. Sulamayı seyrek yapmalı diye düşünmekteyim. Ayrıca ev ortamında tekrar çiçek açtırabilmenin niçin zor olduğunu pek anlayamadım. Bu ibare biraz şevk kırıyor. Sebepleri nelerdir? bunları tam öğrenmemiz gerekli ihtiyaçlarını gidermeliyiz ki orkidemiz tekrar çiçeklensin.

praecox 01-05-2009 13:35

Şevk kırma amacı güderek yazmadım. Tüm doğru bildiklerimi ve deneyimlerimi herhangi bir art niyet gözetmeksizin olduğu gibi paylaşıyorum.
Ben, ilk Miltonia'mı 1991 yılında edinmiştim.
O yıllardan bu yana, bende, bu bitkilerin evde özel bir terraryum gibi bir camekanda bakılmadığı sürece oda ortamında yaşatmasının sorun ve hatta çiçek açtırmanın çok zor olduğu fikrinin oluştuğunu yazabilirim ancak.

Sulama sıklığı, gübreleme, ortam ısısı ve nem oranının havalandırma ile gün içindeki değerleri ile gece değerlerini konstant tutamamak özelikle bu sınıfta kendini daha radikal sonuçlarla göstermekte.

eylems 01-05-2009 13:50

Sayın Praecox şahsi olarak size herhangi bir atıfta bulunmadım. Bu siz tarafından bu biçimde algılanmasın.:( Ben sadece ilk defa edindiğim bu bitki ye karşı sanırım biraz fazla duygusal yaklaştım.

talar_ 08-05-2009 21:32

Miltonia mın koktuğunun daha bugün farkına vardım. Sabah uyandığımda salonu limon çiçeği kokusu sarmıştı.Nerden geldiğini anlamadım .Kokuyu takip edince miltonyanın koktuğunu keşfettim.
Ayrıca çiçeğim toparlandı. Yapraklardaki sararmalar durdu. Şuan oldukça formda :)

cello_001 08-05-2009 23:09

Gözünüz aydın :)

eylems 08-05-2009 23:58

Talar düşünsene ben de kaç adet var koku yoğunluğunu tahmin et. İtiraf edeyim çiçeğine bişey olacak diye ödüm kopmuştu. Düzelmesine çok sevindim;)

kopshtar 09-05-2009 18:19

Eylems galiba haklısın. Miltonia direkt sulamadan hoşlanmıyor. Kaç haftadır sulamadığım miltonia mı geçen gün 2 dk suda beklettim ve ertesi sabah sararma başladı. Bu kadar çabuk tepki beklemiyordum. Spreylediğim sürece problem yoktu.

Sn Talar sizden durumu nasıl toparladığınızla ilgili tecrübelerinizi yazmanızı rica edebilirmiyim. Bu arada benim miltoniam kokulu değil. Koku var aslında biraz ama güzel bir koku değil. Galiba üzerindeki kelebeğin feromonu. Yani erkek kelebeği çeken özel bir hormonu taklit ediyor kerata :)
Aşağıda üzerindeki kelebeği görebilirsiniz.
http://www.orchidconsultant.com/imag...08fullsize.jpg

eylems 09-05-2009 18:39

2 Eklenti(ler)
Ben daha orjinal bir fotoğraf ekleyeyim( kendim çektim).:D:D

talar_ 09-05-2009 22:28

Sayın kalbara miltonianın kendisini toparlaması için yaptığım tek şey hiçbirşey yapmamak. Sulamayı kestim başka da birşey yapmadım. Bence her okuduğumuzu yapmak yerine deneme yanılma yöntemiyle bitkimiz için doğru olanı kendimiz bulmalıyız.Bu forum çok yararlı bilgilerle dolu ama insanları biraz pimpirik yapıyor. Evde 8 farklı cins 15 orkidem var. Burada okuduklarımı uyguladım, hiçbiri de memnun olmadı. Umarım siz de zamanla o güzel çiçeğinizin isteklerini anlarsınız.

ephesos 10-05-2009 07:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi talar_ (Mesaj 418037)
Bu forum çok yararlı bilgilerle dolu ama insanları biraz pimpirik yapıyor. Evde 8 farklı cins 15 orkidem var. Burada okuduklarımı uyguladım, hiçbiri de memnun olmadı. Umarım siz de zamanla o güzel çiçeğinizin isteklerini anlarsınız.


