agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Hastalıkları
(https)




Beğeni Düzeni1347Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-08-2013, 23:38   #1201
Ağaç Dostu
 
serkan_istanbul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-10-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2,154
öncelikle keske kökleri ne dokunmasaydınız o kadarda kötü deil durumu. yapraklarını şimdi yumusata bılır. sıcaklardan e bırde koklerıyle oynadınız. su püskürtün sık sık. sulamayı susadıkca yapın ben adldırma yapmıyorum normal suluyrum altında su buırakmıyorum

serkan_istanbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2013, 08:11   #1202
Ağaç Dostu
 
fesleğen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-09-2006
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 228
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sevalem Mesajı Göster
Sevgili fesleğen merhaba, tavsiyeniz üzerine çiçek sapını kesmiştik. Orkidemi eşime emanet edip gitmiştim, bir de döndüm ki ne göreyim, orkidem yavrulamış!
O kadar mutlu oldum ki. Yeni yapraklar da çıkarıyor, iyi ki de sözünüzü dinlemişim. Orkidem kurtulmakla kalmadı bir de keiki verdi. Çoook sağolun.
Sayın Sevalem valla çok çok çok sevindim,gözünüz aydın güle güle büyütün artık Benim orkidede tık yok,ööööylece duruyor ne keiki ne çiçek. Yeni 5 tane daha aldım çiçekli hepside çok güzeller Belki diyorum onları kıskanır da harekete geçer

Sevalem beğendi.
fesleğen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2013, 18:34   #1203
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1
Orkidem çok fena durumda ilk kez bakıyorum daha doğrusu bakmaya çalışıyorum Şubat ayında nişanlım hediye etmişti Mart ayının sonuna kadar çiçekleri durdu sonrada dökülmeye başladı. Daha sonra çiçek sapları kurumaya başladı ve sanıyorum ki hatalı bir şeklide kestim. Bir daha yeşerme olmadı. Yaprakları vardı ama şuan onlarda kuruyup döküldüler. Bunun sebebi de Güneş'te kalması oldu. Kökünde hala yeşillik var kurtarıla bilir mi?

Kedicim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2013, 21:48   #1204
/
 
Giriş Tarihi: 05-03-2013
Şehir: Elazığ
Mesajlar: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serkan_istanbul Mesajı Göster
öncelikle keske kökleri ne dokunmasaydınız o kadarda kötü deil durumu. yapraklarını şimdi yumusata bılır. sıcaklardan e bırde koklerıyle oynadınız. su püskürtün sık sık. sulamayı susadıkca yapın ben adldırma yapmıyorum normal suluyrum altında su buırakmıyorum
Teşekkür ederim cevabınız için

Neyse dokunduk artık neyse sık sık fıs fıslarız artık.

yunus2321 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2013, 10:11   #1205
Yeni Üye
 
Sineps's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 10
Merhaba. Yaklaşık 10 ay önce eşim orkide hediye etti. Hastalığımdan dolayı bi müddet ayrı kaldık. Ama sağolsun eşim ve halam çok iyi bakmışlar. Saksısı küçük geliyor diye değiştirmişler. Çok da güzel yapraklar vermiş. Yalnız çiçek dalı kuruyunca dipten kestim bende. Yeni evimde yerini çok sevdi hatta yeni sevimli yapraklar ve çiçek dalı vermeye başladı. Güzel kızımın sorunu şu ; yaprakların alt kısmında çiğ taneleri gibi yapışkan sıvı var. Ve ufak ufak böcekler. Dün gece forumda okuduklarıma dayanarak saksısından çıkardım. Kökleride gayet iyi görünüyor. Ama çiçek vermeden derdimize çare istiyoruz. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Sineps Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2013, 11:00   #1206
Yeni Üye
 
Sineps's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 10
Question

Buda kızımın son durumu

Eklenen Resimler
     
Sineps Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2013, 11:32   #1207
Yeni Üye
 
hkn1907hkn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-08-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Merhaba ,

