agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)




Beğeni Düzeni1347Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-08-2009, 22:14   #151
Ağaç Dostu
 
neconeco's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 614
Galeri: 19
Selamlar. öncelikle hoş geldiniz. (Neslihanak) ne yani şimdi bende orkide yoksa sevgisiz birimiyim? onumu demek istiyorsunuz. Orkide aldıkta bakamadıkmı biraz fazla sulamışız sararmaya başladı bizde bir arkadaşa düğün hediyesi olarak verdik. ( tamamen bir şaka idi)..)))) Evet çok hoş bir çiçek vede uzun zamandır dikkatimi çeken bir olgu var bu çiçekte belkide soyadımı anımsatıyor, odandır hemen bu hafta alıyorum vede özenle baş köşeye koyuyorum. saygılarımla.

not. yorumlarım biraz şakacıdır umarım alınmadınız.


Düzenleyen neconeco : 06-09-2009 saat 00:01
neconeco Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2009, 11:29   #152
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-08-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
Merhaba, siteye yeni üye oldum. Sorunumun çözümünü mesajlar içinde aradım ama bulamadım. Benim orkidelerimin kökleri yukarı doğru uzuyor hatta aldı başını gidiyo da denebilir. Çiçek verecek bir dal gibi yukarı doğru uzuyor. Toprağın içine doğru yönlendiriyim dedim kırılıyor. Çiçek için dal da vermiyor. Bunun ne için ne yapabilirim? Yardımcı olabilecek var mı?

qazwaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2009, 13:46   #153
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 66
Galeri: 6
Merhaba.

Resim olsaydı daha iyi yorum yapılabilirdi ancak,sanırım orkideniz bir phaleanopsis.Bu orkide diğer pek çok tropikal orkide gibi epifit bir orkidedir.Yani bildiğimiz pek çok bitki gibi torf/toprak katmanında değil;ağaçların üzerinde kökleri açıkta kalacak şekilde yaşar.Bu nedenle orkideniz yeni kök gelişim dönemine girdiğinde saksısının dışına doğru atıyordur köklerini.Çünkü bu tip orkidelerin kökleri de klorofil içerdiği için kökleri ile de fotosentez yapabilirler.Benim genel önerim orkidenizin saksı harcını ortalama 2 yılda bir değiştirmeniz ve dışarı çıkan kökelri rahat bırakmanız.Ancak kökleri ara ara spreyleme metodu ile nemlendirmek faydalı olacaktır.Çiçek açmaması ise gübreleme tipine,aldığı ışık miktarına,ortam nem ve sıcaklığına bağlı olabilir.Phaleanopsis bir cattleya ya da cymbidium gibi çok ışığa ihtiyaç duymaz ancak direkt güneş almamak koşuluyla aydınlık bir yerde tutulmalıdır.Azot ağırlıklı gübreleme yaparsanız da bitki çiçek açmak yerine yaprak üretimine gidecektir.Bazı orkide meraklıları phalenopsisleri 1-2 hafta süre ile soğuk ve karanlığa koyup çiçek açtırmaya zorluyorlar ancak ben hiç uygulamadım ondan bunu öneremiyorum.Burada pek çok tecrübeli arkadaş var eminim onların da ekleyecekleri deneyimleri vardır.

Saygılar

batukhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2009, 16:47   #154
Ağaçsever
 
karaefsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-04-2008
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 39
sayın gazwaz
phalinizin saksı içindeki kök durumuna bi bakın derim eğer o köklerde bi sakatlanmalar kök rengi veya kök sertliği gibi durumlar var ise çok ciddi hastalık olan gövde çürümesi olabilir. forumda buna benzer durumda olan phaller var ve hocamızın verdiği cevaplara çok kolay ulaşabilirsiniz. saygılar

karaefsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2009, 15:02   #155
Yeni Üye
 
