17-07-2015, 16:25 | #1 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Bayram Menüsü
Küçükken bizim evde bayram gelmeden bayram boyunca dayanacak ve gelenlere ikram edilecek yemekler, tatlılar, atıştırmalıklar hazırlanır arefe günü müthiş telaşlı geçerdi. Yemeklerin zahmetli ve özenli olmasına ayrıca dikkat edilirdi. Misafir geldiğinde tabakları masaya koymaktan başka iş olmaz, bayram boyunca yemek işi ile uğraşılmazdı. Annem hala aynı geleneği sürdürüyor, bazen yemekler elinde kalsa da bütün bu hazırlığı yapmadan duramaz. Klasik bayram menüsü genelde şöyle birşey oluyor. Yoğurtlu çorba Etli yaprak sarması Etli nohut Peynirli su böreği Aşure benzeri bir hoşaf Baklava Gelenlerin açlık tokluk durumu ya da ziyaret saatlerine göre ikram ayarlanırdı. Geleneklerimizi yaşatacağımız güzel, bolluk ve bereketli nice bayramlar dileği ile.. |
18-07-2015, 15:27 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Hatırladıklarım: fırından temiz odun külü alırdık, kalbura bastı için. Annem 2 tepsi tatlı yapardı. Kıymalı kol böreği yapardı gene 2 tepsi. Kapaklı büyük bir bakır kulplumuz vardı ona kıymalı biber dolması yapılır fırına arife günü sabahtan götürülürdü. Dolmayı almaya giderken tatlı ve börek tepsilerini götürürdük fırına. Bayram namazından gelince tatlı tepsisi başına üşüşüp kalbura bastıları yemek büyük keyf verirdi. Bu yapılanlar ilk iki gün anca idare eder, son gün elde tavuk kesecek amca geçmesini beklerdik bahçeli evin önünde. Haşlanan tavuk kızartılır, yapılan pilavın üzerine oturtularak masaya ortaya konurdu. Suyuna da çorba tabii. Katık olsun ki pilav tavuk yetsin herkese... Ben 60 sene önceye gittim, o günün şartlarında bu menüyü bayramlar dışında bir arada görmek pek mümkün olmazdı. |
Etiketler |
bayram, geleneksel, menü, yemek |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|