agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Mutfak - Diğerleri
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-12-2008, 16:21   #1
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,268
Galeri: 637
Tuzsuz Diyet Yemekleri

Hastalığı dolayısıyla, hayatını tuzsuz yemeklerle geçirmek zorunda kalan ama aynı zamanda damak tadına da çok düşkün olanlar için alternatif lezzetli yemek tarifleri bilen arkadaşlarımızın desteklerini bekliyorum.

Peynir işini çözdük, günlük süt alıp kendim Lor veya Sepet peyniri yapıyorum.

Yoğurdu da aynı şekilde günlük süte mayalıyorum.

Ekmeği tuzsuz bulabilmek mümkün ama yine de vaktim olunca kendim mayalıyorum.

Dünyanın en güzel yemeğini de pişirsek tuzsuz olduğundan kayınvalideme yediremiyoruz. Tuzsuz yemektense yememeyi tercih ediyor, yemeyince haftada bir kendimizi acil serviste buluyoruz. Hayatım Tv de yemek programları seyredip, bu tuzsuz da güzel olur diye pişirmekle geçiyor
Geçen gün tuzsuz hamur mayalayıp, tuzsuz loru baharatlarla tatlandırıp biraz yoğurt katıp pide yaptım. Oldukça lezzetli oldu.

Dün, sebzeleri Vog tavada yüksek ateşte kavurup, çeşitli baharatlarla tatlandırıp, makarna üzerine koydum, üzerine de sarımsaklı ev yoğurdu. Bu da çok lezzetli oldu.

Yoğurt Çorbası güzel oluyor ama ondan bıktığını söylüyor

Tuzsuz yemekler yoğurt takviyesiyle veya bol limonla yenilebilir oluyorlar. Tuz yerine geçebilecek başka ne olabilir?

Kısaca sizlerden tuzsuz olsa da bizlerin de (sağlıklı olanların da) beğenip te yiyebileceği lezzetli tarifler bekliyorum.

 

Düzenleyen limon : 05-12-2008 saat 18:32
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2008, 17:23   #2
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,635
Galeri: 73
Limon, kayınvalidem de aynı problem vardı ama tuza öyle alışmıştı ki, masamızda tuzluk olmadığı için bize kızardı.

Şimdi de anneme tuz yasak, tamamen yasak. Ama sen hepsini bulmuşsun zaten. Limon, yoğurt, sirke, baharatlar (özellikle dokunmuyorsa biber, kekik, biberiye, zencefil).

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2008, 17:46   #3
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,269
Galeri: 22
Bir zamanlar sağlık dergileri'nin birinde okumuştum. Aynen şöyle diyordu İnsanlar'ın Bedenin'nin TUZ ihtiyacını karşılayabilmesi için Yemekler TUZ atmasına hiç gerek yoktur. Vicuda gerekli tuz miktarı yediğimiz tüm sebze ve diğer yiyeceklerde fazlasıyla var olduğu. Hatda bazı topraklar da TUZ miktarı fazla olduğu için verimli ürün alınamadığı.
Bu makaleyi okuduğum günden beri sanırım 90 lı yıllardı hiç bir yemeğe tuz atdıtmıyorum. İnsan alışınca az miktarda tuz bile insana çok tuzlu gibi geliyor.
Şu an çocuklarda alıştı tuzlu yemekleri sevmiyorlar.
Kısaca Balıkmı istediniz zaten tuzlu sebzeler aynı şekilde bir çoğu tuzlu topraklarda yetişiyor.kırmızı et hayvanlar hem tuzlu otları hemde insanların verdiği tüm tuzlu yiyecekleri yiyor dolayısı ile oda tuzlu.
İnsan vicudu'nun Terlemes'nin ASIL nedenlerden biri aşırı tuz yüklü olması imiş.
İnsan yaşımına hayati önem taşıyan en önemlisi olan SU ya ihtiyacı olmasına rağmen Zararlı olan tuzu atabilmek için hayati öneme saip SU yu bile harcamaya feda etmeye razıymış. Yeterki Bu pislikden bir an öce kurtulayım diye uğraş verirmiş.
İlk aşamada tuz olmadan damak tadı alamıyorsanız limon ve acı biber le takviye yapın. Zamanla alışınca zaten kendiliğinden uzaklaşacaksınız. Sağlıklı yaşam sizlerin olsun.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2008, 12:35   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: adana
Mesajlar: 389
sayın limon, ve diğer arkadaşlar
ben hiper tansiyon hastası olarak kolay bir yemek tarifi tarifi vereyim.
brokoli küçük küçük dilimlenir, haşlanır, yumuşamaya yakın sıcak sudan çıkarılır, süzülür,cam kaseye dizilir,
bir veya iki diş sarmısak yoğurt ile karıştırılır, kasenin üzeride boca edilir.
hepsinin üzerine biraz nane, biraz yaprak biber ve üzerine bir kaşık saf zeytinyağı sonra afiyetle yenilir.

birinci yemede biraz zorlanılır ama daha sonra alışkanlık yapar,

nane yerine maydanoz bırakabilirsiniz.
aynı tarifi karnabahar içinde deneyebilirsiniz,

sağlıklar diliyorum

şeref Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2008, 16:51   #5
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,268
Galeri: 637
Size de sağlıklar dilerim Sn. Şeref.

