05-12-2008, 16:21 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Tuzsuz Diyet Yemekleri
Hastalığı dolayısıyla, hayatını tuzsuz yemeklerle geçirmek zorunda kalan ama aynı zamanda damak tadına da çok düşkün olanlar için alternatif lezzetli yemek tarifleri bilen arkadaşlarımızın desteklerini bekliyorum. Peynir işini çözdük, günlük süt alıp kendim Lor veya Sepet peyniri yapıyorum. Yoğurdu da aynı şekilde günlük süte mayalıyorum. Ekmeği tuzsuz bulabilmek mümkün ama yine de vaktim olunca kendim mayalıyorum. Dünyanın en güzel yemeğini de pişirsek tuzsuz olduğundan kayınvalideme yediremiyoruz. Tuzsuz yemektense yememeyi tercih ediyor, yemeyince haftada bir kendimizi acil serviste buluyoruz. Hayatım Tv de yemek programları seyredip, bu tuzsuz da güzel olur diye pişirmekle geçiyor Geçen gün tuzsuz hamur mayalayıp, tuzsuz loru baharatlarla tatlandırıp biraz yoğurt katıp pide yaptım. Oldukça lezzetli oldu. Dün, sebzeleri Vog tavada yüksek ateşte kavurup, çeşitli baharatlarla tatlandırıp, makarna üzerine koydum, üzerine de sarımsaklı ev yoğurdu. Bu da çok lezzetli oldu. Yoğurt Çorbası güzel oluyor ama ondan bıktığını söylüyor Tuzsuz yemekler yoğurt takviyesiyle veya bol limonla yenilebilir oluyorlar. Tuz yerine geçebilecek başka ne olabilir? Kısaca sizlerden tuzsuz olsa da bizlerin de (sağlıklı olanların da) beğenip te yiyebileceği lezzetli tarifler bekliyorum. Düzenleyen limon : 05-12-2008 saat 18:32 |
05-12-2008, 17:23 | #2 |
Ağaç Dostu
|
Limon, kayınvalidem de aynı problem vardı ama tuza öyle alışmıştı ki, masamızda tuzluk olmadığı için bize kızardı. Şimdi de anneme tuz yasak, tamamen yasak. Ama sen hepsini bulmuşsun zaten. Limon, yoğurt, sirke, baharatlar (özellikle dokunmuyorsa biber, kekik, biberiye, zencefil). |
05-12-2008, 17:46 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Bir zamanlar sağlık dergileri'nin birinde okumuştum. Aynen şöyle diyordu İnsanlar'ın Bedenin'nin TUZ ihtiyacını karşılayabilmesi için Yemekler TUZ atmasına hiç gerek yoktur. Vicuda gerekli tuz miktarı yediğimiz tüm sebze ve diğer yiyeceklerde fazlasıyla var olduğu. Hatda bazı topraklar da TUZ miktarı fazla olduğu için verimli ürün alınamadığı. Bu makaleyi okuduğum günden beri sanırım 90 lı yıllardı hiç bir yemeğe tuz atdıtmıyorum. İnsan alışınca az miktarda tuz bile insana çok tuzlu gibi geliyor. Şu an çocuklarda alıştı tuzlu yemekleri sevmiyorlar. Kısaca Balıkmı istediniz zaten tuzlu sebzeler aynı şekilde bir çoğu tuzlu topraklarda yetişiyor.kırmızı et hayvanlar hem tuzlu otları hemde insanların verdiği tüm tuzlu yiyecekleri yiyor dolayısı ile oda tuzlu. İnsan vicudu'nun Terlemes'nin ASIL nedenlerden biri aşırı tuz yüklü olması imiş. İnsan yaşımına hayati önem taşıyan en önemlisi olan SU ya ihtiyacı olmasına rağmen Zararlı olan tuzu atabilmek için hayati öneme saip SU yu bile harcamaya feda etmeye razıymış. Yeterki Bu pislikden bir an öce kurtulayım diye uğraş verirmiş. İlk aşamada tuz olmadan damak tadı alamıyorsanız limon ve acı biber le takviye yapın. Zamanla alışınca zaten kendiliğinden uzaklaşacaksınız. Sağlıklı yaşam sizlerin olsun. |
07-12-2008, 12:35 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: adana
Mesajlar: 389
|
sayın limon, ve diğer arkadaşlar ben hiper tansiyon hastası olarak kolay bir yemek tarifi tarifi vereyim. brokoli küçük küçük dilimlenir, haşlanır, yumuşamaya yakın sıcak sudan çıkarılır, süzülür,cam kaseye dizilir, bir veya iki diş sarmısak yoğurt ile karıştırılır, kasenin üzeride boca edilir. hepsinin üzerine biraz nane, biraz yaprak biber ve üzerine bir kaşık saf zeytinyağı sonra afiyetle yenilir. birinci yemede biraz zorlanılır ama daha sonra alışkanlık yapar, nane yerine maydanoz bırakabilirsiniz. aynı tarifi karnabahar içinde deneyebilirsiniz, sağlıklar diliyorum |
