agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Hastalıkları (http://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/)
-   -   Yapraklardan Teşhis Yapmak ve Yaprak Problemleri (http://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/37811.htm)

cunta 07-08-2015 18:37

Yapraklardan Teşhis Yapmak ve Yaprak Problemleri
 
2 Eklenti(ler)
orkidemin çiçekleri haziran ayında döküldü, ben de internetten araştırarak öğrendiğim bilgilerle dalında budama yaptım, 3. boğumdan 5 cm yukarısını ölçerek kestim, kestiğim kısmı da aliminyum folyo ile kapladım ancak 2-3 hafta sonra en üstteki yaprağı bir anda yumuşamaya başladı o yaprağın fotoğrafını çekemedim ancak hiçbir sararma olmadan yumuşadı hızla sonra yumuşayan kısmını kopardım.

Bundan 1-2 hafta sonra da diğer 1-2 yaprağında bölgesel sararmalar başladı o yaprakların fotoğraflarını çektim ekliyorum ayrıca ilk yumuşama olan yaprağın sağlam kalan küçük kısmı da görünüyor fotoğraflarda. Şimdi orkide yapraklarının bu durumda olmasının sebebi ne olabilir? Budamada mı bir yanlışlık yaptım, folyo ile kaplamam mı hataydı yoksa bu durum tamamen doğal mıdır? Ne yapmam gerekiyor şu anda?

BilgeBaykuş 19-08-2015 22:26

Yapraklardan Teşhis Yapmak ve Yaprak Problemleri
 
Merhaba arkadaşlar,

Yazıyı aboutorchids.com'dan alıntıladım(link yazının sonundadır). İngilizceden türkçeye çevirdim. Büyük bir hata olacağını sanmıyorum ama ufak tefek çeviri hataları olabilir.
Görürseniz lütfen belirtin. Ben çok faydalı buldum, umarım sizinde işinize yarar :)

Orkidenizin Yapraklarını Okumak

Orkideler hayatta kalmak ve gelişmek için sağlıklı yapraklara ihtiyaç duyarlar. Eğer orkidenizin yaprakları sağlıklı görünmüyorsa, aşağıda listelenmiş genel problemleri teşhisinizin başlangıç noktası olarak ele alın. Dikkat edin, bazı semptomlar farklı nedenlerden dolayı birden fazla kez listelenmiştir. Örneğin, bazı aşırı sulama ve yetersiz sulama işaretleri birbirinin aynıdır.

Aşağıdaki semptomlar bir problemin belirtisi olabileceği gibi, her siyah nokta veya sararan yaprak için endişelenmek için bir sebep değildir. Mesela, eski-yaşlı yapraklar (altta bulunanlar) sararabilir, üzerinde noktalar çıkarabilir, ortasından yarılabilir veya tamamen düşebilir. Bitki sağlıklı yeni yapraklar çıkardığı sürece bu normaldir.

Yapraklarda Görülen Semptomlar ve Nedenleri:


Aşırı Sulama Belirtileri:

Hamur gibi, bükülgen, solgun, düzleşmiş veya çekilmiş-kıvrışık yapraklar
Yaprağın ortadan ayrılması
Sararma
Hızla yumuşama ve kararma olması

Sulama Yetersizliği Belirtileri:

Sarı veya kahverengi yapraklar
Yaprağın ortadan yarılması
Yaprak kenarlarının alta doğru bükülmesi
Pilelenmiş yapraklar ( akordeon gibi kıvrılma)
Yaprak üzerinde kanal ve damarcıklar belirmesi

Güneş Yakması veya Aşırı Sıcak Belirtileri:

Yaprak üzerinde büyük kuru bir alan veya ölü bir bölge olması( beyaz noktacıklar şeklinde başlayıp giderek kararabilir)
Sarı yapraklar

Işık Yetersizliği:


Sarı yapraklar
Koyu yeşil yapraklar
Sarkık ve yumuşak yapraklar

Fazla Gübreleme:

Yaprak uçlarında kahverengileşme

Yetersiz Gübreleme:

Sarı yapraklar

Nem Yetersizliği:

Yaprak uçlarında kahverengileşme
Solgun yapraklar

Yaprakların Gece Boyunca Su İçinde Kalması:

