agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Organik Tarım (http://www.agaclar.net/forum/organik-tarim/)
-   -   Organik Tarımda Kullanılan İlaçlar (http://www.agaclar.net/forum/organik-tarim/24096.htm)

estella 18-09-2010 14:20

Organik Tarımda Kullanılan İlaçlar
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fmt79 (Mesaj 31564)

Hastalık, Zararlı ve Yabancı otlarla en iyi savaş yöntemi Entegre mücadeledir. Yani bütün mücadele yöntemlerini kullanmak.

Örneğin bir sorun var, onunla mücadele etmek için kültürel önlemler alınır,
  • mekanik mücadele yapılır,
  • biyolojik mücadele yapılır,
  • biyoteknik mücadele yapılır,
  • en son çare olarak Kimyasal mücadele yapılır.



Organik tarım la ilgili konulara baktım, biyolojik mücadele ile ilgili fazla bilgi bulamadım. (yanlış anlaşılmasın, bazı doğal ilaçlar anlatılıyor.Bunlar az yerlere uygulanabilir.)Benim tek çekindiğim zararlı; kiraz sineğidir.Diğer meyvaların kurdunu çıkarıp yersin ama, kiraz öyle değil.Önerebileceğiniz organik hazır ilaç var mı?

verdoque 18-09-2010 15:44

Delfin WG'nin kullanım alanları arasında kiraz kurdu var, bu kiraz sineğinden farklı bir zararlı mı acaba?

http://www.agrikem.com/urunler.php?urun_id=19

Aklıma bir de kaolin kili geliyor, zeytinde güneş yanıklığı için mi zeytin sineğine karşı mı kullanılıyordu tam hatırlayamadım. Zararlıları şaşırtıp larva bırakmalarını engelliyor. Ama beyaz tabaka oluşturduğu için meyvelerin yenmeden önce yıkanması gerekiyor.

http://www.orfeteknik.com.tr/surround.htm

Bir de şu başlığa bakın isterseniz:

Kullanılabilir İlaç ve Gübre Kılavuzu

estella 21-09-2010 00:20

Sayın verdouque çok teşekkür ederim. Evet kiraz sineği kurt yapıyor. Verdiğiniz linklerden çok şey öğrendim. Bu konu bu sene işlenmiş. Ben daha önce araştırırken görmemiştim. Anladığım kadarıyla bu sinek için en uygun ilaç Delfin ve Neem-Azal olarak görülüyor.Bunun dozunu ve kaç defa atılacağını ve zamanını tam anlayamadım. Agrikem ilaç takvimi açılmadı, bir arkadaşımız haziranda ''bugünlerde ''demiş. Bir arkadaşimız kullanmış. Bu konuda da bilgi ,kaynak verebilir misiniz?

verdoque 21-09-2010 08:17

Yalnız neemazal emiciler (bit, kırmızı örümcek vs.) için kullanılıyor. Zararlıyı beslenme yoluyla öldürüyor.

İlaçlama zamanlarını tespit etmek için zararlı tuzaklarından yararlanabilirsiniz. Tuzaklara yapışan zararlı sayısı belli bir sayıyı geçince ilaçlama yapmak daha etkili oluyormuş.

http://www.kaparorganik.com.tr/

MeyveliTepe 21-09-2010 08:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi estella (Mesaj 697546)
Sayın verdouque çok teşekkür ederim. Evet kiraz sineği kurt yapıyor. Verdiğiniz linklerden çok şey öğrendim. Bu konu bu sene işlenmiş. Ben daha önce araştırırken görmemiştim. Anladığım kadarıyla bu sinek için en uygun ilaç Delfin ve Neem-Azal olarak görülüyor.Bunun dozunu ve kaç defa atılacağını ve zamanını tam anlayamadım. Agrikem ilaç takvimi açılmadı, bir arkadaşımız haziranda ''bugünlerde ''demiş. Bir arkadaşimız kullanmış. Bu konuda da bilgi ,kaynak verebilir misiniz?

