agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Mutfak - Diğerleri (http://www.agaclar.net/forum/mutfak-digerleri/)
-   -   Balık Yağı (http://www.agaclar.net/forum/mutfak-digerleri/11329.htm)

Baldaş 20-11-2008 10:05

Balık Yağı
 
http://www.beslenmedestegi.com/dogal...yagi-kullanimi

İnternette konu ile ilgili pek çok bilgi var aslında ama deneyimlerinizi aktarabileceğiniz bir başlık olursa iyi olur diye düşündüm. Tabi öncelikle arama kısmından daha önce böyle bir başlık açılıp açılmadığını da kontrol ettim..

Kendisi için, çocuğu için balık yağı kullanan var mı? Gerçekten faydasını gördü mü ? Neleri tavsiye edersiniz ?

nevsune 20-11-2008 10:29

Eskiden ilokullarda balıkyağı hapları dağıtılırdı (bizler böyle Amerikan yardımı süttozu, balıkyağı vs. ile büyümüş bir nesiliz). Kokusu çok ağır olan bu hapları, arkadaşlarım bir türlü sevmez ve almamak için bahane ararlardı ama bana kötü gelmezdi. Ben paşa paşa yutardım.

Yararı var mıdır, elbette vardır. Hele şimdi olduğu gibi; insanların çalışma hayatlarında sürekli kapalı yerlerde bulunmaları, kentli çocuklara açık oyun alanları bulma zorluğu, ozon tabakasının zarar görmesi gibi sayabileceğimiz bir çok neden yüzünden güneşten yararlanamaması durumlarında, bence iyi bir D vitamini takviyesi.

f-sunflower 20-11-2008 11:01

Bizim evde şurup şeklindeki kullanılırdı.Önde kaçan 3 çocuk arkada elinde kaşıkla kovalayan bir anne yakalananın burnu sıkılıp yutturulur.Evden erken çıkan kurtulur.Özellikle kış aylarında her sabah durum böyleydi.Sonra unutuldu.Ben çocuklarıma tad ve koku konusunda çok hassas oldukları için kullanmadım.

denizakvaryumu 20-11-2008 11:50

Buradaki balık yağı, bir işlemden geçiriliyor mu?

Örneğin rafine vs.işlemi.

Benim bildiğim bir dizi işlemden geçiriliyor.

Koyu yeşil 20-11-2008 12:17

Ben de çocukken balık yağı hapı yutanlardanım. Şimdilerde eczanelerde portakallı, vs aromalı balık yağları var. Çocuklar severek içebiliyor artık. Oğlum iştahsız ve zayıf bir çocuk ve bir de basketbol oynadığı için sabahları bir kaşık veriyorum. İştah açıcı etkisi de var.

copur 09 21-11-2008 08:33

Ben de çocuklarım için kullanmak istiyorum. Kullanan arkadaşlar çocuklarına nasıl içiriyorlar? Faydası var mı? En sağlıklısı hangisi?

Baldaş 21-11-2008 08:54

Eczanede çalışan bir arkadaşla konuştum. Yerli ve yabancı ürünler olduğunu, yabancı olanların Norveç kaynaklı olduğunu, şurup ya da hap şeklinde olduğunu, bazılarının aromalı olduğunu ( meyve aromalı ) söyledi.

Yalnız Denizakvaryumunun söylediği işlenmiş olma konusunu bilemiyorum. İşlenmiş olması ne kaybettirir? Yağ, fonksiyonunu yitirir mi ?

Fazla seçeneğimiz de yok aslında. Büyük şehirlerde oturanların açık deniz balığına ulaşma şansı var bunu kullansınlar.

Soruyu şöyle sormamız lazım? Balıktan alınan yağ ve ağır metal riski mi yoksa eczaneden alınan işlenmiş balık yağı mı ? Çok faydalı bir yağ olduğu için ben de almak istiyorum...

Zeka gelişimi için faydalı olduğu belirtilen yağlar: ceviz, uskumru gibi yağlı balıklar ve kanola yağında bulunuyor...Beslenme rejiminden yağı asla tamamen çıkarmamak gerekiyor. Sadece belli ölçülerde tüketmek gerekliymiş...

denizakvaryumu 21-11-2008 09:02

Merak ettiklerim:

1-Eczanelerde satılan yabancı kaynaklı balık yağlarının çiftlik balığı kaynaklı olup olmadıklarını merak ediyorum.Örneğin norveç uskumrusu-somonu vs

(dışardan gelen taze somonların aslında çiflik kaynaklı olduğu belirtiliyor)

2-Büyük balıklarda aşırı miktarda metal birikimi olduğu söyleniyor, satılan balık yağlarının kaynağı büyük balık mı küçük balık mı?