Çürük yapraklar

Saksı Değişimi İhtiyacı:

Yeni çıkan yaprakların çürükleşmesi veya kararması

Böcek İlacı:

Yaprak üzerinde delikler
Deforme olmuş yapraklar
Siyah benekler
Yaprakların bronzlaşması

Bakteriyel, Viral veya Fungal Enfeksiyonlar:

Siyah benekler veya yumuşak benekler (özellikle bunla beraber alışılmadık bir koku olması)
Yaprağın üzerinde sarı renkli çizgiler oluşması veya renksizleşmesi
Sarı yapraklar

Yaprağın Üzerine Soğuk Su Gelmesi:

Siyah benekler


http://http://www.aboutorchids.com/b...rchids-leaves/

esrabetül 11-09-2015 23:55

orkidemin yaprakları kurudu
 
merhaba ağaçlar.net üyeleri, aslında benim uzun süredir orkidem var ve çok sağlıklıydı, hem sık hemde çok çiçek açardı. Orkidemin iki ana dalı vardı jumbo boy, ve üzerinde bir sürü çiçeği vardı ancak 3 hafta evden ayrıldım ve eşim sulamayı unutmuş ve hiç havalandırılmayan ve kullanılmayan bir odada bırakmış, :(( döndüğümde manzara çok kötüydü. dallarından biri köküne kadar kurumuş, bütün çiçekleri dökülmüş, kökleri çürümüş ve en acısı yaprakları buruşmuş ve yaprakların ortaları çürümüş vaziyette.
Ben kendimce bir bakım yaptım ama doğrumu bilemiyorum siz değerli ve tecrübeli üyelerden yardım almak istedim.
Ben orkidemin çürüyen yapraklarını kestim, onu yeniden diktim kuruyan dalıda kökünden kestim, artık tek dal kaldı. onu mutfak tezgahına camın önüne koydum orada hava ve ışık alıyor, saksısından da çıkarttım şeffaf plastik saksıyla duruyor. haftada iki kez bir şişe maden suyu veriyorum ve köklerinin sürekli ıslak kalması için az ama sık suluyorum.

Yeniden bir ana dal verir mi acaba?

Orkidem, benim nişan çiçeğimdi manevi değeri çok büyük buyüzden, yardımcı olursanız çok sevinirim.
Hayırlı akşamlar

Akşamsefası1234 20-09-2015 12:36

Merhaba bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Bana bir iki ay önce bir kaç orkide hediye edildi (phanelobsis) fakat o kadar özenmeme rağmen (altan sulama yöntemini kullandım, suda bekletmedim, yapraklarını ıslak besle sildim vs) şimdi ise yaprakları iyice yumusayip sarkmaya başladı ve kökleri de kup kuru oldu. Ne yapabileceğimi bilemiyorum bana yardımcı olabilirseniz çok ama çok sevinirim :(

mühendis57 14-10-2015 10:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Akşamsefası1234 (Mesaj 1411121)
Merhaba bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Bana bir iki ay önce bir kaç orkide hediye edildi (phanelobsis) fakat o kadar özenmeme rağmen (altan sulama yöntemini kullandım, suda bekletmedim, yapraklarını ıslak besle sildim vs) şimdi ise yaprakları iyice yumusayip sarkmaya başladı ve kökleri de kup kuru oldu. Ne yapabileceğimi bilemiyorum bana yardımcı olabilirseniz çok ama çok sevinirim :(

Merhaba orkidelerde alttan sulama yöntemi kullanılmaz ya suya daldırarak veya üstten tüm kökler ve saksı harcı ıslanacak kadar sulamanız gerekir.Eğer yapraklarda yumuşama varsa ve yeni çıkan yaprak da yoksa btkiniz için yapacağınız çok fazla birşey kalmamış demektir.Sadece yaşlı yapraklar yumuşamış ise iyi bakım ve düzenli sulamayla hiç kök olmasa dahi 3-4 haftaya yeni kökler çıkar.