stapelia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-09-2009
Şehir: kıbrıs
Mesajlar: 17
merhaba arkadaşlar acil yardım edın

ben stapelia kaktus turunun 9 cesıtını 6 yıldır yetıstırmekteyım. kaktusler hakkında bılgılıyım, ama dun cıcekcı arkadasıma gıttım baktım cope birseyler atıyor ne diye sordum bana orkıde(Gaskeliana coerulea Blue yazıyor saksısında) olduğunu soyledı. ıkı senedır bakıyormus fakat iki dalda kırılmıs cıcek vermıyormuş artık dedı 3 yıldır cıceklenıyormustu. fakat dalları kırılınca 9 ay beklemıs dal atmamıs dıye cope atıyordu. aldım kokleri cok sağlıklı kaktusler ıcın kullandığım cıhazda sterilize ettım bakterilerden ve parazıtlerınden kurtuldu kökler cok saglıklı 5 tane yaprağı var ne kadar canlılar anlatamam, orkıdelerle .hıc ılgılenmedım daha once, ne yapabılırım tekrar çiçek dalı govdeden atması icin yardım edersenız sevınırım arkasım bu formu tavsıye ettı hemen uye oldum kaktusler kısmında artık bende varım herkese merhaba..........

stapelia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2009, 15:06   #156
Yeni Üye
 
stapelia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-09-2009
Şehir: kıbrıs
Mesajlar: 17
Orkide nasıl sulanır!

.....................küçük bir araştırma sonucunda bulduklarım..........


SULAMA

Evimdeki Su, Su Yumuşatıcısı Tarafından yumuşatılmıştır Bu Orkideye zarar verir mi?
Bu suyunuzun nasıl yumuşatıldığıyla ilgilidir. Eğer yumuşatma ion değişimi metoduyla yapıldıysa sorun yoktur, ama su sodyum klorür(tuz) kullanılarak yapıldıysa bunu orkideleriniz üzerinde kullanmanız doğru olmaz maalesef bir çok ev suyu sodyum kullanılarak yumuşatılmıştır. Sodyum ile yumuşatılmış sular bitkideki kalsiyum ve magnezyumu sodyuma dönüştürür. Sodyum bitki için toksin bir maddedir. Sodyumla yumuşatılmış su ile sulanan bitkiler 6-7 cm daha büyürler ve daha sonra büyümeleri durur. 6 aydan daha kısa bir zamanda sodyumla yumuşatılmış su orkidelerinizi öldürecektir. Eğer orkideleriniz üzerinde şişelenmiş su kullanırsanız suyun neyle yumuşatıldığını öğrenmek zorundasınızdır ve buna göre de önleminizi alırsınız.

ÇN: Buradan anlaşıldığı Üzere bu bitkiler yumuşak sudan hoşlanıyor. Eğer ki şişe suyu kullanıyorsunuz üzerine bakıp sodyum ile yumuşatılmamış olduğundan emin olun.





- - AŞIRI SULAMA - -

Çoğu insanlar bitkileri toprakta büyütmeye alışmıştır. Orkidelerse ağaç kabuğu ve diğer ortamlarda büyürler. Saksılardaki bu farklı ortamlardan dolayı orkide büyütmeye başlayanlar sulama metotlarında da çok önemli ayarlamalar yapmalıdırlar. Orkide sevdalıları yeni orkidelerini tipik olarak sularlar ve birde bakarlar ki orkideleri gene kuru kalmış ve sonra yine biraz daha sularlar bu olay en sonunda orkidenin gereğinden fazla sulanmasına ve boğulup ölmesine kadar devam eder. Orkide ortamı suyu çok çabuk emer ve daha sonra hemen kurur. Orkide ortamı oldukça gevşektir ve oksijen bitkinin köklerine çok rahat girip çıkabilir. Kökler doğru biçimde çalışmalıdır. Eğer saksı ortamı nemli tutulursa kökler kısa zamanda çürür ve bitki gerekli su ve havayı alamayacağı için solar ve ölür. Bu olurken bizim saf orkide sevdalımız hala bitkisini sulamaktadır. Çünkü bitki kuru görünüyordur.