3-Bu yağlar işlemden geçiyor mu geçmiyor mu, geçiyorsa nasıl bir işlemden geçiyor ?

4-Bazı balık yağları jelatin bir kapsül içinde, bu kapsülün içeriği nedir?...Bu jelatin sağlığa zararlı mı?

5-Şurup olarak satılan yağlar içine koku baskılaması için aromalar, renk verici maddeler ,katkı maddeleri, koruyucular katılıyor.

Tüm bu katkı maddeleri için sağlığa zararsız diyebilir miyiz?

6-Balık yağından alınacak omega yağları; aslında sebze-meyve-kuruyemişlerden rahatlıkla alınabilir mi?

Baldaş 21-11-2008 09:52

Deniz akvaryumu tek ümidim en azından yabancı ülke gıda sektörü bizimki kadar başıboş ve denetimsiz değildir. Zararlı bir ürünü bile bile piyasaya sürmezler herhalde.

Bu kadar detaylı düşünürsek işin içinden çıkamayız. Tut ki adam evinin bahçesine havuz yaptı balığını üretiyor ( ki burada örnekleri var ) ona suni yem vermeyecek de ne verecek ki ? Diyelim vermedi doğanın akışına bıraktı. Tarım için kullanılan maddeler dağlardan süzülüp doğrudan nehirlere karışıyor...

Sonuç: Üzgünüm ama şu aşamada kötünün iyisini seçmekten başka şans yok...

denizakvaryumu 21-11-2008 09:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Baldaş (Mesaj 319821)
Deniz akvaryumu tek ümidim en azından yabancı ülke gıda sektörü bizimki kadar başıboş ve denetimsiz değildir. Zararlı bir ürünü bile bile piyasaya sürmezler herhalde.
...


Cola ve cipsleri kim üretiyor? ;) Ya da en büyük sigara üreticileri kimler?

Baldaş 21-11-2008 10:05

Tamam sözümü geri alıyorum :(

Baldaş 21-11-2008 10:37

Biraz uzun bir metin ama faydalı bilgiler var diye aktardım.

lm. Fisch-tran, Fr. Huile de foie de morue, İng. Cod live oil. Morina balıklarından ve çoğunlukla mezgit ailesinden olan diğer bazı balıkların ciğerlerinden elde edilen besleyici bir yağ. Hayvani yağ olan balık yağı, 19. asırda morina hastalığı ile mücadele için kullanılan bir halk ilacıydı. 1914-1922 yılları arasında tıbbi değeri klinik olarak tesbit edildi. Bu değer kendisinde A ve bilhassa D vitamininin varlığına bağlandı. Bu vitaminler yağın çok az bir kısmını teşkil ederler. Vitaminler burada ünite olarak ifade edilir. Bir yağ, gr başına ortalama 1400 İnternasyonal Ünite (İ.Ü.) A vitamini ve 100 İnternasyonal Ünite (İ.Ü.) D vitamini ihtiva eder. Yağın sabunlaşmayan kısımlarında bulunan bu vitaminlerin kaynağı 300 planktonlardır. Bunların yenmesiyle küçük balıklara ve sonra da büyük balıklara geçen vitaminler, balıkların karaciğerinde depolanmaktadır.

Balık yağı, yağ ihtiva eden taze karaciğeri parçaladıktan sonra bekletmek, sıkmak veya suyla, asitle, alkali ile kaynatmak suretiyle elde edilir. Morina balıklarının taze karaciğerinden, morina balıkyağı elde edilir. Bu balıklar İsveç, İngiltere, Kanada, İzlanda, Norveç ve İrlanda kıyılarında veya açık denizlerde yaşamaktadır. Balıklar yakalandıktan sonra karaciğerleri alınır, küçük parçalara bölünür ve tahta fıçılarda bekletilir. Ayrılan yağ aktarılarak alınır. Yine bir süre bekletilerek kolay billurlaşan kısımlarından ayrılır. Böylece soluk sarı renkli, balık kokusunda, berrak bir yağ elde edilir. Yağın % 70’ini oleik ve % 20-23 kadarını palmitik gliseritleri teşkil eder. Diğer yağ asitlerinin miktarı azdır. Fakat bu yağ asitleri balık yağına ayrı bir önem kazandırmaktadır.