Orkide bakımı ile bende bir kaç bilgi eklemek istedim umarım faydalı olur ;


Orkide Bakımı Püf Noktaları
ISI:
Orkideler yaklaşık 1-1.5 ay arasında çiçekli kalır. Serin ve direk güneş almayan yerler idealdir. Böylece çiçekleri daha uzun kalması sağlanabilir. Güzel ve uzun ömürlü çiçekler için orkidelerin gece ve gündüz arasında 6-8 derece bir ısı farkına ihtiyaçları vardır. Cinsine göre biraz değişmekle beraber, gündüz:20-25, gece:16-17 derece idealdir.
IŞIK:
Direkt güneş almayan bol ışıklı, aydınlık ve serin bir yer gereklidir.(Kapalı balkonlar gibi) Sabah veya akşam güneş alan bir pencerenin yakını idealdir. Penceredeki bir tül perde ışığı yeteri kadar filtre edecektir.
Yapraklar ışık açısından iyi bir göstergedir. Koyu yeşil, yumuşak yapraklar bitkinin az ışık aldığını, cinsine göre sarımsı-yeşil veya kızarmış yapraklar ışığın fazla geldiğini gösterir. Yeterli ışık alan orkidenin yaprakları açık , canlı bir yeşil olur.
Orkideler yandan değil, tepeden gelen ışıktan daha çok hoşlanırlar.
SULAMA:
Oda sıcaklığındaki suyla sulanmalıdır. Haftada 1-2 kez az su vererek sulanabilir. Haftada 1 kez, su dolu bir kapta biraz bekletilip su çekmesi sağlanabilir ve ardından yerine konabilir, fakat saksının altında su bırakmamaya dikkat edin çünkü kökleri sürekli suyun içerisinde kalmaktan hoşlanmazlar. Amaç, kökleri ıslak değil, nemli tutmaktır.
Yapraklarının temiz tutulması ve silinmesi yeterlidir.Bir püskürtücü ile yapraklarına her sabah ılık su püskürtülmelidir. Sulama ve püskürtme daima sabahları yapılmalıdır . Akşam sulamalarında bitki kurumaya fırsat bulamaz ve hastalanır.
NEM:
Orkide yüksek nem oranından hoşlanır. Bir püskürtücü ile yapraklarına her sabah ılık su püskürtülmeli, çiçekler ıslanmamalıdır.
BESİN:
Orkideler için hazırlanmış bir sıvı gübre ile yaz aylarında 2, kışın 4 haftada bir kullanılabilir.
SAKSI DEĞİŞTİRME:
Bitki sağlıklı görünüyorsa mümkün olduğu kadar saksı değiştirilmemelidir. Saksıdan çıkan birkaç kök önemli değildir. Değiştirme yapılacaksa çiçeksiz bir döneme denk getirilir. (Normal toprak kullanılmaz. Bulunabilirse orkide için hazırlanmış özel torf kullanılmalıdır.
HAVALANDIRMA:
Orkideler aşırı sıcak, kuru ve havasız ortamları hiç sevmez. Kış aylarında bile havadar mekan ister. Ancak hava cereyanından korumak şarttır. Pencere önleri bu yüzden pek ideal değildir. Bulunduğu ortam bitkiye direk rüzgar gelmeyecek şekilde her gün havalandırılır. Bitkiler ilkbahar sonlarında korkmadan dışarı çıkarılabilir. Orkideler bundan hoşlanır ve sağlıklı gelişir. Balkon veya bahçenin rüzgardan korunaklı, gölge bir yerinde havalar soğuyana kadar tutulabilir. Güneş yaprakları yakabileceğinden gölge şarttır.

hkn1907hkn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2013, 14:09   #1208
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-09-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1
Orkidemin yeni cikan dali dik durmuyor

Gecen kıs aldigim orkide yeni bir dal cikardi eski dali dik durmasi icin bir destege tokalanmis durumdaydi fakat yeni cikan dali bu sekilde tokalayamiyorum kirilacak diye korkuyorum ne yapabilirim?

