31-08-2009, 07:33 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Mısır değirmeni
Geçen hafta, 600 yaşında bir çınarı görmek için Düzce Cumayeri Dokuz Değirmen Köyü ne gittim. Çınarı gördükten sonra, çevreyi dolanırken bir derenin üzerindeki metruk yapı dikkatimi çekti.Sorduğumda eski değirmen olduğunu, sahibinin birkaç ay önce öldüğünü söylediler. Köyün adından da hareketle, köyde başka değirmen olup olmadığını sordum. -" Az yukarda var .." dediler. Çıktık. Az sonra kocaman bir meşe ağacının yanında , gürül gürül soğuk suların aktığı bir akarsuyun üzerinde başka bir eski mısır değirmeni ve kiracısıyla karşılaştık... |
31-08-2009, 07:40 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Yağlaç
Değirmenci büyük meşe ağacının altında arkadaşıyla oturuyordu biz gittiğimizde. İftara az bir zaman kalmıştı.Biraz konuştuk. İlgilendiğimizi görünce, çocuklara da göstermek için, değirmeni kısa bir süre çalıştırdı sağolsun. Sadece mısır öğütülen değirmende , suyun kuvvetli geldiği zamanlarda fabrika gibi ses çıktığından bahsetti... |
31-08-2009, 07:54 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Yağlaç
Değirmenin kapısı da ilginç geldi bana. Kapıya çatal şeklinde bir ağaç çakılmıştı. Atla gelenlerin atlarını bağlamaları içinmiş. Bu arada değirmenci, bir çuvaldan kendisi için çok özel bir unu gösterdi . " Yağlaç Unu " Bunu süt mısırdan yapıyormuş. Gerçekten bu şekilde yenilince bile kokusu ve tadı çok lezzetli bir un. Ve bu unla yaptığı çok basit bir yiyeceği tarif etti bana. -" Ben onunla ayaktayım " diyordu." Hergün biraz yapar yerim..." |
31-08-2009, 08:00 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Yağlaç
Değirmencinin hediye ettiği undan ben de eve gelince yaptım ve sizinlerle paylaşmak istedim. Yağlaç unu ve bire bir su , çok az tuz ilavesiyle iyice kaynatılarak pişirilecek. ( Ben suyunu çektikten sonra tahta kaşıkla epeyce çevirdim tencerenin içinde.) Üzerine tereyağ yakılıp gezdirilecek.. Oldukça lezzetli, basit bir yiyecek. Bu arada değirmenci aslının Ordu dan geldiğini , Orduluların bu yiyeceği bildiğini söyledi... Düzenleyen Ayşe Özdil : 01-09-2009 saat 07:49 Neden: İmla Hatası |
31-08-2009, 11:14 | #7 |
Kaybettik
|
Sayın Ayşe Özdil; teşekkürler tarif için. Tepsiye ince bir tabaka halinde yayıldıktan sonra üzerine yağ gezdiriliyordu benim gördüğümde. Kaşıkla çentik açıyorlardı içine işlesin diye. Süt mısırından yapılan mısır unu karadenizde (hopa) fırın unu olarak bilinir. Mısır süt halindeyken toplanır. Fırınlanır. daha sonra öğütülür. Fırınlanmış mısır unuyla yapılan mısır ekmeği çok güzel, çok lezzetli olur. |
02-09-2009, 01:41 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Ayşe Özdil, Gerçekten bir belgesel titizliği içinde vermişsiniz yemeğin tarifini. Özeniniz için teşekkür ederim. Yağlaç'a peynir de katıyorlar. Tuzlu helva demiştim buna Son su değirmeni Demek, başka su değirmenleri de varmış. Sayenizde bunu da öğrenmiş olduk... |
17-01-2012, 18:22 | #10 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-12-2011
Şehir: ordu
Mesajlar: 70
|
[ATTACH][/ATTACH] Ordu çaybaşı ilçesi çandır mahallesinde bulunan tarihi değirmenimiz. |
|
|