Kahvaltı için bir alternatif;

Bir çukur kaseye biraz tuzsuz Lor Peyniri, İki kaşık yoğurt, Bir Yumurta, bol Dereotu ve Maydanoz katıp iyice katıştırın. Tuzsuz ekmek dilimlerinin bir yüzünü Izgarada kızrttıktan sonra, diğer yüzlerini çevirip bu karışımdan bolca üzerine yerleştirin. Tekrar Izgaraya yerleştirip üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun. (Bunu yaparken yanına 3-4 tane de Yeşil veya Kırmızı Biber atın onlar da közlensinler. )

Not: Izgaranız yoksa ekmekleri fırın tepsisine dizip üzerlerine karışımı bolca ekleyip 200 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirebilirsiniz.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2008, 16:57   #6
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,268
Galeri: 637
Kahvaltı veya 5 çayı için bir alternatif daha;

Malzemeler:
Un
1 Yumurta (akı içine sarısı üzerine)
1 Su bardağı Yoğurt
1 veya yarım çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 Bardak kadar Tuzsuz Lor peyniri
Dereotu, Maydanoz, Yeşil Soğanın yaprakları

Yumurtanın akı, sıvı yağ, yoğurt karıştırılıp içine unla beraber 1 paket kabartma tozu eklenir. Normal poğaça hamuruna göre çok az daha sert bir hamur olacak kadar un ekleyin. (Kepekli veya Beyaz un sizin tercihine kalmış) Güzelce yoğurduktan sonra içine ince ince kıydığınız yeşillikleri ve Lor peyniri ekleyin. Acı sevenler Pul Biber de ekleyebilir. Tekrar yoğurup malzemenin eşit dağılımını sağlayın. Fırın tepsisini hafifçe yağlayıp, küçük toplar halince hazırladığınız hamurun üzerine yumurtanın sarısını sürüp, isterseniz çörek otu serpiştirin. 170-200 derece arası fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.


Düzenleyen limon : 07-12-2008 saat 22:40
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2008, 17:09   #7
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,268
Galeri: 637
Sebzeli Makarna

Malzemeler:
İstediğiniz şekilde ve miktarda Makarna
İstediğiniz Sebzeler (Kabak, Havuç, Brokoli, Karnıbahar, Taze Fasulye vb...)
Sarımsaklı Yoğurt

Önce Brokoli, Karnıbahar gibi sebzeleri Buharda çok ölmeyecek hafif diri kalacak şekilde pişirin, bu arada Makarnanın da suyunu ocağa koyun kaynasın. Kaynayan suya makarnaları ekleyin. Vog bir tavaya az sıvıyağ ekleyip sebzeler içine eklendiğinde Coz sesi gelecek kadar kızdırın. Uzun ince ince doğradığınız Kabak, Havuç ve Taze Fasulyeyi tavaya alıp harlı ateşte tavayı hızlı hızlı sallayarak pişirin. (Çok pişmeyecekler hafifçe kavrulacaklar) Sonra içine buharda pişirdiğiniz sebzeleri (sebzeler çok pişmeyecek, dağılmaması gerekiyor) ekleyin. Üzerine biraz karabiber, kekik, nane, kimyon vb.. (istediğiniz baharatları) ekleyin, yine hızlı hızlı çevirin. Daha sonra haşlanmış olan makarnayı delikli bir kepçeyle tencereden alıp hemen bu tavaya ekleyin. (Makarnayı hiç süzmemek, yıkamamak önemli) Bir kepçe de Makarnanın haşlama suyundan ekleyip karıştırın. Tabağa alıp üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyip, pul biber serpiştirin. Afiyet Olsun.

Bu makarnayı yoğurtlu yemek istemezseniz; Sebzeler kavrulduktan sonra yarım su bardağı kadar süt ekleyip Makarnaları öyle ekleyin. Süt aynı Krema tadı verecektir. Tabağa aldıktan sonra isterseniz üzerine çok az tuzsuz dil peyniri ile servis edebilirsiniz.


Düzenleyen limon : 07-12-2008 saat 22:40
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2008, 19:30   #8
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,477
Galeri: 90
Alıntı:
Tuzsuz yemekler yoğurt takviyesiyle veya bol limonla yenilebilir oluyorlar. Tuz yerine geçebilecek başka ne olabilir?

Kısaca sizlerden tuzsuz olsa da bizlerin de (sağlıklı olanların da) beğenip te yiyebileceği lezzetli tarifler bekliyorum.
Bu başlığın içeriği bu olmalı.. "Tuz yerine geçebilecek başka ne olabilir?" Bu nedenle "içine az tuz koyun"dan başka bir özelliği olmayan tariflerinizi ayrı başlıklar olarak yazmalısınız.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2008, 22:38   #9
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,268
Galeri: 637
Aslında hem tuz yerine geçebilecek lezzetlendiriciler, hem de sıfır tuzla pişirildiği halde gayet lezzetli olabilecek tarifler olarak düşünmüştüm ben.