Eklenen Resimler
 
Esmanurerdal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2013, 14:32   #1209
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 472
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Esmanurerdal Mesajı Göster
Gecen kıs aldigim orkide yeni bir dal cikardi eski dali dik durmasi icin bir destege tokalanmis durumdaydi fakat yeni cikan dali bu sekilde tokalayamiyorum kirilacak diye korkuyorum ne yapabilirim?
Merhaba,
ağaç yaş iken eğilir demişler ya, Orkideniz çiçek dalını verdiğinde istediğiniz şekli verebilirdiniz.Şu an çiçekler açmak üzere.Ama dalın desteğe de ihtiyacı var.Çiçekler açtıkça dalın üzerindeki ağırlık ta artıyor.Şu an yapabileceğiniz en iyi şey dalı dibinden bir çubukla desteklemek.Uçtan destek yaparsanız dal kırılabilir.Kolay gelsin.

tarumok Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2013, 15:51   #1210
Yeni Üye
 
Sineps's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 10
Tekrardan merhaba...
Orkidemin sıkıntısına yardım beklerken gitgide kötüleştiğini farkettim. Hemen saksıyı sirkeyle yıkayıp toprağını değiştirdim. Poşetin üstünde orkide torfu yazıyordu. Aynı marka sıvı orkide gübresiyle de suladım. Yine bi kaç tane böcek gördüm. Sirkeli su fısfısladım. Şimdilik iyi görünüyor ama hala reçine gibi sıvı vermeye devam ediyor.

Sineps Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2013, 17:57   #1211
Yeni Üye
 
hkn1907hkn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-08-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Arkadaşlar Merhaba bende bugün çiçek satışını çok uygun fiyata yapan bir internet sitesinden sion marka
( araştırdım en kaliteli marka olduğunu öğrendim ) orkide aldım hatta fiyatını söylememde bir sakınca olacağını düşünmüyorum KDV dahil 64,90 TL. İnanılmaz büyük ve bol kandilleri var isteyen olursa özelden yazabilir neresi olduğunu söyleyebilirim ilk başta inanmadım sipariş vermeden önce Müşteri Hizmetlerini aradım nasıl böyle ucuza satış yapıyorsunuz diye sordum '' yurt dışından kendimiz getiriyoruz ve seralarımızda kesme çiçeklerimizi kendimiz yetiştiriyoruz bu sebep ile müşterilerimize kaliteli ürünleri çok ucuza fırsat fiyatlarında verebiliyoruz '' diye cevap verdiler tereddüt ederek siparişimi oluşturdum ve geldiğinde çok beğendim içim rahatladı Anneme aldığım orkideyi bugün akşam vereceğim bakalım salonda çiçek köşesi bulunan annem nereye koyacak orkidesini Bu arada ASIL KONU Bakım ile ilgili bir şey soracağım vitamin olarak ya da bitki besini olarak ne kullanmalıyım uzun ömürlü ve sağlıklı olması için ???

hkn1907hkn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2013, 08:22   #1212
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-07-2013
Şehir: sakarya
Mesajlar: 4
orkidemin yaprakları renk değiştirmeye başladı.en alt yaprak sarardı. bi üst yapraktada kuruma başladı.köklerin üstünde kararmalar var.

Djnonstop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2013, 14:18   #1213
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-06-2013
Şehir: muğla
Mesajlar: 11
Kökleriyle beni ve kendini şenlendiren yeni orkidem

Merhaba,

Yaklaşık 2 ay önce aldığım orkidenin kökleri çok fazla (asla şikayetçi değilim diğerleri de kıskanıp doldurup taşırsınlar saksılarını istiyorum) ve saksıda sanki yeni gelişebilecek bir köke yer yok gibi görünüyor öyle ki fotoğraflarda anlaşılmasa da köklerin ittirdiği yamukluklar bile var saksıda. Saksıyı büyütmem gerekli mi yoksa kalsın bu şekilde bir problem olmaz mı dersiniz? Açıkçası büyük saksı çok harç işime gelmiyor ıslak kalıp kök çürüğünden muzdarip hala toparlanmaya çalışan 3 orkidem olduğunu düşündükçe.

