agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)




Beğeni Düzeni1347Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-07-2009, 19:01   #121
Yeni Üye
 
aylinyasan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 2
Aylinin orkide merakı(meraktan ya onlar ölecek ya da ben)

İki tane orkide aldım ilk başta çok kolay bakımdan söz ediyordu aldığım yerlerde çok beğeniyorum ayrıcaa bunlardan başka almayıda planlıyorum. Lafın kısası ben gayet iyi baktığımı sanıyordum fakat teyzemlerin binasında terk edilmiş olarak bulduğum orkideyide almış bulundum bu orkide de saksısı dışında başka içi su dolu saksıya saklanmış durumda bulundu yaprakları gayet iri ve canlı duruyor fakat köklerinin büyük kısmında çürüme denicek duruma gelmiş orkidelerimin cinsi ihtiyaçları ve olası kötü durumlarıyla ilgili bilgi almak istiyorum.

beyazlı ve sarı cicekliorkidelerim şimdilik bana sorun arz etmiyrolar fakat durumlarııyla ilgili bilgi verirseniz diye onlarında fotograflarını ekledim asıl sorun çiçekleri olmayan orkidede durumu nedir ne yapmalıyım bu gün buldum ve hemen forumunuza üye olup durumuna müdahale etmek istedim.

yardımlarınız ve bilgilerinizle bu orkideler çokdaha iyi duruma gelecekler eminim ayrıca.

şu anki büyük sorunumuzu çözdükten sonrada orkideler nasıl çoğaltılır ve farklı türler elde edebilirmiyiz öğrenmek istiyorum.

Eklenen Resimler
 
Bilge Kerem beğendi.
aylinyasan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2009, 19:39   #122
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-04-2009
Şehir: ist
Mesajlar: 9
sayın kopshtar
ilginiz için teşekkür ederim
ziya soner beyin ilgisi ve yardımları sayesinde orkideme ilk yardımı yaptık.
bakalım bundan sonra beklemekten başka yapılacak bir şey yok sanırım.ama yine de elimden geleni yapmış olmanın mutluluğu var içimde

neslihanak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2009, 19:54   #123
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-04-2009
Şehir: ist
Mesajlar: 9
sayın praecox
bu konuda uzman biri olarak sizin bu işin tamamen acemisi birine spagnuma sarın demek yerine daha yönlendirici olmanızın bundan sonra benzer sorunları yaşayabilecek acemilere kolaylık sağlaması anlamında çok daha yararlı olacağını düşünüyorum.
saygılarımla

neslihanak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2009, 21:07   #124
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,587
Galeri: 92
Sayın neslihanak

Ben de orkide acemisiyim.

Bu sayfaya yazmaya cesaret edemeyecek, sadece okuyacak kadar acemiyim hem de.

Siz yazmış ve sorununuzu belirtmişsiniz, sayın praecox da size yardımcı olmaya çalışıp bir öneride bulunmuş.

Sphaguma sarın..

Bir zahmet Google a baksanız, aslında bu yosunun ne işe yaradığını öğrenebilirdiniz, ya da forumda arama yapsaydınız.

Siz araştırıp, başka bir yönde ilerlemiş ve sayın praecox a yine sormuşsunuz;

Alıntı:
sizin düşünceleriniz benim için önemli o nedenle durumu size aktarmak istedim. siz ne dersiniz?
O size yeniden cevap vermiş.

Ben burada;

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi neslihanak Mesajı Göster
sayın praecox
bu konuda uzman biri olarak sizin bu işin tamamen acemisi birine spagnuma sarın demek yerine daha yönlendirici olmanızın bundan sonra benzer sorunları yaşayabilecek acemilere kolaylık sağlaması anlamında çok daha yararlı olacağını düşünüyorum.
saygılarımla
Hesap sorar veya yargılar gibi tuhaf şekilde yazmanızın nedenini anlamadım.
Daha nasıl bir yönlendirme bekliyordunuz ki?

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 10:59   #125
Ağaç Dostu
 
merakli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2009
Şehir: Adana
Mesajlar: 212
Galeri: 3
Acaba bazen bu sitenin gönüllü paylaşımdan destek aldığını unutuyor muyuz?