Charlaux 14-10-2015 20:07

Sn.mühendis57'nin dediklerine ek olarak;
Arkadaşlar orkidelerinizi çok sevmenizi anlıyorum ancak bu arkadaşlar doğada müthiş bir savaş vererek kendi başlarına yaşayan canlılar.Dolayısıyla onlara bir bebek gibi davranmamamız gerekiyor.Öncelikle bu ağacın yetiştiği ortama bakalım;

- Orkideler ağaçlara tutunarak yaşarlar ve su köklerinden akıp gider.Dolayısıyla kökler fazla suda kalmayı sevmez

- Havalar gece 17 C civarındaysa orkidenize balkonda bakın **** evinizi havalandırmaya özen gösterin.

- Haftada bir gün daldırma yaparak sulayın. 2 haftada bir orkide gübresini verin (eşit değerli olan orkideler için hazırlanmış özel gübreleri tercih etmelisiniz)

-Orkidelerin için bir altlık alın ve çakıl taşlarıyla doldurup çakıl taşlarını nemlendirin.Bu sayede nem sıkıntınızı çözmüş olacaksınız.

Orkidelerinizi elbette sevin ki bende orkideleri sevmeyi önemsiyorum ama onları kendi başlarına bırakın ve kuralları uygulayın.Böyle yaptım ve İstanbul'daki orkidem neredeyse elimden büyük yaprakları oldu.

cigdem.crocus 11-11-2015 16:46

Orkide yapraklarım çatlıyor.
 
1 Eklenti(ler)
Merhaba benim orkidemin yaprakları önce sağlam olarak büyüyüp sonra çatlıyor. Bir resmini paylaşıyorum. Nemsiz kaldığından mı olur acaba?

Selma Yılmaz 22-11-2015 12:04

Gayet sağlıklıydı. Dün geceden sabaha yapraklarından ikisi resmen erimiş. Kopartıp attım tarçınladım Çiçek dalı geliyordu o da erimiş :( oysa bir buçuk yıldır nihayet açacaktı. Ne yapılabilir?

http://i.hizliresim.com/Ag4j6v.jpg

http://i.hizliresim.com/bYqPDm.jpg


http://i.hizliresim.com/a097Lg.jpg

BilgeBaykuş 24-11-2015 15:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selma Yılmaz (Mesaj 1422027)
Gayet sağlıklıydı. Dün geceden sabaha yapraklarından ikisi resmen erimiş. Kopartıp attım tarçınladım Çiçek dalı geliyordu o da erimiş :( oysa bir buçuk yıldır nihayet açacaktı. Ne yapılabilir?

Bakteriyel hastalık :) Hastalıklı bölgenin üzerine tarçın tozu serpin ve iyileşene kadar nem seviyesini düşürün, sulamayı azaltın.

BilgeBaykuş 22-02-2016 18:47

Forumda bir sıkıntı mı var anlayamadım? Konuyu ben açmama rağmen mesaj olarak ikinci sıradayım ve 2 gün önce yaşadığım kök problemlerine ilişkin açtığım konu durduk yere silinmiş? Arama da görünüyor ama konu ortada yok.

http://www.yukleresim.com/images/201...feb8c6b898.png

Nulavon 28-03-2016 16:13

1 Eklenti(ler)
Merhaba orkidemin yaprağında bir anda damarlar ortaya çıktı ve çatlak gibi görünüyorlar. Fotoğrafını da ekliyorum. Alttaki fotoğrafta da başka bir yaprakta oluşan beneklenmeler var. Endişelenmem gerekir mi ? Teşekkürler

Nulavon 28-03-2016 16:15

1 Eklenti(ler)
Önceki mesaja ek

Clementinee 13-05-2016 21:27

Merhaba. Orkidemin yapraklarında nokta şeklinde lekeler mevcut. Ve yaprağının ucu kararmaya başladı. Nemli bir bezle sildiğimde ise koyu sarı pasa benzeyen bi renk çıktı yapraklarından.. Aynı lekeler Yanında duran diğer orkideme de geçmiş. Köklerinde gördüğüm kadarıyla bi sorun yok.Bu hastalığın ne olduğunu bilen ve yapmam gerektiğini bilen var mı ? http://i.hizliresim.com/X4779o.jpg http://i.hizliresim.com/6n77XW.jpg http://i.hizliresim.com/2ZmmWA.jpg

ephesos 25-09-2016 13:00

Orkideniz çürüyor, altındaki suyu süzün daha aydınlık bir yere koyun, klimadan uzaklaştırın.

yasinbin 27-09-2016 10:35

3 Eklenti(ler)
herkese iyi günler benim sorunum iki sene önce bir hata yapıp orkidemin saksısını büyük bir saksıyla değiştirdim o günden sonra sonra orkidem hiç çiçek açmadı sadece yaprak halinde duruyor birde yapraklarında benek benek bir şeyler çıkmaya başladı yapışkan parlak bir sıvı yıkıyorum fakat sonra tekrarlıyor. birde toprağında küçük böcekler var bunları nasıl temizleyebilirim. şimdiden herkese teşekkürler.

