agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Organik Tarım (http://www.agaclar.net/forum/organik-tarim/)
-   -   Globalgap ve Organik Tarım Sertifikası (http://www.agaclar.net/forum/organik-tarim/5982.htm)

hizals 09-10-2007 16:28

Globalgap ve Organik Tarım Sertifikası
 
Eski adı ile Eurepgap yeni adı ile Globalgap olan dünya çapında tarımsal ürünlerin standardı ve belgelendirme süreci ile organik tarım belgelendirmeleri konusunda elimden geldiğince paylaşıma hazırım.
Sevgiler,

hatipali74 03-11-2007 23:02

Sayın Hizals,
Bu sene zeytin dikmeyi planladığım 8,5 dönüm arazim var.Bu arazide üreteceğim zeytin ve zeytinyağları için organik belgesi almak için neler yapmalıyım? Bu belgeyi şimdi mi bitkiler dikildikten sonra mı almalıyım?Bu belgeyi almanın maliyeti ve kazancı nedir?Saygılarımla

hizals 08-11-2007 15:12

Organik Tarım Sertifikasının koşuları çok ağır ve kontrolleri çok sıkıdır. çevrenizde fabrika otoyol ya da komşu arazilerde konvansiyonel tarım yapılmaması gibi temel şartları vardır. kalıntı bulunduğu an sertifikanız iptal olur. Organik tarımdan ziyade GLOBALGAP dediğimiz iyi tarım uygulamalarına dayalı belgeyi size tavsiye ederim. hem ürününüzün belirli standartlar altında üretildiğini hemde kaliteli olduğunu ispatlayan ve denetleyen bir belge konumundadır. Ayrıntılar için özel mesajtan mail adresimi gönderiyorum daha detaylı sorularınız olursa.

Mine Pakkaner 08-11-2007 15:54

http://www.agaclar.net/forum/organik-tarim/1446.htm başlığını okursanız konu ile ilgili pekçok bilgiyi, kanunları, hatta bu konuda sertifikasyona yetkili kuruluşların adreslerini dahi bulacaksınız.

Dünyada organik zeytinyağına ilgi heran artmaktadır. Eğer yetiştirme koşullarınız uygunsa bu şekilde bir üretim yapmamak için hiçbir sebebiniz yok. Hatta öneririm.

Yok değilse o zaman Globalgap veya İTU ( İyi tarım uygulamalar (İTU), sistemleri artık tek başına sertifikalandırılmaktadır, şu anda buna yetkili sertifikasyon kuruluşları hızla artmaktadır.) gibi diğer tarımsal kalite sistemleri ile yetiştiricilik alternatiflerine bakabilirsiniz.

Dergimizin aralık sayısında İTU sertifikasyonu ile ilgili bir makale çıkacak okumanızı öneririm.

denizakvaryumu 08-11-2007 16:03

Organik tarım sertifikalarını veren şirketleri denetleyen bir birim var mı? Bu denetleme nasıl oluyor?

Örneğin herhangi bir şirket bir zeytinyağı için organik dedi ve sertifika aldı...bu zeytinyağının gerçekten organik olup olmadığı nasıl anlaşılır ?

Mine Pakkaner 08-11-2007 16:29

Bu çok nadir bir durumdur, eğer bu konuda üreticinin bir suistimali varsa hemen belgesi iptal edilir, bütün malı piyasan çeker yaptırım uygulanır.

Yok sertifikasyon kuruluşunun suistimali varsa onun da bütün belgelendirme yetkileri iptal edilir. Onlar da denetim geçirmekteler. Böyle bir durumu kimse istemez, çünkü bu yetkiyi almak son derece güçtür, pahalıdır, çok ciddi denetimler, eğitimler, zaman, para, emek vs. bir iştir bu. Kimse bunu cesaret edemz, bir kontrolörü için bile dünyanın yatırımını yapan şirket riske giremez, girmez. Dediğim gibi girerse maddi manevi yaptırımla karşılaşır.