Ben özellikle bu başlıkta sorduğumuz sorulara yanıt veren belirli isimleri ve onlar gibi forumda bilgisini paylaşmaya çabalayan insanları çok takdir ediyorum. Ancak onların paylaşımı armut piş ağzıma düş şekline dönüştürülmemeli.

Gayret çabalama, kendi başına da çözüm arayıp deneme-yanılma yeni başlanan bir yolda heyecan ve şevk sebepleri bence.

Yukarıda yazılanları okuyunca ben de konuya ekleme yapmadan duramadım. Heyecana kapılıp yorumları doğru değerlendirmeyerek veya acemiliğin neticesi panikle verildiğini düşündüğüm fevri bir cevaba karşılık yapılan paylamayı da uygun bulmuyorum açıkçası.

Eminim mesajın sahibi, sayın praecox'un cevabını belki yeniden okuyup değerlendirdiğinde yanlış anlaşmayı fark edebilir ya da son mesajını düzenlemeyi düşünebilir.

Benim arzum gönüller kırılmasın.

merakli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 11:32   #126
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-07-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 3
merhaba.. ben ankarada yaşıyorum. benim de Phalaenopsis türünde bir orkidem var. 28 kasım'da arkadaşım almıştı. çiçek taşıyan 2 dalı vardı. bir dalı ocakta, diğeri de şubatta kurudu **** çürüdü, tam olarak ne olduğunu bilmiyorum. hatta ilk dalının o kuruyan kısmından kestim, bir kısmı hala yeşil (birazdan fotoğrafta da görüceksiniz) şubattan beri ne bir dal çıktı, nede çiçek açtı. yaprakları hala yeşil..hatta 1-2 ay önce küçük bir yaprak açtı, o da gayet güzel büyüyor ama çiçek açmıyor( 4-5 günde bir suluyordum. orkidem şeffaf cam bir saksının içine konulmuş çakıl taşları üzerinde, şeffaf plastik bir saksı içinde geldi.. hep de orada tuttum ben onu..henüz toprağını değiştirmedim. 2 kere çiçekli bitkiler için çıkarılmış sıvı gübre ile su karışımı döktüm, onun bir faydası **** zararı oldu mu emin değilim. fotoğrafları yolluyorum ancak henüz fotoğraf makineme pil almadığım için cep telefonuyla çektim, çok kaliteli fotoğraflar değil.. sorunun ne olduğunu anlayamayıp, daha ayrıntılı ve kaliteli fotoğraf görmek isterseniz en yakın zamanda çeker yollarım) bir deee eğer bir hastalığı fln varsa -ki sanırım var- ben halledebilir miyim? halledemeyeceksem ankarada götürebileceğim, bana yardımcı olabilecek bir çiçekçi var mıdır?? hayatımda ilk kez çiçek bakıyorum.daha önce hiç saksı çiçeğim olmamıştı ve çiçek bakımıyla ilgili en ufak bir fikrim yok:S ilk çiçeğim de şansıma orkide oldu umarım çiçeğim ölmemiştir:S:S:S
bu, orkidenin ilk hali:

bu da bir dalın kurumuş hali

bu, o kurumuş dalı kestikten sonraki hali.. bi kısmı kuru, bi kısmı hala yeşil:

Bilge Kerem beğendi.
köfte Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 11:35   #127
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-07-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 3
fotolar nedense küçük gelmiş:S ben 3 tane daha foto yolluyorum umarım bunlar büyük gelir

Eklenen Resimler
   
Bilge Kerem beğendi.
köfte Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 11:56   #128
Ağaç Dostu
 
4.tekilkişi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2009
Şehir: İstanbul/Büyükçekmece
Mesajlar: 204
Alıntı: Meraklı'dan
[Yukarıda yazılanları okuyunca ben de konuya ekleme yapmadan duramadım. Heyecana kapılıp yorumları doğru değerlendirmeyerek veya acemiliğin neticesi panikle verildiğini düşündüğüm fevri bir cevaba karşılık yapılan paylamayı da uygun bulmuyorum açıkçası. ]

Paylama şeklinde değil de sanki, biraz daha yumuşakça(!) bir öneri olmuş diyelim. Zira dikkat edilirse, Sayın Praecox'un #130. mesajından çok sonra yazılmış. Üstelik yazı dilinin bizleri yanıltabileceğini hesaba katmalıyız. Mimik yok, ses tonu yok. Yanlış anlamalara mahal vermemeli. Fakat yine de,

