agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Okul Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/okul-bahceleri/)
-   -   Okul Bahçesinin Düzenlenmesi (Ordu / Fatsa) (http://www.agaclar.net/forum/okul-bahceleri/21250.htm)

younger 03-06-2010 21:32

Okul Bahçesinin Düzenlenmesi (Ordu / Fatsa)
 
5 Eklenti(ler)
Merhaba değerli arkadaşlar;

Bu nisan ayında Ordunun Fatsa ilçesinde idareci olarak atanmış olduğum okulum için sizlerinde yardım ve tecrübeleriyle çevre düzenlemesi yapmak istiyorum. Okulumuzun çok büyük bir bahçesi var fakat biraz bakımsız kalmış.

Öncelikle işe okulun dış tarafından görünen ve öğrencilerimizinde ağaçların gölgesinden yararlanmak için çok sık kullandıkları kısımdan başladık. Bu bölümün engebeli ve sert zemin olmasından dolayı burası için 5 kamyon toprak getirttik. Aşağıdaki fotoğraflara bakarak bu bölüm için neler yapabileceğimiz konusunda fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum. İnşallah hep birlikte bu alanları daha güzel ve kullanışlı hale getirebiliriz.

younger 04-06-2010 22:12

1 Eklenti(ler)
bahçe

younger 05-06-2010 21:33

Değerli arkadaşlar önerilerinizi bekliyorum.Sizce bu alanı l öğrencilerimiz için nasıl güzel ve kullanışlı yapabiliriz.Hayalim yeşillikler içinde kitap okuyan,satranç oynayan, ya da arkadaşlarıyla ağaç gölgesinde sohbet eden öğrencilerimizi burda görmek.

younger 08-06-2010 19:56

Buraya mesaj yazmadan önce çok güzel fikirlerin olacağı konusunda ümitliydim malesef yanılmışım.Konu okul olunca, öğrenciler olunca herkes duyarsız davranıyor nedense.Halbuki bizim geleceğimiz olan çocuklarmızın güzel ortamlarda eğitim almaları,boş vakitlerini değerlendirebilecekleri huzurlu bir ortamın olması kendi bahçemizden daha önemli olması gerekir.Sitemin tüm ağaçlar ne üyeleri ve yöneticilerine.Keşke daha duyarlı olabilseydik.

Kiraz 08-06-2010 20:10

Bu kadar aceleci olmayın. Pat deyince bir şey bulunamıyor. Eminim ki benim gibi bir çok kişinin dikkatini çekmiştir ama amatör olunca emin olmadığımız konularda sayfa doldurmak da iyi olmuyor.

İlk bakışta ağaçların altlarında banklar düşündüm. Zemin çim güzel olur ama bakım ve biçme problem olmazsa. Bazı zor yerlerde yerörtücüler de işe yarayabilir. Duvardan çiçekli sarmaşıklar sarkıtılabilir.

Son fotoğraftaki alan, yere büyük zemin taşlarıyla santranç oyun yeri yapılabilir gibi geldi.

Dairesel formlu banklar da grupların oturmaları için uygun oluyor.

limon 09-06-2010 13:31

Benzer bir konuda daha önce güzel fikirler paylaşılmıştı. Belki işinize yarayabilir.
http://www.agaclar.net/forum/okul-bahceleri/15981.htm

younger 09-06-2010 19:27

Sevgili Kiraz ve Limon;
Öncelikle önerileriniz için teşekkürler.Vermiş olduğunuz linki daha önce inceledim.Güzel fikirler paylaşılmış onlardan notlarımı aldım.Biz öncelikle 1. resimdeki istinat duvarını kenarına çit bitkisi dikmeyi düşünüyoruz.Çünkü burası yerden 2 metre kadar yüksekte ve öğrenciler açısından tehlikeli.Bu bahçe nin zemini sertti bunun için getirttiğimiz 5 kamyon toprağı güzel bi şekilde bahçeye yaydık.En azından öğrencilerimiz düştükleri zaman zarar görmezler.Bu alana çim eksek acaba işe yarar mı ya da başka ne yapabiliriz zeminin yumuşak olması için.Daha sonra bu bahçede 6 adet ağaç dikebileceğimiz alan mevcut.Burlara gölgesi bol , yaprak dökmeyen ağaç türlerinden ne öneririsiniz?