Yapraklar diri ve etli ama en son çıkan iki yaprağın rengi eski yapraklarına nazaran çok daha açık yeşil bu güneş eksikliği ya da fazlalığını mı göstermekte?
Ayrıca saksının üst tarafında görülen köklerin bir bölümü kahverengileşti çok sıcak havalara maruz kaldı sıcaktan oluşan yanık mı yoksa başka bir problem mi var?

Aydın bilgi ve tecrübeleriniz için şimdiden çok teşekkür eder bol çiçekli bol köklü günler dilerim

Name:  image_1.jpeg
Views: 9763
Size:  24.8 KB
Name:  image_3.jpeg
Views: 9814
Size:  24.4 KB
Name:  image_4.jpeg
Views: 9769
Size:  32.0 KB
Name:  image_5.jpeg
Views: 9764
Size:  26.3 KB
Name:  image_6.jpeg
Views: 9746
Size:  29.2 KB

kelebek48 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2013, 15:17   #1214
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-11-2012
Şehir: samsun
Mesajlar: 5
merhaba arkadaşlar orkidemin çiçekleri sapın ucundan değilde yan tarafından çıkmıştı.şimdi sapın uç kısmı sararmaya başladı.Sararmış yeri çiçekli dala ulaşmadan kesmelimiyim sizce? Bu durumda ne yapılmalı yardımcı olursanız sevinirim



Name:  Cüneyt52944.jpg
Views: 10006
Size:  32.7 KB


Name:  Cüneyt52945.jpg
Views: 10068
Size:  22.1 KB

güzel orkidem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2013, 14:25   #1215
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-09-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6
orkidelerim canım benim....

merabalar, farklı türlerde 2 orkidem var, büyük olan ağacımsı orkidemi ilk edindiğim zaman üzerinde çok güzel çiçekleri vardı, küçücük bir saksıdaydı büyüttüm, sonrasında yeni sürgün vermeye devam etti fakat 1 yıldır hiç çiçeği olmadı.
ikinci orkidemse çiçeklerini yeni döktü ve sapları sararmaya başladı, budama döneminin geldiğini düşünüyorum, ne zaman ve nasıl yapmalıyım? ilgi ve yardımlarınız için teşekkür ederim.

Eklenen Resimler
  
albayrakesin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2013, 10:21   #1216
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-09-2013
Şehir: afyonkarahisar
Mesajlar: 4
Merhaba sitede yeniyim ve cok sevdiğim orkidelerimin durumunu merak ediyorum. fotograflarini ekledigim orkidelerin biri subat digeri mayis ayinda gelmisti.ikibucuk uc ay kadar cicekli kaldiktan sonra cicek acmadi ve dallari sirayla kurudu.dallari kestim.daha sonra sanırım yanlis sulamadan kokleri çürüdü.topragini yeni orkide topragi ile degistirerek çürükleri kestim ve tarcinladim.normalde isiktan biraz uzak duruyordu.tabaklarina sulu cakil tasi koyarak camin onun ve ip perdemin arkasina koydum.ama yapraklari cansizlasti gibi geldi.ama biride yavru yaprak verdi.diger cok yaprakli ve dalli olan phal ise annemde bi kenarda duruyordu.köklerini yesil gorunce onuda diger orkidelerimin yanina getirdim.sizce ne durumdalar.baska birsey yapmam gerekirmi?

http://l1309.hizliresim.com/1f/k/sspgw.jpg

pyeos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2013, 10:25   #1217
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-09-2013
Şehir: afyonkarahisar
Mesajlar: 4
bu arada bazılarında görünen beyazlıklar bocek değil mum dallar kurumasın diye kesip mumlamıstım ama işe yaramadı kurumaya devam etti bende kestim.o sırada mumlar döküldü biraz ,geriside ufalanan sphagnum yosunları.

