agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Okul Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/okul-bahceleri/)
-   -   Kurtbey İlköğretim Okulu Bahçesi (Edirne / Uzunköprü) (http://www.agaclar.net/forum/okul-bahceleri/15981.htm)

Cumhur Tonba 05-06-2009 13:34

Kurtbey İlköğretim Okulu Bahçesi (Edirne / Uzunköprü)
 
1 Eklenti(ler)
Okul müdürü Agaçlar.net i karıştırırken ismim yabancı gelmediğinden kızıma sormuş. (Müdür yeni atandı) O da babam olur cevabı verince görüşmek istedi.

Okul çevresini düzenlemek, ağaçlandırmak istiyor. Bugün 40-50 poz fotoğraf çektim. Okulun çeşitli açılarından çekilen fotoğrafları yükleyeceğim.

İş başa düştü. Siz sevgili üyelerin fikirlerini bekliyorum. Bilhassa bahçesini olanlar hemen yardıma koşar herhalde. İsterseniz fotoscape (Fotoşohp) mu diyorlar, bölümlere aklınızdan geçen bitki ya da ağaçları monte edin. Biz de burada elimizden geldiği kadar gerçekleştirmeye çalışalım.

Eklenti 83983

Cumhur Tonba 05-06-2009 13:38

Kurtbey İlköğretim Okulu.agaclar.net üyeleri fikir bahçesi
 
5 Eklenti(ler)
Okulun ön cephesi
Eklenti 83984

Okulun önü
Eklenti 83985

Okulun ön taraf duvar. Birinci fotoğraf uzantısı
Eklenti 83986

Çocuk parkı. Birinci fotoğrafın başı
Eklenti 83987

Atatürk Büst'ü. Okulun girişi
Eklenti 83988

BalıkcıSerdar 05-06-2009 13:56

Bence burada yeterince bitki mevcut, ama bakım yok gibi. Orta alanlarda ağaçlandırma yapmak olmayacağına göre, titiz bir temizlik ve bakımla gayet güzel duruma geleceğini sanıyorum. Belki, Atatürk büstü çevresindeki alan biraz daha çiçeklendirilebilir.


Fotoğraflardan anladığım kadarıyla çocukların oyun alanları yeterince geniş, çamların dibi eskiden yapılmış bir düzenlemede taşlarla daire içine alınmış. O şekilde değilde duvara paralel döşenecek bordürlerle, kaldırım şekline getirilip çimlendirilebilir. Çimin içerisine de çiçekler serpiştirilebilir. Hatta ağaç gölgeleri çine banklar da atılabilir ama, çocukların fazlalığı düşünülürse, bankların olduğu yerlerde çimi unutmak geerkir:)

Ama ne yapılırsa yapılsın bakımının devamlılığı esas, bir sefer yapılıp, bakımı devam ettirilmezse bütün emekler boşa gider, Müdür Beyle yapılacakların bakımının devamı garantisini alın önce derim. Yoksa bu sene harcadığınız emeğinizin seneye hiç olduğunu görmek sizi üzer:)

Cumhur Tonba 05-06-2009 14:00

5 Eklenti(ler)
Okul yan tarafı
Eklenti 83994

Alt bahçe
Eklenti 83995

Alt bahçe karşı taraf
Eklenti 83996

Alt bahçe eski okul önü, şu an yemekhana olark kullanılıyor
Eklenti 83997

Atatürk Büst2ünün alt tarafı. Veleybol sahası. Duvar dibi boş
Eklenti 83998

tolgahann 05-06-2009 14:06

Bana oklu bahçesine çim ekilmesi pek uygun değil gibi geldi.Malum çok sayıda çocuğun bulunduğu bir alan, çimin devamlılığını sağlamak oldukça zor olur.Çamların aralarına bodur meyve ağaçları düşünülebilir.Okulun önü çok çıplak kalmış gibi geldi bana.Oraya ıhlamur veya iğde gibi mis kokulu ağaçlar ekilebilir.Altınada 2,3 tane bank konursa ileride gölgesindende faydalanılabilir.Tabi ağaçları ekerken gelecekte,büyüdükleri zaman alacakları konumu düşünerek ekim yapılmalı.Yoksa büyümüş bir ağacı elektrik tellerine veya yapılara zarar verdiği için kesmek oldukça üzücü olur.Şimdiden kolay gelsin...