Sphagnuma sarın demek, sarın demektir. Daha yönlendirici nasıl anlatılabilir ki. Üstelik bu sorunu ilk kez siz yaşamıyorsunuz, birileri buna benzer şeyler yaşadı. Ve yaşadıkları sorunları anlattılar. Sayın Praecox'dan gerekli bilgileri ve yönlendirmeleri aldılar.
"Phaleonopsis" başlığını da biliyorsunuz değil mi Neslihanak? Orada daha çok şey daha önceden yazılmıştır. Fotoğraflarla, belki daha açıklayıcı bulacağınız yönlendirmelerle... Acemiliğin verdiği heves ve acelecilikle, ne yapacağını bilememek elbette bu tarz siniri heyecanı oluşturabilir. Fakat biraz daha anlayışlı olmalı -her iki taraf da- bize yardımcı olmaya çalışan kişileri buna mecburlarmış gibi görmemeliyiz. Akıl vermek de şöyle dursun! Sağ olsunlar ve varlıklarına minnettarız ki yıllardır kazandıkları bilgilerini bizlerle de paylaşıyorlar. İnternetle artık herşeye çok basit ulaşılabiliyor ama, göz ardı etmemek gerek ki, Bilgi kazanılması o kadar ucuz/kolay birşey değil.


Düzenleyen 4.tekilkişi : 16-07-2009 saat 12:04 Neden: alıntı ekleme
4.tekilkişi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 16:53   #129
Ağaç Dostu
 
lale76's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: marmaris
Mesajlar: 597
Phaleonopsis cinsi orkidemin yaprakları sıcaktan pörsüdü ve biraz yumuşadı ne yapabilirim?

lale76 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2009, 15:57   #130
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-04-2009
Şehir: ist
Mesajlar: 9
benim buradaki heyecanımı ve samimiyetimi görmek yerine cesaretini sadece "paylamak" için kullanan acemileri bir kenara bırakıyorum, anlatmak istediğim, sayın praecoxun bile ulaşamadığı şu ünlü spagnum yosunu yerine son mesajda belirttiği yönlendirmeyi daha önce yapabileceği idi. çünkü ben kendimi o arada "geredeye nasıl gitsem de bu yosunu bulsam" diye düşünürken buldum.

ayrıca bu saygıyı elden bırakmayan gayet samimi bir öneridir. yoksa yardımseverlik ve gönüllülük esasına dayanan bu forumda aksine kötü niyetli tüm davranışların kim tarafından yapılırsa yapılsın ortaya çıkması kaçınılmazdır diye düşünüyorum.

saygılarımla

neslihanak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2009, 16:16   #131
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-04-2009
Şehir: ist
Mesajlar: 9
sayın lale76

mesajınızın şu ana kadar cevaplanmamasından cesaret alarak (yoksa ben kendi orkideme bakmayı henüz yeni yeni öğreniyorum) size önerim orkide başlığı altındaki tüm forumlara bir göz gezdirmeniz. istediği sıcaklık değerleri gibi unsurları bilmek belki size yardımcı olabilir.

neslihanak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2009, 16:28   #132
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Praecox'un ulaşamadığı o meşhur Sphagnum yosunu diye bir şey yok. Gerek de yok kendi yetiştiriyor. Etobur bitki başlığını incelerseniz Çayır çimen Sphagnum tarlalalarını görebilirsiniz.
Yurt dışından da getirtebilirdiniz, burada birinden de bende yok olan arkadaşlar var mı şeklinde rica da bulunabilirdiniz. (Kim nerden bilsin kimde ne var.
Praecox'un yönlendiricliği sadece bilgi bazında idi, kimse elinizden tutp bak gel burda var demez. nerden bilsin ki.
Burada kökleri çürümüş bir phalın kökboğazına sphagnum yosunu sarmanın ana mantığı bir tek bu tür yosunun çürümeyi bastırır özeliği olması ve köklenmeyi teşfik edici özeliklerin başka hiç bir türde olmaması. (Sphagnum gibi hiçbir yosun asidik değildir saksı harcında da çürümeyi mantar üremesini bastırır substratın pH'ını dengede tutar.)
Elbetteki istediğiniz diğer yosunlarla deneme yapıp sonuçlarını bizimle paylaşabilirsiniz.