Muda 27-09-2016 11:00

Kahverengi minik kabarcıkları görüyorsunuz. Kabuklu bit olarak biliniyor. Şekerli sıvıyı da karıncalar için onlar salgılıyorlar. Az miktarda oldukları için teker teker toplayıp imha edin isterseniz. Daha sonra yaprakları yıkarsınız. Yeniden çıkarlarsa tekrar toplarsınız.

Kök kısımlarında da muhtemelen çürüme mevcut. Yeterli ışık alamıyorlar gibi. Yeni kök de çıkmıyor. İlgili başlığı baştan sona inceleyin isterseniz.

Busranur 02-10-2016 16:32

1 Eklenti(ler)
Orkidemin yaprakları burus burus oldu. :( Bununa nedeni ne olabilir ? Ayrıca bugün saksısı küçük olduğu için degistirdim sizce iyi olmuş mu ? Yoksa saksı büyük mü ?
Yardımcı olursanız sevinirim ;)

Charlaux 02-10-2016 21:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Busranur (Mesaj 1480974)
Orkidemin yaprakları burus burus oldu. :( Bununa nedeni ne olabilir ? Ayrıca bugün saksısı küçük olduğu için degistirdim sizce iyi olmuş mu ? Yoksa saksı büyük mü ?
Yardımcı olursanız sevinirim ;)

Orkidenizin saksisi fazlasiyla buyuk. Orkidelerde kokunun boyutu kadar saksiya konulur, buyugu tercih edilmez. En azindan acemiler icin bu boyledir.

Sorunuzu cevaplamak icin once sizin sorulari yanitlamaniz gerekiyor. Bu seferlik ben olasi cevaplara gore yanit verecegim.


Orkideyi az mi suluyorsunuz cok mu?
- Azsa haftada bir, coksa iki haftada bir 1 litre suya 1 tatli kasigi katilmis oksijenli suyla suluyoruz.

Orkidenizin kok durumu nedir?

-Kok varsa orkidenizin buyume ihtimali daha yuksektir. Kok yoksa olme ihtimaline hazirlikli olun.

Son olarak direk isik almayan ancak aydinlik havadar bir mekanda olsun. Orkidenizin uzerine cok dusmeyin. Evinizin nemsiz oldugunu dusunuyorsaniz sadece orkidenizin bulundugu odayi (orkidenizin kendisini degil) su spreyi sikabilirsiniz.

uncle 23-06-2017 10:28

iyi günler kendi evimde 2 adet orkidem vardı. Bunları güneş görmeyen bir cama aldığım zaman adeta coştular. Bir yerde yaprakları yumuşamış olan orkide gördüm atacaklarını söylediklerinde ilgilenmek istedim. İlk olarak toprağı hindistan cevizi lifi idi onu değiştirdim ama değiştirirken gördüm ki kökler çürümüş sadece 2 adet yeşil kök vardı. Toprağını ve yerini değitirmem yaklaşık 10 gün oldu ama yapraklar hala solgun yumuşak vaziyette, formdan takip ettiğim kadarı ile genelde yaprak yumuşaması ile çiçeklerin öldüğü söyleniyor. Bu ilk fotoğraftaki kökleri 2 gün önce, ikinci fotograftaki kökleride bu sabah gördüm ki 2. fotodaki kök filizleri gibi 5/6 kök daha var. Kök filizlerini yeni gördüğüm için gelişimi izleyemedim 2-3 gün sonra kök gelişimleri hakkında tekrar bilgi verebilirim.