07-12-2008, 16:51 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Size de sağlıklar dilerim Sn. Şeref. Kahvaltı için bir alternatif; Bir çukur kaseye biraz tuzsuz Lor Peyniri, İki kaşık yoğurt, Bir Yumurta, bol Dereotu ve Maydanoz katıp iyice katıştırın. Tuzsuz ekmek dilimlerinin bir yüzünü Izgarada kızrttıktan sonra, diğer yüzlerini çevirip bu karışımdan bolca üzerine yerleştirin. Tekrar Izgaraya yerleştirip üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun. (Bunu yaparken yanına 3-4 tane de Yeşil veya Kırmızı Biber atın onlar da közlensinler. ) Not: Izgaranız yoksa ekmekleri fırın tepsisine dizip üzerlerine karışımı bolca ekleyip 200 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirebilirsiniz. |
07-12-2008, 16:57 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Kahvaltı veya 5 çayı için bir alternatif daha; Malzemeler: Un 1 Yumurta (akı içine sarısı üzerine) 1 Su bardağı Yoğurt 1 veya yarım çay bardağı sıvı yağ 1 paket kabartma tozu 1 Bardak kadar Tuzsuz Lor peyniri Dereotu, Maydanoz, Yeşil Soğanın yaprakları Yumurtanın akı, sıvı yağ, yoğurt karıştırılıp içine unla beraber 1 paket kabartma tozu eklenir. Normal poğaça hamuruna göre çok az daha sert bir hamur olacak kadar un ekleyin. (Kepekli veya Beyaz un sizin tercihine kalmış) Güzelce yoğurduktan sonra içine ince ince kıydığınız yeşillikleri ve Lor peyniri ekleyin. Acı sevenler Pul Biber de ekleyebilir. Tekrar yoğurup malzemenin eşit dağılımını sağlayın. Fırın tepsisini hafifçe yağlayıp, küçük toplar halince hazırladığınız hamurun üzerine yumurtanın sarısını sürüp, isterseniz çörek otu serpiştirin. 170-200 derece arası fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun. Düzenleyen limon : 07-12-2008 saat 22:40 |
07-12-2008, 17:09 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Sebzeli Makarna Malzemeler: İstediğiniz şekilde ve miktarda Makarna İstediğiniz Sebzeler (Kabak, Havuç, Brokoli, Karnıbahar, Taze Fasulye vb...) Sarımsaklı Yoğurt Önce Brokoli, Karnıbahar gibi sebzeleri Buharda çok ölmeyecek hafif diri kalacak şekilde pişirin, bu arada Makarnanın da suyunu ocağa koyun kaynasın. Kaynayan suya makarnaları ekleyin. Vog bir tavaya az sıvıyağ ekleyip sebzeler içine eklendiğinde Coz sesi gelecek kadar kızdırın. Uzun ince ince doğradığınız Kabak, Havuç ve Taze Fasulyeyi tavaya alıp harlı ateşte tavayı hızlı hızlı sallayarak pişirin. (Çok pişmeyecekler hafifçe kavrulacaklar) Sonra içine buharda pişirdiğiniz sebzeleri (sebzeler çok pişmeyecek, dağılmaması gerekiyor) ekleyin. Üzerine biraz karabiber, kekik, nane, kimyon vb.. (istediğiniz baharatları) ekleyin, yine hızlı hızlı çevirin. Daha sonra haşlanmış olan makarnayı delikli bir kepçeyle tencereden alıp hemen bu tavaya ekleyin. (Makarnayı hiç süzmemek, yıkamamak önemli) Bir kepçe de Makarnanın haşlama suyundan ekleyip karıştırın. Tabağa alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyip, pul biber serpiştirin. Afiyet Olsun. Bu makarnayı yoğurtlu yemek istemezseniz; Sebzeler kavrulduktan sonra yarım su bardağı kadar süt ekleyip Makarnaları öyle ekleyin. Süt aynı Krema tadı verecektir. Tabağa aldıktan sonra isterseniz üzerine çok az tuzsuz dil peyniri ile servis edebilirsiniz. Düzenleyen limon : 07-12-2008 saat 22:40 |