Ülker 06-06-2009 14:38

Bu okulun, kenarlarda mazılara ihtiyacı var diye düşündüm.
Bir de, bizim zamanlarımızda uygulama alanları olurdu, birşeyler eker diker, tarım dersleri görürdük.
Resimlere biraz daha dikkatli bakıp, fikir üretmeye çalışacağım.

Cumhur Tonba 06-06-2009 15:00

Düşüncelerinizi, fikirleriniz bekliyorum.
Şimdiden saygı ve sevgiler iletiyorum.

mormenekşe 06-06-2009 15:19

Sayın Cumhur bey okul bahçesi ne kadar geniş şanslı bir okul.Ben bahçe dizaynında çok başarılı değilim kendi bahçemde bile daha tam bir düzen oluşturamadım ama yinede bir iki fikrimi belirteyim.Atatürk büstünün etrafına kasımpatılar dikilebilir, biraz daha gerilere her dem yeşil ve çiçekli kalacak örtücü çalılar kullanılabilir.Valeybol sahası ve oyun parkının çevresi çimlendirilebilir, biberiyelerden bi çit yapılıp uygun yerlere de çeşitli çiçekler ekilebilir gibi geldi bana. Ama sanırım konunun uzmanı arkadaşlar size daha yardımcı olabilir şekillensin burdan bi isteğiniz olursa seve seve yardımcı olurum.Çam ağaçlarının olduğu bölgede eğer boş alan kalıyorsa aralara iğde ve ıhlamur ağacı harika olur.

Cumhur Tonba 06-06-2009 16:38

Sağolasın Mormenekşe. İsminizi hala normal şekilde okuyamıyorum. Hep parçadaki gibi. Hatta sağolasını bile makama uyduruyorum.
Çok güzel fikirler vermişsiniz. Tahmnim okul müdürüde üye oldu. Biraz gelen yazılar çoğalsın. Belki fotomontaj düşüncelerde gelebilir. Yine hep beraber karar vererek yapabileceklerimizi hayata geçirelim.

Cumhur Tonba 06-06-2009 16:50

En baştan birinci okulun ön cephesi ve üçüncü fotoğrafta okulun ön duvar tarafı duvardan 4 mt. mesafeye kadar düzenleme yapılabilir.
Çocuk parkı yazan foto. Ara düzenlenebilir.
Atatürk Büst'ü. Alt tarafına 2-3 servi **** mazı dililebilir.
Okul yan tarafı. Basket sahasının yanı. Tamame4n düzenlenebilir. Araya öğrencilerin geçmesi için yol bırakılabilir.
Alt bahçe. Duvarın sol tarafı okulun arkası oluyor. Tamamen düzenlenebilir. Duvarın sağ tarafı. Duvardan 6-7 mt içe kadar düzenlenebilir.
Veleybol sahası duvar dibi. Oraya 3 adet ceviz **** 5-6 adet iğde dikilebilir.

Korkmayın. Öğrencilerin oyun oynaması için Alt bahçede Futbol sahası, Büstün alltında veleybol sahası, okul önü ve daha birçok boş alan var. Zaten öğrenci sayısıda senelik olarak en fazla 160 ortalamasını geçmez.

füsunANK 06-06-2009 17:14

2 Eklenti(ler)
Eklenti 84363
Eklenti 84364

Cumhur Tonba 06-06-2009 19:09

Füsun. Öğle bir tane ile olmaz. Ustalığını göster bakalım. Bekliyorum. Gün bugündür. Örneğin Atatürk heykelinin arkasına 3-4 servi ya da mazı yerleştir. Veleybol sahasının boş duvar kısmına ceviz ya da iğde koy ve yarım metre çim. Ya da akılına gelen diğer şeyler.

seleste 14-06-2009 13:23

Cumhur Bey Merhaba,
Böyle bir başlık açtığınıza sevindim. Okul Bahçesi düzenlemeleri bence çok ihmal edilmiş bir konu. Çocuklarımızın günün büyük bir bölümünü geçirdikleri mekanların hem görsel açıdan , hem ihtiyaçlarını daha iyi karşılanması açısından hem de çevre ve doğa duyarlılığının ve farkındalığının yükselmesi açısından çok önemli buluyorum.

Forumda bu amaçla bir başlık açmıştım :
Okul Bahçeleri

Murat Plevneli'nin şu linkte verdiği bilgiler de yararlı olacaktır :
Okul bahçesi nasıl düzenlenmeli?


