agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Hoya rotundiflora (Hoya sp. Square) (http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/22518.htm)

Hydrosuccess 06-11-2010 10:51

Hoya rotundiflora (Hoya sp. Square)
 
4 Eklenti(ler)
Hoya sp. Square, Tayland ve Burma yaşayan nispeten küçük, dikdörtgen, parlak sert ve ince tüylü yaprak formu ile dikkat çeken bir türdür.Daha önce Hoya lyi olarak bilinen bu türün yanlış adlandırıldığına karar verilmiş ve sp. Square olarak yeniden tanımlanmıştır.2007'den itibaren satışta olan az bilinen bu tür daha çok yaprak formu için yetiştirilmekle birlikte H. obscura formunda beyaz ve hafif kokulu çiçekleri de dikkat çekicidir.
Tayland'dan gelen H. sp. Square çeliğini topraksız ortamda yoğun nem oluşturacak mini serada köklendiriyorum.Kısa sürede gelişen hava kökleri gelişim ve ortama adaptasyonun hızlı olacağını gösteriyor.Bitkinin güncel fotoğrafları ve internet kaynaklı çiçek fotoğrafı.

Ayşe Yıldız 06-11-2010 11:50

Bilmediğimiz görmediğimiz türlerle tanıştırıyorsunuz bizi size çok teşekkür etmek istiyorum. Çiçeklerinide çok beğendim ayrıca.

bettyycim 06-11-2010 12:10

Çok enteresan, ne kadar farklı yapraklar :)

İlkin 06-11-2010 13:12

Benim de çok sevdiğim bu türün tanıtımını yaptığınız için çok teşekkürler sayın Hydrosuccess. İsim değişikliği yapıldığını da sayenizde öğrenmiş oldum. İlerleyen zamanlarda bitki geliştikçe bu yaprak formu ile değişik bir yaprak öbeği görüntüsü sergileyeceğini düşünüyorum. Çok hoş olacak doğrusu... Ellerinize sağlık.

Hydrosuccess 06-11-2010 14:14

1 Eklenti(ler)
İlgilenen tüm hoya tutkunlarına teşekkür ederim.Çok tanınmayan bu türün gelişimini paylaşmaya devam edeceğim.
Yaprak büyüklüğünü mukayeseli olarak gösteren fotoğraf.

dlk 06-11-2010 14:54

Bakımı kolaymıdır. Veya dayanıklı bir çiçekmidir. Hoya türlerini edinmeyi planlıyorum. En dayanıklı olanları seçmek istiyorum.

Hydrosuccess 06-11-2010 16:03

Sayın dlk, dayanıklı gibi görünüyor ancak ben de yeni edindim daha fazla birşey söyleyemem.Daha gelişmiş bitkisi olup burada paylaşırsa bilgimiz artar yoksa gelişimini takip edip zaman içinde kendimiz öğreneceğiz.Yeni başlayanlar için risk oluşturacağını belirtmeliyim.

yeşillim 15-03-2012 19:48

1 Eklenti(ler)
...

maki01 16-03-2012 00:43

Yaprak yapısıyla farklı bir tür sevgili yeşillim, çok sevdim.

Serpens yetiştirmekte zorlandığım için ilk aklıma gelen türün istekleri ve yetiştirme zorluğu oluyor . Nem ihtiyacı fazla olan hoyalar grubundan mı, yani serada mı yetiştiriyorsun?

yeşillim 16-03-2012 09:33

Kurduğum sistemle beraber fazladan nem isteğine katkım olmadı diyebilirim. İlk çeliklediğimde mini seraya aldım o kadar. Hatta bundan çelik aldım. Kışı atlattı mevsimle beraber gelişimi hızlanır, carnosa'ya nasıl bakıyorsam öyle yani sistemin avantajını kullanıyorum.

yeşillim 20-03-2012 01:08

Hoya sp. Square başlığı 2011'de bilimsel bir dergide yayınlanan adına göre Hoya rotundiflora olarak düzeltilmiştir.

bettyycim 20-03-2012 08:39

Dergiyi kim gördü ? Bir kaynak vermeniz gerekmez mi ayrıca yanlış bilgilendirme ve yanlış bir başlık değişimi yapıyorsunuz tam adı Hoya rotundifolia dır.

yeşillim 20-03-2012 09:19

Sayın bettyycim madem biliyordunuz da neden bilgilendirmediniz şimdiye kadar?