Praecox sadece en iyi ve en verimli yolu paylaşmış sizinle.
Zincir kesmek istiyorsanız demir testeresi de kullanabilirsiniz tırnak törpüsü de ancak bazen tırnak törpüsü bu tarz ölümcül hastalanmış köksüz bir phalde fazla zaman alır.

Acemi olmanız sizi okumaktan okuduğunuzu da anlamaktan alı koymamalı.

Boşu boşuna beni de kaçındığım bu seviyesiz polemiklerin içine çekiyorsunuz.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2009, 17:58   #133
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,587
Galeri: 92
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi neslihanak Mesajı Göster
benim buradaki heyecanımı ve samimiyetimi görmek yerine cesaretini sadece "paylamak" için kullanan acemileri bir kenara bırakıyorum,
Bir paylamak lafıdır gidiyor, anlamadım niye?
Burası, herkesin bilgilerini, bitkilerini paylaştığı bir forum.

Kimsenin kimseyi paylamak haddi değil.

Forumun zabıtası değilim, çok cesur veya çok korkak da değilim.

Ancak, forumun değerli insanlarına ön yargılı yaklaşımlar olduğunda da haksızlığa tepki gösteriyorum, haddimi aşmadan.

Size sadece, soruların cevabınızı aldığınız halde neden, hesap sorar gibi yazdığınızı sordum, o kadar.

Ben bu sphagnumu nereden bulurum? diye sorsaydınız, emin olun o sorunuza da cevap alırdınız.
Gerede yolarına düşmeyi düşünmenize gerek kalmazdı.

Yine de size nacizane tavsiyem;

Sphagnumun neden size önerildiğini bir araştırıp, okuyun.

Ve aslında, phal.inize ne kadar faydası olabileceğini görün.
Tabii nerelerden bulabileceğinizi de.

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2009, 00:36   #134
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
merhaba benim evde orkidem var geçen sene çiçek verdi ama bu sene çiçek açtırma vitamini verdiğim halde açmadı ancak eğer resimleri ekleyebilirsem resimlerdede göreceğiniz gibi gövdeden 2 ayrı gövde daha verdi diyebilirim bunlar acaba yavrumu ayırsam mı

helboy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2009, 18:47   #135
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-04-2008
Şehir: bolu
Mesajlar: 30
Merhaba.Neslihanak seni ben çok iyi anlıyorum.Bir orkidem vardı geçensene 5 kez saksı degiştirdim.Ama hep yanlış yapmışım.Sayın hocam Praecoxun yardımıyla orkidemi kurtardım.23 şubatta çiçek açtı 4 ay çiçekli kaldı.yosun demişsin,bende var ama olurmu bilmiyorum.Bolu dağlarından özellikle böyle günler için toplamıştım..orkidemin önceki ve sonraki halinin resimlerini ekliyeyim.tabii çiçek açmış halinin resmini onu her gün sevmekten çekmeyi akıl edinememişim.

bu yanlış yapmam sonucu hala direnmiş haliyle orkidem.digeri yüklenmedi tekrar deniyecegim

Eklenen Resimler
 
pandora.u Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2009, 00:47   #136
-
 
Giriş Tarihi: 27-02-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 8
Sayın Praecox,Bir zamandır yazılarınızı takip ediyor Orkide severi niye doğru adrese yönlendirmeyipte onlara anlamadıkları milyonlarca şey tavsiye ediyorsunuz bir türlü anlamıyorum.Üstelik kendinizde yosunu Ziya Soner den aldığınızı itiraf ediyor ama insanlara kulağınızı uzun yoldan tutun diyorsunuz.Denenmiş ve bu işin hocası olmuş kişinin adresini vermek size niye zor geliyor? Orkide severlere daha itinali yaklaşmanız gerekmezmi?Ben Ziya beyin avukatı değilim ama fi tarihinde kendisinin orkide çifliğine gittiğim zaman beni hem çok aydınlattı hemde misafirperverliği ile beni çok mutlu etti.Ziya beyin hem orkide toprağını hem yosununu hemde gübresini hala kullanıyorum.Orkidelerimde muhteşemler.Teşekkürler Ziya bey beni anladığım dilde yönlendirdiğiniz için.Saygılarımla.