Diğer orkideleriniz için verilen bilgiler de mi işe yaramadı?

talar_ 10-05-2009 10:26

Yıllardır çiçek açmayan phallerim için uyguladığım hiçbir şey işe yaramadı. Çiçek açanlarım zaten 4-5 yıldır hiç çiçeksiz kalmaz. Burada okuduğum gübre karışımını yapıp verdim. Hiçbiri durumdan memnun kalmadı. Hemen geri döndüm.
Vandamı da haftada 2 gün suya daldırıyorum. Burada okuduğum biralı suyu yapraklarına fısfısladım sarı lekeler oluştu. Artık yapraklarına da sadece
su sıkıyorum. Butün tomurcuklarını kurutmadan açtı ve altından yeni bir vanda yavrusu
da hızla büyüyor. Onları biraz kendi hallerine bırakmak gerekiyor bence.
Ama ters giden birşey olsa yine burdan yardım istiyorum. Deniyorum bakıyorum bitki olumlu mu olumsuz mu yanıt veriyor.
Sorularımı yanıtlayanlara da teşekkürler.

ephesos 10-05-2009 10:33

Sayın Talar, sadce sorun oluştuğun da değil, tecrübelerinizide paylaşıp, anlatırsanız hepimiz için daha faydalı olur.

talar_ 10-05-2009 15:54

Sayın ephesos malesef ki benim sizler gibi tecrübelerim yok. Hayatım çiçek-börtü-böcek ile geçti ama forumda yazanların hiçbirini daha önce uygulamamıştım.Ben sadece sevdiğim şeylerle vakit geçiriyorum. Hem de onlara ayırabileceğim okadar az zamanım var ki malesef sizlere aktaracak tecrübem yok sayılır. Ama hergün mutlaka buraya uğrayıp başkalarının tecrübelerine göz atıyorum.
Hepimize bol çiçekli günler :)

kopshtar 10-05-2009 22:05

Sn Talar;
Bence alçak gönüllülük ediyorsunuz.Bu kadar çeşit orkideye baktığınıza göre en azından benden tecrübelisiniz diyebilirim. Paylaşılan bilginin büyüğü küçüğü olmaz. Mesela kendi haline bırakıyorum demeniz bile yol gösterebilir bitki isteklerini anlamamız için. Çünkü ben de aynı şeyi yapmıştım aslında 3 haftadır. Sadece dibine spreyle çok az su veriyordum. Düzenini değiştirmemek gerekiyormuş meğer. Birde üzerinden potasyum oranı fazla ve yavaş yarayışlı gübre ile çok az gübrelemiştim, gayet iyi gidiyordu. Şimdi eski düzene geri döndüm. Gelişmeleri paylaşırım artık :)

tropikana 03-06-2009 18:28

Benim miltoniam yaklaşık bir aydır sürekli çiçek açmaya devam ediyor. Her gün bir çiçeğini açıyor, seyretmeye doyamıyorum. İlkkez edindim bu çiçeği bakamam korkusu vardı hep bende. Ama görüyorumki miltoniam benim elimde çok mutlu görünüyor sağlığı yerinde. Her gün sabah akşam saksıdan görünen köklerini fıfıslıyorum. Hayatından çok memnun görünüyor aman lallah nazarlardan saklasın valla gözümden bile kıskanmaya başladım. Becerebilirsem resimlerini eklemek istiyorum.

tropikana 03-06-2009 19:16

5 Eklenti(ler)
Resimler biraz kötü çıkmış ama . Kokusunu yeni keşfettim. Bana göre limonata kokusu. Eşime göre melisa kokusundan daha ağır. Bir türlü karar veremedik kokusu neye benzediğine

eylems 03-06-2009 20:02

Sayın Tropikana, orkidenizin adı Beallara(Cambria). Satın aldığınızda saksısına iliştirilen etiketine aldanmayın. Hatta bu üründen ben de satmıştım. Google de Beallara(cambria) diye aratırsanız bakın bunlar çıkıyor.

tropikana 03-06-2009 20:15

Hay allah demek ismi miltonia değil. Gerçek ismini çok beyendim, teşekkür ederim sn. Eylems.

jineop 29-03-2012 09:27

1 Eklenti(ler)
2ay önce Bauhaustan aldığım menekşe orkidem tekrar açıyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024