pyeos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2013, 12:48   #1218
Ağaç Dostu
 
Seabert74's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 461
merhaba,
bu konuda cok uzman değilim ancak bana cok fazla sulamışsınız gibi geldi.. Alttaki taşlar üzerinde iken köklerin sürekli suda kalması sakıncalı. Orkide için çok su değil "nem" önemli..
Bir süre kuru tutmayı denerdim ben olsam. Kuru kalmaya dayansalar da , ıslak kalmaya hiç dirençleri yok orkidelerin.. Aşırı sulamaktan kaçının derim

Seabert74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2013, 13:05   #1219
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-09-2013
Şehir: afyonkarahisar
Mesajlar: 4
merhaba seabert74 ,öncelikle teşekkür ederim.ama o su konusunu acıklamayı unutmusum.nem ihtiyacından dolayı dibince su bulunan cakıl taşlarının üstüne oturtma tekniğini ya burada **** orkidebakımı sitesinde okumustum.Yani saksılarım suyun içinde oturmuyor.Nem hissi yaratmak adına ıslak cakıl taslarının üstünde ,kökler suya degmeyecek sekilde duruyor.haftada bir daldırma tekıniği ile suluyorum.yeni gelen yavru yaprak gidişatın iyi olacagına dair bir ümit olabilirmi acaba?

pyeos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2013, 13:28   #1220
Ağaç Dostu
 
sar-dunya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Galeri: 1
üst resimlerdeki cymbidium'unuzun yapraklarının üstündeki toz gibi görünen şeyler ile
alt resimdeki phalaenopsis'inizin yapraklarındaki geniş beyaz alanlar problem olabilir mi?

buradan net görünmüyor ama üstteki bitkide parazit (kırmızı örümcek?), alttaki bitkide de fazla güneş veya beslenme problemi olabilir.


Düzenleyen sar-dunya : 17-09-2013 saat 15:10 Neden: açıklama
sar-dunya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2013, 15:51   #1221
Ağaç Dostu
 
fesleğen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-09-2006
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 228
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi albayrakesin Mesajı Göster
merabalar, farklı türlerde 2 orkidem var, büyük olan ağacımsı orkidemi ilk edindiğim zaman üzerinde çok güzel çiçekleri vardı, küçücük bir saksıdaydı büyüttüm, sonrasında yeni sürgün vermeye devam etti fakat 1 yıldır hiç çiçeği olmadı.
ikinci orkidemse çiçeklerini yeni döktü ve sapları sararmaya başladı, budama döneminin geldiğini düşünüyorum, ne zaman ve nasıl yapmalıyım? ilgi ve yardımlarınız için teşekkür ederim.
Merhaba sayın albayrakesin,
çok üzülerek 2. orkidenizin durumunun oldukça kötü olduğunu söyleyeceğim. Bana göre kökleri çürüyor, can çekişiyor orkideniz,saksısından çıkarıp köklerine bakmanızı acilen tavsiye ediyorum.

fesleğen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2013, 18:08   #1222
Yeni Üye
 
hkn1907hkn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-08-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Merhaba orkidelerimin resimlerini ilk geldiğinde bizim atölye çekmiştim paylaşmak istedim ilk siparişimden sonra çok memnun kaldım ve ikinci siparişi verdim gerçekten çok hoş yukarıda da belirttiğim gibi uygun fiyata bu ürünleri görünce şaşırmamak elde değil ( fuşya renkli orkideyi özellikle ben kandilleri fazla açmamış olarak istedim bu şekilde daha uzun süre çiçekli kalacak ) nereden aldığımı öğrenmek isteyen olursa Sayın Fesleğen 'e bilgi verdiğim gibi diğer bitki dostlarına da yardımcı olurum.


hkn1907hkn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2013, 15:14   #1223
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-03-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 31
Orkidem yapraksız yaşar mı?

