agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)




Beğeni Düzeni1807Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-06-2007, 11:39   #301
Ağaç Dostu
 
ephesos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Çaycuma/Zonguldak-Pendik/İstanbul
Mesajlar: 808
Galeri: 11
Hocam kanımca çiçeksaplarını dipten kesip bitkiyi sıvı bir gübreile takviye edip keikilerin köklenmesini beklemekten başka çare yok.Çiçek açmalarına izin verilirse zaten iki çocuk emziren birannenin aynı zamanda biryuva dolusu çocuğa sütannelik yapması gibi imkansız bir uğraş olacaktır.Kısaca çiçeksapları kesilmeli , ana bitkiye sıvı gübre takviyesi yapılmalı (azot içeriği zengin olan) keikilerin köklenmesi beklenmeli.
Hocam hemfikirmiyiz acaba?

ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2007, 11:48   #302
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
aslında benim fikrim de buydu. yani bitki benim olsa sizin de yazdığınız gibi çiçeklenmeyi durdurmak gerek ve azot phosphor ağırlıklı bir gübreleme uygun olur. postasyumu iyice aşağı çekmek gerek.
zaten çiçeklense dahi bu çiçeklerin bu zamanda hem zayıf hemde kısa süreli dayanıklı olacağını düşünmek gerekir. ancak unutmıyalım ki söz konusu orkidelen en çok sürprizler yapan bir türü phalaenopsis le karşı karşıyayız çok da kesin bir şey söylemek mümkün olamıyor.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2007, 15:49   #303
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 126
Galeri: 17
Ben böyle bir durum yaşamıştım, phalaenopsisimin iki çiçek sürgününün çiçekleri geçtikten sonra yavrular oluştu, önce biraz kök verdiler, daha sonra köklerin hareketi durdu ve keikiler çiçek açtı. İkisi de 3er adet çiçek verdi, çiçekler de pek kısa ömürlü olmadılar aslında. Şu anda başka bir phalaenopsisimin üzerindeki iki adet keikinin biri de çiçeğe kaldı. Bu bitki üzerindeki yavrular yaprak gelişimi gösterdikleri halde köklenmemişlerdi, yakın zamanda kök vermeye başladılar, kökler biraz büyüdükten sonra da (yaklaşık 4-5 cm) çiçeklenme başladı, şu an bir sorun görünmüyor.

Çiçeklenme biter bitmez çiçek sürgünlerini kesmeyi pek de doğru bulmuyorum (bilimsel bir dayanağım yok, tamamen hissiyat ) Doğal phalaenopsis türlerinin bazılarında eski çiçek sürgününün tekrar tekrar çiçeklenmesi yıllar boyunca devam edebiliyormuş (hangilerinde bu özelliğin olduğu konusunda çok emin değilim, fi tarihinde okuduğum bir bilgidir). Elinizdeki bitkinin seceresini bilmiyorsanız (ki çoğunluğu Hollanda mezat malı olduğu için, etiketli bir phalaenopsise sahip olmanız çok düşük bir ihtimal), bitkinizin nasıl davranacağından da çok emin olamazsınız, bu nedenle çiçek sürgününü hemen kesmek yerine biraz bekleyip gözlemlemek, bence, daha mantıklı. Elimdeki phalaenopsislerden birinin (ki kendisi etiketlidir, "bro. lancer") eski çiçek sürgününü kesmemiştim, bir müddet bekledikten sonra sürgün ucundan tekrar harekete geçti ve şu an birbirinden güzel ve sağlıklı 5 çiçeği var, ayrıca yeni bir çiçek sürgünü daha oluşmaya başladı. Eğer çiçeklenme veya yavru oluşmayacaksa, çiçek sürgünü bir müddet sonra zaten kendiliğinden kuruyor (tecrübelerimle sabittir).

ataman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2007, 16:58   #304
Ağaç Dostu
 
ephesos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Çaycuma/Zonguldak-Pendik/İstanbul
Mesajlar: 808
Galeri: 11
phallerin çiçeksapının kesilmesi hakkında

Phaller çiçek saplarındaki çiçekleri tam ölmeden sap ucundan yeniden çiçek tomurcukları çıkarıp sürekli açabilirler sapın kesilmesini gerektiren nedenler : ana bitkideki çeşitli hastalıklar dolayısi ile dinlendirme amacı ile , keiki oluşumu sağlamak amacı ile , tomurcuk oluşumu olmayan çiçeksapının sap üzerinde başka biryerden tomurcuk oluşumu sağlamak için ,uzun zamandır kesilmeyen çiçek sapının aşırı uzamasından mütevellid çiçek sayısı ve büyüklüğünde oluşan olumsuzlukları giderip daha sağlıklı ve genç sürgün elde etmek için bunun dışında çiçekleri dökülen sapı kesmek gerekmez.
Ayrıca çiçeği dökülen sapın kesilmesini gerektiren bilimsel bir kaynağa rastlamadım .


