agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen Ziya Soner

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-01-2009, 14:57   #1
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Orkidelerde Antraknoz (karaleke) hastalığı

Son günlerde bazı arkadaşlardan gelen özel sorulara istinaden bunları yazma gereği duydum.

Maalesef bazı kaynaklardan gelen hastalıklı, kontamine bitkilerden, soran arkadaşların Cattleya’larında antraknoz teşhisi koydum. Colletotrichum sp. etmenlerin sebep olduğu özelikle Cattleya’larda Colletotrichum gloeosporioides (Glomerella cingulata) ın belirtileri çiçek zarfının pseudobulbun üzerindeki zarda yapraklarda kararmalar olarak görülmekte.

Bu kökboğazını da sarıp rizomu da karartan bitkiyi öldüren mantara karşı mücadelede literatürde etken madde olarak Mancozeb (Dithan) Metiram (Polyram) tavsiye edilmektedir.

Fusarium proliferatum etmeninin de benzer etkileri vardır ve aynı ilaçlarla savaşılır. Ben Systhane (Myclobutanil) Antracol WP 70 (e.m. Propineb) Pomarsol Forte WP 80 (e.m.Thiram)’ın da etkili olduğunu gördüm.

Bitkilerinizdeki bu tarz kararmalara dikkat edin incelemeye alın ve olası hastalıklıları diğerlerinden (bulaşmamışsa) ayırın.

Cattleya sahiplerinin hemen her kara noktayı veya lekeyi Antraknoz sanmadan önce bu hastalığın şekli için de bir resim ekliyorum.

Özelikle çiçek zarfına ve pseudobulbun üzerindeki kararma şekilerine dikkatinizi çekmek isterim.

Name:  antraknoz.jpg
Views: 6213
Size:  40.5 KB

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2009, 13:47   #2
Ağaç Dostu
 
ephesos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Çaycuma/Zonguldak-Pendik/İstanbul
Mesajlar: 808
Galeri: 11
Antraknoz la temmuz dan beri mücadele ediyorum hastalığı tanımadığım için nasıl mücadele edileceğinide doğal olarak bilmiyordum, mantar olduğu açıktı ama hastalığın adı koyulamadığı için doğal olarak etken maddeyide bilemiyorsunuz çeşitli antifungusitler kullanmama rağmen birtürlü sonuç alamıyordum yavaşlatmayı başardım ama önleyemedim, sayın preacox la görüşüyorduk hastalığın başından beri sağ olsun araştırmaları sonucunda bu illetin antraknoz olduğunu tesbit edip etken maddeyi belirlemesine kadar bende baya stres yaşadım.

Bu illet, sayın Ziya Soner den aldığım cattleyadan gelmedi daha öncede vardı bende, Ziya beyin serasında bu tarz bir oluşumda görmemiştim.Kaldıki bu antraknoz çok hızlı yayılan bir mantar olduğundan oradan alınan tüm bitkilerde olması gerekiyordu.

Antraknoz(karaleke) orkidelerin değişik türlerinde farklı şekillerde oluştuğunu gördüm cattleyalarda , preacox un eklediği resimdeki gibi pseudobulbun üzerindeki kuru zarda noktacıklar halinde başlayıp rizomun kökle birleştiği kısma yerleşip simsiyah ve suyu emilmiş gibi bir duruma getirdiğini, yeni yaprağın açılamadan uzadığını ve zamanla uç kısmından başlayarak kararıp çürümeye başladığını çiçek zarı varsa kararıp çürüdüğünü ve diğer yapraklarda da siyah küçük noktacıklar halinde yayıldığını, vandalarda gene yapraklarda özellikle uç kısımlarında siyah noktacıklar oluştuğunu yeni yaprakların açılamadan uzadığını yaprakların dip kısmından sararmaya başladığını,bazı yapraklarda olur olmaz yerlerde ansızın sulu bir yara gibi çürümeye başladığını, phelenaopsislerde yaprak üzerinde büyük daire şeklinde çürük halkalar oluşturduğunu gene yapraklarda pürüzlü bir yüzey oluşturup çukurluklar oluşturup daha sonra bu çukurlukların çürüdüğünü gözlemledim.