Naçizane küçük bir not. Delfin, kelebek kökenli larvalarda etkildir. Sineklerde ve sinek larvalarında bir etkisi olmaz. Neemazal, nimiks gibi neem kökenli organik ilaçlar hem tırtıl hem de sineklerde etkili. Ancak söz konusu kelebek ve güve larvaları olduğunda delfin en etkilisidir. Sineklere karşı koruyucu olarak kaolin kili de kullanılabilir. Kaolin kilinin oluşturduğu bariyer meyve sineklerinin yumurta bırakmasını engellemekte çok etkilidir.

Pek çok meyvede hem meyve sinekleri hem de muhtelif güveler aynı zaman aralığında musallat olabiliyor. Her ikisiyle de mücadelede delfin karıştırılmış kaolin kili uygulamaları maksimum koruma sağlıyor.

Organik ilaçların diğer ilaçlardan bir farkı, sabit ilaçlama takvimi gibi bir şeyi pek yok. Zararlıyı izlemeniz, popülasyonu tesbit eder etmez uygulama yapmanız gerekir. Kısmi uygulama yapmak da mümkündür. Kaolin uygulamak istediğinizde ise, meyve tutumundan hasata kadar meyvelerin üzerleri beyaz film tabakası ile kaplı olsun yeterli. Kaolinde de uygulama periyodu koşullara göre değişken. Doğal olarak meyvenin büyüme aşamalarında kaplama sağlamak gerekir, bir de yağmur vs. yıkanma durumuna dikkat etmek gerekir. Uygun koşullarda uzun uygulama aralıkları kafi olabilmektedir.

sercan1969 13-04-2011 09:45

Organik Tarımda Kullanılan İlaçlar
 
Arkadaşlar organik tarım Türkiye'de ilk başladığında organik ilaç bulmak neredeyse imkansızdı.Oysa günümüzde yerli ve ithal pek çok ürün piyasaya sürülmeye başladı.Ben bu bölümde organik tarımda kullanılan ilaçları tanıtalım istiyorum. Ne dersiniz?

sercan1969 20-04-2011 11:54

Ev Yapımı Sabunlu Organik Pestisit

Böcek öldürücü sprey yaparken bulaşık deterjanı kullanmak cazip olsada içerisinde bitkileriniz için zararlı olabilecek çeşitli kimyasallar içerebilir, oysa sabun kullanımı böcek öldürmenin organik bir yöntemidir.Böcek öldürücü sprey hazırlarken doğal sabun kullanın örneğin yeşil sabun olabilir ve başka maddelerle karıştırmayın.Sadece sabunlu su yaprak bitleri gibi yumuşak vücutlu böcekleri öldürebilir ancak daha dayanıklı böcekler için biber gibi oramatik bitkilerle yapılan karışımlar daha iyi sonuç verebilir.

1. adım Bir litrelik kavanoza 1 veya 2 yemek kaşığı doğal sıvı sabun koyun
2. adım Kavanozu suyla doldurun
3. adım Bir litrelik ikinci kavanoza bir avuç kadar keskin kokulu soğan,sarımsak,zencefil köklerinden ve acı biberden koyun
4. adım İkinci kavanozu kaynar suyla doldurup bir gece bekletin.
5. adım Karışımı süzgeçten geçirin.Sabunlu su ile bitki karışımını 1-1 oranında karıştırıp kullanabilirsiniz.Son hazırlanan karışım yalnızca böcekleri öldürmekle kalmaz tavşanlarıda bahçeden uzak tutmaya yarar.