Düzenleyen ephesos : 09-06-2007 saat 19:13
ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2007, 17:26   #305
Ağaç Dostu
 
serder's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: iST
Mesajlar: 227
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Şu iki noktayı ben tam da anlıyamadım...
salonunuz soğuk oda mı? yani soğuk havalandırma mı var? ama eminim kışın ısıtıyorsunuz.
Phal.ınızın büyümekte olan bir bebeğe relasyonu nedir? veya ne gibi negatif bir ilişki içinde olabilir.
* Salon: yazın soğutmasamda kışın 20-22 en yüksek değeri görüyor... (çocuk için doktor tavsiyesi)
* Çokcukla ilişkisi : Oğlum yeni hareketlendi. Çiçeklere karşı çok ilgili inanılmaz geliyor bana ama baby tv bile çiçekler kadar dikkati çekmiyor. Salonda phal. için en uygun yere ulaşıyor. bir aya kalmaz ayaklanacak ve ilk hedefi çiçekler olacak. şu an bile ellerinden tuttuğumda balkonaki begonyalara gidiyor.
sorun bu

İlerisi içinse mükemmel bir durum sanırım....

serder Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2007, 21:20   #306
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
yavru orkideler

Arkadaşlar yazdıklarınızı okuyunca esasında canım sıkıldı biraz. Bir tercih yapmak zorunda kalmak beni üzüyor. Ya yanlış karar verirsem diye düşünüyorum. Ana bitkiyi kaybetmek çok üzücü olur. Karar veremedim.. Ana bitkinin birazdan size resimlerini göndericem . Karar vermemde yardımcı olabilirseniz sevinirim. Ana bitki yeni yaprak veriyor ve 3 kök birden verdi. Bu arada köklerden biri alt yaprağın üzerinden geliyor. Onunda resmini çekicem. Ona yapılacak birşey var mı ? Diğer kökler doğru toprağa gidiyor ve içeri dalıyorlar ama bu kök yaprağın üzrinde kalacak gibi uzayıncda saksı dışına çıkacak. Ne yapmak lazım ? Birde şeffaf sakısdan gördüğüm içerde bir yığın kurumuş çürümüş kök var. Ama yeni yeşiller de çoğunlukta bu normal mi ? Teşekkürler

mustang18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2007, 22:41   #307
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 126
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ephesos Mesajı Göster
Phaller çiçek saplarındaki çiçekleri tam ölmeden sap ucundan yeniden çiçek tomurcukları çıkarıp sürekli açabilirler
Her melezde bu olayı görmek mümkün olmayabilir, bendeki phalaenopsislerin bir kısmı eski sürgünden çiçek vermeye devam ederken, bir kısmında ise çiçek sürgünü çiçeklerin geçmesini takiben kurudu.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mustang18 Mesajı Göster
Arkadaşlar yazdıklarınızı okuyunca esasında canım sıkıldı biraz. Bir tercih yapmak zorunda kalmak beni üzüyor. Ya yanlış karar verirsem diye düşünüyorum. Ana bitkiyi kaybetmek çok üzücü olur. Karar veremedim..
Ben olsam hemen karar vermezdim zaten, biraz gözlem yapardım. Ana bitkiyi kaybedeceğinize dair bir belirti var mı?


