agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Bakımı, Üretimi
(https)




Beğeni Düzeni13Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-01-2016, 17:25   #31
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-01-2016
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 1
Orkide tohum ekimi

Merhabalar. Bende internet üzerinden orkide tohumları satın aldım. Fakat nasıl ekebileceğime henüz karar veremedim. İnternetten araştırmalar gerçekleştirdim. Çok farklı şeyler var. Bana basit yoldan bu tohumları nasıl yeşillendirebileceğim konusunda yardım edebilir misiniz lütfen...

zahide1010 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2019, 09:45   #32
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-11-2019
Şehir: BERLIN
Mesajlar: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Orkide tohumlarının cotyledon içermediğini bu forumda yazmıştım. Doğal şartlarda tohumdan oluşan bu cotyledonsuz protochrome'lar türe özel mantarlarca symbiotik bir ilişki içinde orkidelerin gelişiminde "küvez" (dadılık) görevi görmek sureti ile gelişim gösterirler.

Günümüzde bu mantarlarla doğal şartlar simule edilmeye çalışılsa da "asymbiotik" yani bu symbioze mantarı olmadan üretimi, evdeki kavanozlardaki gibi "küvezlerde" steril şartlar sağlanarak diğer olası çürümeyi yapan pathogenlerden, mantarlarla kontaminasyonu önlenerek, gelişimi için gerek duyduğu her tür mineral, phytohormon, gübre vs. gibi maddelerin nebati polysaccharidler (agar agar ve veya alginat v.s.) bazında hazır bulundurulduğu steril besi yerlerinde ekimi, ve "katlanması" ile fide üretilmesi, çoğaltılması kolay ve yaygınıdr. (burda "kolay" derken evde sebze fidesi yetiştirmek kadar, yakından ve uzaktan kolay bir konu değildir)

Kısacası bu tarz bir fide kavanozu ucuza yurt dışından temin edilebilir ve forumda dendrobium konu başlığında soru soran bir arkadaşımızın da elinde olduğu gibi bir kavanozdan fide transferi için yapılacaklar ve dikkat edilecekleri burdan yazıcağım veya yazışıp mesajlaşacağız.

Öncelikle elimizdeki kavanozun taşınırken çok çalkalanıp besi yerinin alt üst olmadığına veya olmamasına özen göstermeliyiz. Böyle bir durum söz konusu ise fidelerin yaşına başına bakmadan steril şartlardan normal gelişimini yapacağımız başka asteril bir saksıya ekimini hemen yapmamız gerekir.
Şayet besi yeri çalkalanmamış ve jellenme bozulup yapraklara bulaşmamış ise fidelerin kavanoz içinde rahatça gelişmeye devam edecekleri kadar yer varsa aydınlık bir yerde bir müddet daha gelişmelerine kendi hallerinde bırakmakta fayda var.
Steril kavanozdan dışarı transferlerine kararlı isek. bu iş için kavanoz ağzı müsait değil ise camı kırmak sureti ile yapmamız gerekir. Bu kırma işlemi için kavanoz bir beze sarılıp bir çekiçle çok dikkatlice kavanoz kırılır. fideler kökleri hasar görmiyecek gibi camlardan ayıklanıp ayrılır. musluk altında ılık su altında besi yerinden ayrılması sağlanıp bir güzel yıkanır. birkaç sayfa gazete kağıdı üzerine serilip sudan süzülmesi, kuruması beklenir.