Ilgaz Toydemir 30-10-2011 20:14

siteyi üye olmadan daha önceleri takip etmiş olsamda şimdi üye oldum herkese merhabalar

naturefan 04-12-2011 18:32

Merhaba,
Bahçemde, özelikle baklalar üzerinde, çok sayıda yaprak biti vardı. Hem baklalar, hem de bitler için ilaç kullanmaya vicdanım razı olmadı. Sonra bitler bir şekilde kayboldu. Yalnız, bu süre içinde bitkiler üzerinde ve çevrede çok sayıda uğur böceği ve diğer böceklerden vardı.

Bu gözlemimden sonre kani oldum ki: Bizler ekosisteme zarar vermediğimiz sürece, doğa kendi çözümünü de üretiyor. Varsın 3-5 kilo eksik ürün alalım. Gönül rahatlığı ile yiyelim.

Douglas Fir 05-12-2011 01:32

Sayın naturefan,

Sizin yaprak bitleri uğurböceklerine yem olmuşlardır. Organik tarımda zararlılarla mücadele yöntemlerinden biri de zararlıları yiyerek yaşayan yararlı canlıları bahçede tutmaktır. Zirai ilaç kullanmamakla iyi etmişsiniz çünkü yararlı canlılar da ilaçtan nasibi alacaktı.

Uğurböcekleri (ladybug), zarkanat (lacewing), dikenli sinek (tachinid fly) kuşlar ilk aklıma gelenler...

naturefan 05-12-2011 10:20

Bence insanlar kimyasal maddelerle doğal dengeyi bozuyor, çareyi de yine kimyasallarda arıyor. Doğal dengeyi koruma eksenli bir üretim, yaşam modeli geliştirilse, insanlar da, doğa da daha mutlu olacak. Doğa ile savaşmak yerine, onun dilini öğrenip, anlaşarak yaşamımızı sürdürmek-her iki taraf için de- daha az yıpratıcı olmaz mı? İnsanın cahilce açgözlülüğü her şeyi mahvediyor.

mustafaocak61 05-12-2011 13:05

Sigara külünü, saksıya koyunca, yapraklara zarar veren böcekler zehirlenip ölüyor diye biliyorum.

Douglas Fir 06-12-2011 01:20

Sayın naturefan,

İşin ticari boyutu da var elbette. Ziraatte kiyasallara harcanan para milyon, milyar dolarlarla ölçülür herhalde. Büyük bir pazar... Dünya nüfusu arttı. Tüketim çoğaldı. Bu saatten sonra ticari ziraatin organikleşmesi imkansız. Çabalar lokal kalacatır. Neyse her koyun kendi bacağından asılır...

bozon 06-12-2011 01:46

Naturefan...(Doğa ile savaşmak yerine, onun dilini öğrenip, anlaşarak yaşamımızı sürdürmek-her iki taraf için de- daha az yıpratıcı olmaz mı? İnsanın cahilce açgözlülüğü her şeyi mahvediyor.)

Sayın Naturefan;

Sözleriniz, tarımla ilgili söylenmiş en önemli sözler. Buradan yola çıkıldığı zaman, tarımla ilgili tüm sorunlar çözülebilir. Organik tarım, doğal tarım vb. anlayışlarla varılabilecek bir yer yok. Sözlerinizin, sağlıklı bir tarım için, mihver olmasını dilerim.

Selamlar.

Douglas Fir 07-12-2011 05:44

Bu ilaçlar icat olmadan atalarımız ne yapmış bakmak gerek. Onlar tam da sayın "naturefan"ın söylediklerini yapmışlar.