Dün akşamdan itibaren fısfıs içerisine biraz orkide besini ekledim ve ara ara bu kök filizlerine sıkıyorum. Sizce bir faydası olur mu ? sizce yapabileceğim gereken başka bir şey var mı.

http://imagizer.imageshack.us/v2/640...923/31QOHD.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/800...923/HYrlg6.jpg

Buğçe 30-10-2017 20:35

Orkidelerimin Yaprakları Döküldü
 
Iyi günler. Orkidelerim yolculuk sırasında arabada güneş altında kaldı ve tüm yaprakları sarararak döküldü.Kökleri sağlam durumda. Ne yapabilirim?

Buğçe 30-10-2017 20:40

Orkidelerimin Yaprakları Döküldü
 
Iyi günler. Orkidelerim yolculuk sırasında arabada güneş altında kaldı ve tüm yaprakları sarararak döküldü.Kökleri sağlam durumda. Ne yapabilirim?

Zoppala 05-01-2018 10:34

orkidemin yaprakları döküldü
 
merhabalar, 15 tane orkidem var hepsine aynı ilgi ve özenle davranıyorum. fakat en son aldığım orkidenin bir anda çiçek sapı ve yaprakları yumuşayarak döküldü. kökleri yeşil fakat üzerinde minik beyaz benekler var. dün toprağından çıkartıp inceledim. içinde çok sıkı dikip plastik bir parça ile kökleri sıkıştırmışlar. şuan yanlış bir şey yapmamak için sizlerden fikir almak istiyorum. ne yapabilirim ?

Doku_Kültürcü 05-01-2018 20:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zoppala (Mesaj 1527089)
merhabalar, 15 tane orkidem var hepsine aynı ilgi ve özenle davranıyorum. fakat en son aldığım orkidenin bir anda çiçek sapı ve yaprakları yumuşayarak döküldü. kökleri yeşil fakat üzerinde minik beyaz benekler var. dün toprağından çıkartıp inceledim. içinde çok sıkı dikip plastik bir parça ile kökleri sıkıştırmışlar. şuan yanlış bir şey yapmamak için sizlerden fikir almak istiyorum. ne yapabilirim ?

Yapraklarının hepsi döküldüyse yapacak bir şey yok. Sağlam yapraklar varsa, saksı harcını değiştirmeniz iyi olur. Yeni aldığınız saksı harcını bir tencereye koyup haşlayın, soğuduktan sonra kullanın. Bitkinin köklerine de sistemik bir fungisit (mesela tebuconazol aktif maddeli Hekta Süper) uygulamanız iyi olur.

hurut 07-01-2018 17:45

Yapraklarımda Sararmalar ve Lekelenmeler
 
5 Eklenti(ler)
Merhabalar. Bana bundan yaklaşık 20 gün önce beyaz bir Phal hediye geldi. İlk başlarda nasıl bakıldığını hiç araştırmamıştım ancak şimdi sitede çok fazla şey okuyorum ve okudukça çiçeğimi nerdeyse mercekle incelemeye başladı. Yapraklarla ilgili olan sorunumu buraya yazmam uygun olur diye düşündüm, yanlış yere yazıyorsam şimdiden özür dilerim.

Bu resimde yaprak üzerinde şeffaflaşmış benekler dikkatimi çekti. Özellikle yaprağın arkasından ışık vurunca daha belirgin. Önceden fark etmemiştim bile. Bu bir hastalık/sorun mudur?

Eklenti 663933

Aşağıda da en alt iki yaprağımın resimleri var. Diğerleri sert, daha koyu renkli ve yukarı doğru dimdik duruyorlar. Ancak bu ikisi hafifçe sarardı ve yanlara doğru eğildiler. Bir de an altta daha da küçük bir yaprak var, o da buruşuk ve sarı ancak çok yumuşak değil. İlk geldiğinde seramik saksı içinde oturuyordu ve su biriktiğini ben fark etmemiştim. Acaba o yüzden mi böyle oldu, çünkü 10 gün sonra bakmayı akıl edebildim ve ilk geldiğinde o yapraklar da sağlıklıydı. Bu durumla ilgili bir şey yapmak gerekir mi?

Eklenti 663934

Eklenti 663935

Eklenti 663936

Son olarak bazı yerlerde bu şekilde minik siyah kabuklanmalar var. Yara kabuğu gibi. Bu hastalık mıdır?

Eklenti 663937

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..