Sizin okul bahçenizin pilot olarak Ağaçlar net üyelerinin bilgi ve bitki yardımlarıyla düzenlenmesi iyi bir başlangıç olacaktır.

füsunANK 14-06-2009 13:45

2 Eklenti(ler)
..........
Eklenti 86566

seleste 14-06-2009 13:54

Şu soruların cevaplanması iyi bir başlangıç olabilir :

- Okulun bahçe düzenlemesinin başlangıç ve devamlılık giderleri için ayırabileceği bütçe aşağı yukarı ne kadardır ? Yalnızca çim bile başlangıç ve devamlılık açısından yüklü bir maliyet kalemidir.

- Öğrenciler bahçenin hangi bölümlerini TERCİH ediyorlar ?
1. kademe dediğimiz 6-12 grubu öğrenciler genellikle çocuk parkının olduğu bölümü tercih ederken,
2. kademe öğrencileri spor alanlarının bulunduğu bölümleri tercih eder. Bitki seçimi de buna göre olmalıdır. Genel olarak küçüklerin koştukları alanlara gül gibi dikenli bitkiler dikilmemesi gerekir. Gene, yemekhane bahçesi, dinlenme köşeleri gibi alanlara da hanımeli gibi arıları çeken bitkiler dikilmemelidir.
- Spor alanlarının çevresine uzun boylu bitkiler dikilirse, kaçan toplar yüzünden bitkilerin kırılması yüksek bir olasılıktır.

-Okul bahçeniz oldukça büyük görünüyor. Bu bahçenin sulanmasının maliyeti ile gerekli personelin sağlanıp sağlanamayacağı en önemli konulardan biri.

- Bahçeye kimyasal ilaçlar kullanımı gerektiren bitkiler ve ağaçlar en az sayıda olmalı (Güller ve meyve ağaçları )

- Dikilen bitkiler Eylül - Haziran arasında çiçekli kalmalı.

Ben olsam, çocuk parkının çevresine bir çiçeklik sınırı oluşturarak başlarım. Yemekhanenin bulunduğu binanın çevresi sanırım koşuşturmanın en az olduğu bölüm. Ayrıca yemekhanede bir çeşme vardır, bu binaın çevresinin güzel çiçekler dikmek için en uygun yer olduğunu düşünüyorum. Bu bölüme eski sıralardan birkaçı atılarak bahçe bankı oluşturlabilir. ( Hep minimum maliyet açısından düşünüyorum ; elbette bütçe uygunsa yeni ve güzel bahçe bankları çok şık duracaktır )

-Bahçeye ağaç seçerken, çocukların görmediği ağaçları seçmek iyi olabilir.

- Okulun bahçe kapısına kokulu bir bitki dikilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir, okul bahçesi girişine ikincisi de çocukların kitap okumayı sevdikleri köşelere. Güzel kokular, okulun güzel bir yer olduğu düşüncesini pekiştirecektir. Pavlov'un klasik koşullanması.

İlk aklıma gelenler bunlar. Selamlar ve kolaylıklar.

Cumhur Tonba 14-06-2009 16:23

Sayın Seleste, Sayın FusunANK,
Verdiğiniz değerli bilgiler ve düşünceleriniz için çok teşekkürler.
Seleste. Su sorununumuz yok. Güzel bir konuya değinmişsiniz. Mümkün mertebe ilaçlamaya ihtiyaç duymayacak bitkilerin olması. Bitkilerin çiçeklenme zamanı.
Füsun, Sarmaşıklar çok güzel durmuş. Bu hemen tatbik edilebilir.

En büyük sorun tabii ki maliyet, eleman. Şimdilik düşüncemiz siz arkadaşlarımızın değişik ve yaratıcı önerilerini almak. Değişik bakış açılarının ne olduğunu görmek. Eminim ki hep beraber bu yavrularımıza güzel bir başlangıç için yol gösteririz.
Tekrar teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

jineop 14-06-2009 17:14

Sevgili Cumhur Tonba,

Çok su istemesin,kolay hastalanmasın,çok bakım istemesin dediğiniz zaman
Duvar diplerine, sarı kantoron,kartopu, ortanca ,abelia yakışır.

Onların önlerine de kum da bile tohumla kendiliğinden yayılan zahmetsiz gazanya,ortalara da yine zahmetsiz kasımpatı ,gül ve papatya.

Duvarlara da şarmaşık.