suyum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2009, 10:21   #137
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Son günlerde bu yosun konusunda bana yapılan "saldırılar"a bir anlam veremiyorum. Ziya bey kendisi burda her türlü desteği vereceğini belirtiyor.
Hal böyle iken benim bilgim veya deneyimlerim sizi yanıltıyor diye saldırı sebebiniz nedir.
Sphagnum yerine saksı harcına diğer yosunları kullanabilirsiniz. sünger oasis v.d. bir dizi su tutcu maddeler de karıştırabilirsiniz, ancak;

Kök boğazı çürümüş kök kalmamış bir phal.ı köklendirmeye teşfik etmek çürümeyi bastırmak için en uygun yosun sphagnumdur.
En azından benim deneyimim bu bildiğim bu.
Ziya beyin deneyimleri başka olabilir ben sadece kendi bilgimi paylaşıyorum.
Bu bilgi paylaşımlarım bu forumu rahatsız eder olduğunu farkedeli benim de artık canım sıkıldı.
Yazı yazma bilgimi heba edercesine paylaşmak gibi bir zorunluluğum yok.
Bunu yazıyorum diye de siz saygıdeğer üyelerden de gönülüce yaptığım bu iş için AZAR İŞİTMEYE hiç niyetim yok.

Alıntı:
Sayın Praecox,Bir zamandır yazılarınızı takip ediyor Orkide severi niye doğru adrese yönlendirmeyipte onlara anlamadıkları milyonlarca şey tavsiye ediyorsunuz bir türlü anlamıyorum.Üstelik kendinizde yosunu Ziya Soner den aldığınızı itiraf ediyor ama insanlara kulağınızı uzun yoldan tutun diyorsunuz.Denenmiş ve bu işin hocası olmuş kişinin adresini vermek size niye zor geliyor?
Ziya bey kendisi burda kendisi yazıyor benim adres vermem gerekiyor mu HALA!
Benim de bu yosunu kullandığımı ben yazdım biliyorsunuz hala neyin yönlendirmesini bekliyorsunuz.
Ziya bey kendisi burda yazıyor kapım herkese açık gelin görüşelim eh bu nazikhane daveti karşısında ben daha ne ekliyebilirim.

Latince terimler yazmam sorun bazı ince ayar bilgileri önemli püf noktalarını yazmam sorun, acemi olmanız okumamanızı haklı kılmaz okuduğunuzu en basit şeyleri bile anlamayıp devamlı sormanızı gerektirmez. Anlamadığınız noktalar veya terimler oldu da edeplice sorulunca cevap mı vermedim?

İthamlarınız beni üzüyor açıkçası hakketmediğimi düşündüğüm bu ithamlar beni kızdırıyor da.

Saygılarımla

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2009, 14:51   #138
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi suyum Mesajı Göster
Ziya Soner den aldığınızı itiraf ediyor ama insanlara kulağınızı uzun yoldan tutun diyorsunuz. Denenmiş ve bu işin hocası olmuş kişinin adresini vermek size niye zor geliyor?
Praecox, Ziya Soner'in satış elemanı değil...

Ayrıca bunları yazmış birinden, daha ne demesini bekliyorsunuz!

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Bu konuda elbetteki benim deneyimlerim miktar ve türler bazında çok kısıtlı ve sadece sphagnum ile sınırlı. Ziya bey bu işi profesyonel bazda yaptığından yıllardır 10 binlerce saksı Orkideye bakmış biri olarak tabiidir ki deneyimleri çok daha geniş.

Sphagnum temini zor, Ziya Bey kendi de kullandığı İğnada yosunuyla uzun yıllar orkide bakmış biri olarak bu konuda benden çok daha deneyimli ve dediklerinin doğruluğunu teyidi haddime değil.

Zaten bende son bir yıldır bu yosunu ondan alıp kullanmaktayım.