Doku_Kültürcü 07-01-2018 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hurut (Mesaj 1527315)
Merhabalar. Bana bundan yaklaşık 20 gün önce beyaz bir Phal hediye geldi. İlk başlarda nasıl bakıldığını hiç araştırmamıştım ancak şimdi sitede çok fazla şey okuyorum ve okudukça çiçeğimi nerdeyse mercekle incelemeye başladı. Yapraklarla ilgili olan sorunumu buraya yazmam uygun olur diye düşündüm, yanlış yere yazıyorsam şimdiden özür dilerim.

Bu resimde yaprak üzerinde şeffaflaşmış benekler dikkatimi çekti. Özellikle yaprağın arkasından ışık vurunca daha belirgin. Önceden fark etmemiştim bile. Bu bir hastalık/sorun mudur?

Eklenti 663933

Aşağıda da en alt iki yaprağımın resimleri var. Diğerleri sert, daha koyu renkli ve yukarı doğru dimdik duruyorlar. Ancak bu ikisi hafifçe sarardı ve yanlara doğru eğildiler. Bir de an altta daha da küçük bir yaprak var, o da buruşuk ve sarı ancak çok yumuşak değil. İlk geldiğinde seramik saksı içinde oturuyordu ve su biriktiğini ben fark etmemiştim. Acaba o yüzden mi böyle oldu, çünkü 10 gün sonra bakmayı akıl edebildim ve ilk geldiğinde o yapraklar da sağlıklıydı. Bu durumla ilgili bir şey yapmak gerekir mi?

Eklenti 663934

Eklenti 663935

Eklenti 663936

Son olarak bazı yerlerde bu şekilde minik siyah kabuklanmalar var. Yara kabuğu gibi. Bu hastalık mıdır?

Eklenti 663937

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..

Kabuklanma dediğiniz şey mekanik yaralanma gibi görünüyor. Benekler ise, soğuk su püskürtülmüş gibi bir izlenim oluşturuyor (soğuk su yaprak mezofil hücrelerini öldürür ve mezofil çökmesi denilen şey oluşur). Sarkan yapraklar ömrünü tamamlamış, bitki bu yaprakların bünyesinde bulunan taşınabilir tüm maddeleri geri çekiyor, sakın kesmeyin, kuruyunca düşerler.

docere 22-03-2018 08:20

Orkidemin sorunu nedir sizce.kapalı balkonda duruyorlar.mantar veya başka bir hastalık mıdır yoksa sulama problemi mi
https://resmim.net/f/ySCnUn.jpg
https://resmim.net/f/In8IXI.jpg
https://resmim.net/f/HL7Y0m.jpg

Doku_Kültürcü 22-03-2018 11:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi docere (Mesaj 1534696)
Orkidemin sorunu nedir sizce.kapalı balkonda duruyorlar.mantar veya başka bir hastalık mıdır yoksa sulama problemi mi

Bu, ne yazık ki virüs belirtisi. :( Tedavisi yok. Bitkiyi imha etmeniz en mantıklısı, yakın veya düdüklü tencerede haşlayın. Başka bitkileriniz varsa onları dikkatle takip edin (1-2 yıl kadar), onlara da bulaşmış olabilir. :(:(:(

docere 23-03-2018 12:12

başka yolu yok diyorsunuz yani.Teşekkür ederim.

hurut 27-04-2018 13:24

Doku_Kültürcü cevabınız için teşekkür ederim. Mesajımı yazalı yaklaşık 3.5 ay oldu diye tahmin ediyorum. Önceki sefer orkidemi tanımaya çalışıyordum ancak bu defa sanırım ciddi bir problemim var. Geçenlerde çiçeğim yere düştü ve saksı harcından fırlayan orkidemin köklerinde neredeyse yeşil kök kalmamış olduğunu gördüm.

O gün sabah suya koyup işe gittim ve akşamında kökleri etrafındaki yosundan kurtardım (iyi mi ettim bilmiyorum.. ama sanki çürümenin sebebi o yosunmuş gibi geldi ve içindeki kökleri göremediğim için huzursuz oldum). Ölü kökleri ayıkladım. Sağlam köklerim de sanırım yosunun içinde kaldığı için beyazdı. Oksijenli suyla sildim, tarçınladım, saksı harcımı kaynar suda bekletip kurumasını bekledim. Hafif nemliyken de orkidemi diktim.