Ürünün organik olup olmadığı nasıl anlaşılıra gelelim. Kimyasal analizle kalıntı aranır, geriye dönük ürün takip edilir, üretim aşamasına, üreten üreticiye, bahçeye kadar bellidir. Sistem incelenir, kayıtlar incelenir, bu şekilde anlaşılır. Yoksa tadımla veya gözle anlaşılabilecek birşey değildir.

hizals 13-11-2007 10:33

Butun ürün belgelendirme süreçleri ve denetimleri "İzlenebilirlik" maddesi ile başlar. Yani son kullanıcıya giden her bir ürün hangi bahçede hangi üretici tarafından üretildi , hangi koşullarda üretildi ya da hangi nakliye koşulları ile dağıtıldı gibi daha çiçek açmadan başlayıp tüketicinin masasına ulaşana kadar izlenebilirlik olmalıdır. Çünkü bir ürüne belge verildiğinde herhangi bir dedikodu bile (şikayet demiyorum dikkat edin) ara denetim gerektirebilecek bir durum olabilir. Yukarıda bahsettiğiniz gibi bir zeytinyağı firması ben organik zeytinyağı üretiyorum bana belge verin gibi bir olay mümkün değildir. Bu çok uzun bir danışmanlık ve hazırlık sürecine tabi olması gereken bir durumdur. Yani ben belge almak istiyorum beni gelin görün belgeyi verin olarak işlemiyor süreç. Üzerinde Organik ürün sertifikası ve logoları gördüğünüz ürünleri gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz ancak pazarda sağda solda açıkta satılan "Organik bunlar gel gel" şeklinde ürünler organikle alakalı değildir buna dikkat ediniz. Organik olarak satılan ürünler iyi tarım uygulamaları kurallarında yetiştirilmiş olabilir çok sağlıklı olabilir ama bunlar halen organik olabilmesi için yeterli durumlar değildir. Organik ile iyi tarım uyg. arasındaki belirleyici fark yaptırım ve denetimlerde ortaya çıkmaktadır. en basit örneği iyi tarım uygulamalarında kalıntılar limitlerle sınırlıdır ancak organik kalıntı kabul edilemez.(iyitarım uyg. kalıntı limitleri insan sağlığını etkileme düzeylerine göre her ülkeye göre değişmektedir)

Mine hanımın dediği gibi restoranda önünüze organik bu meyveler diye getirilen bir ürünle konvansiyonel üretilmiş bir ürünü ayırt etmeniz imkansızdır.

standartmerkezi 09-08-2009 17:34

Organik gıdalar, basit olarak, yetiştirilmesinde ve işlenmesinde, genetik mühendisliğin, yapay ve benzeri gübrelerin, böcek ilaçlarının, yabani ot ve mantar öldürücü ilaçlarının, büyütme düzenleyicilerinin, hormonların, antibiyotiklerin, koruyucuların, renklendiricilerin, katkı maddelerinin, kimyasal kaplama ve parlatıcı maddelerin ve kimyasal ambalaj malzemelerinin kullanılmadığı gıda maddeleridir. Organik gıdalar, bitkisel ve hayvansal gıdaları içerir.
En önemlisi, zırai ilaçlardan arınmış olduğunu biliyoruz. Ayrıca, bu terim, asgari üç yıl için, bu ürünlerin hiçbir zirai ilaç veya kimyasalın kullanılmadığı tarlada yetiştirildiği gerçeğini de işaret etmektedir.
Organik gıdalar, hiçbir yapay koruyucu, renk verici, parlatıcı veya diger katkı maddeleri kullanılmadan işlenmiş ve paketlenmiştir.
Organik Tarım, tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların (ilaç, gübre gibi) olumsuz etkilerinin insan ve toplum sağlığı üzerindeki zararları artarak kendini hissettirmeye başlamıştır. Tüm bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması amacıyla kimyasal gübre ve tarımsal savas ilaçlarının hiç ya da mümkün olduğu kadar az kullanılması, bunların yerini aynı görevi yapan organik gübre ve biyolojik savas yöntemlerinin alması temeline dayanan Ekolojik Tarım Sistemi geliştirilmiştir.
FAO ve Avrupa Birliği tarafından konvansiyonel tarıma alternatif olarak da kabul edilen bu üretim şekli değişik ülkelerde farklı isimlerle anılmaktadır. Almanca ve Kuzey Avrupa dillerinde “Ekolojik Tarım”, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca’da “Biyolojik Tarım”, İngilizce’de “Organik Tarım” Türkiye’de ise "Ekolojik veya Organik Tarım" eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
Sertifikasyon 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu ve 25841 Sayılı Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik, AB (EEC) 2092/91 nolu yasa ve USDA/NOP’ a göre yapılmakta.

adaliii 22-05-2011 00:03

bende arıcılıkla ugrasıyorum izmirde beraber calıstıgım hocam organık arıcılıkla ugrasıyo ben sakaryada yasıyorum bende burda aynı ısı yapmak ıstıyorum ama yeterlı sekılde ballı bıtkı burada oldugunu dusunmuyorum benım aradıgım agac macar akasyası acaba bu fıdeyı nereden bulabılırım dıye soracaktım?

Neriman-Mustafa 24-05-2014 11:27

Organik tarım sertifikalarını neden yabancı firmalar veriyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024