07-12-2008, 19:30 | #8 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
07-12-2008, 22:38 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Aslında hem tuz yerine geçebilecek lezzetlendiriciler, hem de sıfır tuzla pişirildiği halde gayet lezzetli olabilecek tarifler olarak düşünmüştüm ben. Haşlanmış sebzeden bıktım ben diyen bir arkadaşımız, bu sayfayı açınca alternatifler bulabilsin istedim. Veya sabah kahvaltısında ne yesem diye düşündüğünde... Yok öyle olmasın diyorsanız taşırım tarifleri. |
07-12-2008, 23:20 | #10 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
09-12-2008, 23:18 | #12 |
agaclar.net
|
Sebzeleri, mikrodalga fırında bir süre tuttuktan sonra yukarıdaki yöntemle pişirirseniz, pişme konusunda daha az sorun yaşarsınız |
10-12-2008, 23:23 | #13 |
Ağaç Dostu
|
Sıfır tuzlu yemekler
Tavuk haşlanıp, çatalla didiklenir. Biber, havuç ince (kibrit çöpü şeklinde) doğranır; az yağla teflon tavada pişirilir. İnce doğranmış mantar ilave edilir. Mantar suyunu çekmeye başladığında tavuk eklenir. 2-3 dakika daha karıştırılır. Karabiber serpilip, ocaktan indirilir. Kuşbaşı doğranmış tavuk 8-10 saat önceden 1 yemek kaşığı yoğurt, bir miktar kırmızı pul biber karışımı ile marine edilir. Pırasa, havuç, biber kibrit çöpü şeklinde doğranır. Az yağlı tavada pişirilir; marine edilmiş tavuk ilave edilir. Tavuk suyunu çekene kadar pişirilir. |
01-01-2012, 23:08 | #14 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Limon hala arıyor musunuz bilmiyorum ama kendi diyetim için yaptığım bir yemek var, tuz eklemeden de çok lezzetli bir tarif : Yeşil soğan, kırmızı etli biber, mantar vog tavada istenen miktar sıvıyağ ile sotelenir. Pişmeye yaklaştığında ıspanak, pazı, kara lahana -evde ne varsa - biraz iri doğranır. Yeşilliğini fazla kaybetmeyecek şekilde sotelenir. Renk renk, besleyici ve lezzetli bir yemek. Son eklenen yeşillikler ayrı bir tat verdiği için tuz eksikliği hissedilmiyor. Bu tarif içinde patates olan bir sebzeli böreğin iç malzemesiydi. Patatesi çıkarıp yağı azaltınca diyet yemeği oldu. |
14-01-2012, 04:17 | #16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-01-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
|
Televizyon seyrederken patlamış mısırdan vaçgeçmeyin derim. Hatta şeker ve tansiyon hastaları da günde 1 su bardağı dolusu yiyebilirler. Hemde çok pratik, eski bir teflon tencereye biraz mısırözü yağı, birazda cin mısırı koyup orta hararetli ocakta tencerenin kapağını kapatarak ara sıra sallayıp patlatıyor ve afiyetle yiyorsunuz. Hem su içirmiyor hemde tuzsuz da yenilebiliyor. Birde salatam var, gerçi sizlerde bilirsiniz. Kerevizi soyuyorsunuz ince rendeden geçirip sarmısaklı yoğurtla karıştıyorsunuz harika bir tat oluyor. hem tansiyon düşürücü hem diüretik bir etki hem lezzeti de var tabi bana göre...Afiyet olsun |
25-10-2018, 12:57 | #17 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-10-2018
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 31
|
Öneriler için teşekkürler. Birçoğunu deneyeceğim. |
25-10-2018, 16:28 | #18 |
Ağaç Dostu
|
Tuzu hiç kullanmamak da iyi değil bünye için. Çok uzun yıllardır tansiyon ilacımı hiç aksatmam ancak sıfır tuzlu yemek yapılmaz evimizde. Az tuzludur yemek ve salatalarımız ve isteyen ilavesini kendi yapar. Örneğin peynirde mümkünde tuzu az olan tulumu alırım, beyaz peynirde de öyle ama sıfır tuz diye aranmak ve öyle beslenmenin vücuda zarar vermek olduğunu yıllar önce okumuştum bir yazıda ve inandım o beslenme uzmanına. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|