Elbetteki, Ziya beyin teklifini kaçırmadan değerlendirmeniz gerektiğini de özelikle belirtmem gerekmiyor umarım

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2009, 23:09   #139
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın dilek ağacı,

pamuklanma dediğiniz olay büyük bir ihtimalle pamukçuktur unlu bit veya benszeri bir zararlı. ilaçlamanız gerek ister ev yapımı ister biolojik ister kimyasal. Ancak ev yapımı ilaç kullnımında bazik bir yöntem kullanmamıya dikkat edin.
Çiçek dalları bu güne dek bir gelişme göstermedi ise hala pek de bu sıcaklarda çiçeklenme beklemeyin artık, derim ben.
Çiçek dallarını dipten kesip dinlenmeye alın bitkinizi.
Bu benim şahsi tavsiyem.
Başka arkadaşlar ne önerir bilemem bekleyelim.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2009, 12:26   #140
Ağaçsever
 
dilekagaci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 72
teşekkürler praecox, bir de önceki tavsiyenize göre topragını değiştirdim, koklerini kestim ve tarçınlı su sürdüm mr.south orkide topragına yeniden diktim, yeni cam saksı aldım, nerdeyse aynı boy...
ancak mr.south topragı sanırım hindistancevizinin lifli içi, koçtaşta başka bulamadım orkide topragı bu kadar yapabildim

dilekagaci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2009, 11:04   #141
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-08-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
Ben de orkideye yeni aşık olanlardanım. Görür görmez vurulanlardanım. Acaba gerçek mi sahte mi diye yaprağına dokunup tutulanlardanım. Birkaç ay önce büyük bahçe marketlerden birinde alışveriş yaparken gördüm ve "bu benim olmalı" dedim ve eşim de bana hediye etti... Ama...

Aşkta acemilik işte... Bazen kendini yakarsın bazen karşındakini... Aşkımı kurtarmak için şimdi yardım arıyorum...

Aşkım işyerimdeydi... Tatile gitmiş, arkadaşıma "göz kulak ol" diye tembihlemiştim. Sağolsun o da çok sahiplenmiş olacak ki habire su dökmüş. Tatilden dönünce anladım ki aşkımda bir problem var. Beni bıraktığım gibi karşılamadı... Üzerinde çiçekler duruyor ama yeni hiç tomurcuğu yok... Ve bugün internetten araştırma yaparken buraya rastladım...

Rastlamaz olsaydım diyemiyorum okuduklarımı görünce "ben aşkıma ne yapmışım diye" başımı vuracak taş arıyorum...

Yanlış 1: Bahçe markette satılırken saydam bir saksısı vardı ve çirkin görünüyordu. Ben de su tahliye deliği olmayan başka bir porselen saksı daha alıp onun içine koymuştum... Saksı güzel görünsüün diye... (Ya sen ne yapacan saksının güzelliğiyle çiçek zaten dünya harikası bırak saksısı da çirkin olsun)

Yanlış 2: Arkadaşım suladıkça sulamış... Baktım porselen saksının içine su dolu... Tahliye deliği de yok... Kaç zamandır o şekilde suyun içinde boğuluyor aşkım bilmem...

Yanlış 3: Madem aşık oldun... O zaman ne demeye araştırma yapmazsın... Nerede tutulur, nasıl bakılır... Sadece "ha az su verecekmişim buna" demek yeter mi?

Şimdi aşkımla yeni bir başlangıç yapmak için bu sitedeyim. Lütfen bana yardım edin...

Üzerinde hiç tomurcuk yok... Üzerindeki çiçekler de zamanını doldurmuş olacak ki eski canlılıklarını ve parlaklıklarını kaybetmek üzereler... Bir tane yeni yaprak sürgü vermiş... Yaprakların sertliğinde değişiklik yok...

Kökleri ne zamandır suyun içinde yüzüyor bilmiyorum... Onu kaybeder miyim birden bire...

Ne yapabilirim... Nasıl canlandırabilirim... Nasıl tekrar çiçeklendirebilirim...

gecemingunesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2009, 11:28   #142
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın gecemingüneşi,

Anlaşılan çok büyük bir hasar yok.
Saksınızı porselen bir kaba koymanıza zarflı deriz. Bu sıcak yaz aylarında çok da kötü bir durum değil. Ancak sulamadan yarım saat sonra altında biriken suyu tahliye etmeniz ( dökmeniz iyi olur).
Şu etapda yapmanız gereken saksıyı zarfsız olarak kurumıya terketmek, takribi bir hafta 10 gün gibi. Sonra zarfa almadan önce bir güzel sulayıp süzmeye bırakın. Hatta saksı hep böyle zarflı bakılıcaksa sulamayı da bu şekilde yapın. Yani kabından çıkartın sulayın 5-10 dk süzülmewye bırakın sonra tekrar aynı yerine koyun. yerini ve ışık yönünü değiştirmemeye özen gösterin.
Resim ekleyebilirseniz de daha kesin bir şeyler yazmak mümkün olur.