Vitamin kaynağı olarak diğer balık yağları da mevcuttur. Halibut (Kalkana benzeyen) balığı, kaya balığı, köpek balığı ve mustelus balıklarının karaciğerlerinin yağları A vitamininin esaslı kaynaklarıdır. Halibut yağı morinanınkine nazaran 10 misli daha etkilidir. Pacomorph balıklarının (Turna, uskumru, kılıç balığı), yağları ise morina balığına nazaran 100 misli daha çok A ve D vitamini ihtiva eder. Balık yağı ihtiva ettiği vitaminlerin bozulmaması için karanlıkta, serin bir yerde ve iyice kapalı kaplarda saklanmalıdır. Vitaminlerinden dolayı kemik hastalıklarında ve genel zafiyet hallerinde kullanılmaktadır.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

denizakvaryumu 21-11-2008 13:16

Balık yağı zekayı vuruyor

Çocuğunun zayıf olmasından şikayet ederek, çocuğun gelişimini hızlandırmak için onlara hap olarak balık yağı veren aileler dikkat! Çünkü, çocuklarda gereksiz balık yağı kullanımı, zeka ve vücut gelişimini olumsuz etkiliyor. 19 Mayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, gerekli tahliller yapılmadan balık yağı kullanmanın doğru olmadığına dikkat çekti. Prof. Küçüködük, balık yağında bulunan D vitaminin fazlasının erken kemikleşmeye yol açarak çocukların boyunun uzamasının durmasına ve zeka gelişimini yavaşlattığını söyledi. Bu zararları ortadan kaldırmak için, balıkyağı yerine taze balık tüketilmesini tavsiye eden Prof. Küçüködük, bebeklere 6'ıncı aydan sonra balık yedirilebileceğini açıkladı.

ÇOCUĞA BALIK YEDİRİN

Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri dışında balıklarda bulunan fosforun da çocukların zekası için son derece önemli olduğunu vurgulayan Küçüködük, "Çocuklarınızın gelecekteki sağlığı için onlara düzenli aralıklarla balık yedirin. Balıkları ızgara ya da kızartma yerine, haşlayarak ya da buğula yöntemiyle pişirerek daha büyük yarar elde edersiniz" diyor.

http://www.takvim.com.tr/2005/03/16/gnc106.html

Baldaş 21-11-2008 14:26

Buyrun buradan yakın. :p
Şimdi bir soru daha... D vitamini fazlası vücutta birikir mi? Yanlış biliyorsam düzeltin. Vitamin vücutta depo edilen bir madde değil ki vücuda yeteri kadar alındıktan sonra fazlası vücuttan dışarı atılan bir madde. Yani fazladan yediğiniz kivilerin limonların C vitamini açısından ne bir zararı ne de faydası oluyor ( muş )

Alınan balık yağı kapsülleri sentetik bir ürün değil . Bildiğimiz balığın vücut ya da karaciğer yağı. Vücutta niye biriksin ilaç gibi konsantre değil ki anlamadım şimdi bunu....

güler seferoğlu 05-02-2012 18:21

merhaba arkadaşlar,
ben omega 3 kapsülü kullanıyorum ve faydasını gördüğümü düşünüyorum.dahiliye uzmanı doktoruma da sordum balığın kendisini yeseniz daha iyi ama yemiyorsanız bir zararı yok rahatlıkla kullanabilirsiniz dedi. tek uyarı günlük belli bir dozda alınması gerektiği için yağlı balık yediğimiz gün omega3 takviyesi yapmıyoruz.. benim yorgunluğumu alıyor , daha dinç oluyorum kapsülü içtiğim günlerde, ayrıca iştahımı da açmadı. hatta enerjim yerinde olunca gereksiz abur cuburları azaltıyorum daha iyi oluyor :D

Zeytinlibahçe 05-02-2012 18:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi güler seferoğlu (Mesaj 908133)
dahiliye uzmanı doktoruma da sordum balığın kendisini yeseniz daha iyi ama yemiyorsanız bir zararı yok rahatlıkla kullanabilirsiniz dedi.

Sn güler seferoğlu, balıktaki omega 3 den yararlanabilmek için pişirme şekli oldukça önemli. Kesinlikle kızartma yapmamalı.

Gereksiz A vitamini almamak için sıvı ve güvenilir markaları tercih ediyorum. Ağır metal analizleri yapıldığı için güvenle yıllardır kullanıyorum.

