agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Mutfak - Diğerleri
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler
  • 4 Gönderen Mine Pakkaner

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-01-2017, 18:16   #1
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Gastronomi Fotoğrafçılığı

Apelasyon Dergisi'nin Ocak Ayı sayısında yaptığım bir röportaj yayınlandı. Keyifli okumalar.

Gastronomi Fotoğrafçılığı

Ziraat Mühendisi Cüneyt Görgül bir gastronomi fotoğrafçısı. 08-10 Aralık 2016 tarihinde II.Uluslararası Gastronomi Konferansı kapsamında İzmir’de “Tatların İzinde" isimli kişisel bir fotoğraf sergisi açtı.

Cüneyt Görgül ile aynı zamanda kuzeniz. İki kardeşin torunlarıyız. Yemek kültürü çok geniş bir aileden geliyoruz. Kadınlı erkekli yemek yapmakta çok mahiriz ama fotoğraflamak çok ayrı bir konu. Sergiyi birlikte gezdik ve gastronomi fotoğrafçılığı üzerine konuştuk.

Sevgili Cüneyt, fotoğrafçılığını hep biliyorduk ama son yıllarda ne zaman şahane bir yemek fotosu ile karşılaşsam altında imzanı görüyorum, nasıl başladı bu güzel çalışmalar?

Yıllardır fotoğraf çekerim. Zaman içinde hobi olarak başlayan çalışmalarım profesyonelliğe doğru yönlendi. Gastronomi fotoğrafçılığı ise, bir restoranda yemeğim geldiğinde onu fotoğraflamam ve sahiplerine hediye etmem sonucu, menü çalışması teklifi ile başladı. Mutfağı sevmemle birlikte de katlayarak devam etti.

Şu an hem yemek ve gastronomi üzerine sergiler açıyorum, hem de başta İzmir ve İstanbul olmak üzere firmaların menü ve reklam çalışmalarını, şeflerin web sitesi fotoğraflama çalışmalarını yapıyorum. Konu ile iç içe olduğu için ilgili firmaların katalog için mekân çekimlerini de sürdürmekteyim. Gastronomi Turizm Derneği üyesi olarak da, bu konuda, ülkemizin değerli mutfak, ürün ve çeşitliliğini dünyaya tanıtmak için, üzerime düşeni gerçekleştirmeye çalışıyorum.


Gastronomi fotoğrafçılığı ve yemek fotoğrafçılığı aynı şey midir?

Aynı gibi gelse de arada ufak bir fark var. Gastronomi kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir disiplin, ilgili yemeğin yöresel kültürünü de içerir. Yemek ise net; yöresel kültürü olmasına gerek yok.

Bunu fotoğrafa nasıl yansıttığımı anlamak için Urla Enginar Festivali’ndeki ‘Tarladan Sofraya’ fotoğraflarımı inceleyebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; yöredeki kadınların yemek ile birlikte yemek pişirme şeklinin de fotoğraflanması gastronomi fotoğrafçılığıdır. Aynı şekilde zeytinyağlı bir yemekle birlikte dalında zeytin, bir dal zeytin ya da zeytinyağı çalışılması da bir örnek. Üzüm bağı, asma, üzüm ve şarap gibi.


Yemek fotoğrafçılığında nelere dikkat edilir?

Yemek fotoğrafçılığında dergi için çekim yapılacaksa daha serbest çalışılır. Firma ya da reklam ajansı için ise toplantı yapılarak hangi tarzda çekim yapılacağına karar verilir. Yemek ve propstilisti fotoğrafçı ile bütününü oluşturur. Prop, prodüksiyondan sorumlu kişidir. Malzemelerin toparlanması gibi işler onun sorumluluğundadır. Yemek stilisti, yemeğin pişim aşamasından sofraya gelene dek ve hatta gerekirse tek tek yerleşime kadar sorumludur.

Yani profesyonel bir çalışma için fotoğrafçı, prop, ve yemek stilisti bir arada olmalı, öyle mi?

Profesyonel bir iş yaptığınızda uygun olan ve gereken 3 kişilik bir çalışmadır. Bu firmaların bütçeleriyle doğru orantılı kadrolaşılır. Ama bu ‘bir kişi hepsini yapamaz’ anlamına da gelmez; fotoğrafçı kendisini geliştirerek hepsine hakim olabilir.

Çekim aşamasında nelere dikkat etmek gerek?

Çekim sırasındaki püf noktalardan biri ışık. Güzel bir gün ışığı etkili sonuç yaratır. Yapay ışık kullanılacaksa 5500 kelvin olması gerekir. Ben ışığı karşı çaprazdan alıp reflektör desteği ile çekim yaparım. Çekim sırasında talebe göre çok, iki, hatta tek yönlü ışık kullanılabilir. İstenmeyen yerlerden gelen ışıklar, koyu renkli seperatör ile kapatılıp, istenen sonuca göre ayarlanılabilir.

Makro lens kullanımı ve masa, yaratılacak kompozisyon için en önemli konular. Sunum tabağındaki yemek haricinde, masa üzerine kompozisyon amaçlı koyulan malzemeler az olmalı. Çok fazla malzeme, izleyen gözde yorgunluk yaratacaktır.

Son olarak ise; fotoğraf işleme programında düzenleme çalışması yapar, ham fotoğrafı işleriz. Düzenleme sırasında gerçek renklere yakın kalınması çok önemli. Görsel şov için doygunluk, keskinlik ve kontrast ayarlamaları yapılmalı, ancak bunlar arasında da denge oluşturulmalıdır.

Peki malzemeyi hazırlarken neye dikkat edeceğiz?

Yemekte sebze ve otlar varsa, çok az süre sıcak suda bekletilip, hemen soğuk, hatta buzlu suya alınarak taze görüntüsünü korumak gerek ve etlerin yanık renge (koyu kahverengi, siyah) geçmemesine özen gösterilmeli.


Kaynak:Apelasyon

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2017, 11:14   #2
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Bu mesajınızı yeni gördüm. Çok faydalı bilgiler, devamı var mı acaba?

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2018, 14:31   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-11-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 29
Çok hileli bir iş Süt yerine boyalar vs kullanıyorlarmış daha güzel görünsün diye.

Yeşilhayat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024