Bakılması Gerekenler


Solma
Dolgun olması gereken yalancı soğanlar **** boğumlar büzülmüştür.
Cattleya ve Phalaenopsis gibi yaprakları olana bitkiler kıvrılırlar, yumuşarlar ve üzerlerinde kırışıklıklar oluşursa.
Miltonia ve Oncidium gibi yapraklar asla genişlemezler ve bir akerdeon gibi pileli görünürlerse.
Kararmış bölümler varsa özellikle bitkinin alt kısmındaysa.
Yaşlı yapraklar sarıya dönüyorsa ve dökülüyorsa. Sararıp dökülen yaşlı yapraklar varsa.
Onlar ekşi ekşi kokarsa.
Eğer mümkünse çok nazikçe evdeki saksısından alıp köklerini inceleyin. Eğer kökler siyah ve lapa gibiyse o zaman muhtemelen orkidenizi fazla suluyorsunuzdur.
Yapılması Gerekenler


Yukarıda saydıklarımızı gözlemlemeniz halinde anlayın ki ters gidin bir şeyler vardır. Ortam çürümeye başlamıştır ve bitkide köklerini kaybetmek üzeredir. O zaman hemen harekete geçmeli ve ivedi olarak bitkinin o çürüyen bütün köklerini kesip atmalısınız. Daha hızlı bir kuruma için daha kuru bir ortam kullanın. Artık o güzelim orkidenizin birkaç kökü kalmıştır. O yüzden bir sırıkla destekleyiniz. Eğer bitkinizin hemen hemen hiç yaşayan kökü kalmamışsa o zaman bu nadide orkideyi plastik bir torba içine koyunuz ve ucunu hafifçe gevşek bir şekilde kapatınız. Böylece bu güzelim orkideniz daha fazla nem kaybetmiyecektir. Daha sonra bu torbayı direk güneş ışığı olmayan bir yere koyunuz göreceksiniz ki o nadide orkidenizden yeni kökler çıkmaya başlayacaktır. AMAN SAKIN HA TORBAYA KOYDUĞUNUZ O NADİDE ORKİDEYİ GÜNEŞTE BIRAKMAYIN. Daha sonra göreceksiniz ki yeni kökler çıkmış. Yeni köklerin çıktığını gördüğünüz zaman torbadan orkidenizi çıkartın ve nem tepsisinin üzerine yerleştiriniz. Eğer o nadide bitkinizde siyah bir çürük varsa onu tekrar saksıya koymadan mantar öldürücü bir ilaçla tedavisini yapınız ve lütfen onu yeniden sulamaya başladığınızda önce yapmış olduğunuz hataları yenilemeyiniz ve çok dikkatli olunuz.





- - AZ SULAMA - -


Bir çok orkide sevdalısı çok sulama deyimini bilmezler o yüzden az sulama yolunu seçerler. Bu yüzden bitki buğulanır. Bitkiye sadece ufak bir miktar su vermiş olurlar ve bitki ortamı bütünüyle ıslatılmaz. **** o güzelim orkideyi adeta bir kaktüs gibi çok az sularlar. Maalesef onlar bilmezler ki bütün bitkiler yaşamak için yeterince su almak zorundadırlar. Hatta kaktüs bile yeterince sulanmalıdır ki yaşasın.


Peki az suladığımı nasıl anlayabilirim?



