agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)




Beğeni Düzeni8Beğeniler
  • 4 Gönderen kelebek çalısı
  • 4 Gönderen kelebek çalısı

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-07-2014, 13:12   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Phragmipedium kovachii (Yüzyılın keşfi)

Son yüzyılın keşfi olarak tanımlanan bitki, Phragmipedium kovachii 2000 lerin başında Amazon ormanlarında keşfedilerek tanımlanmış ve orkide dünyasına kazandırılan önemli bir tür olarak kabul edilir.

Bitkiyi Peru ziyareti sırasında keşfeden Michael Kovach izinsiz olarak bitkiyi kaçırmak ile yargılanıp para cezasına çarptırılmış olsa da bitkiye adını veren kişi olmuştur.

Bitkinin çiçekleri 8 inch (20 cm) ve üzeri boyutlara erişebilmekte olduğundan bu bitkinin orkide pazarında çok büyük bir potansiyel taşıdığı öngörülebilir.

Kültüre alındığında sevdiği ortam çok geçirgen, gözenekli ve açık bir yapıdadır. Özellikle deniz kabuğu ve yumurta kabuğu toz haline getirilip düzenli periyodlarla ortam üzerine serpilmelidir. İyi havalandırılan ve Cattleya bitkisinin ihtiyaç duyduğundan daha az bir ışık ihtiyacı ile direkt gün ışığının yapraklarına değmesinden kaçınılmalıdır. Sürekli nemli bir atmosfer ve hoşlandığı ortam ile bakımı gerçekleştirilen bu bitkinin çiçeği açtıktan sonraki her günde belirli bir oranda büyümeye devam etmektedir. Peru' da yetiştiği doğal ortamda 18-26 santigrad derece arasındaki atmosfer sıcaklığı, aldığı alkali yağmur suyu ve ortamında ise dekompoze olmuş kireçtaşı gözlenir.

Kaynaklar:

PK-culture.jpg

Phragmipedium kovachii - Wikipedia, the free encyclopedia

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2014, 22:40   #2
Ağaç Dostu
 
Ludisa Excellence's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 225
Galeri: 19
Bu konuda sanırım bir şeyi daha açıklamak gerek oda deniz kabuğu ve yumurta kabuğunun bu tür terestirikler de kullanımı ki, deniz kabuğu dendiğinde ilk aklıma gelen ölü Bivalvia ların, Gastropoda ların, Crassostrea ların ve hatta Scaphopoda ların kabuklarının un gibi öğütülüp harca katılması halinde hazırladığınız media da son derece yüksek mineral/tuz yükü elde etmeniz mümkün.

Aynı şekilde yumurta kabuklarını da un gibi öğütüp harca katmak bu açıdan riskli, kaldıki yumurta kabuğundaki bir diğer sorun ise yumurta zarının kabuktan ayılması. Bunun için kabuları kaynatıp zarlarından ayırmanızda fayda var.

Cypri si, Paphi si, Phragmi si Seleni si Mexipe si ni kapsayan Cypripedioideae alt familyasına sahip yüksek pH isteyen (ve ve ya Düzenli Ca Salınımı yapan bir oram )türlerde gerek yumurta kabuğu gerek deniz kabuğu ( ki deniz kabuğu çok geniş ve bence şu an için gereksiz bir kavram) iri parçalar halinde biraz ufalandıktan sonra harcın en üst kısmına, bir köşesine, az bir miktar koymakta fayda var. Her sulamada osmocote gübre gibi çalışması amaçlı düzenli Ca salınımı için (örn. yumurta kabuğu ) .

Bir başka konuda, aynı şekilde Sphag. kullanımıda alkaliteden hoşlanan bu türler için riskli.
Onu gerekirse ayrı tartışırız )

Phragmipedium kovachii ve ya diğer adı ile Phragmipedium peruvianum sevdiğim bir tür ve @kelebek çalısı konuyu açtığınıza göre umarım bir saksı P. kovachii fotosu da eklersiniz.

Saygılar.

Ludisa Excellence Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2014, 11:30   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Konuyu başlık olarak açmamın sebebi bu bitki ile ilgili konunun işlendiği bir BBC belgeselini izlediğimde duyduğum ilgi ile temel bir araştırma sonucu forumda bir gündem maddesi olmasının, bir başlık ile ilgiye açılmasının yerinde olacağını düşünmemdir. Bu bitkiyi benim yetiştirdiğim anlamına gelmiyor, henüz.

Bilgi ve deneyimi olan herkes paylaşabilir, kaynak gösterebilir, fotoğraf ekleyebilir. Verdiğim linklerde bitkinin fotoğrafı var.

Forumumuzda eğer yetiştiricileri varsa ben de paylaşımlarını bekler, üzerindeki uygulamaları ilgi ile izlemek isterim.

Sayın Ludisa Excellence, genel bir başlangıç yazısı ile bir giriş olmasını arzu ettiğim ve kaynak sayfalardaki bilgileri temel olarak eklediğim yazı için, deniz kabuğu çok geniş bir kavram yazmanız, bitkinin bir saksı fotoğrafını eklememi talebiniz, konuyu siz açtığınıza göre gibi kalıplarınız ile sarkastik bir yaklaşımda olmanız haricinde bitki ile ilgili yapacağınız katkıları takip edeceğim.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024