Tam 3 dalı olan bir sürü çiçek açmış olan orkidem bir kaç ay önce yeni yaprak da verdi ama diğer yaprakları dökülmeye başladı, en sonunda bugün yeni açtığı yaprak da dahil hepsi döküldü ve dallarından ikisi sararmaya başladı. Haftada bir daldırma yöntemi ile suluyorum, dibinde hiç su bırakmıyorum ve aydıklık bir yerde duruyor evde, bu saatten sonra orkidemi kurtatabilirmiyim, saksının içinden kökleri yeşil ve sağlıklı gibi duruyor. Eğer bu orkidem ölürse çok üzülürüm, acil yardım bekliyorum!..

Eklenen Resimler
   
PembeOrkide Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2013, 15:45   #1224
Ağaç Dostu
 
fesleğen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-09-2006
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 228
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi PembeOrkide Mesajı Göster
Tam 3 dalı olan bir sürü çiçek açmış olan orkidem bir kaç ay önce yeni yaprak da verdi ama diğer yaprakları dökülmeye başladı, en sonunda bugün yeni açtığı yaprak da dahil hepsi döküldü ve dallarından ikisi sararmaya başladı. Haftada bir daldırma yöntemi ile suluyorum, dibinde hiç su bırakmıyorum ve aydıklık bir yerde duruyor evde, bu saatten sonra orkidemi kurtatabilirmiyim, saksının içinden kökleri yeşil ve sağlıklı gibi duruyor. Eğer bu orkidem ölürse çok üzülürüm, acil yardım bekliyorum!..
valla orkidenize çok üzüldüm, keşke bu durumda ne yapılır bilseydim de size yardım etseydim çok üzüldüm inşallah kurtulur ama zor sanki inşallah bilenler en kısa sürede yardımcı olur. yanlış yönlendirmek istemem ama bana kalırsa sararan dalları usulüne uygun kesin, toprağını değiştirin, kökler üstten çürümeye başlamış onları temizleyin, tarçınlayın yeni toprağa temizlenmiş saksıya koyun tekrar, ama dediğim gibi yanlış yönlendirmek istemem

fesleğen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2013, 21:12   #1225
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-03-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 31
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi PembeOrkide Mesajı Göster
Tam 3 dalı olan bir sürü çiçek açmış olan orkidem bir kaç ay önce yeni yaprak da verdi ama diğer yaprakları dökülmeye başladı, en sonunda bugün yeni açtığı yaprak da dahil hepsi döküldü ve dallarından ikisi sararmaya başladı. Haftada bir daldırma yöntemi ile suluyorum, dibinde hiç su bırakmıyorum ve aydıklık bir yerde duruyor evde, bu saatten sonra orkidemi kurtatabilirmiyim, saksının içinden kökleri yeşil ve sağlıklı gibi duruyor. Eğer bu orkidem ölürse çok üzülürüm, acil yardım bekliyorum!..
Dinlenmiş çeşme suyu veriyorum acaba su klorlu ya da sert gelmiş olabilir mi, toprağın üstünde beyaz kum gibi bir tortu oluyordu. Suyu çok mu ya da az mı gelmiş olabilir ona göre sulama sıklığımı değiştireyim...

PembeOrkide Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 08:12   #1226
Ağaç Dostu
 
Seabert74's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 461
Pembe orkide, orkidenize cok üzüldüm. Uzman değilim ama merakımdan tüm orkide hastalıklarını okudum burada. Daha evvel burada paylaşılan fotografları görünce sitede bazı kişilerin parmaklarında sihir olduguna inandım
Şaka bir yana birçok hastalık iyileşmiş, ama sizinkinin durumunu bilemem. Sanki bu sayfaların eski üstadları şimdilerde buradan uzak kalmış gibiler. Çok bilgisizce her okudugumun ardından akşam eve gidip orkidelerimi inceler olmuştum. Hatta hastalık hastası olmak üzere iken orkidelerimin gayet saglıklı oldugunu farkedip duruldum..
Size tavsiyem tüm orkide sorunlarını okuyun; evet uzun ama, cok yararlı inanın. Kısa sürede bir yardım gelebilirse bu arada, şansınız olur.
Sulama konusunda topragın üzerindeki beyazlık kireç olabilir. İçme suyu öneririm. Ayrıca benim kendimce geliştirdiğim bir yöntem var;
1 haftayı geçse dahi, eger kökler yeşil ise sulama yapmıyorum. Saksı içindeki köklerin kurudugunu görünce suluyorum. Şimdiye kadar problem yaşamadım. Bu arada orkideniz ne kadardır sizinle ??
Acil şifalar dilerim

