agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Mutfak - Diğerleri (http://www.agaclar.net/forum/mutfak-digerleri/)
-   -   Yılbaşı Menüsü (http://www.agaclar.net/forum/mutfak-digerleri/18603.htm)

Güler 30-12-2009 00:40

Yılbaşı Menüsü
 
Yılbaşı geldi çattı. Neler Pişiriyoruz?

Ayşe Özdil 30-12-2009 01:04

Güler Hanım,

Yarına çok misafirim var. Ben de tam hindiyi nasıl pişirsem diye düşünüyordum : ) Pratik bir önerisi olan var mı ?

Güler 30-12-2009 01:42

Hindiyi bütün olarak pişirip içine iç pilav mı doldurmayı düşünüyorsunuz?
Niyetiniz bu ise yanına kestane de çok yakışıyor.

Ben kestaneleri çizip fırın tepsisinde veya soba üstünde kebap gibi hazırladıktan sonra iyice soyup hindi suyunda veya biraz et suyunda haşlayarak yumuşatıp öyle pilava eşlik ettiriyor ve hindi içine dolduruyorum.

Hindiyi de fırınlayacaksanız biraz haşlamanızı tavsiye ederim, suyunu iç pilavda da kullanırsız. Haşlanıp da fırına sürülen hindi daha çabuk pişiyor.

Yok hindi bütün değil de parça parça ise, fırın içi kâğıtlarda veya çelik tencere içinde yapacağınız tandır gibi de pişirilebilir.

Böyle pişen et de hindi de yine iç pilav veya bademli pirinç pilavı eşliğinde sunulur.


Bizim aile hindi etini pek sevmez. Ben de genelde İki kuzu budundan yaptığım tandırı bademli pilav eşliğinde ikram ederim.
Bizde olmazsa olmazlardan biri de Çerkez tavuğudur.

Ayşe Özdil 30-12-2009 23:38

Aslında bizim evde de hindi çok iştahlı yenmez. Ama yeni bir yıla girerken gelenek olmuş işte.

Ben, bizbize olduğumuzda roaster tavukları tercih ediyorum. Bilirsiniz bunlar özellikle fırın için, daha az yağlı yemle daha uzun süre beslenen hindiyle tavuk arası büyüklükte tavuklar. Biraz tereyağı eritip , tuz , karabiber , biberiye otu- rozmari- ve 2-3 diş sarmısakla karıştırıp tavuğun her tarafına iç - dış iyice sıvıyorum. ( Bu hindi olursa göbeğine de bir - iki soğanı dörde bölüp koyuyorum . Piştikten sonra çıkarıyorum. Daha hoş bir tat veriyor. ) Üzerini strece sarıp en az 3-4 saat bekletmek lazım. Hatta bir gece önceden hazırlamak daha iyi oluyor.

Hindinin fırında kalma süresini, kilo başına bir saat gibi düşünmek lazım. Pişirme termometreleri de bu konuda çok yardımcı. Göğüs etine doğru şekilde saplanan termometre et pişip sertleştiği zaman üzerindeki tıpasını atıyor...

Ayşe Özdil 30-12-2009 23:51

Ana yemek olarak bonfileyi tercih edersek onunla da kolay bir tarifim var. Bonfileyi kol şeklinde , hiç parçalatmadan kasapta yağını - sinirlerini aldırıyorum . Soya sosu , kara biber , az hardalla sıvayıp ovarak torbaya koyuyorum. Yarım saat kadar fırında piştikten sonra torbayı üstten keserek üzerine krema döküyorum. Bu şekilde kremayla da bir 10 dk kadar pişiriyorum.
Daha sonra yan yan dilimler halinde kestiğim eti iç pilavla servis yapıyorum.

Bildiğimiz fıstıklı , üzümlü iç pilava, haşlayıp küçük parçalara ayırdığım kestaneyi, son anda, demlenme aşamasında koyuyorum ben...

Ayşe Özdil 31-12-2009 00:10

Bu ana yemeklerin yanına pilaki, yoğurtlu cevizli patlıcan ezme, paçanga böreği ( pastırma, domates, kaşarla ) ve humus yapılabilir. Ben humusu kolay tarif , haşlanmış nohutu blendırdan geçirip , göz kararı tahin , sarmısak , zeytin yağı ,kimyon, tuz , karabiber iyice karıştırarak üstüne yağ kızartıp fıstık veya sadece maydanozla süsleyerek yapıyorum.

Tabii sizin çerkez tavuğu da harika bir seçenek...

lale76 31-12-2009 00:23

Bu sene kızım daha farkında süsler, hediyeler, hareketlilik. Herşey çok güzel olsun.
Geçen sene hindiyi haşladıktan sonra un ve baharat karışımı ile ovup öyle fırına vermiştik. Güzel olmuştu. Yanında iç pilavı seviyorum. Biraz da içine doldurulmalı tabi.
Barbunya, sigara böreği, kırmızı pancar salatası yoğurtlu, girit mezesi (tulumpeyniri, yeşil zeytin, ceviz ve zeytinyağından oluşuyor.)
Tatlı olarak muzlu rulo pasta yapacağım. Arkadaşımız dünyanın en güzel pastasını yapacak.
Herkese mutlu yıllar diliyorum.

lale76 31-12-2009 00:25

Kestaneyi kolay soymak için çizdikten sonra kızgın yağa atıyorlarmış. Daha denemedim. Kabuk soymak konusunda çok zorlanıyorum.