Ayrıca bu illet diğer etli yapraklı bitkilerede daha çabuk sıçrayabiliyor mumçiçeği mesela.
Dikkatli olup bitkilerinizi iyi gözlemleyin arkadaşlar her lekenin ve açmayan her çiçek zarının nedenide bu olamaz boşuna strese de girmeyin.


Düzenleyen ephesos : 26-01-2009 saat 20:36
ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2009, 22:05   #3
Ağaç Dostu
 
ephesos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Çaycuma/Zonguldak-Pendik/İstanbul
Mesajlar: 808
Galeri: 11
Orkidelerde Antraknoz (karaleke) hastalığı

Sayın Ziya hocam, malum yakın zamanda antraknoz virüsel/fungal hastalığı yüzünden bir dizi tatsız olay ve yanlış anlaşılmalar zinciri yaşandı, doğal olarak çıkan tatsızlıktan dolayı hepimiz üzüldük.

Yanlış anlaşılmamak için size bukonuda soru yöneltmeye çekiniyordum, sayın preacox'un tavsiye ettiği zirai ilaçları kullandım daha öncede belirttiğim gibi hastalığınn yayılımını durdurmayı başardım ancak ilerlemiş vakalarda işe yaramadı durdu ancak iyleşme yok onlarda, şimdi sizin neredeyse benim gibilerin yaşı müddetince bu bitkiyle ilgili olmanız babında, tecrübelerinizden ve bilginizden ben ve diğer arkadaşların yararlanması için;

Antraknoz (karaleke) hastalığı:

1- Nasıl önlenir?
2-Teşhis edildiğinde ilaçlama dışında alınması gereken önlemler nelerdir?
3-Hangi zirai ilaçları tavsiye edersiniz?
4-Bu ve benzeri fungal ve virüsal hastalıkları önlemek için mevsimsel bakım ve önleyici ilaçlar var mıdır?

Sayın Ziya hocam, tekrar söyleyeyim ki bu soruları sorup sormamakta baya çekingendim ama sizin sorulara cevap vereceğinizi yazmanız beni cesaretlendirdi, bilgi ve deneyimlerinizi paylaşma isteğinizden dolayı şimdiden teşekkür ederim.

Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim bu hastalığı teşhis ve mücadelesi için gerekenleri öğrenerek, bize öğretmek için yaptığı uğraşıdan dolayı da sayın preacox a teşekkür ederim.


Düzenleyen ephesos : 18-02-2009 saat 23:35 Neden: eksik cümle düzeltmesi
ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2009, 23:30   #4
Ağaç Dostu
 
ephesos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Çaycuma/Zonguldak-Pendik/İstanbul
Mesajlar: 808
Galeri: 11
Antraknoz (karaleke) yüzünden kaybettiğim son bitkim, rizomun kökle tam birleştiği noktadaki kararmaya dikkat edin bu durum zamanla yaprağı boğarmış gibi sıkarak kurutuyor, yeni yaprakların gelişmeden pramatüre bir halde kalarak ölmesine neden oluyor.

Name:  DSC00058.jpg
Views: 5261
Size:  52.6 KB

Name:  DSC00056.jpg
Views: 4689
Size:  35.7 KB

Name:  DSC00055.jpg
Views: 5615
Size:  43.1 KB

Name:  DSC00057.jpg
Views: 4823
Size:  71.8 KB

Yapraklardaki ve rizomun üzerindeki noktacıkların yayılıp bitkiyi tamamen ele geçirmesinden sonra oluşan son aşama, yaprak ve gövdenin üzerindeki siyah noktalara zamanında müdahale edemediğimden bu aşamaya kadar geldim bu bitkide.

ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2009, 18:52   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 175
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ephesos Mesajı Göster
Sayın Ziya hocam,
Antraknoz (karaleke) hastalığı:
1- Nasıl önlenir?
2-Teşhis edildiğinde ilaçlama dışında alınması gereken önlemler nelerdir?
3-Hangi zirai ilaçları tavsiye edersiniz?
4-Bu ve benzeri fungal ve virüsal hastalıkları önlemek için mevsimsel bakım ve önleyici ilaçlar var mıdır?
SAYIN, orkidesever, sevgili EPHESOS; sorularınıza geç cevap verdiğim için özürlerimin kabulunu rica ediyorum. sorularınız ve gönderdiğiniz resimler üzerindeki fikir ve görüşlerim maallesef olumsuz.

Öncelikle , bir konuyu atlamıyalım ben ziraat mühendisi değilim. uzun yıllardır her tecrübemin bedelini cebimden ödeyerek, zararını çekerek öğrendiğim konularda aynı bedelleri sizlerde ödeyip hem zaman kaybetmeyin hem de demorolize olmayın diye sizleri yanıtlamaya ve faydalı olmaya çalışacağım.

Ben, sizlere kalkıp da benim tansiyonuma delix plus iyi geliyor, size de bunu tavsiye ediyorum dersem, haddimi aşmış olurum. Benim çalışma yerimde 20 yıldır birlikte çalıştığımız bir ziraat mühendisi (bitki koruma mezunu) ile sürekli fikir teatisinde bulunur, içinden çıkamassak üniversitelerden fikir alır, kısaca alaylı ile mekteplinin fikirlerinden sentez çıkartıp sorunlara çare buluruz.

İçinden çıkamazsak avrupada bunları bilenlere danışırız. Yani bana inanmaya kendini hazır etmiş bir potansiyele, kalkıp da ezbere şunu şöyle yapın, bunu böyle yapın demeyiz. Ben daha önce de , SN ludisa nın sorularına bütün samimiyetimle sorunun büyük olduğunu hissedip yerinde göreyim diye cevap verdiğimde tümünle samimiydim yanlış anlaşıldım. Şimdi aynı öneriyi size de yapabilirim. ancak sorularınızı cevaplayalım talebiniz halinde bunu da yapabilirim.

1) Gönderdiğiniz resimlerdeki çiçeklerin durumu maallesef çok kötü hem karaleke, hem kök çürümesi müdahale edilemez şekilde çok ileri safhada. Bu durumda olanları maallesef yakarak (sobada veya kazanda) imha etmeliyiz. Sakın ola ki doğaya tabiata veya çöpe atmayınız.

2) Mümkünse, bu çiçeklerin bulunduğu mekanı bana fotoğraflıyarak bana cebime veya maillime yollarsanız daha faydalı olabiliriz diye düşünüyorum.

3) Antroknoz (karaleke) hastalığına önerimiz öncelikle bulunmuş oldukları ortamı genel bir temizlik içerisine almak , daha sonra hasta yapraklarda ve köklerde ciddi bir mekanik (imha) temizlik yapmanız.

Resimlerdeki harçları çok yorgun ve kötü gördüm. Tavsiyem bunları da yakarak imha etmeniz ve yeni harç kullanmanız. karaleke için önerimiz tartışılmaz ANTRACOL'dür. yeni dikim öncesi kullanacağınız harcın içerisine ANTRACOL'ü üzerinde yazan dozdan daha az olmak kaydıyla (çok önemli; göz kararı kesinlikle uygulama yapmayınız) karıştırmanızdır.

Bu tatbikatı, koruma amaçlı hastalık tamamen giderilene kadar 15 günde bir olarak 3 kez tavsiye ederim. (çiçek varsa çiçeklere değdirmeden pulvarize yolu ile)

4) Kök çürümesi ile ilgili önerimde POMARSOL dür. Buradada düşük doz ile hazırlanmış karışıma kökün veya saksının boyu derinliğinde banyo en iyi çözüm yoludur.