hatice p. beğendi.
Seabert74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 14:36   #1227
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 23-06-2013
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 41
Ekte göndermiş olduğum resimde orkidem var üzerinde 2 tane keiki var iki farklı sap'ta.. sizce ayırma vakti gelmiş mi ayrı saksıya?

Eklenen Resimler
 
mss2013 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2013, 15:14   #1228
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-03-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 31
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SEABERT74 Mesajı Göster
Pembe orkide, orkidenize cok üzüldüm. Uzman değilim ama merakımdan tüm orkide hastalıklarını okudum burada. Daha evvel burada paylaşılan fotografları görünce sitede bazı kişilerin parmaklarında sihir olduguna inandım
Şaka bir yana birçok hastalık iyileşmiş, ama sizinkinin durumunu bilemem. Sanki bu sayfaların eski üstadları şimdilerde buradan uzak kalmış gibiler. Çok bilgisizce her okudugumun ardından akşam eve gidip orkidelerimi inceler olmuştum. Hatta hastalık hastası olmak üzere iken orkidelerimin gayet saglıklı oldugunu farkedip duruldum..
Size tavsiyem tüm orkide sorunlarını okuyun; evet uzun ama, cok yararlı inanın. Kısa sürede bir yardım gelebilirse bu arada, şansınız olur.
Sulama konusunda topragın üzerindeki beyazlık kireç olabilir. İçme suyu öneririm. Ayrıca benim kendimce geliştirdiğim bir yöntem var;
1 haftayı geçse dahi, eger kökler yeşil ise sulama yapmıyorum. Saksı içindeki köklerin kurudugunu görünce suluyorum. Şimdiye kadar problem yaşamadım. Bu arada orkideniz ne kadardır sizinle ??
Acil şifalar dilerim
Bende sürekli bu forumdaki konuları okuyorum ama şimdiye kadar yapraklarının hepsini dökmüş bir orkide ile ilgili bir soruna rastlayamadım. Yapraklar çürümüş gibiydi o yüzden fazla sulamamaya dikkat ediyorum, 2 dalı sarardı sanırım ölecekler ama bir dal hala direniyor. Altına su dolu bir çanak koydum ve saksının suya değmemesi için taşlar yerleştirdim. Nemli bir ortam yaratmak için. Ama toprağını değiştirmeyi göze alamıyorum, daha önce başka bir orkidem için denemiş ama başarılı olamamıştım.

PembeOrkide Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2013, 15:32   #1229
Ağaç Dostu
 
Seabert74's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 461
Sn Pembe Orkide
bu örneklere bakarak bence önce kökleri inceleyin. Gerekirse temizleyin ve nemlendirmek için bile olsa altındaki suyu kaldırın. Ben saksının yanında bir bardak su bulunduruyorum, bu da kendimce bir metod
Temiz ve dogru bir saksı harcı ile umarım orkideniz kurtulur

http://www.agaclar.net/forum/orkide/12721-7.htm

Seabert74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2013, 21:21   #1230
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-03-2013
Şehir: ist
Mesajlar: 44
Merhaba arkadaslar,

Ben forumu bastan sona okudum. Bu da yetmedi Phalaenopsis forumunu da okudum. Cybidium'u da. Bunlara gore onerilen degisik metodlari denedim. Orkidelerim (3 tane var) gayet saglikli durumdalar ama 1'i 10 aydir cicek vermedi. Ben de cok uzulup bugun artik dayanamadigim durum icin forumu tekrar okurken Ziya Soner Bey'den bizzat yardim almaya karar verdim. Internetten ciftligini bulup yanina gittim.

