agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Bakımı, Üretimi
(https)




Beğeni Düzeni9Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-11-2004, 15:51   #1
Ağaç Dostu
 
Dilek Erbil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-10-2006
Şehir: Bodrum
Mesajlar: 182
Galeri: 4
Orkideler için saksı harcı

Sayın Erkan Bey,

bir süredir yazılarınızı takip ediyorum,ben de 2 senedir orkidelerle ilgileniyorum.Size bir kaç sorum olacak : orkideler için toprağı ! ağaçkabuklarını Türkiye'den temin etmek mümkün mü? Yoksa yurtdışından gelen eşi dost'u rahatsız etmeye devam mı etmemiz gerekiyor?

Ayrıca spaghnum moos Türkiyeden temin edilebiliniyor mu?
Umarım sizi sorularımla rahatsız etmemişimdir.

Anladığım kadarıyla almanca biliyorsunuz,belki henüz keşfetmemişsinizdir,çok güzel bir forum var :http://www.orchideenforum.de/ tavsiye ederim.
Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler.
Saygılarımla,
Dilek Erbil

Dilek Erbil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2006, 13:57   #2
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın Dilek hanım,

damardan yaptığımız iğnelerde ilacı hiçbir zaman birden vermeyiz. Bu değil hastanın... sağlıklı bir organizmanın da ani ölümü ile sonuçlandırılabilinir. veya methabolizma şoka girer.
Bende burdan yavaş yavaş bizimkileri bu konuya alıştırıyorum ürkütmeden. (en azından deniyorum... zaman zaman parmak kaçıyorsada görüldüğü gibi henüz şoka giren de yok meftha olan da )
Ağaç kabuğu konusuna gelir isek.... ilahi dilek hanım tamda üstünde oturuyorsunuz... bu konuda orkidelerde kullanılan yavaş degrade olan en iyi ağaç kabuğu (ki burda daha başka güzel özelikleri de var...) fıstık çamı kabuğudur. bu kabukları ısınma amaçlı yakanları olanları hattda kabuğunu ormanda sıyırıp atıldıktan sonra keresteciliğe yollandığını yazarsam bilmem bu kabukları benim de nerden temin edebileceğinizi anlamışsınızdır. bazı seracılarda çiçekçilerde un çuvalı dolusunu 3-5 YTL'eye satın almak da mümkün. yalnız burda dikkat edilmesi gereken iki konu var.
1- reçine ....
2-sterilizasyon için fırınlama
bunun için benim takip etiğim prosedür de şu... reçine için 1 sene kadar açık havada bekletmek gerek kabukları. sonrası RO su ile (tabii mümkün ise... ) bir güzel ıslatıp yıkamak. açık havada kurutuktan sonra mutfak fırınında 20 dk 1 saat kadar 80-120oC de ısıtmak sureti ile sterilizasyonu. fırınlamadan önce Sodiumhypochlorid ile işlenmesi de iyi olur ancak... sanırım aşı hızlı olur şimdi...
torf konusunda tek sorun ki orkidlerde boluda üretilen sazlık çürünütüsü (ki buna da torf diyorlar) hariç NPK eklenmemiş olanları uygundur. cocospeat denen hindistan cevizi kabuğu unufak edilmiş sıkkıştırılmış organik kütle de uygundur.
ben şahsen aşırı ıslak kalabileceğinden torf eklemekden kaçınıyorum sebei ise şu malumaliniz olan vede phallerin evde hastalanmasına yol açan çöketme dediğimiz hastalık. Phalaenopsis'i saf fıstık çamı kabuğunda yetiştirmek mümkün tabii orkidlerde kullanılacak dozlarda 2 haftada bir gübrelemek sureti ile hatda cymbidiumlar kaya yününde dahi (hatda en makulü) yetiştirebilirsiniz.
torf yerine az perlit veya vermiculite de katabilirsiniz.
Evet lürfen şahsen rica ediyorum soru sormakdan kaçınmayın beni rahatsız etmiyorsunuz bilakis beynimde doluşan bu kadar bilgiyi birileri ile paylaşabiliyor olmam beni sevindiriyor...

backx beğendi.
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2006, 14:03   #3
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sphagnum yosunu konusu ise "Ein Wissenschaft für sich!" onu ben evde kendim her su geçirmez kaba az torf üstüne ekim yapmak sureti ile yapıp hasat ediyorum. ithal edeni yok satışı yok şahsi az miktar getirten arkadaşlarımız da (özelikle Mersindeki bey... ) deneyimlerini anlatsın burda lütfen
fiyatı da malum çok yüksek..

