agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Evim, Evim; Güzel Evim :) > Mutfak > Mutfak - Diğerleri




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-03-2009, 10:33   #1
ormancık
Guest
 
Mesajlar: n/a
Kuş otu (Kuş ekmeği)

Sevgili arkadaşlar,

Dün Ankara'da dolaşırken toprakla uğraşmış olduğu her halinden belli yaşlıca bir amcanın elcıazlarıyla topladığı özelllke bu mevsimde topraktan çıktığını söylediği 4 çeşit bitki gördüm.

Bunlardan özellikle Ankara (Hasanoğlan) yöresine özgü (endemik)olduğunu düşündüğüm ve yaşlı amcanın Kuş otu olarak sattığı ottan aldım. Özellikle ondan almamın nedeni yemliği çok özlememden kaynaklı çünkü biraz ona benziyordu.

Benzerliği kök kısmında idi ama yaprak şekilleri düz değil kıvrımlı idi. Nasıl yeneceğini sorduğumda cevabının yemliği yeme şekline benzediğini anlatınca ilgimi daha çok çekti ve hiç düşünmeden bir torba aldım.

Nasıl yenildiğini yazmayacağımı düşünmeyin ( zaten yemlik yiyenler biliyordur ama ben yemeyenler için yazıyorum) Şöyle:

Bol suyla otları yıkıyorsunuz ve üzerine tuz ekerek yiyorsunuz. Bu kadarcık mı dediğinizi duyar gibiyim arkadaşlar ama inanın tadı muhteşem ilk kez yedim çok güzeldi tavsiye ederim.

Ancak endemik ise ve Kuş ekmeği koruma altına alınırsa nası bulup da yiyeceğimizi **** yiyemeyeceğimizi de kara kara düşünmüyor değilim.

Sağlıcakla

  Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2009, 10:39   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,108
Galeri: 25
Kuş Otu Tedavi
Orjinal Adı Stellaria media Diğer Adları Serçedili, Serçeotu


Karanfilgiller familyasındandır. Anayurdu bilinmemekte, ancak Anadolu’da yol kenarları, duvar dipleri ve bahçelerde yaygın olarak yetişmektedir. 10-30 cm. kadar boylanabilen, biryıllık otsu bitkidir. Çok dallı, gevrek yapılı, açık kahverengi gövdesinin bir tarafı tüylü olur. Oval biçimli, etli ve sulu yapraklan, sapsız ve karşılıklı olarak gövde üzerinde dizilmiştir, ilkbaharın başlarından kış başına kadar aralıksız açan küçük kırmızımsı beyaz renkli çiçekleri yıldız biçimindedir. Yer seçmeyen, nemli olmak koşuluyla her türlü toprakta yetişen kuşotu bitkisi, döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

Bitkinin topraküstü kesimleri organik asitler, potasyum tuzlan, fosfor ve C vitamini içerir. Ülkemizde pazar yerlerinde satılan kuşotu, çiğ olarak yenilebilecek kadar lezzetlidir. Bu nedenle salatalara konulur, börek harcına girer ya da sebze olarak pişirilir.

Tıbbi kullanımı Kuşotu bitkisinin tıbbi etkileri ve bunl ardan yararlanma yöntemleri şöyle

• İdrar söktürücüdür. Böbreklerin çalışmasını hızlandırır.

• Balgam söktürücü etkisi de vardır.

• Müshildir, pekliği giderir.

• Romatizma yangılarını ve ağrılarını hafifletir.

Bu etkileri sağlamak üzere, kuşotunun tüm topraküstü bölümleri bitki yeşil olduğu sürece toplanır ve gölgelik yerde kurutulur. Kurutulmuş bitkiden 2 tatlı kaşığı alıp üzerine 1 bardak kaynar su konularak 5 dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen infüzyon, günde üç kez birer bardak olarak içilir.

• Hemoroite (basur) karşı iyileştirici etkiler gösterir.

• Kaşındırıcı ve rahatsız edici sedef hastalığı ve egzamada rahatlatıcıdır.

• Cildi yumuşatır.

Bu etkiler için, kurumuş bitkiden 2-3 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır. Sonra ateşi kısılarak 15-20 dakika daha ısıtmaya devam edilir. Böylece hazırlanan yoğun dekoksiyon dıştan uygulanır.

• Kuşotu ayrıca yara iyileştiricidir: Yara, kesik ve çıbanların tedavisinde

kullanılır. Bunun için toplanan taze bitki ezilerek yara lapası hazırlanır. Bu lapa şikayetli yerlere dıştan uygulanır.

http://www.doktorcu.com/bitkilerle-t...tu-tedavi.html

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2014