Düzenleyen ataman : 10-06-2007 saat 11:41 Neden: Gereksiz kısımların çıkarılması :)
ataman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2007, 23:07   #308
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 126
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mustang18 Mesajı Göster
Ana bitki yeni yaprak veriyor ve 3 kök birden verdi. Bu arada köklerden biri alt yaprağın üzerinden geliyor. Onunda resmini çekicem. Ona yapılacak birşey var mı ? Diğer kökler doğru toprağa gidiyor ve içeri dalıyorlar ama bu kök yaprağın üzrinde kalacak gibi uzayıncda saksı dışına çıkacak. Ne yapmak lazım ? Birde şeffaf sakısdan gördüğüm içerde bir yığın kurumuş çürümüş kök var. Ama yeni yeşiller de çoğunlukta bu normal mi ? Teşekkürler
Phalaenopsislerin gövdeden kök vermeleri gayet normaldir, nihayetinde tek gövdeli (monopod) orkideler yani yeni yumrular (pseudobulb) vermek yerine tek gövde uzar gider. Üzerinde konakladıkları ağacın dalına tutunmak için de gövdeden kök vermeye devam ederler. Kökün saksı dışına çıkmasının benim bildiğim veya gözlemlediğim bir sakıncası yok, arada dışarıdaki kökleri de nemlendirmekte fayda var, aksi takdirde kökler kuruyabiliyor.

Saksı içindeki kurumuş çürümüş kök bağlamında, çürümüş kökler ve kurumuş olanlardan ileride çürüyecek olanlar sorun olabilir. Bitki gayet sağlıklı görünüyorken köklerin tamamı çürüyebilir, ve bitkiyi kaybetme aşamasına gelebilirsiniz (benim başıma geldi, bitkiyi şu an yoğun bakıma aldım, saksı dışında nemli bir ortamda köksüz bir halde pörsümüş 3 yaprak olarak duruyor, gövde yanından yeni sürgün başlangıcı var gibi, bekliyorum). Ölü kökleri temizleyip saksı harcını yenilemek, tedbir bağlamında, faydalı olabilir. Veya uygun fungisit kullanarak saksı harcı içinde mantar oluşumuna karşı tedbir alabilirsiniz. Yeşil köklerin (sağlıklıların) çoğunlukta olması iyiye işaret.

ataman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2007, 00:26   #309
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 126
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ephesos Mesajı Göster
... sizce yanlış olan var mı?
Sayın Hocam,
Yanlışlarınızı çıkarmaya çalışmak gibi bir amacım yoktu, olması da mümkün değil. Sadece satır aralarına kendimce bildiklerimi eklemek kasdıyla hareket ettim, sürçü lisan ettiysek affola

ataman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2007, 11:41   #310
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
yavru orkideler

Merhaba Arkadaşlar.. Ekte size ana orkide , yavru orkideler ve çiçek sapları , saksı içi ve dışı kök furumlarını mümkün olduğunca net fotograflayarak gönderiyorum. Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Sizden gelen yorumlara göre bir karar vermeye çalışacağım. BU arada sıvı orkide gübresini nerde bulabilirim. Orkideler için özel bir sıvı gübre var mı ? Saygılarımla

Eklenen Resimler
     
mustang18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2007, 11:48   #311
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
eksik resimler

eksik resimler

Eklenen Resimler
   
mustang18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2007, 12:15   #312
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın mustang18,
Bilmem eski mesajlarınızda belirtiniz mi ama sormak istediğim bu phal ne renk çiçek açıyor?

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2007, 18:34   #313
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
yavru orkideler

Pembe

Eklenen Resimler
 
mustang18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2007, 22:45   #314
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın mustang,

keikiler konusunda çiçeklensin mi çiçeklendirmeyelim mi konusunda kararsızım.
ancak saksıda köklerin çürüdüğü çok aşikar. belki ilk yapılması gereken bir saksı harcı değişikliği ve kök temizlemesi.
bu aşamada saksıdaki sağlam kalmış kök miktarı belki karar vermenize de bir yanıt verebilir. ana bitki iki çiçekli keikiyi taşır gibi mi değil mi?
ancak gerçek olan şu da var ki keikilerin çiçeklenmesi ana bitkinin öz suyundan kaynaklandığından keikilerdeki kök oluşumu da bastırılmış olur. bu gibi durumlarda ana bitkinin bitap düşene dek çiçeklerini taşıdığı hatta 8 ay gibi bir tohum üretim sürecini de ölümüne göze alır dayanır. bunları yaşadık gördük biliyoruz...
ancak sonrası... ne olur sanırım malumunuzdur

saygılar

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2007, 14:11   #315
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 38
sulama ve saksı

merhabalar,

bir tanıdığım orkidelerine duş aldırıyormuş. Doğal ortamlarında muson yağmurları olduğundan yola çıkmış ve dediğine göre çok iyi orkide yetiştiriyormuş.