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2007, 13:24   #4
Ağaç Dostu
 
çiğdem11's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 125
Galeri: 4
Merhaba
Ben orkide toprağı bulamıyorum hiç bir yerden nerden bulabilirim? Sadece hindistan cevizi torfu bulabildim yeterli olurmu? **** kendim hazırlayabilirmiyim?
Şimdiden teşekkürler.


Düzenleyen çiğdem11 : 21-02-2007 saat 10:12
çiğdem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2007, 13:27   #5
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
bu başlıkdaki 2 nolu mesaja bir göz atın derim... hindistan cevizi torfu da kullanabilirsiniz ancak tavsiyem biraz pomza taşı veya hydrokültür granülü ile karıştırın.
cocospeat her orkideye uymuyabilir. şişe mantarı toplayıp fındık büyüklüğünde ufalayın o da olur. bu işi mutfak robotunda yapmanızı asla tavsiye etmem...
nerden mi biliyorum.... denedim vede robotu bıçağı ve kabı ile çöpe atmak zorunda kalınca öğrendim...

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2007, 01:01   #6
Ağaçsever
 
Menekşe sevdalısı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 56
Merhaba selam.Benimde bir orkidem vardı şimdi sadece kurumuş olan kök ve gövdesi mevcut.Çünkü ben onu alınca daha geniş bir saksının onun için daha iyi olacağını düşünüp değiştirmek gibi çok büyük bir hata yapmışım.Tabi o zaman bu siteye üye değildim.şimdiye kadar yazılanları okudumda ne büyük gaflete düşmüşüm.Bu kadar çok sevdiğim bu çiçeğe bakmayı beceremedim diye bir daha almamayı düşünürken karşıma çıktınız.İyide oldu.şimdi sizden yola çıkarak belkide çok güzel orkidelerim olacak.Sahlep yapılandan değil ama

Menekşe sevdalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2007, 11:03   #7
Ağaçsever
 
korhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: nevşehir
Mesajlar: 99
Hocam iyi günler.

Yine ben çiçek bakımı konusunda cahiliyetim ve birazda pimpirikli oluşum nedeniyle sizi daha çok yoracağım izninizle. Forumun phala. bölümünde size çiçeğimin resmini gönderdim ve keikinin üstündeki tomurcuk olduğu için ordan kesmemi tavsiye ettiniz ve dün akşam kesme işini hallettim. Kesilen uca mum damlattım, gerek olmadıgını sölediniz ama ordan sıvı çıktığı için enerjisi boşa gidiyomuş gibi hissettim ve kurur diye korktuğum için mum damlattım Sormak istediğim konu şu; sağolsun forumdan bi arkadaş bana çam kabuğu konusunda yardımcı oldu. ilk önce yapmam gerekeni size sormak istedim. Çiçeğin sapını kestiğim için toprağını şimdi değiştirmem yanlış bi zamanlama olur mu acaba? Birde saksının içinde sararmış kökleri görüyorum ve saksı dışına sarkan köklerin çogu kurudu. 1-2 tane kök kaldı dışarıda (her gün azda olsa dışarıdaki köklere su püskürtüyorum), bu yüzden harcını değiştirip toprak altındakileride bi gözden geçirmek istiyorum. gereken yerleri keseceğim. fakat mesela kuruyan kökü tam olarak nasıl kesmeliyim? Yeşil kısımdan mı yoksa kuruyan kısımdan mı kesilmeli (yani kökün bi kısmı yeşil oluyo, bi kısmı kurumuş). Son sorum ise reçine açısından ağaç kabuklarımı bekletmem gerektiği konusu 1 sene kadar uzun bi süre bekletecek kadar zamanım olmadığı, hemen saksı değiştireceğim için en az ne kadar bekletmeliyim ve fırınlama işlemini verdiğiniz verilere baknıca açıkcası korktum o derece ve sürede ağaç kabukları zarar görmez mi yanar diye korktum. Saygılar...

korhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2007, 16:41   #8
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Galeri: 103
Benim de çok güzel 2 adet orkidem var. Saksılarını değiştirmeyi düşünmüştüm. İçinde olan karışıma biraz pomza taşı ile perlit koyarım diye düşünmüştüm ama bu yazılanları okuyunca korktum ve vaz geçtim. Yeni aldığım şeffaf saksılar biraz daha beklesinler bari.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2007, 10:55   #9
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi korhan Mesajı Göster
Kesilen uca mum damlattım, gerek olmadıgını sölediniz ama ordan sıvı çıktığı için enerjisi boşa gidiyomuş gibi hissettim ve kurur diye korktuğum için mum damlattım
Zaten kestiğiniz yer anlatığınız gibi ıslak ise mum da o ıslak su yürüyen damarları pekde tıkıyamaz. Bu iş için aşı macunu gerekliydi. Ancak çiçek sapında bu tür bir uygulama pekde duymadım en fazlası tarçın veya kömür tozu uygulaması.