Saygılarımla

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2009, 09:38   #143
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-12-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
Merhaba Bana hediye olarak gelen orkide,camekanlı ve direk güneşten muhafazalı bir ortamda yeni tomurcuklar verdi yeni çiçekler açtı fakat bir hafta önce tüm çiçeklerini döktü ve sapı sararmaya başladı ne yapmalıym. Teşekkürler.

fksolak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2009, 11:59   #144
Ağaç Dostu
 
is_m@il's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-06-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 124
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fksolak Mesajı Göster
Merhaba Bana hediye olarak gelen orkide,camekanlı ve direk güneşten muhafazalı bir ortamda yeni tomurcuklar verdi yeni çiçekler açtı fakat bir hafta önce tüm çiçeklerini döktü ve sapı sararmaya başladı ne yapmalıym. Teşekkürler.
Çiçek sapını steril bir aletle dipten kesin. Bitkinizi bir hafta kadar karanlık bir yerde bekletin.

is_m@il Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2009, 14:51   #145
Ağaçsever
 
karaefsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-04-2008
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 39
sayın ismail
eğer çiçek sapını dipten keser ve karanlık bi yere koyarsa bi anlamı olmaz. sizin demek isteğiniz çiçek sapının üçüncü **** dördüncü boğumundan yarım santim kesip çok aydınlık olmayan bi yere konulup keiki vermesini sağlamak olsa gerek. saygılar

karaefsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2009, 20:58   #146
Ağaç Dostu
 
is_m@il's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-06-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 124
Evet, çiçek sapı eğer tamamen sararmış ise dipten kesilmeli. Ama yeşil ise üçüncü boğumun hemen üzerinden kesip aşı macunu **** mum damlatılarak kapatıldıktan sonra karanlık bir ortamda bir hafta kadar bekletilirse ve eğer şansı da varsa keiki alabilir. Doğrusu böyle olmalıydı.

is_m@il Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2009, 22:46   #147
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Evet, çiçek sapı eğer tamamen sararmış ise dipten kesilmeli. Ama yeşil ise üçüncü boğumun hemen üzerinden kesip gözü kapatan yaprak iki kenarından jilet veya neşter bistüri gibi keskin bir şeyle kesilip cımbızla çıkartılarak gözün üzeri köklendirici phytohormonlar içeren bir aşı macunu ile sıvanarak kapatıldıktan sonra karanlık sıcak bir ortamda bir hafta kadar bekletilirse ve eğer şansı da varsa keiki alabilir.
Doğrusu böyle olmalıydı.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2009, 13:08   #148
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-08-2009
Şehir: ATINA
Mesajlar: 1
Merhaba ben bu foruma yeni uye oldum ve orkide bakimi konusunda da oldukca yeniyim. Orkidelerim kok verdi yeni kucuk kahverengi saksilara diktim. Anladigim kadariyla orkidelerin koklerinin gunes isigi alabilmesi ve ayni zamanda saglikli olup olmadiklarinin gozlenebilmesi icin hem ic hem dis saksilarinin seffaf olmasi gerekiyor. Dis saksi olarak cam vazolar bir cozum ancak ic saksi olacak cesitli boylarda plastik seffaf saksi nerede bulabilecegimi bilmiyorum, tavsiye edeceginiz yer veya guvenli bir site var mi acaba?
Simdiden tesekkurler.

Denizok Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2009, 14:01   #149
Ağaçsever
 
karaefsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-04-2008
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 39
sayın denizok
bu iç dış saksı konusunu ilk defa siz yazıyorsunuz. forumu okursanız böyle bir şeyin gerek olmadığını sadece saksının şeffaf olması ama onunda bi mecburiyet olmadığını görürsünüz. eğer seffaf saksı isterseniz evdeki imkanlarla çeşitli plastik ürünleride deneyebilirsiniz. sonuçta bunun için standart bi gereklilik yok saygılar.

karaefsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2009, 00:03   #150
Ağaç Dostu
 
neconeco's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 614
Galeri: 19
Selamlar. çok sevmeme rağmen yetiştirmeyi hiç düşünmedim, herhalde bakımı zor olduğundandır. çiçek aldığım seradan bir kare

Eklenen Resimler
 
neconeco Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024