Enteresan nokta şudur ki az sulamanın bulguları çok sulamanınkiyle hemen hemen aynıdır. Sizin o nadide orkidenizin az veya fazla sulandığını belirlemek için bitkinizin geçmişte nasıl bir modelde sulanmış olduğunu bilmeniz gerekir. Buna rağmen o güzelim orkidenizi saksısından alıp köklerini incelerseniz problemi çözebilirsiniz. Eğer kökler sağlamsa sorun muhtemelen az sulamadır. Eğer kökler kararmış ve lapa gibiyse o zaman demek ki siz orkidenizi fazla suluyorsunuzdur.
Bitkileriniz boyun büker ama fazla sulanmış gibi köklerini kaybetmez.
Orkideler gelişirken daha ince yapraklı akordeon gibi pileli olur. Not: Hatta siz sulamayı artırsanız bile bu pilelenme düzleşmeyecektir, yeni yapraklar normal olacaktır.
Bitkiniz zayıftır ve yaprakları büzgün, aksak gibidir.
Ne yapmam lazım
Bitkinizin çok sulama değil az sulamadan muzdarip olduğundan emin olun.
Eğer bitkiniz saksısında sağlamsa sulamanızı arttırınz. Eğer haftada bir suluyorsanız bunu haftada 2’ye çıkartın.
Suladığınızda öyle suyu serpiştirmeyiniz yani adam akıllı sulayınız.
Buğulanma sulamanın hiçbir zaman yerini almaz.
Sularken ne sıcak nede soğuk su kullanın ılık su kullanınız.
Mutlaka sulamayı sabah yapınız. Böylece akşam olmadan bitkinizin yaprakları kuruyacak ve çürüme şansı azalacaktır.


Genel Sulama Kuralları
Her zaman ılık su kullanınız asla soğuk su kullanmayınız


Aşağıdaki hallerde daha sık sulayınız
Eğer saksının büyüklüğü 10 cm den azsa
Orkideniz killi bir saksıda yetişiyorsa (plastik olmayan saksı)
Orkideniz bir sepet içindeyse **** bir yere çıkarıldıysa
Nem oranı %40’ın altındaysa
Sıcaklık 27 derecenin üzerine çıktıysa ve orkideniz direk gün ışığına maruz kalıyorsa
Orkidenizin çevresindeki hava dolaşımı artmışsa
Orkidenizin yaprakları inceyse
Aşağıdaki koşullarda daha az sulayınız
Hava 3 gün veya daha fazla bulutlu olmuşsa
Eğer orkideniz direk gün ışığı almıyorsa
Gündüz sıcaklığı 16 derece veya daha azsa
Orkideniz 15 cm veya daha geniş bir saksının içindeyse
Plastik bir saksının içindeyse
Orkidenin etrafında çok az bir hava dolaşımı varsa
Nem oranı % 70 veya daha fazlaysa
Onun kalın yaprakları ve gelişimi varsa

stapelia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2009, 15:09   #157
Yeni Üye
 
stapelia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-09-2009
Şehir: kıbrıs
Mesajlar: 17
Saksı Değiştirme ve Havalandırma

SAKSI DEĞİŞTİRME: Bitki sağlıklı görünüyorsa mümkün olduğu kadar saksı değiştirilmemelidir. (Ancak 2-3 yılda bir gerekir) Saksıdan çıkan birkaç kök önemli değildir. Değiştirme yapılacaksa çiçeksiz bir döneme denk getirilir. (Normal toprak kullanılmaz. Bulunabilirse orkide için hazırlanmış özel torf kullanılmalıdır.( ağaç kabuğu, yaprak çürüntüsü, yosun ve bitkisel kömürden hazırlanmış karışımlardır).
Uygun torf bulunamazsa bahçe ürünleri satan her yerde bulunabilen hindistan cevizi lifleri kullanılabilir. (Bakınız:HİNDİSTAN CEVİZİ TORFU)

Yeni saksı eskisinden sadece bir numara büyük olmalıdır.