Ne güzel bak muhakeme yolu açılıyor!!

bettyycim 20-03-2012 09:28

Muhakeme olsun diye yazmadım, ayrıca tam olarak bilmediğim bir şeyi yazmam, yazacağım şeyleri araştırmadan yazmam bunlar üzerine çok otorite var. Ama araştırmayı tam yapmadan yanlış bir isimlendirme olmamış, bir işin temeli sağlam olmalı değil mi ? arkadaşım. Burası ciddi bir site tam olarak bir şeyler araştırılmadan, kaynak gösterilmeden, kulak dolgunluğu ile bir şeyler yazılmamalı diye düşünüyorum.

yeşillim 20-03-2012 09:34

Tamam arkadaşım muhakemeyi beraber yapacağız, maksat bilgi alışverişi değil mi? araştıralım, soruşturalım yardım edin ne güzel dedim.Yanlış mı oldu sonuçta başlık da değişebilir. Demek burası ciddi bir site!! siz demeseniz farkında olmayacaktık yani..

Emin olabilirsiniz sitenin ciddiyetini farkettiğimden. İlk kayıt olduğum günden beri..
Neyse konuyu kişiselleştirmeden aydınlık kazandıralım başlığımıza!!

Fatih 20-03-2012 13:48

Peki bu kullanım doğru mu yanlış mı?
Satıcının bunun farkında olmaması imkansız gibi.

Bendeki bitki Hoya rotundifolia etiketli. Gezerken rastladığım bazı sitelerdeki kullanım yukarda link verdiğim kullanımla aynı. Tereddütte kaldım açıkçası :)

missmenas 20-03-2012 13:57

Yorum yapmak istedim, konuya sessiz kalmak doğru olmaz. Şunu bilmenizi ve bu hoyaların isim tartışması yıllarını vermiş kişiler bile bir fikir birliğine varmadıysa. Bizim burda tartışıp gerilmemizin anlamı yok.
Zamanı olan ve yabancı dili çevirisi güçlü olan zaman ayırıp detaylı bir araştırma yapabilirse, Bizlere kaynaklarıda alıntı yaparak sunabilirse belki hepimiz aydınlanmış olur.

Ama şunu savunabilirim, öyle olduğunu düşünüpte sayfalarında isimlerinide değiştirmiş olsalar dahi onlar için bile büyük bir soru işareti hala vardır. Bunu yabancı koleksiyoncular için söylüyorum. Ben değiştirmedim, kesin olmayan birşeyi yapmam doğrusu. Bu hoyaları satın aldığımdaki etiket neyse onu muhafaza ederim.

Başlık eski adıyla kalmalıydı bence, veya parantez içerisinde yeni ismiyle değişebilirdi. Sunulan değişiklikte kaynak gösterilmeliydi, yapılamayacak bir şey değil, alınan kaynağı bende bilmek istiyorum:rolleyes:

Şaka olarak algılanmasını istiyorum lütfen, 2 hoyanın sayfamda yanyana resimlerini koydum. Belki birisi Hoya rotundifolia'dır diğeride Hoya rotindiflora'dır:D

bettyycim 20-03-2012 14:01

Bakın Square demek ingilizce de kare yaprak demektir, bitki yeni isimlendirildi deniyor, yani Türkçesi kare hoya olarak anılan hoyaya isim konulmuş, kaldı ki kendi aralarında bile isim tartışması yapılıyor, bizde ki tartoışma çok gereksiz bu yüzden. Apodagis de yanlış yazmış olabilir, buyrun oya sp. square leaf now has a name? - Hoya Forum - GardenWeb,
Hoya rotundifolia - Nucleotide Result,
Hoya 429 species names (IPNI) ilgili linkleri inceleyebilirsiniz ve daha konuyla ilgili onlarca site var.