Alıntı:
Çiçeğin sapını kestiğim için toprağını şimdi değiştirmem yanlış bi zamanlama olur mu acaba?
Esasen kök durumlarının aciliyetine göre, veya yaprakların sağlıklılık emarelerine göre phalleri bilen biri ister tomurcuklu, ister çiçeğe durmuş herhangi bir durumda ve zamanda saksı harcı değişebilir. kökler oldukça kalın ve etli olduğundan sorunsuzca, ancak dikkatlice saksıdan çıkartılıp harcından kolaylıkla arındırılabilir.

Alıntı:
Birde saksının içinde sararmış kökleri görüyorum ve saksı dışına sarkan köklerin çogu kurudu. 1-2 tane kök kaldı dışarıda (her gün azda olsa dışarıdaki köklere su püskürtüyorum), bu yüzden harcını değiştirip toprak altındakileride bi gözden geçirmek istiyorum. gereken yerleri keseceğim. fakat mesela kuruyan kökü tam olarak nasıl kesmeliyim? Yeşil kısımdan mı yoksa kuruyan kısımdan mı kesilmeli (yani kökün bi kısmı yeşil oluyo, bi kısmı kurumuş).
köklerin uç kısımları yeşil füze başı gibi ise geriye dönük tüm kökte sorun olmıyabilir. yer yer gümüşi grimsi yeşilimsi bir renk alır. Kurumuş büzüşmüş veya iki parmağınızın arasında dikkatlice sıkınca çılk ve çürümüş hissi veriyor ise. kökü bitkinin kök buğazına kader gireye kesilebilir.
Alıntı:
Son sorum ise reçine açısından ağaç kabuklarımı bekletmem gerektiği konusu 1 sene kadar uzun bi süre bekletecek kadar zamanım olmadığı, hemen saksı değiştireceğim için en az ne kadar bekletmeliyim ve fırınlama işlemini verdiğiniz verilere baknıca açıkcası korktum o derece ve sürede ağaç kabukları zarar görmez mi yanar diye korktum. Saygılar...
Bu kabukları 1 yıl kadar açık havada yağmurda bekletmek sadee Pinus pinea yani fistik çamı kabuklarında gereklidir. Ancak resimde gördüğüm kadarı ile elinizddeki kızılçam kabukları. burda bir sorun olmaz, yani beklemeniz de gerekmez. Ancak bu şekilde steril olmıyan ve bir dizi parogen organizmala içeren kontamine kabukları sterilize etmeniz şart. kabuk arasındaki börtü böceği, yavrusunu yumurtasını yuvasını öldürmek gereklidir. diğer patogen microorganizmalardan çürütebilecek küflendirecek mantarlardan mayalardan da bu şekild arındırmak gereklidir.
Ağaç kabuğunun parlama derecesi yüksektir hatta kömür gibi kavurmak için de daha yüksek ısılar gereklidir. kaldı ki bu zaman zarfında kabuklar su kaybederek daha da satbil bir hale gelip saksı harcında daha uzun müddet kullanılabilir olurlar.

Verdiğim saatler ve değerler deneylerimle sabitlenmiş optimum değerlerdir..


saygılar

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2007, 23:35   #10
Ağaçsever
 
korhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: nevşehir
Mesajlar: 99
Çok teşekkür ederim hocam. Söylediklerinize göre çiçeğimin saksı değişmesinde bir engel yok. En kısa zamanda değişimi yapacağım. Saksı değişimi sırasında aşama aşama fotoğraflar çekip foruma ekleyeceğim. Umarımda bende bir başka arkadaşa yardımım dokunur fotoğraflarla. Saygılarımla...

korhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2007, 14:20   #11
-
 
Giriş Tarihi: 02-11-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 44
merhaba Dilek hnm.Orkidelerde bitki beslenme ile size biraz bilgi veriyorum.umarım faydalı olur.
Phalaenopsis yetiştiriciliğ inde de bitkilerin beslenmesinde Anthurium da olduğu gibi pH ve EC çok önemlidir. Bitki besin solüsyonu pH’sının 5,2-6,2 arasında, EC’sinin ise 0,8-1,2 mS/cm arasında olmasını ister. Hazır kompoze gübreler veya ayrı ayrı gübrelerin karışımı ile hazırlanmış stok gübrelerden kullanılarak da bitkilerin beslenmesi sağlanabilir. Besin solüsyonu hazırlığında sulama suyunun kalitesi ve solüsyon hazırlığındaki diğer faktörlere Anthurium da olduğu gibi dikkat edilmelidir. Phalaenopsis için uygun bitki besin maddeleri kompozisyonu; NH4+:17 mg/l, NO-3: 98 mg/l, K+: 135 mg/l, Ca++: 53 mg/l, S: 13 mg/l, P-: 47 mg/l, Fe++: 0.90 mg/l, Mn++: 0.18 mg/l, B: 0.11 mg/l, Mg++: 10 mg/l, Zn++: 0.12 mg/l, Cu++: 0.13 mg/l, Mo: 0.01 mg/l.

backx beğendi.
bahçevan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2008, 16:48   #12
Ağaçsever
 
nilüfer.j.s.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2008
Şehir: ıstanbul
Mesajlar: 47
merhaba, nihayet doğru konuyu buldum , ben bu forumda yeni konu açmayı bile rica ettim : "TOPRAK" adlı

lütfen bana orkide için "toprak" karışımı konusunda yardımcı olurmusunuz : cam agacı kabuğunu kullanmayı düşünüyorum, ama onu da çok işlemek gerekiyormuş yukarıdaki yazılarınıza göre.......8-10 saat fırında bekletmek şart mı ? hiçbiyerde hazır kurutulmuş bir çam ağacı kabuğu bulunamaz mı ? kozalak ta kullanılıyormuş, doğru mu?

saygılar
nil

nilüfer.j.s. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2008, 18:33   #13
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nilüfer.j.s. Mesajı Göster
merhaba, nihayet doğru konuyu buldum , ben bu forumda yeni konu açmayı bile rica ettim : "TOPRAK" adlı

lütfen bana orkide için "toprak" karışımı konusunda yardımcı olurmusunuz : cam agacı kabuğunu kullanmayı düşünüyorum, ama onu da çok işlemek gerekiyormuş yukarıdaki yazılarınıza göre.......8-10 saat fırında bekletmek şart mı ? hiçbiyerde hazır kurutulmuş bir çam ağacı kabuğu bulunamaz mı ? kozalak ta kullanılıyormuş, doğru mu?

saygılar
nil
Sayın nilüfer.j.s.

orkide saksı harçlarını herkes değişik bir şekilde kendine uygun bir karışımdan oluşturur. 8-10 saat 120 C da bugün abartılı buluyorum yarım saat bir saat yetebilir. Bunu yapamıyor iseniz forumun değişik yerlerinde yazıldığı gibi açıkta saydam bir nylon altında yazın solarizasyon yöntemini uygulıyabilirsiniz. Bu tüm yaz ağustos sonuna kadar sürse iyi olur. Ondan evveli kış açıkta yağmurun altından bekletilmesi uygun olur. Kısacası fırınlıyamıyacak iseniz ya bir sene uğraşıcaksınız **** bir dizi börtü böcek ile mantar v.d. hastalıkları kapma riskini göze alacaksınız. Çam kozalağı konduğunu ilk kez sizden duydum. ben şahsen pek tavsiye etmiyeceğim. Bu forumda bir dizi ortam ve bakıcının sulama alışkanlıklarına göre karışım reçeteleri yazılı.

Kaloriferli ev ortamında en uygunu çam kabuğu, sphagnum, mangal kömürü, şişe mantarı kırıntısı ve/veya styropor parçacıkları ile oluşanıdır. Torf, perlit vermiculite gibi katkılar, bu günki deneyimlerime dayanarak artık tavsiye etmiyorum.