Bu işlemi iki gün önce yaptım ve o günden sonra sert olan yapraklarım aniden yumuşamaya başladı hatta iki tanesi ortadan geriye büküldü, buruştu. Bitki strese mi girdi susuz mu kaldı bilemiyorum. Sulamaya korkuyorum. Şimdilik sadece akşamları serinliğe çıkartıyorum, gündüzleri de güneşte kalmamasına dikkat ediyorum. Umarım kurtulur çiçeğim.

Rabianur 29-04-2018 17:54

Arkadaşlar merhaba orkidemin yeşil yapraklarında yumuşama başladı. Çok sulamadan mı az sulamadan mı olur bu?

cleryaa 03-05-2018 01:17

Neden böyle
 
1 Eklenti(ler)
Orkidemin yaprakları düştü. Bana geldiğinde dibinde sünger olduğu için harcını değiştirip süngeri çıkardım ve çürümüş kökleri temizledim. Sonra diktim ancak yapraklar diri bir haldeyken şuanda yumuşak, sulu değil. Ne yapmam gerek lütfen yardımcı olun.

Doku_Kültürcü 03-05-2018 14:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cleryaa (Mesaj 1539104)
Orkidemin yaprakları düştü. Bana geldiğinde dibinde sünger olduğu için harcını değiştirip süngeri çıkardım ve çürümüş kökleri temizledim. Sonra diktim ancak yapraklar diri bir haldeyken şuanda yumuşak, sulu değil. Ne yapmam gerek lütfen yardımcı olun.

Bitki susuz kalmış. Sıcak aylarda hemen her gün bitkinin köklerine su püskürtün. Su, saf su kalitesinde olsun. Saf su bulamazsanız florür içermeyen memba suyu kullanın.(su şişesinin etiketindeki rapora bakın). 3-4 günde bir de daldırarak sulayın. Ayda bir defa gübre verin. Her gübreleme öncesinde saksı içerisinden 1-2 litre memba suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın ki biriken gübre kökleri yakmasın.

Kolay gelsin....

cleryaa 03-05-2018 14:59

Çürüme sanırım.
 
5 Eklenti(ler)
Köklerini temizleyip gece oksijenli su sıkıp tarçın serptim. Şimdi bu şekilde duruyor. Önerileriniz neler? Araştırmama göre direk 2 gün boyunca suda bekletin şeklinde uygulamalar var. Çürüme söz konusuyken suyun içinde bekletmek bana mantıklı gelmedi ama çokta konuya hakim değilim.

Doku_Kültürcü 03-05-2018 16:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cleryaa (Mesaj 1539141)
Köklerini temizleyip gece oksijenli su sıkıp tarçın serptim. Şimdi bu şekilde duruyor. Önerileriniz neler? Araştırmama göre direk 2 gün boyunca suda bekletin şeklinde uygulamalar var. Çürüme söz konusuyken suyun içinde bekletmek bana mantıklı gelmedi ama çokta konuya hakim değilim.

Tarçını yıkayıp uzaklaştırın. Tarçındaki sinnamik aldehit orkideler için de zararlı bir maddedir. Bitkiyi temiz bir harç içerisine dikin. Bunu büyük şeffaf bir plastik torba içerisine koyun. Torbayı, geceleyin nefesinizle şişirin. Phalaenopsis orkideleri geceleyin gözeneklerini açıp karbondioksidi bağlar. Gündüz ışık varlığında bundan şeker sentez ederler. Köklerini büyük oranda kaybetmiş olduğu için, su dengesini de başka bir yolla sağlamanız da mümkün değil. Zaman zaman bitkiye su püskürtün. Eğer her şey yolunda giderse yeni kök oluşturacaktır.

Kolay gelsin....

cleryaa 03-05-2018 17:53

Bu dediklerinizi uygularken harcı sulama durumum nasıl olmalı? Şeffaf poşeti sadece gecelerimi açmalıyım?

Doku_Kültürcü 03-05-2018 22:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cleryaa (Mesaj 1539160)
Bu dediklerinizi uygularken harcı sulama durumum nasıl olmalı? Şeffaf poşeti sadece gecelerimi açmalıyım?