5) Bütün bu sorunlarla karşılaşmamak için HAVALANDIRMA , gece gündüz arasındaki ısı farkını kontröl ve rutubeti iyi kontrol etmek bu işin vazgeçilmez olmazsa olmazıdır.

Sizi üzdüm kusura bakmayın. hasta çiçekleriniz üzerinde israrcı olmayın masrafınıza , heyacanınıza ve vakit kaybınıza yazık; netice almanız çok zor. Daha da üzülmeyin. başka sorunuz (saçmaymış bu da sorulmazki diye düşünmeyin) olursa her zaman arıyabilirsiniz de,yazabilirsiniz de.

Siz bu çiçeği çok seviyorsunuz. bu sevginizin devamı için elimizden geleni yapmaya hazırız. Sorunlarınızı çözmede rötar olursa , anlıyamadığınız bir yer olursa gelebilirim de. (zonguldaktan aradığınızı biliyorum.)

Saygılarımla

Smyrctn beğendi.
Ziya Soner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2009, 20:29   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-05-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 175
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ephesos Mesajı Göster
Antraknoz (karaleke) yüzünden kaybettiğim son bitkim, rizomun kökle tam birleştiği noktadaki kararmaya dikkat edin bu durum zamanla yaprağı boğarmış gibi sıkarak kurutuyor, yeni yaprakların gelişmeden pramatüre bir halde kalarak ölmesine neden oluyor.

Yapraklardaki ve rizomun üzerindeki noktacıkların yayılıp bitkiyi tamamen ele geçirmesinden sonra oluşan son aşama, yaprak ve gövdenin üzerindeki siyah noktalara zamanında müdahale edemediğimden bu aşamaya kadar geldim bu bitkide.
sayın ephesos

burada kök çürümesi ile ilgili alaylılıktan aldığım ince bir kopyayı da size veriyorum.

bu hasta kökler çok kötü kokarlar ve imdat biz hastayız ve iyileşemeyiz diye bağırırlar. bilgilerinize

saygılarımla

Ziya Soner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2009, 20:37   #7
Ağaç Dostu
 
ephesos's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Çaycuma/Zonguldak-Pendik/İstanbul
Mesajlar: 808
Galeri: 11
Hocam yanıtınız ve yaptığınız yardım teklifine çok teşekkür ederim.Böyle bir sorun için sizi buraya kadar yıoramam ancak teklifinizden dolayı çok teşekkür ederim.Tavsiyelerinizi harfiylen uygulayacağım, diğer bitkilerimde sorunu çözdüm ancak hasarlı bitkileride yine tavsiyeniz doğrultusunda imha edeceğim.

Teşekkürler hocam.

ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2009, 02:42   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2008
Şehir: antalya
Mesajlar: 3,093
Sevgili Orkide severler ;
Antraknoz (karaleke) hastalığı ile mücadelede Bionem in içerisindeki bakterinin çıkarmış olduğu enzimlerden kitinaz enzimi sayesinde Organik mücadele yaparak bu hastalıktan kurtulabilirsiniz.Herkese sevgiler.

Oğuz Alper Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2009, 09:39   #9
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın oğuz alper,

denediniz mi? Emin misiniz?
Nasıl ki Ziraai bir ilaç her bitkinin her aynı tür hastalığına ruhsatlı değil ise Bionemin bu bitkide böyle ruhsatı var mı?
Çaya çorbaya Limon, başka bir şey, bu pahallı, hassas ve ender bitkilerde bionem ile "kurtarabilirsiniz" yazamak başka bir şey.
Olası aksi bir durumda Bionem yetkilileri zararı üstlenecekler mi?
Lütfen klavyesi olan yazar misali burda aklınıza gelen olasılıkları yazmayın?
Deneyimlerimizi paylaşıyoruz burda. Bu tarz aklileştirilmiş fikirler başkalarına zarar verebilir.
Bu tür organik ürünler daha çok preventif (önleyici), veya preservatif (koruyucu) etkilidir.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2009, 11:08   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2008
Şehir: antalya
Mesajlar: 3,093
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Sayın oğuz alper,