HAVALANDIRMA:
Orkideler aşırı sıcak, kuru ve havasız ortamları hiç sevmez. Kış aylarında bile havadar mekan ister. Ancak hava cereyanından korumak şarttır. Pencere önleri bu yüzden pek ideal değildir. Bulunduğu ortam bitkiye direk rüzgar gelmeyecek şekilde her gün havalandırılır. Cam açılamadığı zaman vantilatör çalıştırılması da gerekli sirkülasyonu sağlayacaktır. Bitkiler ilkbahar sonlarında korkmadan dışarı çıkarılabilir. Orkideler bundan hoşlanır ve sağlıklı gelişir. Balkon veya bahçenin rüzgardan korunaklı, gölge bir yerinde havalar soğuyana kadar tutulabilir.Güneş yaprakları yakabileceğinden gölge şarttır. Gölge yoksa koyu renk bir tül veya şemsiye ile de korunabilir.

Orkideler çiçeksiz iken de dikkatle sulanıp bakılmalıdır. Orkidelerin çiçekleri geçtikten hemen sonra sapları 2-3 boğum üzerinden kesilir.

Orkidelerin çiçeklenme zamanı cinsine göre değişir. Aşağıda belirtilen zamanlar şartlara göre değişebilir.

stapelia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2009, 12:58   #158
Ağaçsever
 
starter's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2008
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 35
Merhabalar,
Buradan aldığım bilgilerle özenle yaşatmaya çalıştığım orkidemin malesef ufak yeğenlerim çiçek açan dalını kırmışlar. Yaklaşık 1,5 aydır ben buna üzülürken şimdi orkidemin saksısında minik bir orkide daha belirdi. bi süredir bu şekilde biraz daha gelişmesini bekledim. Fakat ne yapmam gerektiğini bilemedim. Bilgisi olanlardan yardım bekliyorum Name:  orkide.jpg
Views: 26272
Size:  23.5 KB

starter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 09:47   #159
Yeni Üye
 
myrina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-09-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
orkidemdeki sorun?

merhaba,

resimdeki orkide yaklaşık 2 ay önce hediye geldi. geldiğinde şeffaf saksısı metal dekoratif bir saksıda, suyun içindeydi. forumdan okuduğum kadarıyla dekoratif saksıdan çıkardım, vilmorin desteği ile yaklaşık 10 günde bir saksıyı daldırma-çıkarma yöntemiyle içme suyuyla suladım. ilk geldiğinde çiçekleri tamamen açmıştı ve bugünlerde dökülmeye başladı. 2 aydır direkt güneş görmeyen fakat aydınlık pencere yakınında havadar bir yerde duruyor. asıl sorum ise fotoğraflarda görüleceği üzere alt yapraklardaki sarı-kahverengi büyük lekeler...ortasına bastırınca çok hafif bir yumuşaklık var ve üzerinde beyaz noktalar var? zaten çiçekçide çok iyi bakılmamış sanırım, saksının altı geldiğinden beri resimdeki gibiydi, o çiçekli ben acemi olduğum için dokunamadım...en ortadaki yeni yaprak geldiğinde yeni çıkıyordu ve bu yaklaşık 2 ayda büyüdü. sizce de hastalık belirtisi mi var? ne yapmalıyım?

Eklenen Resimler
     
myrina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 19:03   #160
Ağaç Dostu
 
halil33's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2009
Şehir: Tire/İzmir
Mesajlar: 173
bana göre açık ve net güneş yanığı.bu fotoğrafdakilerde bir saat öğle güneşinde kalmış olan mini orkideme ait.aynı şekilde kahverengi renk ve beyaz noktalar..