Ben sizin için hemen çiçek tohumlarını toplamaya ve sarmaşık çeliklerini ekmeye başladım bile. Okulunuza 2 tane limoni servi,çiçek tohumları ,tutarlarsa sarmaşık çeliklerim onlar da sizin. Ayrıca yetişmiş köklü gazanya da yollamak isterim. Sevgiler

seleste 14-06-2009 18:29

3 Eklenti(ler)
Sevgili Jineop,
Kalp kalbe karşı diye buna diyorlar. Bitkilere karar verdikten sonra , Jineop'la Limon'a rica ederiz, en uygun olanları yanyana getirirler yazacaktım zaten. :) Zahmetsiz çiçekler listesine dahlilar, hüsnüyusuf çin gülü gibi tohumundan sürekli üreyen bitkiler, şebboylar eklenebilir. Yalnız ortancanın Edirne'de kışı bahçede geçirebileceğini sanmıyorum. Elbette şubatta açmaya başlayan çuha çiçekleri ile zahmetsiz hercai menekşeler de olmalı.

Cumhur Bey,
- Okulda su sorunu yoksa, havuz ya da göletler düşünebilirsiniz.

- Bahçe duvarını sarmaşıkla kaplamaya bir öneri : Çocuklar okul duvarına resim yapabilirler :
Eklenti 86665

- Miniklerin oynadığı alanların duvarlarına Pamuk Prenses, Nasreddin Hoca gibi figürlerle, büyüklerin spor yaptığı yerlerin duvarlarına Voleybol, Basketbol, güreş gibi sporları yapan sporcu figürleri çizilip boyanabilir. Sarmaşıkları okul binasına sardırabilirsiniz. Örneğin, ikliminiz uygun mu bilmiyorum ama mor salkım çok güzel olurdu. ( Ben bizim okul binasının yanına diktim, 2 metre kadar boylandı. 5 sene sonra ne güzel olacak kimbilir ? )
- Bahçe büyük olduğuna göre, adım taşlarından yürüme yolları yapabilirsiniz.
Eklenti 86667

Yolların kesiştiği noktaya çiçek öbekleriyle oluşturulmuş bir dönel kavşak yapın. Basitçe hazırladığınız Taşıt Giremez, Okul Geçidi gibi levhaları dikin, trafik ışıkları hazırlayın. Harika bir trafik eğitim alanı olur.

Şöyle bir güneş saati de eğitici değeri ile bahçeye ekleyebilecekelriniz arasında.
Eklenti 86669

Okul bahçesinde çeşme yok mu ? Bahçesnin neresine düşüyor ? Aslında google Earth'den görünüş verebilseniz ya da ölçüleriyle bahçe planını ekleseniz daha iyi fikirler verilebilir.
Selamlar

Cumhur Tonba 14-06-2009 19:36

İnanın bana çok harikasınız.
O kadar değişik bakış açıları, o kadar güzel düşünceler geliyor. Sanki kendi bahçemmiş gibi seviniyorum. Sağolun, varolun. Yazan elleriniz, düşünen beyniniz dert görmesin. El birliği ile güzel bir bahçe olacağına inanıyorum.
Sayın seleste. Bak hiç aklıma gelmemişti. Gooğle Earth den aktarabilirsem hemen yollayacağım. Aktaramazsam bir iki gün içinde nasıl olacağını öğrenip aktaracağım.
Saygılarımla.

Cumhur Tonba 14-06-2009 19:54

1 Eklenti(ler)
Pek iyi olmadı fakat çalışıp daha güzel fotoğrafını ekleyeceğim. Üç bina ve beyaz olarak görülen basket sahası olan yer.
Teşekkürler seleste. Sayende Gooğle Earth ten yüklemeyi de öğrendim. Eklenti 86676

jineop 14-06-2009 21:04

Sevgili Cumhur Bey,
İşten güçten bu sayfayı atlamışım ,özür dilerim . Asıl siz teşekkürü hakediyorsunuz .Edirne den İstanbula gelen birileri olursa daha fazla bitki yollıyabilirim. Ya da ağaçlar net olarak 1 günlüğüne hep birlilkte tohumlarla,bitkilerle gelebilsek,eminim cennete döner orası.Ben varım,herşey çocuklarımız için.
Sevgili Seleste,
size hayranlığım hergün artıyor. Ne mutlu sizin öğrencilerinize.Muhteşem fikirler olmuş.