denediniz mi? Emin misiniz?
Nasıl ki Ziraai bir ilaç her bitkinin her aynı tür hastalığına ruhsatlı değil ise Bionemin bu bitkide böyle ruhsatı var mı?
Çaya çorbaya Limon, başka bir şey, bu pahallı, hassas ve ender bitkilerde bionem ile "kurtarabilirsiniz" yazamak başka bir şey.
Olası aksi bir durumda Bionem yetkilileri zararı üstlenecekler mi?
Lütfen klavyesi olan yazar misali burda aklınıza gelen olasılıkları yazmayın?
Deneyimlerimizi paylaşıyoruz burda. Bu tarz aklileştirilmiş fikirler başkalarına zarar verebilir.
Bu tür organik ürünler daha çok preventif (önleyici), veya preservatif (koruyucu) etkilidir.
Sn.Praecox ;

Bionem i inceleseydiniz bu tip yaklaşımda bulunmazdınız , öncelikle Bionem Mikrobiyal Gübredir.Tüm ürünlerde kullanılabileceğini araştırıp baksaydınız bunu görebilecektiniz. Görüyorumki Siz deneyimlerinizi zehirlerle uygulayıp ve insanlarla paylaşıyorsunuz ****** paylaşabilirsiniz .Bende Biyolojik bir ürün ile üyelerimize paylaşımda bulunuyorum. Çaya Çorbaya Limona gelince önce olaya bilimsel yaklaşmış olsa idiniz , böyle bir uslupta bulunmazdınız. Tüm mantarların hücre yapısı kitin ile kaplıdır hani belki bilmiyorsunuzdur da hatırlatıyım dedim. İşte bu sebebten ötürü Bionemin içerisindeki Bakterinin çıkarmış olduğu kitinaz enzimi sayesinde bu mantarların tamamını etkisiz bırakıyor.Bu yüzden çaya çorbaya limona bilmem anlatabildimmi.Denedinizmi sorusuna gelince denedim ve keşke sende deneyip bu konuşmayı yapsaydın.Yinede çok fevri davrandığınızın kanaatindeyim bionem ile ilgili ve içerisindeki bakteri ile ilgili bilimsel deneyleri ,yayınları istemiş olsa idiniz memnuniyetle size iletirdim.Sağlıcakla kalın

Oğuz Alper Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2009, 21:19   #11
/
 
Giriş Tarihi: 03-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ziya Soner Mesajı Göster
Sakın ola ki doğaya tabiata veya çöpe atmayınız.
Yani bu hastalığın bazı başka bitkilere bulaşma riski mi var?

house-of-wax Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2015, 09:28   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-03-2014
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ziya Soner Mesajı Göster
SAYIN, orkidesever, sevgili EPHESOS; sorularınıza geç cevap verdiğim için özürlerimin kabulunu rica ediyorum. sorularınız ve gönderdiğiniz resimler üzerindeki fikir ve görüşlerim maallesef olumsuz.

Öncelikle , bir konuyu atlamıyalım ben ziraat mühendisi değilim. uzun yıllardır her tecrübemin bedelini cebimden ödeyerek, zararını çekerek öğrendiğim konularda aynı bedelleri sizlerde ödeyip hem zaman kaybetmeyin hem de demorolize olmayın diye sizleri yanıtlamaya ve faydalı olmaya çalışacağım.

Ben, sizlere kalkıp da benim tansiyonuma delix plus iyi geliyor, size de bunu tavsiye ediyorum dersem, haddimi aşmış olurum. Benim çalışma yerimde 20 yıldır birlikte çalıştığımız bir ziraat mühendisi (bitki koruma mezunu) ile sürekli fikir teatisinde bulunur, içinden çıkamassak üniversitelerden fikir alır, kısaca alaylı ile mekteplinin fikirlerinden sentez çıkartıp sorunlara çare buluruz.