Piyasada cocos chips denen hindistan cevizinin lifli kısmının küpler halinde doğranmış şekilde sunum formları mevcut. Bunlar da kullanılabilir. Burada cocs chipslerin fazla tuzlu olma ihtimali yüksek bu bağlamda kullanım öncesi iyice yıkamanız gerekebilir.
Çam kabuğu olarak da sadece "pinus" ailesinden ağaçların kabuklarını kullanabilirsiniz. En uygunu sarıcam yani Pinus sylvestris dir. sonradan Pinus pinea yani fıstık çamı (Ki reçinesi sorun yaratabilir) kızıl çam kara çam da uygun olduğunu deneyimlerim sonucu söyleyebilirm. Orkide saksı harçlarını en geç ikinci senede yenilemeniz ise şart.

Saygılar

post scriptum: hazır fırınlanmış ufalanmış uygun çam kabuğu ben hiç bir yerde bulamadım. Bazı firmalar malçlama amaçlı kabuk kırıntıları satıyor ise de bunların orkideye uygunlukları ile ilgili ciddi terredütlerim var.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2008, 20:29   #14
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Sayın Praecox, köyümün dağlarında sarıçam, karaçam ve kızılçam mevcut.Bu yıl gittiimde kabuklarını toplayacağım. Hatta orman kesim yapmış ağaçların kabuklarını soyup ormanda bırakmışlar. Eğer bol miktarda bulursam sizede getirebilirim. Asıl sormak istediğim ise; kabuklar 120 C de yanmazmı, alevlenme **** alevlenme eğiliminde olmazmı? Çünkü derece çok yüksek.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2008, 21:34   #15
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eylems Mesajı Göster
Sayın Praecox, köyümün dağlarında sarıçam, karaçam ve kızılçam mevcut.Bu yıl gittiimde kabuklarını toplayacağım. Hatta orman kesim yapmış ağaçların kabuklarını soyup ormanda bırakmışlar. Eğer bol miktarda bulursam sizede getirebilirim. Asıl sormak istediğim ise; kabuklar 120 C de yanmazmı, alevlenme **** alevlenme eğiliminde olmazmı? Çünkü derece çok yüksek.
Size şu deneyi düşünmenizi önersem... fırını 120 ºC ye ayarlayın ve içine bir kap şebeke suyu koyun. Göreceksininz ki kaynamıyacak. Ya da Fritözü 120ºC'ye ayarlayın o yağın içine bir cezve su koyun o da kaynamaz. Saf su olsa ancak kaynıyabilir.

Tabii bu gibi deneyleri küçükler evde yapmasınlar hatta büyükler d yapmasın. Bunlar sadece örnek babında yazıldı... Cezvedeki suyu yağ banyosuna damlatırsanız felaket olur.

Demem o ki suyun kaynamadığı bir ısı çok da sıcak sayılmaz. Tabii ilk başlarda tedbiri elden bırakmamak adına fırının kapağını bir kaç kez aralayıp kapatın. Ne de olsa kabukdan ucucu parlayıcı gazlar çıkabilir vede havadaki oksijenle karışımda tehlikeli olabilirler. Gerçi bana bu güne kadar olmadı demek bu günden sonra bu tedbirleri almazsam olmıyacak anlamına gelmez...

Sorunuza açık bir cevap yazmak adına...
Odunun veya kabuğun parlama ısısı veya "flam punkt" veya "flashing point" denilen ısı çok yükseklerdedir. Kabuk reçinesiz ise ev fırını ile alev aldırmak zordur ama yüksek ısılarda 180ºC ve üzerlerinde kavrulma başlıyabilir evi duman sarabilir.

Evde doku kültürü yapacak arkadaşlara da uyarım saf su veya besi yerlerini fırında bu şekilde sterilizasyon yaptıklarında fırın ısısını çok iyi kontrol etmeliler. kavanoz kapakları asla kapatılmamalıdır.

Tabii fırın kavramı bu yazımda sadece elektrikli ısı sirkülasyonu sağlıyan turbo fırın dediğimiz fırın kavramıdır. Sakın ola Gazlı fırında bunları yapmayın...!

Tekrar uyarıyorum bu gibi şeyleri küçükler hatta büyükler de evde yalnız başlarına asla yapmalılar. Büyüklerin yanında da o sırada evde muhakak biri yetişkin daha bulunmalıdır. Fırını çalıştığı sürece gözetim altında bulundurmakda fayda var.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2009, 23:47   #16
Yeni Üye
 
sweet_cat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 26
merhaba.orkidem olmadan önce çam ağaçlarının türlerine dikkat etmezdim orkide toprağı için sarı çam kabuğu kullanabileceğimizi öğrendim.araştırmak için üniversitenin bahcesine gittim ve biraz toplamayı başardım.emin olamadığım için sizede göstermek istedim.inşallah sarıçamdır

