|
|
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
21-11-2015, 16:22 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Artan yemek ve malzemeleri değerlendirme
Bu sabah kahvaltıda yumurtalı ekmek (tuzlu ve baharatlı) kızartmıştım, elimin ayarı kaymış ve epey fazla hazırlamışım Tuzlu ve baharatlı olduğu için şerbet hazırlayarak ekmek tatlısına dönüştürmem söz konusu değil, soğuk haliyle de yenmeyecek-ziyan olacak... Zaten bayat ekmekleri değerlendirmek için yaptığım yiyeceği ziyan etme düşüncesi canımı sıktı Aklıma da hiçbir alternatif gelmedi. Ben bu artan ekmek kızartmalarını nasıl değerlendirebilirim? Önerilerinizi bekliyorum |
21-11-2015, 17:15 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Mersin
Mesajlar: 1,334
|
Küp küp doğranıp biraz fırınlanıp çorbalara konabilir. Yine doğranıp, üzerine sarımsaklı yoğurt ve biraz salçalı kuru naneli kızdırılmış tereyağı dökülüp yenebilir. |
21-11-2015, 17:52 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2015
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 2,492
|
Karnım tok ama gene de Jakin yazdıklarınız gözüme hoş göründü. |
21-11-2015, 18:09 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Haklısınız sevgihoca, sarımsaklı yoğurt -üstüne döküldüğü her şeyi- cazip hale getiriyor Sevgili Jakin'in önerisine uyarak akşam yemeğinde süsleyip sofraya getirmeyi düşünüyorum, teşekkürler |
21-11-2015, 21:04 | #6 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
''Bu ne?'' diye soran eşime otomatik olarak ''Jakin'' deyiverdim, haberiniz olsun bu devşirme yemeğin adı artık ''Jakin'', en azından bizim evde... Cümle içinde hoş oluyor: Biz bu akşam Jakin yedik |
|
22-11-2015, 10:28 | #7 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Çok güzel bir başlık olmuş, eline sağlık Sevgili A_NOMAD. Burada mutfakta artanları nasıl değerlendirdiğimizi paylaşabiliriz. İdeali her şeyi aynı gün yiyebileceğimiz kadar yapmak ve besin değeri kaybolmadan tüketmek. Ama bazen evdeki hesap çarşıya uymayabiliyor. Örneğin, pirinç pilavı arttığında ertesi gün yayla çorbası yapmak gibi pratik herkesin bildiğini düşündüğümüz bir yöntem, mutfağa yeni biri için harika bir fikir olabilir. |
22-11-2015, 10:58 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-09-2014
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 167
|
Sevgili dostlar banada bir fikir verirmisinz küçük oğlum sabah namazından sonra börekçiye kahvaltıya gitmiş evede bir kilo börekle döndü epeycede arttı birkere fırında ısıttım ikinciye ısıtırsam kuruyor sizce nasıl değerlendireyim cama kuşlara koysam fırtına var uçacak ne yapsam bilemedim. Selamlar |
22-11-2015, 11:08 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Mersin
Mesajlar: 1,334
|
Benmaride ısıtabilirsiniz. Alta su dolu bir kap, üzerine delikli bir kap koyup, buharında.. |
22-11-2015, 11:40 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Mersin
Mesajlar: 1,334
|
Çok güldüm.. ) Afiyet olsun sevgili A_NOMAD.. |
22-11-2015, 12:31 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-09-2014
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 167
|
Sevgili Jakin teşekkür ederim pratik bir zekanız var, Mersinden imdada yetiştiniz sağolun.Hoşçakalın. |
30-10-2016, 06:14 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Hamarat, pratik zekâlı ev hanımlarına hep hayranlık duymuşumdur. Ben ve çocuklar buğday ekmeği yiyoruz, eşim beyaz ekmeğinden vazgeçemiyor. Tarsus belediyesi -sağolsunlar- belediye fırınlarında katkısız buğday, kepekli, yulaflı, çavdarlı, beyaz ekmek çıkarıyor. Buğday ekmeği daha ertesi güne dağılmaya başladığı için artık üçüncü güne kalan ekmekleri kurutup parçalayıcıdan geçirip galeta unu yapıyorum. Köftelerde kullanıyorum. Tepside kurumuş ekmekleri gören çocuklara kıtır kıtır oluşu cazip geldiği için çerez gibi gelip gidip yiyorlar Bazen de bu kurutulmuş ekmekleri çorbalarına katıyorum, fırınlamaya gerek kalmıyor. |
30-10-2016, 11:54 | #13 |
Ağaç Dostu
|
Bayatlamış ekmekleri hafta sonu köye götürüyorum, komşuların keçileri bayılıyorlar. Evdeki yemek artıklarından hayvanlara uyacakları ise sofra toplanırken erken davranarak bu iş için evde bulundurduğum plastik kapaklı kaplara koyarak buzluğa kaldırıyorum. Cuma akşamı ertesi sabah için yol hazırlığımı yaparken onları da buzluktan indirip torbalara koyarak buzdolabında muhafaza ediyorum. Geleceğimi nasıl anladığını bilemediğim bu yaramaz ile komşunun köpekleri bayram ediyorlar. |
30-10-2016, 20:18 | #14 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
Ayrıca bu başlığın maksadı artan yemek ve malzemeleri ''mutfakta'' değerlendirmek için (mesela artan pilavdan kadınbudu köfte, bayat ekmekten kruton yapmak gibi) öneriler paylaşmak. Saygılarımla... |
|
30-10-2016, 20:46 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Başlığı iyi değerlendirememişim haklısınız. Köydeki hayvanlara komşular sadece kuru ekmek veriyorlar. Onlarda yemek artması diye bir şey yok artan yemek olursa ertesi gün tarlaya gidiyor azık olarak onlarla. Benim ise artık diye yazdıklarım hayvanlara uyacak parçalar olmakta. Tavuktan artan deri vs kısımlar, etin yağlı diye yenmeyen kısımları, kuzu gerdanın ayıklanamayan kısımlarıyla beraber kemikleri. Makarnanın dolapta bekleyen fazlası. Daha ayrıntıya girmem gereksiz olacak ama onlara zarar verecek yiyecek götürmüyorum ( mesela tavuk kemikleri ki onu da gene buradan öğrenmiştim daha evvelki bir yazışmadan). Et suyu için kaynatılan kemikler gidiyor. Yanında et suyuda alıyorum bir kutu orada onlara papara için. Ben müdahale etmezsem bu tür atık ( veya artıklar) çöpe gidiyor. Hayvanlar gerçekten bayram ediyorlar beni görünce ve tüm gün bizim bahçede yatıyorlar. Komşunun köpeği onlarla bahçeye de gitmediğinden sitem eder oldular, abi sen geldinmi alamıyoruz bunları bahçeden diye... Endişeye mahal yok onlara zarar verecek yiyecek taşımam. |
|
|