Güler 31-12-2009 08:47

Ben kestane haslarken biraz şeker limon suyu (iç kabuklarının soyulmasını kolaylaştırıyor) koyuyorum.

Arkadaşımız hindiyi fırına koymadan önce bal, postakal suyu ve değişik baharatlı soslarla iyice ovuyor, fırında da çok güzel kızarıyor.

Kiraz 31-12-2009 09:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lale76 (Mesaj 555947)
Kestaneyi kolay soymak için çizdikten sonra kızgın yağa atıyorlarmış. Daha denemedim. Kabuk soymak konusunda çok zorlanıyorum.

Geçen sene denemiştim, çok kolay soyulmuştu.

lale76 01-01-2010 18:40

En kısa zamanda deneyeceğim. Sağolun.

masumasu 04-01-2010 01:05

kestaneleri çizdikten sonra yağda en fazla 5 dk.tutmayı unutmayınız.Fazlasın kestane lezzeti pek kalmıyor ve sertleşiyor.( yılbaşı için geç kalmışım ,lakin gelecekteki başka yemekler için afiyet olsun. :)

Güler 02-01-2017 17:46

2 Eklenti(ler)
Bu yılbaşında 2017 ye girişi bayağı kalabalık yaptık. Dünürler, çocuklar, amcalar, teyzeler bir aradaydık.
Herkes yiyecek bir şeyler hazırlayınca soframız çok zenginleşti. Dünürüm şık bir sofra kurmuştu donatmak da bize düştü.
El oyalayıcı süslerle bayağı uğraştım ama çok beğenildi. Kabak salatasının üzerine kabaktan gül, diğerleri üzerine de yaptığım havuç güllerim çok ilgi çekti.
Meyve tabaklarıma da rağbet çok oldu.
Sizlere fotoğraflayayım belki ileride faydalanırsınız.

Soframız çok şıktı, çok kalabalık olunca gençlere ayrı masa kurduk.


Güler 02-01-2017 17:52

4 Eklenti(ler)
Yemekler masada yerlerini almaya başladı


Güler 02-01-2017 17:55

2 Eklenti(ler)
Kabak salatasının tarifini kabak yemekleri bölümünde vermiştim.


Güler 02-01-2017 17:57

1 Eklenti(ler)
Patlıcan salatasını havuç gülle süsledik


Güler 02-01-2017 17:59

2 Eklenti(ler)
Ananas ve kivili meyve tabağı. Ortasına portakal koydum.


Güler 02-01-2017 18:01

1 Eklenti(ler)
Karışık meyveler...


Güler 02-01-2017 18:10

Dolfinler, çilek bebekler ve çilek noel babalar çocukların çok hoşlarına gitti. Onları çoçuklara doğum günü süslerinde paylaşmıştım.

Tatlı büfesini nedense fotoğraflamamışım, çok güzel ve zengindi.
Yılbaşlarının olmazsa olmazı kabak tatlısı, profiterol ve daha çok çeşidimiz vardı.

Geceye çok güzel başlamıştık, şarkılar söylüyor, zaman zaman danslara eşlik ediyorduk... taaa ki terör olayından haberimiz olana dek.
Sonra içimiz karardı, çok üzüldük ve Allah vatanımızı bu sıkıntıdan hayırlısı ile kurtarsın diyerek içimiz buruk vedalaştık.

Ozlem A 03-01-2017 20:21

1 Eklenti(ler)
Güler abla, ellerinize sağlık. Çok artistik olmuş.. Harika!

Ben de evde küçük bir menü hazırladım, büyük teyzemiz ve eşimin ağabeyi ile eşi geldiler. Birlikte sohbet ederek geçirdik geceyi.

Sofranın fotoğraflarını çekmedim ama artık gelenek olan kütük pastamı kesilmeden fotoğraflamayı akıl ettim.

Güler 03-01-2017 20:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1491542)
Güler abla, ellerinize sağlık. Çok artistik olmuş.. Harika!

Ben de evde küçük bir menü hazırladım, büyük teyzemiz ve eşimin ağabeyi ile eşi geldiler. Birlikte sohbet ederek geçirdik geceyi.

Sofranın fotoğraflarını çekmedim ama artık gelenek olan kütük pastamı kesilmeden fotoğraflamayı akıl ettim.

Oğuz ekmeğine ben de senin bu kütük pastana bayılıyoruz.

chnarmagan 25-10-2018 12:56

Oooooo menüler mükemmel iştah açıcı..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024