Kiraz 09-06-2010 20:31

2 m duvar oldukça yüksek. Çit bitkisi güvenli olmayabilir (en azından büyüyene kadar geçen süre içinde). Öncelikle 90-100 yüksekliğinde uygun fiyatlı, basit demir parmaklık ya da tel koruma yapıp, bitkileri bunların dibine dikebilirsiniz. Bitkiler büyüyünce demirler de gözükmez.

Yükselen toprakla, ağaç gövdeleri kısmen toprak altında mı kalacak. Kökler için sakıncalı olacağını duymuştum ama iyi bilmiyorum, siz de araştırın isterseniz.

younger 09-06-2010 20:39

Şu an demir parmaklık için kaynak arıyoruz ama maliyeti çok yüksek olduğu için sıkıntı yaşıyoruz.İnşallah kaynağı bulduğumuz takdirde önceliğimiz o olacaktır.

seleste 10-06-2010 23:49

Değerli Meslektaşım,

Fotoğraflarınızı inceledim. Bence de basit bir tel koruma yapabilirsiniz. Çit bitkisinden bir duvar fikri bence harika. Kurtbağrına leylak aşılanabildiğini okuduğumu hatırlıyorum. Çit bitkisi olarak kurtbağrı seçer ve leylak aşılarsanız duvarınız her bahar leylak açacak.

Değerli öğretmenim, hiçbir yerde çim düşünmeyin bence. Bakması en zor bitki, çim. Yonca ya da başka tür yerörtücüler okullara daha uygun.

Bizim okul bahçemizde yaptığımız çalışmaları da inceleyin, hemen hemen sıfır maliyete güzel çalışmalar yaptık bu yıl. Kolay gelsin.

younger 11-06-2010 01:30

Değerli meslektaşım,

Öncelikle önerileriniz için teşekkür ederim.Duvar kenarı için tel koruma yaptıracaz.Bu alana çim ekersek dediğiniz gibi bakımı çok zor olacak.Alanımız çok büyük.Yer örtücü olarak ne önerebilirsiniz?Basıldığı zaman zarar görmeyecek bişey ekmemiz lazım ki öğrencilerimiz dilediği gibi buralarda vakitlerini geçirebilsinler.Bu alanda çam ağaçlarımız var.Bunların altına banklar koymayı da düşünüyoruz.İnşallah başarılı oluruz

younger 11-06-2010 21:56

Ak üçgül'ü yer örtücü olarak bu alana kullanmamız doğru olur mu ?Malum, çocuklar bu alanı çok sık kullanacaklar.

younger 18-06-2010 21:07

Arkadaşlar yukarıdaki resimlerde gördüğünüz alanı çimlendirmeye karar verdik. Futbol sahasına kullanılan çim tohumundan bulduk. Alan büyük olduğu için çim için gerekli özeni gösteremeyeceğiz. Burdaki amacımız yumuşak bir zemin olması ve çocuklarımızın oynarken düştüklerinde yaralanmalrını önlemektir.Aynı şekilde yeşil bir alan oluşturmak.

Bu tohumları forumda anlatıldıgı gibi önce zemini trımıklayıp ardından silindirle ezeceğiz.Daha asonra tohumları metrekareye 70 gram gelecek şekilde serpip üzerini 5mm kapak kumla örtmek.Bundan sonra düzenli olarak sulayacağız.

Tohum ekimini temmuz ayında yapmamızın sakıncası olur mu?Alan büyük olduğu için pratik bir ekim yöntemi varmıdır. Önerilerinizi bekliyorum,şimdiden teşekkürler.

Kiraz 19-06-2010 08:25

Temmuz ayında çim ekiminin uygun olmadığı biliyorum. Eylül-ekim ayları daha uygun gibi. Yine de çim işine girişecekseniz bir bilene danışın, Güler Hanım'ın bahçesindeki uğraşılarını okumuşsunuzdur belki.

kalambaklı 19-06-2010 09:40

Çim alanının bakımı için mutlaka bir bahçevan bulmak zorundasınız, yoksa çimlendirdikten sonra çim alanı bence bakmanız olanaksız, çünkü okullarda genelde hademe bile yok gibi.
bana sorarsanız fare kulağı tabir edilen bir tür yer örtücü kullanın, basıldıkça yaprakları küçülüyor ve hoş bir görüntü veriyor, ayrıca biçme derdi de yok.
Kolay gelsin.