Ben bir tanesini bakamdım ve öldü.

Yeni bir tane aldım ve geçen gün, bende duş aldırdım. Bu konuda fikri olan arkadaş var mı?

Ayrıca satın aldığımda sahip olduğu plastik kabı, dekoratif bir saksı içine koydum acaba bu yöntem yanlışmıdır? hava alması açısından.

web_tur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2007, 15:31   #316
Yeni Üye
 
acelyakan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2007
Şehir: Belcika-Antwerpen
Mesajlar: 5
Merhaba,Belcikadan yaziyorum.Klavyemde Türkce karakter olmadigi icin simdiden özur dilerim.Bugün kendime phalaenopsis aldim ama nasil bakmam gerektigini arastiriyorum.Cicekler bitince dalin dibinden uc bogum sayip kesin yaziyor nette.Ben o islemi kayinvalidemin ciceginde yaptim ama hala bir gelisme yok.Bir dali ben kesmistim diger dal cicekliydi.Kesilmemis olan dal cicekler bitince uc dal surdu ve eskisinden guzel cicekler acti.Bana bakimi ile ilgili bilgiler verebilir misiniz?Farkli farkli bilgiler buldum ama uzun zamandir yetistirenlerin tecrubelerinden yararlanmak isterim.Simdiden cok tesekkur ederim.

acelyakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2007, 10:22   #317
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
Merhaba
Phalimde bir sorun var gibi. Sadece tek bir yaprağı (ortada) tavşan kulağı gibi oldu bir anlam veremedim acaba yaprağı ayırmalımıyım? Görünen bir zararlı falan da yok.
Teşekkürler

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2007, 11:57   #318
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Kök boğazı çürümesi başlangıcı olabilir (rhizochtonia)... bitkiyi görmeden previcur tatbik edin diyeceğim. başka bir şey söylemek mümkün değil bakım şartlarınız nedir? sulama sıcaklık vs....???

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2007, 12:39   #319
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
Sn. praecox teşekkür ederim. Phalim kuzeye bakan pencere önünde duruyor. Bu yüzden saksı içinde yosunlanmalar oluşmuş.Direkt güneş ışığı almıyor. Önünde perde yok.Saksısının altında çakıllar var. Sulamayı belirtildiği gibi yapıyorum.(içme suyu ile) Sıvı gübre takviyesi de yapıyorum(15 günde bir) ara sıra özellikle bu sıcaklarda dışarıdaki köklere ve yapraklara içme suyu püskürtüyorum. Göbekte su birikmemesine de özen gösteriyorum. Ama yaptığım yanlış bişeyler var demekki,resimleri ekliyorum. Diğer yapraklarda biraz eğik fakat oldukça sertler.Tekrar teşekkürler.(Saksısını değiştiremedim henüz çünkü uygun substrat bulamadım maalesef)

Eklenen Resimler
   
hilalll ve Denizardacan beğendi.
COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2007, 12:59   #320
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Yosun oluşması veya canlı değilsede geçmişte bir zamanda fazla sulandığına delalettir. bitkide ciddi bir sorun yok gibi ancak acil bir saksı ve saksı harcı değişimi şart. yeni saksı harcına da kömür eklemeyi ihmal etmeyin.
bitkinin yan yatması ışığın tek yönlü gelmesine de bir gösterge köklerin de yukarı çıkması bu bağlamda ancak saksı harcına girmemesi de bu harçla fazla menun olmadığını gösteriyor bitki kendini yatırmaya çalışıyor... yani kendince daha uygun bir konuma gelmeyi çabalıyor...

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2007, 13:10   #321
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
Sayın praecox çok teşekkür ederim. Anlaşılan yaylaya çıkıp ağaç kabuğu toplamak bana farz oldu. Yanlız enterasan gelen birşey var bitkinin yaprakları ve kökleri evin iç tarafına doğru yatıyor çiçekler de cama bakan tarafa, aldığımda böyle yatık vaziyette olduğundan yaprakları cam tarafına doğru koyamamıştım sığmıyordu. Acaba fazla ışıktan mı kaçmaya çalışıyor? Kusura bakmayın çok soru sordum ama...Tekrar teşekkür ederim.