Vildan Sönmez 14-06-2009 21:57

Bu başlığı yeni gördüm. Cumhur Bey ne güzel bir adım atmış. İlk aklıma gelen şeyi, Fusun Hanım fotoğraflamış. Ben mazı ve biberiye düşünmüştüm, sarmaşıklar da güzel olmuş.
Bir de bakımı kolay olduğundan bol bol sardunya öneririm.
Jineop'un fikri de çok güzel. Ancak bir yere ayrı ayrı gidildiğinde toplanmak bile zaman alır.

Benim aklıma şöyle bir şey geliyor:

Önce gün ve gidebilecek kişi sayısı belirlenip, bir günlük araç tutulup, araç Kadiköy yakasından katılımcıları toplasa. Herkes getirebileceği bitkileri de yazsa.

jineop 14-06-2009 22:02

Sevgili Vildan Hanım,
Düşüncenize katılıyorum.

Cumhur Tonba 16-06-2009 00:39

Jineop,
Avatarınızı değiştirmişsiniz.
Sayın Vildan Sönmez. Öneriniz için çok teşekkürler. Şu an beklemede kalalım. Yardımlar için bir proğram yaparız. Bu bahçe bizim eserimiz olabilir. agaçlar.net için güzel bir uygulamaya örnek gösterilebilir.

Vildan Sönmez 16-06-2009 08:21

Cumhur Bey nasıl olsa bu öğretim yılı bitti. Program yapmak için de zaman var. Aceleye getirmemek daha doğru olur.
Yeni yıla girmeden neler yapılacağı kararlaştırılıp, okullar açılmadan da program gerçekleşitirilebilir.

Hem yeni bitkiler ekmek için yaz sıcakları da atlatılmış olur.

Sulama nasıl yapılacak bu da önemli. Okul bahçesinde su çıkma olasılığı var mı?.
Küçük bir su motoru ile halledilebilir. Benim Enez 'deki bahçemde 16 metreden su çıkmıştı.

Cumhur Tonba 16-06-2009 12:06

Sulama ile ilgili bir sorun yok. Suyumuz yeterli olur.

Cumhur Tonba 17-06-2009 11:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tolgahann (Mesaj 438373)
Bana oklu bahçesine çim ekilmesi pek uygun değil gibi geldi.

Sayın tolgahann,
İnanın alan çok geniş ve maallesef öğrenci sayısı az. Senelik ortalama 160 ı geçmez. Zaten çim ekililirse duvardan içe doğru bir iki metre olarak yapılabilir.
Benim düşüncem ise doğal olarak yetişen otların büyümesi ve devamlı biçilerek elde edilen doğal örtü.

Adalet Yağcı 17-06-2009 21:36

Son derece hayırlı bir işe başlamışsınız Cumhur bey, Allah kolaylık versin.
Mesajları okudum, sevgili FüsunANK yine çok güzel uygulamalar yapmış, benim elimden malesef bu tarz işler gelmiyor.
Başka ne tür bir yardımım olabilir diye düşünüyorum, Atatürk büstünün olduğu yere öbek öbek rengarenk kasımpatılar çok iyi fikir, ben de bu fikri çok beğendim.

Otopark bölümünü ayırdınız mı? Okul çok büyük ve çok güzel, eminim bir çok otomobil park edecektir.
Yeşil alan düzenlemesi yaparken bunu da göz önünde bulundurmak iyi olur diye düşündüm.

Her yıl ekimi gerekmeyecek mevsimlik çiçekler ekilebilir, benim bahçemdeki kalifornia gelinciği gibi, yer mineleri de yer örtücü gibi kullanılabilir, bunlar bütün yaz ve hatta kış çiçekli kalabiliyorlar.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar, biraz daha düşünelim bakalım, kolay gelsin.

füsunANK 17-06-2009 23:24

2 Eklenti(ler)
Öbek öbek , renk ayrımı ile dikemedim ama :o

Eklenti 87561
Eklenti 87560

gökceada 18-06-2009 00:02

Cimlerde oynasin cocuklar...
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba (Mesaj 446902)
Sayın tolgahann,
İnanın alan çok geniş ve maallesef öğrenci sayısı az. Senelik ortalama 160 ı geçmez. Zaten çim ekililirse duvardan içe doğru bir iki metre olarak yapılabilir.
Benim düşüncem ise doğal olarak yetişen otların büyümesi ve devamlı biçilerek elde edilen doğal örtü.

