agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Okul Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/okul-bahceleri/)
-   -   Fatsa Büyükata İlköğretim Okulu Bahçesi (http://www.agaclar.net/forum/okul-bahceleri/27076.htm)

younger 18-04-2012 21:51

Fatsa Büyükata İlköğretim Okulu Bahçesi
 
2 Eklenti(ler)
Okulumuzun Adı: Fatsa Büyükata İlköğretim Okulu

Sınıfımız: 8. sınıf

Bulunduğumuz Şehir: Fatsa/ORDU

Çalışmaya katılan öğrenci sayısı: 40

Yapacağımız çalışma türü (iç mekan /dış mekan): DIŞ MEKAN

Elimizdeki tohumlar, bitkiler: Gelen önerilere göre orman işletme müdürlüğünden ya da fidanlıklardan alınacaktır.

Bakım için planınız: Gönüllü ve Bu işlerden anlayan velilerimiz ile okul idaresi olarak biz gerekli bakımları yapacağız..

Eksiklerimiz: Uygun Çim tohumu, üçgül tohumu, çit bitkisi ligustrum, ve süs bitkisi
(Tedarik edemediklerimizi imkanlar ölçüsünde satın alacağız)


Değerli arkadaşlar,

Ordunun Fatsa ilçesinde bulunan Büyük Ata İlköğretim okulunun bahçe çalışmaları hakkında önerilerinizi bekliyoruz. Resimlerde görülen okulumuzun bahçesini sizlerin tavsiyeleriyle daha güzel, yaşanabilir, ve göze hitabeden bir bahçe haline getirmek istiyoruz. Burası için neler yapılabileceği konusunda fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

1. Dikenli çalılar yerine ve boşluk alanlara neler dikebiliriz.

2. Bu alanları çapalanıp takviye toprak konulacaktır. Çim ve üçgül tohumunu karışık ekmeyi düşünüyoruz.
Sizce olur mu? Basmaya dayanıklı çim tohumu olarak ne önerirsiniz.

3. Otomatik sulama sistemi için hangi bölgelere sprinkler konulmalı?

Sizlerin önerileri doğrultusunda insallah bu alanları güzelleştireceğiz. Şimdiden herkese teşekkürler.

younger 20-04-2012 21:01

Önerisi olan yok mudur arkadaşlar?Bilgi paylaşıldıkça çoğalır, tecrübeli arkadaşlarımızın bilgilerinden yararlanmak istiyoruz.

malina 20-04-2012 21:46

Okul bahçeleriniz için konu açarken yapmanız gerekenler

sabah 24-04-2012 14:50

Merhaba,

Bahar ayları arkadaşların yoğun oldukları aylar olduğu için cevap almak zor olabilir. Ayrıca profesyonel olmayan arkadaşlar da tavsiye verirken haklı olarak daha temkinliler.

Toprağı iyileştirmeyi planlamakla ilk önemli adımı atmışsınız.

Bundan sonra neler dikileceğine bağlı olarak otomatik sulama kuruluşu ve sonra çim ekimine sıra gelecektir.

Umarım koşullarınız ve su olanağınız yazın çim sulama için yeterlidir.

Sprinkler için bahçenin planını kabaca çıkarıp, daireler -örneğin 2-4metre yarıçaplı- çizerek alanı kaplamak gerekir. Bu arada köşeleri de göz önüne almalısınız.

Ölçülü plan verirseniz belki daha kolay yardım alırsınız.

Dikenli çalılar ve boşluklar yerine bitki tavsiyesi istemişsiniz ama yeterince ağaç var gibi görünüyor. Çim yapacaksanız zaten biraz boşluk gerekir.

Kolay gelsin

younger 24-04-2012 15:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sabah (Mesaj 952819)
Merhaba,

Bahar ayları arkadaşların yoğun oldukları aylar olduğu için cevap almak zor olabilir. Ayrıca profesyonel olmayan arkadaşlar da tavsiye verirken haklı olarak daha temkinliler.

Toprağı iyileştirmeyi planlamakla ilk önemli adımı atmışsınız.

Bundan sonra neler dikileceğine bağlı olarak otomatik sulama kuruluşu ve sonra çim ekimine sıra gelecektir.

Umarım koşullarınız ve su olanağınız yazın çim sulama için yeterlidir.

Sprinkler için bahçenin planını kabaca çıkarıp, daireler -örneğin 2-4metre yarıçaplı- çizerek alanı kaplamak gerekir. Bu arada köşeleri de göz önüne almalısınız.

Ölçülü plan verirseniz belki daha kolay yardım alırsınız.

Dikenli çalılar ve boşluklar yerine bitki tavsiyesi istemişsiniz ama yeterince ağaç var gibi görünüyor. Çim yapacaksanız zaten biraz boşluk gerekir.

Kolay gelsin

Değerli Sabah,

İlginiz için çok teşekkürler.Bu forum sayesinde çok şey öğrendim, buradaki değerli dostlarımızın paylaşımları sayesinde şu an balkonumda birtakım sebzeleri yetiştirip, meyvelerini yiyorum.