Merada yetişen hayvanların sütü ve eti de oldukça değerli bir omega 3 kaynağıdır.

agozce 05-02-2012 19:22

Ben bu siteye çok güvenirim. Almak isteyenler okurlarsa yeterince bilgilendirici.

Özellikle Omega3- Omega6 dengesi konusundaki uyarılar önemli bence.

Balık yağı her derde deva

.................................................. ...........................................

Balık yağı (omega-3) preparatları kullanılırken dikkat edilecek noktalar

Doğal kaynaklardan yeteri kadar omega-3 alamayan kişiler –ki büyük bir çoğunluk böyledir- mutlaka balık yağı kullanmalıdırlar. Fakat balık yağı preparatları kullanan kişiler bazı önemli noktalara dikkat etmek zorundadırlar.

• İlk önce alınan balık yağının ne kadar aktif madde (EPA+DHEA) içerdiğine bakılmalıdır. Örneğin kapsül 500 miligramdır, ama ancak 100miligram aktif madde içeriyordur. Yani balık yağını ucuz alayım derken düşük dozlusunu alabilirsiniz (Ucuzdur var bir illeti!).

• Sıvı preparatlar kapsüllere oranla çok daha fazla aktif madde içerirler ve daha ucuza gelirler (Tablo 10 ve 11).

• Kullanılan balık yağının ağır metal taramasından geçip geçmediği mutlaka sorgulanmalıdır. Balık yağı preparatları sıcak ve ışık gören yerlerde tutulmamalıdırlar. Yağların opak şişelerde saklanması ve ısı ve güneşe maruz bırakılmamaları gerekir.

• Fazla miktarda poliansatüre yağ asidi tüketimi serbest radikalleri artırır. Bu nedenle balık yağı alanların beraberinde mutlaka E vitamini gibi bir antioksidan alması şarttır. Zaten piyasadaki balık yağı preparatlarında hepsinde antioksidan olarak E vitamini mevcuttur.
..............................................

Yazının devamında piyasadaki balık yağlarının özellikleri verilmiş.

s.serdar 13-02-2012 07:10

Çocukluğumda en nefret ettiğim durumlardan biride balık yağı içmekti. Annem bir çay bardağı portal suyunu bir kaşık dolusu balık yağını içtikten hemen sonrasında içirirdi, kusmayalım diye. :p

Bir iki sene önce, bir hafta sonu akşamı bir arkadaşımızın evinde toplanmıştık. Anne bir ara kaybolmuş ve yatmaya hazırlanan çocuklara balık yağı içirmeyi çalışıyordu.

Balık yağları artık hap olmuş, şeffat nohut büyüklüğünde yuvarlak tabletlerde idi.

Evin babası seslendi. Hanım uğraşma. İçmezler ise içmesinler. Zaten ne faydası var ki bu balık yağı kapsüllerinin. Bir moka yaradığını sanmıyorum. İçtin mi balık kokusu gibi ossurmadıktan sonra deyip, bak serdar'ın rakısı bitmiş, bırak balık yağını kap gel şişeyi demesi oldukça güldürmüştü bizleri.

Güler 13-02-2012 09:42

Balık yağını bize de şeffaf kapsüllerde içirirlerdi çocukken.
Benim unutamadığım hint yağı idi. Offf ne berbat bir sıvıydı. Yutarken bile zor akışırdı, kokusu tam da nefretlik bir şeydi. Bir tatlı kaşığı hint yağı arkasından hemen bir bardak taze sıkılmış portakal suyu içirirdi babam.
Hint yağını tenya-bağırsak solunanı için içirirlerdi. :dilli:

denizakvaryumu 13-02-2012 12:51

Şimdilerde bir de krill yağı var. :)

Güler 13-02-2012 15:11

Sevgili denizakvaryumu bunu duymamıştım. Siz yazınca araştırdım.
Omega 3 ve 6 kullanıyoruz zaman zaman ama krill yağı kullanmadık.

denizakvaryumu 13-02-2012 15:34

Krill yağının kullanımı balık yağını geçecek diyorlar çünkü balık yağına göre üstün yanları var.
Ben de almayı düşünüyorum.

------------------------------

Dünyanın dört bir yanında yapılan çalışmalar krill yağının balık yağından daha üstün olduğunu göstermiştir.

- Krill Yağında bulunan mucize besin, çok güçlü bir antioksidan olan astaxanthin'dir. Bu karides, ıstakoz ve krill'e pembe rengini veren bir karotenoid maddedir. Çok güçlü bir antioksidan olduğu için bir çok hastalığa sebep olan serbest radikallerin vücuttan atılmasına yüksek katkı sağlar. Astaxanthin'in anti-aging yaşlanma karşıtı etkileri olduğu da bilinmektedir.

