agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Mutfak - Diğerleri
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni4Beğeniler
  • 1 Gönderen Ayşe Özdil
  • 1 Gönderen Ayşe Özdil
  • 1 Gönderen Ayşe Özdil
  • 1 Gönderen Ayşe Özdil

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-08-2009, 07:33   #1
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 199
Galeri: 5669
Mısır değirmeni

Geçen hafta, 600 yaşında bir çınarı görmek için Düzce Cumayeri Dokuz Değirmen Köyü ne gittim. Çınarı gördükten sonra, çevreyi dolanırken bir derenin üzerindeki metruk yapı dikkatimi çekti.Sorduğumda eski değirmen olduğunu, sahibinin birkaç ay önce öldüğünü söylediler. Köyün adından da hareketle, köyde başka değirmen olup olmadığını sordum. -" Az yukarda var .." dediler. Çıktık.

Az sonra kocaman bir meşe ağacının yanında , gürül gürül soğuk suların aktığı bir akarsuyun üzerinde başka bir eski mısır değirmeni ve kiracısıyla karşılaştık...

 
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 07:40   #2
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 199
Galeri: 5669
Yağlaç

Değirmenci büyük meşe ağacının altında arkadaşıyla oturuyordu biz gittiğimizde. İftara az bir zaman kalmıştı.Biraz konuştuk. İlgilendiğimizi görünce, çocuklara da göstermek için, değirmeni kısa bir süre çalıştırdı sağolsun. Sadece mısır öğütülen değirmende , suyun kuvvetli geldiği zamanlarda fabrika gibi ses çıktığından bahsetti...

Eklenen Resimler
     
ayazkentli beğendi.
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 07:45   #3
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 199
Galeri: 5669
Yağlaç

Değirmenin önündeki meşe ağacı . ( Daha sonra onu da galeriye ekleyeceğim ) Değirmencinin fındık sergisi ..

Eklenen Resimler
     
ayazkentli beğendi.
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 07:54   #4
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 199
Galeri: 5669
Yağlaç

Değirmenin kapısı da ilginç geldi bana. Kapıya çatal şeklinde bir ağaç çakılmıştı. Atla gelenlerin atlarını bağlamaları içinmiş.

Bu arada değirmenci, bir çuvaldan kendisi için çok özel bir unu gösterdi . " Yağlaç Unu "

Bunu süt mısırdan yapıyormuş. Gerçekten bu şekilde yenilince bile kokusu ve tadı çok lezzetli bir un. Ve bu unla yaptığı çok basit bir yiyeceği tarif etti bana.

-" Ben onunla ayaktayım " diyordu." Hergün biraz yapar yerim..."

Eklenen Resimler
  
ayazkentli beğendi.
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 08:00   #5
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 199
Galeri: 5669
Yağlaç

Değirmencinin hediye ettiği undan ben de eve gelince yaptım ve sizinlerle paylaşmak istedim.

Yağlaç unu ve bire bir su , çok az tuz ilavesiyle iyice kaynatılarak pişirilecek. ( Ben suyunu çektikten sonra tahta kaşıkla epeyce çevirdim tencerenin içinde.) Üzerine tereyağ yakılıp gezdirilecek..

Oldukça lezzetli, basit bir yiyecek.

Bu arada değirmenci aslının Ordu dan geldiğini , Orduluların bu yiyeceği bildiğini söyledi...

Eklenen Resimler
 
ayazkentli beğendi.

Düzenleyen Ayşe Özdil : 01-09-2009 saat 07:49 Neden: İmla Hatası
Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 11:01   #6
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,161
Galeri: 72
Sayın Ayşe Özdil, bu sıcacık paylaşım için teşekkür etmek istedim.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 11:14   #7
Kaybettik
 
sevim.K's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-12-2008
Şehir: sakarya/ Artvin
Mesajlar: 5,932
Galeri: 6
Sayın Ayşe Özdil; teşekkürler tarif için. Tepsiye ince bir tabaka halinde yayıldıktan sonra üzerine yağ gezdiriliyordu benim gördüğümde. Kaşıkla çentik açıyorlardı içine işlesin diye.

Süt mısırından yapılan mısır unu karadenizde (hopa) fırın unu olarak bilinir. Mısır süt halindeyken toplanır. Fırınlanır. daha sonra öğütülür. Fırınlanmış mısır unuyla yapılan mısır ekmeği çok güzel, çok lezzetli olur.

sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2009, 01:22   #8
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 199
Galeri: 5669
Sayın Berduray sağolun. Sevim Hanım, sizin de katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim. Söylediğiniz şekilde yapmak daha mantıklı tabii. Ben hiç görmediğim için böyle oldu. Selamlar...

Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2009, 01:41   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,468
Galeri: 225
Sayın Ayşe Özdil,
Gerçekten bir belgesel titizliği içinde vermişsiniz yemeğin tarifini.
Özeniniz için teşekkür ederim.
Yağlaç'a peynir de katıyorlar.
Tuzlu helva demiştim buna

Son su değirmeni
Demek, başka su değirmenleri de varmış. Sayenizde bunu da öğrenmiş olduk...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2012, 18:22   #10
Ağaçsever
 
toprak5552's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-12-2011
Şehir: ordu
Mesajlar: 69
[ATTACH]Name:  DSCF5629.jpg
Views: 1112
Size:  70.9 KB[/ATTACH] Ordu çaybaşı ilçesi çandır mahallesinde bulunan tarihi değirmenimiz.

Eklenen Resimler
 
toprak5552 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019