Basit bir örnek; eskiden nadasa bırakılırdı tarlalar... Niye? O sene o toprakta ekili ürüne gelerek türeyen zararlı canlıların, kışın orada konaklayaklarını ve seneye yine ürünlerine zarar vereceklerini bilerek, ya hiç ekim yapmayarak onları besinsiz bırakıyor ve doğal yöntemlerle çok çok daha zararsız hale getiriyorlar ya da beslenemeyecekleri, sevmedikleri başka ürünler ekip onları kontrol altına alıyorlardı. İşte organik tarımın temel kurallarından biri daha...

naturefan 07-12-2011 10:49

İnsanlar, en kısa zamanda en fazla ürün almak istiyor. Fakat bir de doğanın kuralları var; bir ayda domates olmuyor. Bu mantıkla hareket edenleri doping yapan sporculara benzetirim. Bir kaç yıl yüksek performans sağlarsınız belki; ancak bedeninize zarar vermiş olursunuz. Başkalarının da sağlığına zarar vererek kazanmış olduğunuz paraları, tedavi için harcarsınız. İnsanların çoğu açgözlüce alışveriş sepetlerini dolduruyor; ancak ödeme gününü düşünmüyor.

Nasıl ki,bakkaldan ciklet alırken alırken dahi bir bedel ödüyorsak; doğadan aldığımız her bir şey için de, aynı kural geçerlidir. İster bedelini öde, peşin al; ister kredi kartıyla vadeli. Mutlaka ödeyeceksin; sağlığınla, canınla!!! Sağlığınızla, canınızla ödeme yapmamak için, bedelini ödeyemeyeceğiniz şeylere saldırmayın. Bir şey satın alırken nasıl ki, ödeyip ödeyemeyeceğimizi düşünüyorsak; doğadan almak istediklerimiz için de aynı şekilde düşünerek hareket edelim. Anlamsızca koparacağınız bir yaprağın da bedeli olduğunun bilincinde olursak, sorunlar büyük ölçüde çözülecektir. Önemli olan bu bilinci topluma mayalamak. Sanırım bu da bizlerin görevi. Fermartasyonun kuralları, acaba bu konuda bize yardımcı olabilir mi?

Douglas Fir 08-12-2011 22:33

Daha önce de belirttiğim gibi işin uçu ticarete dayanınca insan sağlığı 2-3. sıralara iniyor. Atalarımızın acelesi yoktu. Sebze meyve doğal süreçte olgunlaşıyordu. Sonuçta kendileri tüketiyor fazlasını pazarda satıyordu. Şimdi ise yüz tonlarca üründen bahsediyoruz. Tüketim ve talep arttı. Alım gücü yükseldi. Bunu karşılamak için tarlaların, seraların fabrika gibi çalışması lazım. 3 vardiya...

yesavas 15-02-2012 10:31

Badem bahçemizde organik olarak üretim yapmaktayız fakat capnodis ile başımız dertte bunun için trde organik ilaç bilen arkadaşlarımızdan yardımlarını bekliyorum...

Douglas Fir 26-02-2012 02:19

Sayın tesavas,

Başta antepfıstığı olmak üzere elma, armut,erik,kiraz,ayva ve şeftalide zarar yapan bu zararlıyla ilgili organik tuzak geliştirme çalışmaları devam etmekte.

MeyveliTepe 26-02-2012 02:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yesavas (Mesaj 912006)
Badem bahçemizde organik olarak üretim yapmaktayız fakat capnodis ile başımız dertte bunun için trde organik ilaç bilen arkadaşlarımızdan yardımlarını bekliyorum...

Steinernema carpocapsae ve steinernema feltiae isimli faydalı nematodların capnodis ve benzeri dip kurtlarına karşı doğal düşman olarak kullanıldığı biliniyor.

Ülkemizde koppert isimli uluslararası bir firmanın distribütörü bu gibi doğal düşmanların bazılarını sağlayabiliyor. Bu nematod, veya bu derdinize derman olabilir. Firma ile görüşüp durumunuzu anlatıp iş birliği deneyebilirsiniz. İşinize yaraması muhtemeldir.

Capnodis ile ilgili bu adreste güzel bir sunum var.

Odeh 26-02-2012 13:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yesavas (Mesaj 912006)
Badem bahçemizde organik olarak üretim yapmaktayız fakat capnodis ile başımız dertte bunun için trde organik ilaç bilen arkadaşlarımızdan yardımlarını bekliyorum...

