agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Mutfak - Diğerleri
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 1 Gönderen Emine Aktaş
  • 1 Gönderen Ozlem A

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-12-2008, 11:32   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: Artvin
Mesajlar: 394
Galeri: 25
Sağlıklı Yemekler İçin Öneriler

Yemeklerin sağlığa zararlı hale gelmesine çok basit temizlik kurallarına uyulmaması neden olurken mangal sırasında et ile ateş arasında 15 santimetre bulunması kanser riskini düşürüyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı Stratejik Geliştirme Başkanlığı, Tarımsal Kalkınma Vakfı ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nce ortaklaşa başlatılan AB destekli Gıda Tüketicisini Koruma ve Bilinçlendirme Projesi kapsamında, tüketicilerin bilgilendirilmesi için, Tarımsal Kalkınma Vakfı Konya Temsilciliği tarafından broşürler bastırıldı.

Broşürde, evde yemek hazırlarken yiyeceklerin sağlıklı olması için unutulmaması gereken 4 nokta bulunduğu, bunlar “temizlik, uygun pişirme, soğutma ve çapraz bulaşmaya dikkat etme” olduğu belirtiliyor.

Sağlığı bozan yemeklerin çoğunlukla, hazırlanması sırasında çok basit temizlik kurallarına uyulmamasından kaynaklandığı ifade edilen broşürde, yemeği hazırlamaya başlamadan önce ve iş bittikten sonra ellerin yıkanması gerektiği, yemek yapacak kişinin ellerdeki bıçak kesiklerini su geçirmez bantla kapatması, kurulama bezlerinin sıkça değiştirilmesi, eller ve servis tabaklarının ayrı bezlerle kurulanması gibi öneriler sıralanıyor.

Uygun pişirme sayesinde ise gıda zehirlenmesine yol açan zararlı mikropların öldürüleceği vurgulanan broşürde, şu bilgilere yer veriliyor:
Et ve et ürünleri, yumurta ve kanatlı etlerini iyice pişirmek önemlidir.
Donmuş sığır eti, balık ve tavuk eti pişirilmeden önce tamamen çözdürülmelidir.
Yemeklerin bir kez daha ısıtılması sırasında, gıdanın bütün kısımlarında sıcaklığın en az 70 dereceye ulaşması gerekmektedir.
Yemeklerde kullanılan yağların fazla yakılması kanserojen maddelerin artmasına yol açar. Etlerin mangal, barbekü gibi doğrudan ateş üzerinde pişirilmesi de, üzerinde kanserojenlerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle, ateş ile pişirilen etin arasında 15 santimetre kadar mesafe olmalıdır.

Mikropların üreme ve toksinlerin oluşmasını engellemek için, pişmiş yiyeceklerden arta kalanların çabucak soğutulup buzdolabına konması, yiyeceklerin pişirilmesiyle soğutulması arasında geçen zamanın 2 saatten daha fazla olmamasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilen broşürde, çapraz bulaşmanın engellenmesi için ise çiğ yiyecekler ile pişmiş yiyecekler için ayrı kesme tahtaları veya yüzeylerinin kullanılmasının şart olduğu kaydediliyor.

Ntvmsnbc

zeyve beğendi.
Emine Aktaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2008, 12:59   #2
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Yemek ısıtılacağı zaman tamamını değil de sadece ihtiyaç kadarını alıp ısıtmak gerekiyor. Tekrar tekrar ısıtılıp soğutulan yemekte hem kayıplar oluyor hem de mikropların üremesi için fırsat çıkıyor. Mecbur kalınıp hepsi ısıtılacağı zaman yukarıda yazılan gibi, tamamı çok iyi ısıtılmalı, mümkünse kaynatılmalı.

Aslında en iyisi, zeytinyağlılar dışında yemeği öğünlük pişirmek, bir öğünde bitirmek .

Yemekte yumurta kullanıldıktan sonra eller çok iyi yıkanmalı, kabuklar başka kaplara konmadan çöpe atılmalı.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2013, 18:45   #3
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Oğlumuz bebekken katılara geçtiğinde doktorumuz ona hep taze yemek pişirmemizi ve kendimiz için de mümkün olduğunca buna gayret etmemimizi söylemişti. Yemekler beklerken nitrat oluşuyor ve bu nitrat bağırsaklara ciddi anlamda zarar verip karsinojen etkiye yol açıyor şeklinde açıklanmıştı. Gıda mühendisleri daha iyi bilirler tabii ama ben zeytinyağlı bile olsa en fazla iki günlük yapıyorum yemekleri..

Kiraz beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024