agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-04-2010, 21:12   #1
Ağaçsever
 
aycicegi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 52
Phalaenopsis Orkidelerde Saksı Değişimi

Bu bir arkadaşımın ingilizce bir metinden çevirisidir. Aslında resimli olarak saksı değişimini gösteren bir metin ama resimleri yükleyemedim, bir ara eklemeye çalışıcam.

SAKSI DEĞİŞİMİ
Phalaenopsis orkideleri her 12 – 18 ayda bir saksı değiştirmeye ihtiyaç duyar, onlar sürekli olarak saksılarından dışarıya çıkmaya çabalar ve kendilerini doğadaki gibi 45 derecelik açıda farz ederler.

Onlar tamamen çabuk toparlayan orkidelerdir ve köklerini kestikten sonra uzun bir süre dikkatli bakın onlar ısı ve neme ihtiyaç duyarlar. Bu bitki klasik anlamda saksı dışında büyür, enteresan açıyla büyüyen, fazla havadaki köklere ve yapraklara ve çiçeklere dikkat edin. Onu pencere eşiğine koyduğunuz zaman görünüşü kısa bir zamanda düzensiz bir bitkininki gibi olacaktır açıkçası bitki bunu tercih eder, çözüm sizin ellerinizdedir.
Yapacağınız ilk şey eski çiçek sapını ve ölü ya da kuru yaprakları temizlemek olmalıdır. Ben onu düzenlerken bitki bir de çiçekli sapa sahipti her ne olursa olsun sapı yok edin.

Her ölü yaprak kolayca alınabilir, bitkiden uzakta kendi üzerlerinde kırılarak, damarlarının merkezinden aşağıya doğru yırtılmaya ihtiyaç duyar. Bunu dikkatlice yapmanız gerekiyor, yaprağın ucuna doğru küçük yırtıklar(çekme) yapın ve sonra karşıt yönde gövdeye doğru çekin.

Kök işlemine başlamadan çiçek saplarını gövdenin yakınından kesin.
Bu işlemde kullanılmış olan gübre orkidelerin yetiştiği ağaç kabuğundan ya da orkide gübresinden oluşmaktadır. Bunlar arasındaki fark orkide gübresine ağaç kabuğuna ilaveten turba katılmıştır ve daha az sulama gerektirir. Buna rağmen ağaç kabuğu sadece ağaç kabuklarından oluşmuştur.

Şimdi bitki düzenlenebilir durumda onları saksıdan almanın zamanı.
Bitkiyi ucundan silkeleyin ve saksıyı kenarlarından sıkıp bırakarak gevşetin. Sonra bitkiyi dikkatlice dibinden tutarak dikkatlice çekin Bu işlem sırasında bitkiye nazik davranın.

Şimdi bitkiniz saksının dışında. Bitkide haşarat var mı diye bakmak ve görmek için iyi bir zamandır. Bütün saksının içi de temiz olmalıdır. Eğer bitkinizde herhangi bir haşarat varsa onları almanız ve uygun bir maddeyle tedavi etmeniz gerekiyor.

Phalaenopsis orkideleri yüzeyin altında sıksık ölü köklere sahiptir, bu kesinlikle normaldir ve bunu kolayca değiştirebilirsiniz. Canlı kökler beyaz-gridir ve ölü köklerde kahverengi. Canlı köklerin dıştaki kaplaması sağlam bir şekilde merkeze bağlanmıştır. Fakat ölü köklerin dıştaki kaplaması basitçe teltel dökülür.

Normalden fazla uzamış havadaki kökler uçlarından biraz kesilmelidir. Çünkü saksı içinde bunlar işlevini yerine getiremezler ve çürüyerek bitkinin ölümüne neden olurlar.Bunun nedeni de bu köklerin saksıdan değil havadan su almaya uygun dış yüzeye sahip olmalarıdır.

Aynı zamanda ufak bir miktar ağaç kabuğunu saksının altına koymanızda yarar var. Bu saksı altlığı görevi görür aynı zamanda polyester parçası da kullanabilirsiniz.

Köklerin canlı olduğuna ve bitki üzerinde hiç haşarat olmadığına emin olduğunuzda saksıyı yerleştirebilirsiniz demektir.

Bizse şimdi saksımızı yıkadık ve bitki için en uygun boyutta olduğundan dolayı saksıyı tekrar kullanıyoruz. Gereğinden büyük saksıları kullanmanız orkide gübresinin bozulmasına neden olur ve bitkiyi kaybedebilirsiniz. Eğer saksınızın doğru büyüklükte olup olmadığından emin değilseniz her zaman en küçük olanı tercih etmekte yarar vardır.

Şimdi size en uygun olan saksı ortamını sağlamanın tam zamanıdır. Bitkiyi yerleştirdiğinizde tüm köklerin gübrenin içinde olduğundan emin olun.
Orkide gübresini ya da ağaç kabuğunu gereğinden fazla sıkıştırmak zordur. Bu yüzden güçlü bir şekilde bastırmaktan çekinmeyin çünkü gevşet bir bitkinin yerleştirilmesi ya da kurulması zordur.

Yeni olarak saksıya konmuş bir orkidenin kalıcı olması için köklerinin orkide gübresiyle temas halinde olması çok önemlidir. Buna özellikle dikkat edin.

Orkide gübresi oldukça aralık durumda olduğu için bazen köklerin arasına bakabilir ve köklerin arasına ufak parçalar koyabilirsiniz.
Şimdi sıra bitkinizi etiketlemeye geldi. Çünkü hangi türde bir bitkiye sahip olduğunuzu bilmek durumundasınız.

Yeni saksılanmış bitkinize taze su verin ve 15 dakika sonra bu işlemi tekrar yenileyin. Yapay gübre kullanmayın çünkü sizin bitkinizin köklerinin dağılması gerekir büyümesi gerekmez.

Bu yeni saksılanmış bitkinizi direk gün ışığından koruyun ve 3 hafta boyunca aşırı nemli şekilde bırakmayın. Günde 2 defa sabah 9 öğleden sonra 3 saatlerinde spreyleyin.

Bu 5 dakikalık işlem sonunda bitkinizin hayatı uzamış olacaktır ve bitkinizin hayatı sağlam temeller üzerine kurulmuş olacak bitkiniz size güzel çiçeklerini tekrar verecektir.
Size burada bazı yaralı bilgiler anlattık bu işlemi yazın yapabilirsiniz.


Düzenleyen aycicegi : 13-04-2010 saat 08:22 Neden: ***'ları düzelttim.
aycicegi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2010, 22:34   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Teşekkür ederiz.

**** yazan yerleri okuyamadım, çeviriden kontrol edebilir misiniz ya da boş mu versek?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2010, 08:23   #3
Ağaçsever
 
aycicegi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 52
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Teşekkür ederiz.

**** yazan yerleri okuyamadım, çeviriden kontrol edebilir misiniz ya da boş mu versek?

Sevgili Malina,
"ya da" ları bitişik yazmış Düzelttim.

aycicegi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2010, 08:44   #4
Ağaçsever
 
aycicegi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 52
resimler

Resimleri ekledim. Epey küçültmem gerekti, tek tek uğraşmamak için yan yana sıralayıp bir kerede küçülttüm. Umarım yardımcı olur.

Eklenen Resimler
  
aycicegi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
değişimi, değiştirmek, orkide, phalaenopsis, saksı


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024