Bahçenizde arı var ise bunu göz önüne alın.

Odeh 26-02-2012 14:59

Capnodis ile ilgili bir feromon çalışması da yapılmış aslında. Açık bilgiye ücretli olduğu için ulaşamadım. Ürdün Üniversitesi'nde iki akademisyen badem delici kurtları için bir feromon geliştirmişler. 2-2,3 m. lik bir alanda etkin olduğunu bildirdikleri bu feromon tuzağın etkili olduğunu söylüyorlar.

Makale burada, kitap burada.

mrduran 26-02-2012 15:15

Merhaba efendim,



Samsun valiliği organik tarım yöntemleri, zararlılarla mücadele yöntemleri ve hastalıklara karşı canlıların kullanılması ile ilgili linkler.

Sağlıcakla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

grandrose 27-02-2012 13:23

mamerhaba.bir arkadaşım kullanmadığı çinko ilacını yani hapını sıvılandırıp meyve ağacında kullanmayı düşünüyormuş. fayda getirirmi.saygılarç

komkarbey 03-03-2012 13:22

merhaba arkadalar agrikem firmasının ilaçlarını internetten alabileeğim yer var mı?

yesavas 03-03-2012 13:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 916793)
Steinernema carpocapsae ve steinernema feltiae isimli faydalı nematodların capnodis ve benzeri dip kurtlarına karşı doğal düşman olarak kullanıldığı biliniyor.

Ülkemizde koppert isimli uluslararası bir firmanın distribütörü bu gibi doğal düşmanların bazılarını sağlayabiliyor. Bu nematod, veya bu derdinize derman olabilir. Firma ile görüşüp durumunuzu anlatıp iş birliği deneyebilirsiniz. İşinize yaraması muhtemeldir.

Capnodis ile ilgili bu adreste güzel bir sunum var.


İnceledim zannedersem ilk faydalanacağımız yöntem olacaktır. Çok teşekkürler...

yesavas 03-03-2012 13:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Douglas Fir (Mesaj 916789)
Sayın tesavas,

Başta antepfıstığı olmak üzere elma, armut,erik,kiraz,ayva ve şeftalide zarar yapan bu zararlıyla ilgili organik tuzak geliştirme çalışmaları devam etmekte.

Tez zamanda bekliyor olacağız inşallah netice çıkar Sn. Douglas Fir...

yesavas 03-03-2012 13:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Odeh (Mesaj 916962)
Capnodis ile ilgili bir feromon çalışması da yapılmış aslında. Açık bilgiye ücretli olduğu için ulaşamadım. Ürdün Üniversitesi'nde iki akademisyen badem delici kurtları için bir feromon geliştirmişler. 2-2,3 m. lik bir alanda etkin olduğunu bildirdikleri bu feromon tuzağın etkili olduğunu söylüyorlar.

Makale burada, kitap burada.

Makaleyi indirdim okuyacağım ama kitap daha faydalı gibi göründü on bilgiye göre. Kitabı temin etmeye çalışacağım.

Çok teşekkürler Sn. Odeh...

38ŞÜKRAN38-35 08-03-2012 11:06

Hevesle yeni almış olduğum bahçe(leri) de tamamen ana baba usulu dedikleri tamamen doğal sebze meyve yetiştirmek istiyorum. işe toprağı sürdürmek ve hayvan gübresiyle başladım (hayvan gübreleri ne kadar organik bilemem).Bu konuda çok fazla bilgim yok. öğrenmek istediğim hayvan gübresi haricinde söz edilen potasyum vb. gibi ziraai amaçlı satılan gübreler organik tarımın tanımın bozacak niteliktemidir. ihtiyacım olduğu zaman kullanabilecekmiyim.

MeyveliTepe 02-09-2012 20:25

Türkiyede veya dünyada organik sertifikası var mıdır?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024