Krill yağı, A Vitamini, Lutein, E Vitamini, Lycopene ve diğerlerinden daha fazla antioksidan güce sahiptir.Daha da fazlası astaxanthin kan-beyin bariyerini geçebilen ender besinlerden biridir, böylece tüm vücuda esansiyel olan besinleri taşıyabilme özelliğine sahiptir Astaxanthin hücre hasarına yok açan serbest radikallerle savaşır.
Krill Yağı'nın ORAC değeri 378'dir; yani balık yağından 48 kat daha güçlü bir antioksidandır! - Krill yağı da balık yağı gibi DHA ve EPA içermektedir, ama arada ÇOK BÜYÜK bir fark vardır. Krill Yağı aldığınızda Omega 3 yağ asitleri fosfolipid formdadır,balık yağında ise trigliserid formundadır.
Kril yağında bulunan DHA ve EPA 'nın fosfolipidlere bağlı olmaları nedeniyle biyoyararlanımı %98 dir. balık yağında ise omega 3 biyoyararlanımı %61- 64 oranındadır
Fosfolipidler insan vücudunda bulunan yağ hücreleriyle aynı yapıya sahiptir. Bu da ortada yıkılması gereken trigliseridler olmadığı ve Omega 3'ün herhangi bir dönüşüme gereksinim duymadığı anlamına gelmektedir.

Sadece balık yağı yerine Krill Yağı kullanarak sağlığınıza %50 daha fazla DHA ve EPA katkısı sağlamış olursunuz.

-Krill Yağının içerdiği antioksidanlar geğirme, mide rahatsızlığı, nefesin balık kokması ve ağızda istenmeyen tat oluşması gibi istenmeyen etkiler göstemez.

-Krill yağı , balık çiftlikleri gibi yapay ortamlarda üretilmez.Kirli denizlerde bulunmaz. Krill doğal ortamında Antartika da, dünyanın en temiz ve berrak sularından toplanmaktadır.Krill besin zincirinin en altında yer aldığı için balıkla karşılaştırıldığında civa, ağır metaller ve diğer kirleticiler gibi toksinler içermez. Aslında, bu sebeple birçok balık yağı pazardan geri çekilip, raflardan toplatılmıştır. Çevreciler içeriklerinde son derece zararlı PCB ve diğer toksinleri barındırdığı anlaşılmış 8 balık yağı üreticisine mart 2010'da, California Üst Mahkemesince dava açmışlardır.

Sadece bir tane Krill kapsül, sizin için bu bir avuç dolusu balık yağı kapsülünden çok daha faydalıdır!



Krill Yağı, balık yağına oranla,
Kırışıklıları azaltmada 6 kat daha etkilidir.
Zihinsel sağlığı artımada 3 kat daha etkilidir.
Adet Öncesi Stres Sendromu'nun etkilerini azaltmada 4 kat daha etkilidir.

http://www.krillyagi.com/neden-krill-yagi.html

ServetAydoğan 13-02-2012 15:54

Bu noktada krill in bir çeşit karides olduğunu ve İslami hassasiyet taşıyan kişiler için, Hanefi mezhebine göre yenmesinin caiz olmadığını da hatırlatmak gerekir.

denizakvaryumu 13-02-2012 16:23

Sorularla İslamiyet | Denizden çıkan ürünlerin, hayvanların hepsi yenir mi? Kalamar, karides, ahtapot, yengeç, midye, kerevit, istakoz gibi ürünler yenir mi?

Evet ayrıntılı bilgi için linke bakılabilir.

senemr 13-02-2012 20:15

Sayın Baldaş, kızımın doktoru milenyum diye balık yağı vermişti. belli bir süre verdim. Dayımla yengem doktor ve onlarda hergün bir tane balık yağı hapı içiyorlar.

yusufziya 21-03-2012 15:48

balık yağında en iyilerinden

carlson 200ml limon aromalı olandır.

içerik oalrak yüksek epa dha ya sahiptir.

denizkan 13-04-2012 13:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi f-sunflower (Mesaj 319285)
önde kaçan 3 çocuk arkada elinde kaşıkla kovalayan bir anne yakalananın burnu sıkılıp yutturulur.evden erken çıkan kurtulur.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar (Mesaj 911092)
içtin mi balık kokusu gibi ossurmadıktan sonra

Çok güldüm :D


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024