Fakat okul bahçesi düzenlemesi konusunda hiç mesaj gelmemesi beni ümitsizliğe düşürmüştü. Mesajınız için sağolun tekrar.

Şu an bahçedeki dikenli çalıların hepsini kökünden kestim.Çim konusunda da okulumuzun karşısındaki yeşil alana site yapılacaktı. Bugun oradki doğal çimi deneme amaçlı kesmeye çalıştık ve aynı rulo çim gibi toprağıyla birlikte alabildik. İnsallah bu alanın hepsini 250 m2 bu kesme çimle döşeyeceğiz daha sağlam ve az bakım isteyeceği kanısındayım.

Bahçede dediğiniz gibi çok ağaç var fakat zamanında bilinçsizce dikildiği için hem görüntü hoş değil hem de çocuklara dikenitle zarar veriyor.

Benim amacım özellikle nisan mayıs aylarında çiçek açan, gölgesinde çocukların oturabilecekleri süs bitkileri dikmek. Keçi sakalı diye bembeyaz çiçek açan bir bitki var bundan bolca kullanmayı düşünüyorum.

Siz değerli dostlardan gelecek bitki tavsiyelerini hala bekliyorum.

younger 28-04-2012 21:22

Merhaba arkadaşlar,

Şu ana kadar çapa makinasıyla toprak kakabartıldı, çukurlara ekstra toprak koyularak düzleme işlemi yapıldı.Dikenli ağaçlar kesildi.Küçük bahçe kısmı doğal keme çim ile yarıya kadar döşendi.Çok güzel oluyor fakat çimi kesip getirmesi oldukça zahmetli.Küçük bahçeye bu şekilde tamamlyacağız fakat buyuk kısma çim ekmek zorundayım çünkü o kadar büyük alanı kesme çimle kapatmamız çok zor.Hala ümidimi yitirmeden siz değerli arkadaşlardan gelecek tavsiyeleri bekliyorum.

limon 28-04-2012 23:07

Öncelikle kolay gelsin...

Eğimli bahçeler için alternatifler ve örnek alınabilecek bahçe düzenemeleri başlıklarına bir göz gezdirmenizi tavsiye ederim. Bazen gördüğümüz bir fotoğraftaki küçük bir ayrıntı bile çok işimize yarayabiliyor.

Bankların ve merdivenlerin olduğu duvarın içine bahar ayında çiçek açan, çok yıllık, sarkıcı bitki türlerinden dikebilirsiniz. Sol taraftaki tel örgünün olduğu duvar dibine de yine baharda çiçeklenen sarmaşık türlerini düşünebilirsiniz.

Sizin iklimde Ortanca, Orman Gülü, Açelya türleri çok güzel oluyor diye biliyorum. Değişik yaprak renklerine sahip (kırmızı, sarı, açık yeşil vb...) çalı türü bitkilerle yapılan kombinasyonlar da güzel oluyor.

Erguvan Ağacı, Kanzan-Süs Kirazı, Kırmızı Çiçekli At Kestanesi, Mimoza, Yaprak Döken Manolya vb... ağaçlar okullar açıkken çiçeklenen ağaçlardır.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar... :)

agozce 28-04-2012 23:48

Fatsaya ve Büyük Ata İlköğreim okuluna selamlar, sevgiler...

Bu bölümü yeni gördüm...Biraz geç olacak ama...

Çim hem çok su ister hemde sürekli biçmek gerelir....Yani bakımı çok zor bence...Yazın okullar kapanınca kim bakacak...

Diğer çiçek açan yer örtücüler nasıl olur acaba? Çocuklar buralarda gezmiyorsa...Ben olsam kır papatyası ve gelincik ekerim. Bakım istemez, her yıl kendiliğinden tekrar çoğalarak çıkar...Bu yıl geç oldu ama seneye size bolca tohum yollarım...Veya yayılıcı kekik....

Spor sahasının tellerine çok güzel sarmaşıklar (clamatis, hanımeli, acem borusu, mor salkım, sabah sefası.....gibi) sarılıcılar çok güzel olur bence...Acem borusu, hanımeli, morsalkım, yasemin gönderebilirim...

Biraz düşüneyim..elimden geleni yaparım...

Hem çocuklar için hemde toprak için hiç bir kimyasal kullanmayın bence...

Bir de enzimve sıcak kompost bölümünü okursanız sıvı gübre-enzim yapmanızı öneririm. Mutfak artıklarından çocuklarla beraber...doğal, maliyetsiz ve istediğiniz kadar enzim yapabilirsiniz.

Ayrıca oralarda bolca yeşil ot( örneğin ısırgan hem çok besleyici, hemde böcek öldürücü...) vardır. Kolaylıkla kompost yapabilirsiniz. Hem çocuklara da çok iyi örnek olur...Bu konuda ayrıntılı bilgi isterseniz verebilirim...

Bir de ben olsam kiraz, erik,elma, badem ceviz-..gibi meyve ağaçlarından da dikerim...Hem çocuklar dalından meyve toplamayı öğrenir....