Torba kapalı olacağı için çok fazla bir sulama gerektirmez. İlk başta, harcı sulayın ardından gübre çözeltisi verin. Poşeti, geceleyin nefesinizle şişirip ağzını bağlayın. Bitki, gece koşullarında karbondioksidi bağlayıp, gündüz ışıklı koşullarda bundan şeker sentezler ve yeni kök oluşumu için bunu kullanır.

cii_them 04-10-2018 12:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Clementinee (Mesaj 1461344)
Merhaba. Orkidemin yapraklarında nokta şeklinde lekeler mevcut. Ve yaprağının ucu kararmaya başladı. Nemli bir bezle sildiğimde ise koyu sarı pasa benzeyen bi renk çıktı yapraklarından.. Aynı lekeler Yanında duran diğer orkideme de geçmiş. Köklerinde gördüğüm kadarıyla bi sorun yok.Bu hastalığın ne olduğunu bilen ve yapmam gerektiğini bilen var mı ? http://i.hizliresim.com/X4779o.jpg http://i.hizliresim.com/6n77XW.jpg http://i.hizliresim.com/2ZmmWA.jpg

aynı lekelerden benim orkidelerimdede var kahverengi toz gibi noktalar var. uçları sararmaya başladı. bunun nedeni ve çözümü nedir? resim yükleyemiyorum nedendir bilmem.

satranc 21-10-2018 06:41

1 Eklenti(ler)
Benim orkidem balkonda kaldi daldirma yontemiyle suladim.
Yapraginda beyaz bir leke var. Asiri isik aldigi icin leke oldugunu dusundum, oda icine koydum.

papatya92 08-11-2018 15:20

Merhabalar, bu forumu üye olmadan takip edip bazı sorularıma cevap alıyordum. Ancak cevap bulamadığım bir kaç sorum var. Son 2 yıldır Phalaenopsis cinsi orkide bakmaya çalışıyorum. Şimdilik sadece bir orkidem var ve ilk defa dal vermeye başladı bu yıl :) Ancak sorum şu komşumun biri orkidesinin hastalık kaptığını düşünüp dışarıya koymuş, atıyormuş. Ben de kıyamadım aldım. Ancak dal verme döneminde olan diğer orkidemin yanına koymadım çünkü bulaşıcı bir hastalığı olabilir diye düşündüm. Bence sağlıklı toparlanabilecek bir orkide gibi duruyor ama bilmediğim durumlar var. Rica etsem ne yapmam gerektiği konusunda bana yardımcı olur musunuz?
1. Dibinden iki yeni yaprak vermiş. Bunlar keiki mi? Keikiyse ne yapmam lazım? Ve neden morumsu siyah renkteler?
2. Büyük yapraklarındaki siyahlıklar bir hastalık belirtisi mi yoksa güneş yanığı mı?
3. Bir yaprağında beyazlaşma ve şeffaflık durumu var tam ortasında. Nedeni ne olabilir?
4. Köklerinin çoğunun ölü olduğunu düşünüyordum ancak o dibinden iki yaprak verdiği kısmının altında baya yeni kökler oluşmuş. Kökleri anlamak için illa saksıdan çıkartmam mı gerekir? En son toprak değiştirmeye kalktığımda ilk orkidemi belki de bu yüzden kaybetmiştim, o yüzden pek istemiyorum toprak ve saksı değişimi yapmayı.
Şimdilik aklıma gelen sorular bunlar. Bir de açıklamayı unutmuşum, ilk eve getirdiğimde saksının alt kısmı su içindeydi yaklaşık 1 cm kadar. Hemen porselen saksısından kurtardım ve hava alabileceği şekilde yerleştirdim. Dallarından biri tamamen kurumuştu, onu da kesip tarçın sürdüm. Diğer dalını ise kuruyan yerinin biraz aşağısından keserek tarçın sürdüm. Cinsini de bikmiyorum ama phalaenopsis olduğunu düşünüyorum. Sizce kurtulur mu, toparlayabilir mi?

Çok çok teşekkürler zaman ayırdığınız için.

papatya92 08-11-2018 15:31

3 Eklenti(ler)
Fotoğraflarını yüklemeyi unutmuşum. İşte bunlar da fotoğrafları.

Eklenti 683496

Eklenti 683497

Eklenti 683498


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024