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2007, 13:31   #322
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
belki biliyorsunuzdur... Bende takribi 200 phal var. aynı yerde olan bir ikisinde bu durumu bende farketim vede ışık cevre nem şartları değil de sanki saksı harcındaki sorun bunu yapıyor gibi bir sonuca vardım.
Giresundasınız sanırsam... Pinus sylvestris yani sarı çam bulursunuz diye ümid ediyorum... toplarsanız da fırında veya mikrodalgada steril yapmayı unutmayın saksınızı da bulaşık makinenizde temizleyin şayet başka saydam saksı bulamazsanız...
çürük kökleri de budamayı ihmal etmeyin.

saygılar

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2007, 13:47   #323
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
Evet Phal sayınızdan haberim var. substrat için yazdıklarınızı da tekrar okudum. En kısa zamanda sarı çam bulmaya çalışacağım. Bir boy büyük şeffaf saksım da var çok şükür. Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.
Saygılar

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2007, 02:04   #324
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
Sayın praecox kime sorduysam sarıçamı bilmiyor. Rize'deki arkadaşıma bile sordum ama nafile, olsun elimde gövdenin çıktısını aldığım kağıtla dolaşacağım artık
bir sorum olacak forumda fıstık çamı kabuklarının 1 yıl açık havada bekletilmesi gerektiğini okudum. Sarıçamda da bu uygulama geçerli mi? Yazmadığınıza göre değildir diye düşündüm ama emin olmak istedim.
Saygılar

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2007, 10:30   #325
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sarı çamı yani Pinus sylvestris'i bende kolayca tanıyamıyorum. Ancak fıstık çamı Pinus pinea dan daha uygun görünüyor saksı harcı olarak...
Zira fıstık çamında reçine sorun olabiliyor. Sarı çamda bu sorun çok belirgin değil... İğne yapraklı ağaçlar başlığında bende sorularıma yanıt alamadım. Ancak burdaki arboretumda çok kolay ayırt edilebiliyorsada bunları yan yana görmek hep mümkün olamıyor, bir de ordan kabuk söktürtmüyorlar

Kabuğunu kaldırınca altı ve de üst kısımlara doğru portakalımsı sarı bir rengi var. Fıstık çamına çok benzer uzaktan ben ayırt edemiyorsamda habitusu az farklı yukarı doğru sarı çam sivri gelişiyor fıstık çamı yayılıyor.
Bolu ve cıvarında ben çok rastladım topladım da, ancak burda bana ne yalan söyliyeyim komşularımızdan orman mühendislerinden de çok detaylı bilgi edinemedim.

Malum ben İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'ne yakın orturduğumdan orda çalışan yetkili olan çok yakın orman mühendisi komşularımız var... Hatta onların sayesinde bu konu ile ilgisi yok ama Liquidamber orientalis üretiklerini ve satışta olduğunu öğrendimi ancak sanırım tarlada olduklarından en erken kasımda alabileceğim...

Saygılar.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2007, 13:49   #326
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-11-2005
Mesajlar: 4
AAAA
Ben de Liquidambar orientalis fidanı arıyordum...
Ne tesadüf...
Bu konuda yardım alabilir miyim sizden?
Teşekkürler..

mineflora Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2007, 14:32   #327
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Aman Mine hanım ne demek...
asıl sizden bizler yardım alabiliriz bu konuda...
bu arada etoburlarınız ne durumdalar...

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2007, 21:40   #328
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
Sn praecox cevabınız için çok teşekkürler. Bugün birkaç çam inceleme fırsatım oldu ancak elde var sıfır en azından sarıçam olmadıklarını anlayabildim bu da bir gelişme . Kim bilir hangi türdü orasını hiç bilemiyorum tabii.
saygılar

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2007, 09:22   #329
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Şimdi geriye dönük düşünüyorum da... bende sarıçam olduğuna emin olmadığım, hatta o zamanlar bunları dahi bilmeden toplayıp da ektiğim kalın çam kabuklarının pekde zararını görmedim.
burda öenmli olan hızlı çürümemeleri ki bu da kendini belli eder alt tarafı 2 senede bir değil daha kısa süerde değiştirmek gerek olur.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2007, 09:55   #330
Ağaç Dostu
 
COYOTE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 1,515
Galeri: 1
İşte bu güzel haber en azından sarıçam olmasalarda bir sürü çam türü var buralarda. 1-1,5 senede yenilerim. Teşekkür ederim.

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024