Haşlanmış sebzeden bıktım ben diyen bir arkadaşımız, bu sayfayı açınca alternatifler bulabilsin istedim. Veya sabah kahvaltısında ne yesem diye düşündüğünde...

Yok öyle olmasın diyorsanız taşırım tarifleri.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2008, 23:20   #10
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,477
Galeri: 90
Alıntı:
Aslında hem tuz yerine geçebilecek lezzetlendiriciler, hem de sıfır tuzla pişirildiği halde gayet lezzetli olabilecek tarifler olarak düşünmüştüm ben.
Buna dikkat edildiği sürece sakınca yok. Sen de biliyorsun, özellikle uyarılmayınca ilgisiz tarifler bir araya yazılabiliyor.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2008, 21:49   #11
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,268
Galeri: 637
Kabak, Havuç, Patlıcan gibi ince dilimlenmeye müsait sebzeler tost makinasında üzerlerine fırça ile yağ sürülüp pişirilince çok lezzetli oluyorlar.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2008, 23:18   #12
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,477
Galeri: 90
Sebzeleri, mikrodalga fırında bir süre tuttuktan sonra yukarıdaki yöntemle pişirirseniz, pişme konusunda daha az sorun yaşarsınız

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2008, 23:23   #13
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,607
Galeri: 1
Sıfır tuzlu yemekler

Tavuk haşlanıp, çatalla didiklenir. Biber, havuç ince (kibrit çöpü şeklinde) doğranır; az yağla teflon tavada pişirilir. İnce doğranmış mantar ilave edilir. Mantar suyunu çekmeye başladığında tavuk eklenir. 2-3 dakika daha karıştırılır. Karabiber serpilip, ocaktan indirilir.

Kuşbaşı doğranmış tavuk 8-10 saat önceden 1 yemek kaşığı yoğurt, bir miktar kırmızı pul biber karışımı ile marine edilir. Pırasa, havuç, biber kibrit çöpü şeklinde doğranır. Az yağlı tavada pişirilir; marine edilmiş tavuk ilave edilir. Tavuk suyunu çekene kadar pişirilir.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2012, 23:08   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 331
Galeri: 6
Sayın Limon hala arıyor musunuz bilmiyorum ama kendi diyetim için yaptığım bir yemek var, tuz eklemeden de çok lezzetli bir tarif :

Yeşil soğan, kırmızı etli biber, mantar vog tavada istenen miktar sıvıyağ ile sotelenir. Pişmeye yaklaştığında ıspanak, pazı, kara lahana -evde ne varsa - biraz iri doğranır. Yeşilliğini fazla kaybetmeyecek şekilde sotelenir. Renk renk, besleyici ve lezzetli bir yemek. Son eklenen yeşillikler ayrı bir tat verdiği için tuz eksikliği hissedilmiyor. Bu tarif içinde patates olan bir sebzeli böreğin iç malzemesiydi. Patatesi çıkarıp yağı azaltınca diyet yemeği oldu.

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2012, 19:51   #15
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,268
Galeri: 637
Eşim annesine ciğerinin büyükçe bir kısmını verince bizim sorun çözüldü. Ama hayat bu, her an herkese gerekebilir. Bu yüzden tariflere devam edelim lütfen...

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2012, 04:17   #16
Yeni Üye
 
yasminq1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-01-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
Televizyon seyrederken patlamış mısırdan vaçgeçmeyin derim. Hatta şeker ve tansiyon hastaları da günde 1 su bardağı dolusu yiyebilirler. Hemde çok pratik, eski bir teflon tencereye biraz mısırözü yağı, birazda cin mısırı koyup orta hararetli ocakta tencerenin kapağını kapatarak ara sıra sallayıp patlatıyor ve afiyetle yiyorsunuz. Hem su içirmiyor hemde tuzsuz da yenilebiliyor.

Birde salatam var, gerçi sizlerde bilirsiniz. Kerevizi soyuyorsunuz ince rendeden geçirip sarmısaklı yoğurtla karıştıyorsunuz harika bir tat oluyor. hem tansiyon düşürücü hem diüretik bir etki hem lezzeti de var tabi bana göre...Afiyet olsun

yasminq1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2018, 12:57   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-10-2018
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 18
Öneriler için teşekkürler. Birçoğunu deneyeceğim.

chnarmagan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2018, 16:28   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,173
Galeri: 3
Tuzu hiç kullanmamak da iyi değil bünye için. Çok uzun yıllardır tansiyon ilacımı hiç aksatmam ancak sıfır tuzlu yemek yapılmaz evimizde. Az tuzludur yemek ve salatalarımız ve isteyen ilavesini kendi yapar. Örneğin peynirde mümkünde tuzu az olan tulumu alırım, beyaz peynirde de öyle ama sıfır tuz diye aranmak ve öyle beslenmenin vücuda zarar vermek olduğunu yıllar önce okumuştum bir yazıda ve inandım o beslenme uzmanına.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2018