genç fideler phalaenopsis dendrobium türü ise 1-2 sene cattleya ise 3-4 sene saf sphagnuma ekilebilir. saf sphagnumun ülkemizdeki eldesinin zorluklarını düşünür isek türe özel saksı harcı karışımın ince kıyım türünden bir karışıma da dikebiliriz. böyle bir ekimde elde az biraz dahi var ise en azından kök kısmını bir miktar sphagnumla sarmak da iyi olur. genç fideler birden nemli kısmen stabil vede steril bir ortamdan çıkınca hastalık etmenlerine çok daha hassas olacağını sanırım düşünebiliyoruz.
sphagnum yosunu mantar küf alg oluşumunu bastırırken genç fidelerin kök oluşumunu da hızlandırır. ancak 1-2 yıl sonra olgunlaşan bitkide sphagnum da bozulacağından normal substratına geçirmek gerekir.
fideler çok küçükse 12 cm bir saksıya 3-4 erden de dikimi mümkün.
bu steril ortamdan çıkarıp diktiğimiz fideleri de bir camekanda bakmıya devam etmemiz gerekir zira kavanozun içinde oldukça nemli bir ortam varken normal ev şartlarında birden kuruyup bitki şoka girebilir. altında da asla su bırakmamız gerektiğini, iyi bir drenaj sağlamamız gerektiğini biliyoruz.

bir de bazılarımız bu kavanozları eline alınca görecekler ki besi yeri koyu renkli hatta siyahımsı bir renkte olacaklardır bu da besi yerine önleyici amaçlı aktifkömür eklendiğinin göstergesidir. bu etapta ilk sulama suyunu aktif kömür suspansyonu da katarak yapabiliriz.
tabii dikim yaptığımız substratda da %10 oranında mangal kömürü eklemiş olsak da bu aktif kömür suspansyonuile can suyunu vermek bu etapda önemli olur.

Saksılar havadar ancak Nox Vidmate VLC nemli bir terraryumda yeni yaşam şartlarına adaptasyona alınır. çürümelere de çok açık olurlar bu bağlamda sık sık havalandırmak gerekir ancak ortam nemi uzun vadede çok düşmemeli.
saygılarımla
şu an çiçekte baya solmakta yanındakiler gayet dinç .. bundan sonrasını merak ediyorum. bu çok düşük ihtimal diye yorumlar vardı. acemi şansım devam edecek mi? bir de bitkiinin saksısında kabukların içine tutunmuş bir başka 1 cm uzunluğunda beyaz renkte ve tepe noktası toplu iğneye benzer bişey gördüm... bu bitkinin önceki aylardan düşen bir tohumu olabilirmi saksının derinliklerinde doğal bir sıcaklık nem yakalamış olabilir mi merak ediyorum..

majoufitzgeraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2019, 18:29   #33
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,117
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi majoufitzgeraz Mesajı Göster

şu an çiçekte baya solmakta yanındakiler gayet dinç .. bundan sonrasını merak ediyorum. bu çok düşük ihtimal diye yorumlar vardı. acemi şansım devam edecek mi? bir de bitkiinin saksısında kabukların içine tutunmuş bir başka 1 cm uzunluğunda beyaz renkte ve tepe noktası toplu iğneye benzer bişey gördüm... bu bitkinin önceki aylardan düşen bir tohumu olabilirmi saksının derinliklerinde doğal bir sıcaklık nem yakalamış olabilir mi merak ediyorum..
Fotograf yükleyebilirseniz yorumlayabiliriz, ama söylediklerinize bakılırsa, bu bir mantara benziyor.

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2020, 12:31   #34
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-01-2020
Şehir: Nevada
Mesajlar: 1
The orchid seed banks of Atlantic Forest may be considered a key strategy for the conservation of species threatened with extinction by indiscriminate collection or habitat destruction. The aim of this study was to evaluate the seed viability, to choose the best culture medium for the asymbiotic germination and evaluate germination, after storage for different periods and temperatures for the Brazilian native orchids: Shareit vidmate

bhaiterabhai Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2020, 01:08   #35
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-05-2020
Şehir: Hatay
Mesajlar: 2
Ben cimlenmis orkide satin almak istiyorum nereden alabilecegimi bilen varmi

Nazlı@ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-05-2020, 01:10   #36
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-05-2020
Şehir: Hatay
Mesajlar: 2
Varsa yazabilrminiz

Nazlı@ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024