agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Bakımı, Üretimi (http://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/)
-   -   Hydroponic Sistemde orkide yetiştirmek (http://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/26287.htm)

fzthalil 11-02-2012 01:48

Hydroponic Sistemde orkide yetiştirmek
 
Sayın Üstadlarım,
Hydroponic sistemle orkide yetiştirilmesi hakkında bilgileriniz varsa bu bilgileriden yararlanabilir miyim... hangi türlerde etkili olur ne yapmak ve nasıl yapmak gerekir vs..

praecox 15-02-2012 15:48

Phal'leri hydroponik sisteme aktarımı ve bakımı...

Önce benim deneyip geliştirdiğim basitçe bir yöntemle başlıyayım. Keiki dalında 3-5 kök 5-10 cm uzunluğu buldu mu anaçtan ayırın. Litrelik bir pet şişesini yarısından kesip keikiyi yaprakları kenarlarından tutnur gibi oturtun.

pet şişenin altına ilk köklere değdi değecek kadar su doldurun. kökleri bu zaman zarfında püskürterek ıslatmayı ihmal etmeyin. zaman zaman altındaki su kurusun yenisini doldurun bir kaç ay sora kökler uzuyacak suya adapte olacak şekilde asimilasyona uğrıyacaktır. bu zamanda altındasuyu eksik etmeyin bu kökler artık suya alışmış olup çürümeye meilli değillerdir. bu keikiyi hydrokultür saksısına ton granulasyonla dikkatlice doldurup dikim yapabilirsiniz.

Hydrokültür saksılarınalttaki suyu gösteren dubalı sistemden su yüksekliğini ayarlı tutun. ayda bir 500 MikroSiemens lik hydrokültür gübresi verin. saf su ile hydroponik bakımda Ca ve Mg eksiklikleri baş gösterebilir. Bu gibi durumlarda özel Ca ve Mg chelat komplexleri de içeren hydrokültür gübreleri gerekir. ion değiştiricili reçineli kapsüllerle bir denemem olmadı ise de pek uygun olacağını düşünemediğimdendir. zira suyun yumuşaklığı tuzsuzluğu orkidelerde önemlidir ve bu az tuzda ion değiştircili reçinelerle olan system kötü çalışacaktır.

Bu şekilde elde etiğiniz phal.i kaya yününe de dikim yapabilirsiniz.

Bir diğer yöntem de tercihan saf sphagnuma dikili phal.i biraz yosunlardan arındırıp kökboğazında eski sphagnum topağı kalacak şekilde fırınlanmış tonlara dikmek.

kabuklu substratdan da ekim dikim veya hydroponik sistemlere şaşırtma yapılabilir. ancak ilk başlarda su yüzeyini çok alçak tutmak gerekir hatta öngörülen min. düzeyin dahi yarısı kadar altında. ileriki haftalarda adım adım yükseltilip bir iki ay içinde max. min düzeylerde normal seyrine kavuşturulabilir.

fzthalil 15-02-2012 16:13

Sayın Praecox Hocam,
şimdiden teşekkürler hocam.

fzthalil 17-02-2012 23:11

Sayın Praecox Hocam,
İlk keikimi aldığımda deneyecem inşallah. Çok teşekkür ederim.
Saygılarımla..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024