Ayrıca o ağaçların dallarına kuş evleri ( su kabaklarından çocuklarla yapılabilir... bence harika olur...Çocuklar doğanın bütünlüğünü, bitkiler, hayvanlar olmadan, bizimde olamayacağımızı öğrenir, hemde kuş sesinin güzelliğini keşfeder...Ömür boyu da unutmaz...:))

Aklıma geldikçe yazarım...

younger 30-04-2012 10:56

Değerli limon ve agozce,

Öncelikle ilginiz ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.

Bahçemizde şu an çalışmalar devam ediyor.İnsallah yakında sizlerle yeni fotoları paylaşacağım.sizlerin önerilei doğrultusunda orman işletme şefliğinden uygun bitkileri alacağız.

Değerli agozce , Önermiş olduğunuz sarmaşık türlerinden gönderebilirseniz çok memnun olurum.bunları tel örgüler yerine bahçenin sol bölümünde bulunan istinat duvarına sardırabilirsek daha güzel olur diye düşünüyorum.Çünkü spor tellerine yaptığımızda çok kolay zarar görürler koruyamayız.

Adres: İsmail TEKE
BÜYÜK ATA İLKÖĞRETİM OKULU
EVKAF MAH. GÜNER SOKAK NO:46
FATSA/ORDU

agozce 30-04-2012 12:35

Tamam, duvarda da güzel olur, hazırlayınca haber vereceğim...

younger 04-05-2012 21:39

1 Eklenti(ler)
Değerli arkadaşlar,

Okulumuzun küçük bahçesiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor.Sadece dikenli bitkilerin kesilip, kesme çimle tabanın döşenmesi bile görünümü çok değiştirdi.Orta ve ön bölümde bulunan bitkileride keserek tam ortadaki bitki yerine keçi sakalı ya da yaprak dökmeyen kartopu gibi bol çiçekli bir bitki siz ce nasıl olur.Bu küçük bahçe için tavsiyelerinizi bekliyoruz.Daha sonra buyuk alan için çalışacağız.Şimdiden teşekkürler

gilan 05-05-2012 01:01

Sayın younger,

Kesmeyi düşündükleriniz hangileri fotoğrafta işaretleyebilir misiniz? Ben özellikle gerekmedikçe herhangi bir bitkiyi kesmeye, sökmeye karşıyım. :(

Bu arada ben de aslen Fatsa'lıyım. :)

Bence her ne kadar bakımı zor olsa da çim güzel bir tercih. Çim kadar basmaya dayanıklı başka bir bitki yok. Arazi okul arazisi olduğu için ya o bölgeler basmaya kapatılacak (ki bu çocuklar açısından hiç iyi olmaz) ya da çim ekilecek. Karadeniz ikliminde su sorunu bir nebze daha az olacaktır.

Ben size pembe çiçekli süs elması önereceğim. Baharda muhteşem çiçekleri açar. Sonbaharda da çok lezzetli minik elmalar verir.

Ortancaları bence de kesinlikle değerlendirmelisiniz. Karadenizde muhteşem oluyorlar.

Aklıma başka bir şey gelirse eklerim.

Memlekete selamlar. :)

younger 05-05-2012 14:57

1 Eklenti(ler)
Sayın Gilan,

Yeşil fatsa'dan selamlar.Önerileriniz için çok teşekkürler.aslında bende bitkilerin kesilmesinden yana değilim fakat ilk koyduğum fotoğraflara bakarsanız çocuklar açısından çok tehlikeli dikenli bitkiler vardı onları zararlarından dolayı kestim.Şu an fotografta işaretlediğim iki bitkiyide peyzaj amaçlı kesmyi düşünüyorum.Yeşil gördüğünüz alan tamamen dogal çim 3o cmlik kalıplar halinde okulumuz karşısındaki site yapılacak alndan sökülüp getirildi.Fakat büyük alan için bunu yapmayı düşünmüyoruz çünkü çok meşakatli oluyor.Büyük alan için basmaya dayanıklı çim tohumu ve üç gül karışımı ekmeyi düşünüyoruz.Ortanca , çok güzel olur haklısınız fakat ağustos ayında okul tatilken çiçek açtığından pek uygun olmaz diye düşünüyorum.

Önerilerinizi bekliyoruz.Selamlar

younger 11-05-2012 21:03

5 Eklenti(ler)
Değerli arkadaşlar ,

Okul bahçemizdeki çalışmalar tam hız devam ediyor.Küçük alan tamamen kesme çim ile kaplandı , şimdi buyuk alan çim ekimi için toprak hazır hale getirildi.Bugün kapak toprağınıda getirdik.İnsallah pazartesi günü ekim yapacağız.Elimde 10 kile ithal stat çimi ve 2 kilo kırmızı üçgül tohumu var.

Sizce ikisini karıştırıptamı dikmeliyiz yoksa sadece çim mi kullanalım?Önerileriniz paylaşırsanız çok memnun olurum.Şimdiden teşekkürler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024