Eklenen Resimler
  
halil33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 20:26   #161
Yeni Üye
 
afitap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-09-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 26
merhabalar,

orkidemin yaprakları yumusamaya basladı bu normalmidir yoksa bi sorunmu var ?

afitap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 21:12   #162
Ağaç Dostu
 
halil33's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2009
Şehir: Tire/İzmir
Mesajlar: 173
bir sorun var.orkidelerin yaprakları serttir.az mı suluyorsunuz?

halil33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 21:19   #163
Yeni Üye
 
myrina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-09-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
aslında haklısınız, tam da o iki yaprak güneşe bakan yönde duruyor asıl yerinde.. peki sadece orkidemin yerini değiştirmem yeterli olur mu? yoksa o yaprakları kesmem gerekir mi? ve de saksı altında kalan kök uçları kurumuş gibi, onları da kesip saksı harcını değiştirmem gerekir mi? çok soru soruyorum, acemiliğime verin

myrina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 21:27   #164
Ağaç Dostu
 
halil33's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2009
Şehir: Tire/İzmir
Mesajlar: 173
yer değiştirmesi yeterli olur ancak yaprakları geri getirmezkesmenize şimdilik gerek yok.eğer lekeler büyüyecek olursa ve yaprak çürüyormuş hissine kapılırsanız dibinden koparın gitsin. o kökleride bir makasla keserseniz iyi olur. içerdeki köklerde çürüme yok ise substrat değiştirmenize gerek yok.

halil33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 21:27   #165
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 23-08-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 39
Arkadaşlar selam.orkide konusunda uzman arkadaşlardan yardım bekliyorum.Benimde 3tane orkidem var 1tanesinin o çiçek açan sapı kurudu yeni sap verirmi yapragı yeşil .bu orkidemi atmalımıyım diger 2 orkidemde baharda çiçekleri öldükten sonra tekrar saplarında her hengi bir degişiklik yok nasıl bir bakım yapmalıyım ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER orkidelerim kurtulacakmı

menekşelerim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 21:47   #166
Ağaç Dostu
 
halil33's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2009
Şehir: Tire/İzmir
Mesajlar: 173
sapı kuruyan orkideyi neden atmak istiyorsunuz?bu gayet normaldir.orkideler çok yıllık bitkilerdir.6 ay veya daha kısa zamanda yeni bir sap çıkarır ve çiçek verir.kuruyan sapları kesin yeter..

halil33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 21:59   #167
Yeni Üye
 
afitap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-09-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 26
hafta bir suluyorum tabagında kalan suyuda dokuyorum evin içinde bakıyodum belki havasız ve karanlık gelmiştir diye cam bolkona aldım yapraklarında bi degişikik olmadı ama tomurcuk verdi

afitap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 22:08   #168
Ağaç Dostu
 
halil33's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2009
Şehir: Tire/İzmir
Mesajlar: 173
çok sıcak olmuş olabilir..

halil33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 22:13   #169
Yeni Üye
 
afitap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-09-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 26
evin içindede olmuyo balkondada olmuyo ölürse cok üzülürüm

afitap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 22:19   #170
Ağaç Dostu
 
halil33's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2009
Şehir: Tire/İzmir
Mesajlar: 173
üzerinden fısfıslıyor musunuz?bide köklerde çürüme belirtisi var mı?

halil33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 22:27   #171
Yeni Üye
 
afitap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-09-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 26
hayır fısfıs yapmıyorum ama kökleri gayet iyi durumda uzerinde 4 yapragı var biri yeni cıkıyo üçü aşagoya dogru ama sertler biri yumusak

afitap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 23:15   #172
Ağaçsever
 
starter's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2008
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 35
bana yardımcı olabilecek var mı acaba?

Merhabalar,
Buradan aldığım bilgilerle özenle yaşatmaya çalıştığım orkidemin malesef ufak yeğenlerim çiçek açan dalını kırmışlar. Yaklaşık 1,5 aydır ben buna üzülürken şimdi orkidemin saksısında minik bir orkide daha belirdi. bi süredir bu şekilde biraz daha gelişmesini bekledim. Fakat ne yapmam gerektiğini bilemedim. Bilgisi olanlardan yardım bekliyorum Eklenti 103536

starter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2009, 09:12   #173
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi halil33 Mesajı Göster
bana göre açık ve net güneş yanığı.bu fotoğrafdakilerde bir saat öğle güneşinde kalmış olan mini orkideme ait.aynı şekilde kahverengi renk ve beyaz noktalar..
Siyah lezyonlar yumuşak ve sıkınca sulu cılk bir halde mi?
Hal öyle ise bu bir bakteryel hastalıktır.