Eklenen Resimler
   
sweet_cat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 01:24   #17
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Sweet cat, özellikle 2. fotoğraftan sarıçam olduğunu düşünüyorum. Yüksek ihtimalle sarıçam.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 17:02   #18
Yeni Üye
 
sweet_cat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 26
yanıtınız için teşekkür ederim.

sweet_cat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2009, 10:52   #19
Yeni Üye
 
sweet_cat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 26
orkidemin çiçekleri döküldü ve bende sizlerden edindiğim bilgilerle saksısını değiştirme hazırlıklarına başladım.topladığım çam kabuklarını ufalayıp yıkadım ve sonrada fırınladım.benim sorum şu olacaktı: bu aşamlar sonunda çam kabuklarında hala keskin bi koku var bu normalmi,bu haliyle orkidem için kullansam zararı olurmu,gözle görülür bir reçine farketmedim ama kokusunun sebebi bu olabilirmi?

sweet_cat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2009, 12:42   #20
/
 
Giriş Tarihi: 03-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 45
Bence kokunun bir zararı olmaz... Tabii
Alıntı:
Bence

house-of-wax Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2009, 14:27   #21
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Kokunun ne olduğu önemli.
Küf mü kokuyor? Yoksa ağacın kendi doğal kokusu mu? Ağacın doğal reçine kokusu gibi bir koku ise bu normal elbetteki zararı olmaz, ancak küf kokuyor ise sorun olabilir.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2009, 15:26   #22
Yeni Üye
 
sweet_cat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 26
küf kokusu değil sanırım çam ağacına özgü bir koku.beni endişelendiren reçineden dolayı kokuyo olabileceğiydi.yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.şimdi saksı değiştirmesine gönül rahatlığıyla başlayabilirim

sweet_cat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2009, 14:38   #23
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Orkide harcına hindistan cevizi torfu eklemekte bir sakınca olabilir mi ?

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2009, 20:01   #24
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan Mesajı Göster
Orkide harcına hindistan cevizi torfu eklemekte bir sakınca olabilir mi ?
Yok bilakis ince köklülerde eklenmesi uygun olur. Eklenmesi ve miktarı, sulama alışkanlığınıza göre değişir.

Dezavantajları; tuz içerebilir, asidik değildir.
Avantajları torf kadar çabuk ayrışmaz, uzun süre köklerin ıslak kalmasını, su tutma kapasitesinin düşük olmasından, önler.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2009, 22:36   #25
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Sizden aldığım cattleya bir avuç üstüne eklesem olur mu ?Tuzu için bir kaç gün suda bekleteyim.Eğer tuz varsa gider çoğunluğu.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2009, 22:56   #26
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan Mesajı Göster
Sizden aldığım cattleya bir avuç üstüne eklesem olur mu ?Tuzu için bir kaç gün suda bekleteyim.Eğer tuz varsa gider çoğunluğu.
Neden torf eklemek ihtiyacı duydunuz ki?
bitkide sorun mu var? yeni kök oluşumları gözlemlemiyormusunuz?
Yani yeni kökler oluşturmuyor mu?

Fucer beğendi.
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2009, 23:14   #27
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Name:  Resim(Oğuzhan) 025.jpg
Views: 21748
Size:  55.7 KB

Hocam bu son hali .Yeni kök yapmıyor aynı.Hatta bir kaçı kuru gibi oldu

Name:  Resim(Oğuzhan) 026.jpg
Views: 20647
Size:  59.1 KB
Buda ilk hali

Sizce eklemeye gerek var mı?**** ben biraz tez canlıyım galiba hemen büyüsün istiyorum.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2009, 23:37   #28
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Üzerine kabuk ekleyin biraz yosunla karıştırıp.
Ancak tavsiyem o deniz kabuklarını ivediyetle ordan uzaklaştırmanız.
Veya dekor olsun diye istiyorsanız epoxy reçine ile kaplayıp koyun.
Hem o asidik substratda eriyen kireç ihtiyaç fazlası sorun yaratıcaktır hemde saksının hava alıp kurumasını bastıracaktır.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2009, 23:47   #29
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Hemen alıyorum .Teşekkür ederim.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2009, 12:53   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-04-2009
Şehir: Gaziantep,Şanlıurfa
Mesajlar: 246
Sulama suyunda da fazla miktarda kireç var. Acaba onu nasıl uzaklaştırabiliriz?

geophyte Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024