İçinden çıkamazsak avrupada bunları bilenlere danışırız. Yani bana inanmaya kendini hazır etmiş bir potansiyele, kalkıp da ezbere şunu şöyle yapın, bunu böyle yapın demeyiz. Ben daha önce de , SN ludisa nın sorularına bütün samimiyetimle sorunun büyük olduğunu hissedip yerinde göreyim diye cevap verdiğimde tümünle samimiydim yanlış anlaşıldım. Şimdi aynı öneriyi size de yapabilirim. ancak sorularınızı cevaplayalım talebiniz halinde bunu da yapabilirim.

1) Gönderdiğiniz resimlerdeki çiçeklerin durumu maallesef çok kötü hem karaleke, hem kök çürümesi müdahale edilemez şekilde çok ileri safhada. Bu durumda olanları maallesef yakarak (sobada veya kazanda) imha etmeliyiz. Sakın ola ki doğaya tabiata veya çöpe atmayınız.

2) Mümkünse, bu çiçeklerin bulunduğu mekanı bana fotoğraflıyarak bana cebime veya maillime yollarsanız daha faydalı olabiliriz diye düşünüyorum.

3) Antroknoz (karaleke) hastalığına önerimiz öncelikle bulunmuş oldukları ortamı genel bir temizlik içerisine almak , daha sonra hasta yapraklarda ve köklerde ciddi bir mekanik (imha) temizlik yapmanız.

Resimlerdeki harçları çok yorgun ve kötü gördüm. Tavsiyem bunları da yakarak imha etmeniz ve yeni harç kullanmanız. karaleke için önerimiz tartışılmaz ANTRACOL'dür. yeni dikim öncesi kullanacağınız harcın içerisine ANTRACOL'ü üzerinde yazan dozdan daha az olmak kaydıyla (çok önemli; göz kararı kesinlikle uygulama yapmayınız) karıştırmanızdır.

Bu tatbikatı, koruma amaçlı hastalık tamamen giderilene kadar 15 günde bir olarak 3 kez tavsiye ederim. (çiçek varsa çiçeklere değdirmeden pulvarize yolu ile)

4) Kök çürümesi ile ilgili önerimde POMARSOL dür. Buradada düşük doz ile hazırlanmış karışıma kökün veya saksının boyu derinliğinde banyo en iyi çözüm yoludur.

5) Bütün bu sorunlarla karşılaşmamak için HAVALANDIRMA , gece gündüz arasındaki ısı farkını kontröl ve rutubeti iyi kontrol etmek bu işin vazgeçilmez olmazsa olmazıdır.

Sizi üzdüm kusura bakmayın. hasta çiçekleriniz üzerinde israrcı olmayın masrafınıza , heyacanınıza ve vakit kaybınıza yazık; netice almanız çok zor. Daha da üzülmeyin. başka sorunuz (saçmaymış bu da sorulmazki diye düşünmeyin) olursa her zaman arıyabilirsiniz de,yazabilirsiniz de.

Siz bu çiçeği çok seviyorsunuz. bu sevginizin devamı için elimizden geleni yapmaya hazırız. Sorunlarınızı çözmede rötar olursa , anlıyamadığınız bir yer olursa gelebilirim de. (zonguldaktan aradığınızı biliyorum.)

Saygılarımla
Merhaba Ziya bey.Eklediğim fotograflardaki orkidelerimde karaleke hastalığı olup olmadığı hakkında bilgi almak istiyordum sizden.İyi günler diliyorum.

Eklenen Resimler
     
ceydasüel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2018, 09:35   #13
/
 
Giriş Tarihi: 28-12-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
Bu çiçekler genel olarak mı yakalanır bu hastalığa

kerim3791 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2019, 11:40   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-03-2019
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
İyi günler orkidelerim hastalandı kökleri pamukcuk oldu ve suan hiç kökü ve yaprağı kalmadı sadece gövdesi var bi Öner’iniz olurmu bana atmaya kıyamıyorum yeniden yaşatabilirmiyim yardımcı olurmusunuz

Sinmx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024