Arkadaşlar!
Lütfen Türkçe yazım kurallarına özen gösterelim. Bu başlığın rayından çıkmak üzere olduğunu farkettim.
Büyük harfle mesaja başlamak noktalamalara dikkat etmek bu kadar mı zor?

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2009, 10:42   #174
Yeni Üye
 
myrina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-09-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
Benim orkidemde, lekelerin ortası veya çevresi hasar görmüş bir yaprağın yumuşaklığını hissettiriyor. Bahsettiğiniz gibi sulu-cılk bir durum söz konusu değil açıkçası, diğer yeşil ve diri kısımlara göre daha yumuşak sadece.

myrina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2009, 11:14   #175
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın myrina,

sizinki güneş yanığı. Bu çok belirgin ve aşina. yuvarlak kuru sarı bir lezyon etrafı kuru siyah ve yine dışında açık sarı bir hare güneş yanığına delalettir.

Ben sayın hallil33'ün mesajını alıntılayarak sorduğumdan onun bitkisini kastetmiştim.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2009, 11:45   #176
Ağaç Dostu
 
halil33's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2009
Şehir: Tire/İzmir
Mesajlar: 173
Teşekkür ederim sayın praecox ilginiz için.Cılklık yok.Bulutlu bir günde dışarı koymuştum,yağmur yağarsa onuda yıkasın,sevinsin diye ama bulutlar beni kandırdı.O arada da uyuyup kalmışım.Bir saat öğle güneşi yaprakları bu hale getirdi.Fotoğrafda çürüyormuş gibi görünüyor ama aslında öyle değil.Fotoğraf çektiğim alet biraz kötü..

halil33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2009, 11:47   #177
Yeni Üye
 
afitap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-09-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 26
Merhabalar dün orkidemin yapraklarının yumusamaya basladıgından bahsetmiştim. Fotograflarını cektim yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Eklenen Resimler
   
esemeral beğendi.
afitap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2009, 12:01   #178
Ağaç Dostu
 
halil33's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2009
Şehir: Tire/İzmir
Mesajlar: 173
Çok keyifsiz görünüyor.Köklerde iyi görünüyor diyorsunuz.Bana kalırsa susuzluk.daha sık sulayın ve arada bir fısfıslayın derim...

halil33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2009, 12:15   #179
Yeni Üye
 
Arya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-09-2009
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 2
yaklaşık 2 sene önce benim de bir orkidem olmuştu, 1 ay sonra çiçekleri kurudu ve arkadaşım dalını kesti yeni sürgünler versin die??
Yaprakları çok kötü oldu, bir gün eve geldiğimde çöpün içinde orkidemi gördüm, annem kuruyor die çöpe atmış. Hemen çıkardım çöpten ve ben bakmaya başladım...
Sanırım sevgiden, bu sene çiçek açtı tekrar Ama yeni çıkan dalı 1 karışı geçmedi, uzamadı.
Merak ettiğim şey orkidenin dalının uzaması için ne yapabilirim, yardımcı olmanız dileğiyle...

Arya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2009, 12:44   #180
Yeni Üye
 
myrina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-09-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Sayın myrina,

sizinki güneş yanığı. Bu çok belirgin ve aşina. yuvarlak kuru sarı bir lezyon etrafı kuru siyah ve yine dışında açık sarı bir hare güneş yanığına delalettir.

Ben sayın hallil33'ün mesajını alıntılayarak sorduğumdan onun bitkisini kastetmiştim.
Sayın praecox,

Yanlış anlayarak araya girmişim, yine de cevap vermişsiniz , teşekkür ederim.

myrina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024