Kiraz 19-06-2010 10:22

Çimin bakımı konusunda Sn. Kalambaklıya katılıyorum. Belki çim yerine çimen de olabilir.

younger 19-06-2010 11:52

Çim ekmek isteme sebebimiz 2 çuval kadar ücretsiz tohum bulmamızdandı.Ama dediğiniz gibi bakımı zor olacağı için benimde kaygılarım var.Fare kulağı tohumunu ya da çimeni nasıl bulabilirim arkadaşlar.Yardımc olursanız sevinirm.

younger 07-07-2010 19:40

3 Eklenti(ler)
Değerli arkadaşlar;

Yukarıda fotolarını koymuş olduğum alanlar için sizlerinde yorumlarıyla bazı değişikler yapmak için işe başladık.Öncelikle istinat duvarını eşit yükseklikte hazır beton ile dolduracağız.4 metreküp civarında beton gidecek.Daha sonra bu duvarın üzerine 75-100 cm arasında perfürje demiri yaptırmayı düşünüyoruz.Alanı düzlemek için 4 kamyon daha toprak getirttik ve ağaçların altı dümdüz bi aln haline geldi.Fakat bu alan için herhangi bir ekim işlemi yapamadık.Kendiliğinden ot bitiyor son halini bi görüp ona göre insallah sizlerinde tavsiyelerinizle b alanı yeşillendiriz.Son olarak ağaçların altına 4 tarafı oturmalı ahşap masa yaptıracağız imkanlar ölçüsünde.Şimdilik o alan için bunlar yapılacak.Şu an okulun ön yüzü için çalışmalar yapacağız.Aşağıdaki resimlere göre sizce bu alanı nasıl daha güzel hale getirebiliriz arkadaşlar.Alan gördüğünüz gibi rastgele dikilmiş düzensiz bitki ve ağaçlarla dolu.Tavsiye ve önerilerinizi sabırsızlıkla bekliyoruz.Şimdiden hepinize teşekkürler.

sabah 09-07-2010 16:21

İşe başlamış olmanız bile büyük adım. Kolay gelsin.

Sizin yamaç gibi olan ve çim istenmeyen yerlerde gördüğüm kadarıyla bodur ardıç -Juniperus -, dağmuşmulası (Cotoneaster) da dikiyorlar. İlk başta cılız gibi görünseler de birkaç yıl içinde bayağı alan kaplıyorlar. Yalnız ilk yıllar sulamak gerek.

Aslında orada dikili diğer bitkileri tam görünmüyor. Onların bir iki yıl sonraki hallerini de göz önüne almalı.

Farekulağı olarak buradakini söylüyorsanız tohum için bahçeye bir bakayım - yağmurlar ya da komşular yüzünden kalmayabilir .:rolleyes:-.

younger 10-07-2010 11:11

Aslında bu alandaki bitkiler çok rastgele dikilmiş.Buda o alanın karışık ve düznsiz gözükmesine neden oluyor.O alandaki tüm bitkileri söküp okulun diğer yerlerine dikmeyi düşünüyorum.Tabi bunu nasıl yapacağımız konusunda yine sizlerin bilgisine ihtiyacımız var.Daha sonra bu alana güzel bir peyzaj uygulaması yapmak istiyoruz.Aklıma gelen kenarlara leylandi dikmek 2 şer metre arayla.Ortaya sizlerin önereceği bir çalı bitkisi ile yarım ay şekli oluşturmak.Bu yarım ayın önünede kartopu dikmek istiyorum.Eğere yapabilirsek kartopunun önünede taşlarla bir bayrak yapmayı düşünüyorum.****** zeminide elimizdeki çimle çimlendireceğiz.Önerilerinizi bekliyorum arkadaşlar.

iremsu 05-10-2014 19:35

Karadeniz'de yağmur yeterli olacağı için çiçek olarak zambak türü soğanlı bitkiler güzel olmaz mı?
Bakım gerektirmez ve bir kaç sene içinde çoğalırlar.
Uzun süre de çiçekli kalırlar.
Artvin Hopa'da şubat ayında çiçek açan bitkiler oluyor mesela.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024