Ziya Bey beni gayet sicak karsiladi. Ve annesi hasta olmasina ragmen uzun sure yakindan ilgilendi. Sorularima cevap verdi. Kizimin toprak harcini degistirdik. Serasini gezdik. Buna gore ozet halinde size orkide bakimini soyle maddelemek istiyorum:

1-) Orkidenin (bu arada Phal. cinsi icin konusuyorum) seffaf saksilara gerek yok. Onemli olan alti delik olup fazla suyu suzebilecek bir saksi olmasi.

2-) Saksi boyu satin aldiginiz boyutta kalmak zorunda degil. Saksi boyunu buyutebilirsiniz. Hatta bu koklerin gelismesini saglar, bu da bitkiyi gelistirir.

3-) Orkidenin konumu direkt gunes almayan ama aydinlik olan bir pencere onu kalorifere yakin olmasi (tul perde arkasinda kalmasi, kisin gunes olmadigi icin acik olabilir tul). Kaloriferin ustune islak havlu koyup ortamin nemli olmasini saglayin.

4-) Sulamayi kisin 15 gunde 1 yazin 10 gunde 1 daldirma yontemiyle 3-4 dk bekleterek yapabilirsiniz. **** gun asiri 1-1,5 cay bardagi icme suyu ustten sulayabilirsiniz. Cesme altindan yapraklariyla yikayabilirsiniz yalniz gobek ortasinda su kalmamasina dikkat edin yoksa curume bas gosterir. Pecete ile kurulayin.

5-) Gubreleme icinse 15 gunde 1 sulamayi yaparken yapmaniz yeterli. Fakat burda dikkat etmeniz gereken Azot, Fosfat oranlari. Azotu fazla olan besinler yaprak buyutur baska ise yaramiyor. Buyuk yapi marketlerden almayin derim. Ziya Bey bana verdiginin yaprak gubresi oldugunu soyledi. Ama marketlerden alinan gubreler seyreltirilerek kullanim sartlarinda belirtilene gore 1/4 oraninda sulama suyuna koyabilirsiniz.

6-) Bitki harci icin bu forumda cesitli oranlarla karisim yazilmis: Fistik cami, strafor, komur tozu, vs karisimi. Yine buyuk yapi marketlerindeki orkide topraklarindan kacinin derim.

7-) Bitki cicek doktukten sonra eger ana dalindan yeni filizler vermemisse alltan 3. bogumun 2 cm ustunden tek seferde (bag budama makaslari eziyor, maket bicagi tercih edebilirsiniz) caprazlamasina kesin.

8-) Benim gibi ustune cok dusup herseyine takilip, kafayi bozmayin. Sakinan goze cop batiyor. Ve bolca sabir gosterin.

Yukarida elimden geldigince ozetlemeye calistim. Benim onerim Istanbulda olanlar icin cekinmeden Ziya Bey'in ciftligine ugrayip ordan bizzat yardim almalari. Zira onun deneyiminde tek bir cicekci yok. Yapi marketleri ise pazarlamaya yonelik. Ziya Bey'e tekrar tesekkur ediyorum. Boyle nadide deneyimli insanlarin deneyimlerini paylasmada istekli olmasi, soru ve sorunlarinizda sizinle icten ilgilenilmesi herseyin ticarete donusturuldugu bu dunayada insana umut veriyor.

Tesekkurler. Herkese kolayliklar ve bol cicekli saglikli, huzurlu gunler, yillar diliyorum sevdiklerinizle. Guzel seylerin kiymetini bilelim. Birbirimize saygili, hosgurulu olalim.

fesleğen ve min_isis beğendi.

Düzenleyen naturelee13 : 02-10-2013 saat 12:56
naturelee13 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024