..... , baba dedi kizi,oyun oynayan genclere bakarak," Neden onlar su cim alanda degilde,toprakta oynuyorlar?"
Babasi bildigi bir konudan sorulmasina keyiflenerek, "Bak kizim, o cim alanda " Cimlere basmayiniz, Cimlere basmak yasaktir, yazisini yazili lehvalari görürsün.Birde oranin görevlisi vardir... baka ülkelerde genic cim alanlarinda insanlar gezinir,dolasir,uzanir,oynasir... cocuklar kayip,cesitli oyunlar oynarlar...
Kiz araya girip, "Peki o cimler kurumazmi baba? diye sorar.Babasi kurumaz diye yanitlar.(ve neden kurumadigini aciklamaya koyulur) "Bizde cimler üzerine basinca kurur.Cünki tek bir cim tohumu ekilir.Dayaniksizdir,üzerine basilincada kurur.Bizde halk arasinda `ingiliz cimi`denilen Lollium Perenne ekilir.Ekilen tohumdan olan cimin ömrü bir mevsimlik olur.O da üzerine basilmaz ve iyi korunursa.
Oysa dogrusu,cim ekilecek yerin ekolojisine uygun cim tohumu karisimi ve yüzdesi belirlenmis ve ekilmis ise tamam.Bas üstüne.Oyna,kostur.
Bunun böyle olmasida istenir.Cünki basildikca cim tohumlari kardeslesir,daha gür ve daha saglikli cikar...
( Akin Birdal`in Betula adli kitabinda yer alan `kardeslesme`hikayesinden)

Sevgili dostlar aranizda olmaktan,onur ve mutluluk duyuyorum.
Gür cimenlerin üzerinde oynamis bir cocugun mululugu üzerinize olsun.

gökceada 18-06-2009 00:09

Cimlerde oynasin cocuklar...
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba (Mesaj 446902)
Sayın tolgahann,
İnanın alan çok geniş ve maallesef öğrenci sayısı az. Senelik ortalama 160 ı geçmez. Zaten çim ekililirse duvardan içe doğru bir iki metre olarak yapılabilir.
Benim düşüncem ise doğal olarak yetişen otların büyümesi ve devamlı biçilerek elde edilen doğal örtü.

..... , baba dedi kizi,oyun oynayan genclere bakarak," Neden onlar su cim alanda degilde,toprakta oynuyorlar?"
Babasi bildigi bir konudan sorulmasina keyiflenerek, "Bak kizim, o cim alanda " Cimlere basmayiniz, Cimlere basmak yasaktir, yazisini yazili lehvalari görürsün.Birde oranin görevlisi vardir... baka ülkelerde genic cim alanlarinda insanlar gezinir,dolasir,uzanir,oynasir... cocuklar kayip,cesitli oyunlar oynarlar...
Kiz araya girip, "Peki o cimler kurumazmi baba? diye sorar.Babasi kurumaz diye yanitlar.(ve neden kurumadigini aciklamaya koyulur) "Bizde cimler üzerine basinca kurur.Cünki tek bir cim tohumu ekilir.Dayaniksizdir,üzerine basilincada kurur.Bizde halk arasinda `ingiliz cimi`denilen Lollium Perenne ekilir.Ekilen tohumdan olan cimin ömrü bir mevsimlik olur.O da üzerine basilmaz ve iyi korunursa.
Oysa dogrusu,cim ekilecek yerin ekolojisine uygun cim tohumu karisimi ve yüzdesi belirlenmis ve ekilmis ise tamam.Bas üstüne.Oyna,kostur.
Bunun böyle olmasida istenir.Cünki basildikca cim tohumlari kardeslesir,daha gür ve daha saglikli cikar...
( Akin Birdal`in Betula adli kitabinda yer alan `kardeslesme`hikayesinden)

Sevgili dostlar aranizda olmaktan,onur ve mutluluk duyuyorum.
Gür cimenlerin üzerinde oynamis bir cocugun mululugu üzerinize olsun.

habitad 18-06-2009 00:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba (Mesaj 439045)
Düşüncelerinizi, fikirleriniz bekliyorum.
Şimdiden saygı ve sevgiler iletiyorum.

Cumhur bey öncelikle duyarlılığınızdan ötürü sizi takdir ediyorum.
Çevre düzenleme işleri ile aktif olarak ugraşıyorum.Arkadaşların yorumuna ileveten katkıda bulunmak istedim.
Çim ekimini özellikle tavsiye ederim.(Yürüyüş yolları,merasim alanları ve oto park yerleri hariç)Kesinlikle ihmal etmeyin.Kaliteli bir tohum verimliliği artırılmış bir toprak ve güzel bir bakımla çimden daha dayanıklı ve faydalanılabilir bir peyzaj uygulaması düşünemiyorum.Çocukların çimler üzerinde oturması oyması koşması,tozu engellemesi ve her seyden öte sert bir zeminden çocukların zarar görmeyecek olması bu işin en güzel yanı.Çimsiz bir okul bahçesi düşünemiyorum.
Fotoğraflardan anladığım kadarı ile bahçe yeterli büyüylüge sahip.Yürüyüş,gidiş gelişlerde ve park olarak kullanılan alanların etrafını çevreleyecek DİKENSİZ çit bitkileri tavsiye ederim.(Taflan,mazı,lüküstrum,şimşir).Büstün olduğu kısımı kesinlikle yediveren güllerle yeşillendirmelisiniz.Ayrıca gülleri tüm duvar dipleri ve oluşturacagınız kaya bahçelerinde mümkün oldugu kadar bol kullanın.Gülün yeri ve önemi bambaşka.
Ayrıca diğer arkadaşların da dediği gibi alan kullanımı engellemeyecek şekilde parsel bütünlüğünü bozmadan çeşitli meyve fidanları dikmeyi ihmal etmeyiniz.
Acizane bizim tavsiyelerimiz daha çok kullanılacak meteryallerle alakalı oldu.Zira plan proje olmayınca ancak bukadar oluyor.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim....

füsunANK 18-06-2009 11:30

1 Eklenti(ler)
Atatürk büstünün etrafındaki demir çitleri kaldırsak. Çocuklar büstle daha iç içe olsa.

Eklenti 87624

Cumhur Tonba 18-06-2009 13:01

Sayın füsunAnk, Sayın Gökçeada, Sayın habidat.
Önerileriniz, fikirleriniz için çok teşekkür ediyorum. Sağolun var olun.
Gelen mesajları okudukça bazı yeni şeyler de öğrenmiş oluyoruz. Bilgilerimiz tazeleniyor. Ufkumuz genişliyor. Bu işi başaracağız. Başka yolu yok.

Vildan Sönmez 18-06-2009 22:22

2 Eklenti(ler)
Füsun'dan esinlenerek, değişiklik yaptım.güllerin çevresine biraz düz alan ve çim ilave ettim. Büstü ve çiçekleri biraz korumak için yeterli ama çit olmamalı bence de.
Ve büstün yazılı yüzünde çiçeklenmemiş küçük bir yol bıraktım. Hem çiçekler Atatürk' ün sözünü kapamasın, hem de törenlerde buradan büste çelenk koymak ya da küçük bir kürsü konarak konuşma yapılabilmesi için.

Vildan Sönmez 18-06-2009 23:10

1 Eklenti(ler)
Ağaçlı ve gölgeli alanlardan birine karşılıklı ahşap bankların arasında taştan dama masaları konabilir. Yer uygunsa sayıları çoğaltılabilir.
Top oyunlarını sevmeyen çocuklar (varsa tabii) zeka oyunlarına teşvik edilebilir.
Fotoğrafa ekliyecektim ama beceremedim.

füsunANK 19-06-2009 09:50

1 Eklenti(ler)
Malzemeler birebir değil elbette. Dama tahtalı bank fotosu bulamadım :o Daha farklı banklar tercih edilebilir.

Cumhur Tonba 21-06-2009 10:31

İnanın çok harikasınız. Bu Fhotoşhop ların (Yazıların) renkli baskılarını alıp okulda bir köşede sergileyeceğim. Öğrenciler de görür. Belki onlarda fikir belirtir. Kimbilir neler düşünüp neler yaratacaklar.

Adalet Yağcı 21-06-2009 21:34

Okul öğrencilerin okulu, nasıl bir okulda eğitim görmek istediklerini sormak gerekir bence de.

Ülker 22-06-2009 09:28

Bütün fikirler çok hoştu fakat, en güzel fikir Adalet Hanım'dan gelmiş.
Bir de çocuklara sormalı, nasıl bir okul bahçesi istiyorlar, hatta resim dersleri için harika bir konu.
Kim bilir ne güzel fikirler ve resimler çıkacak.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024