maki01 20-03-2012 16:05

Başlık ismini Hoya sp. Square (Hoya rotundiflora) şeklinde değiştirsem uygun mudur?

bettyycim 20-03-2012 16:25

Bence Hoya sp. Square (Hoya rotundifolia) olmalıdır, yabancı kaynaklı otorite sayılacak sitelerde bu şekilde anılıyor.

maki01 20-03-2012 16:39

Hoya sp. Square (Hoya rotundifolia) olarak değiştirdim. Bu isimlendirme de yanlışsa yine değiştirebiliriz.

Katkılarınız için teşekkür ediyorum.

yeşillim 20-03-2012 17:00

:cool:Hıım benim müdahaleme gerek kalmamış haydi kolay gelsin. Paylaşımlarınızı, tanıtımlarınızı bekliyorum. Yoruldum da

maki01 21-03-2012 17:19

Sevgili betty'cim,

Yanlış bir şey yapmamak adına nette araştırma yaptığımda pek çok sitede tür adı hoya rotundiflora olarak karşıma çıkıyor.

Hoya rotundiflora

Hydrosuccess'in; uzun bir süredir aktif olmasa da; hoyalar konusundaki bilgi birikimine saygı duyarım. O da "hoya rotundiflora" diyor.

Bir süre sonra daha net kaynak ve bilgilere erişeceğimizi düşünüyorum. sp. Spuare olarak kalsın, ilerde değişiklik yapabiliriz.

elek 21-03-2012 20:38

Rotundus: Yuvarlak (veya yuvarlanmış olarak da düşünülebilir)
Folium: Yaprak
Flos: Çiçek
Flora: Çiçek tanrıçası

Bu Latince kelimeleri birleştirirsek...

Hoya rotundifolia ==> Yuvarlak yapraklı hoya veya (kenarları) yuvarlanmış hoya

Hoya rotundiflora ==> Yuvarlak çiçekli. Güzellik görecelidir tabi, ama çiçekleri de tanrıça ismi atfedilecek kadar çarpıcı (bana göre ;) )

İsimlendirme anlamlarını yorumlarsak, dikdörtgen yapraklara yuvarlak demek zorlama olacak. Yuvarlak çiçekli (Hoya rotundiflora) daha bir uygun...

Ama zaten bizim yorumlamamıza da bırakmıyorlar işi, önce kim makalesini yazıp bilimsel bir dergide bastırırsa onun dediği oluyor :rolleyes: Dolayısıyla H. rotundiflora kesinleştirilen ismi. 2011'de Phytotaxa'nın 27. sayısında yayımlanmış. Makalenin devamında resimler ve çizimler olsa gerek, ama görebilmek için pamuk eller cebe diyorlar :D Neyse, birisi çıkıp da "Hayır, bu tür filanca tarihte X olarak tanımlanmıştı" diyene kadar bu türün adı Hoya rotundiflora.

Sevgili Missmenas, sizdeki tepesi kubbe gibi olanlara yorumum yok, ama Sevgili maki01'in verdiği linkteki linkteki resimlerde de düz ve üstü kubbe biçiminde olan yapraklar karışık görünüyor.

Ha bana sorarsanız kısaca "huysuz keçi" diye adlandırıyorum kendisini :p Bu bitkinin dilini çözen olursa bana da haber versin olur mu :(

(Hoya rotundifolia ne oluyor acaba derseniz... Onu tam çözememişler. Aradım taradım, şu linkteki herbaryuma ulaştım. Kurumuş yaprak görüntüsünü birşeye benzetip yorumlayan olursa bravo ;) Carnosa ile akrabalığı olan bir tür sanırım, çoğu yerde bu şekilde alıntılanmış. Linkteki görselde de H. carnosa alpha rotundifolia ve H. rotundifolia olarak geçiyor)

missmenas 21-03-2012 23:50

Güzel bir araştırma ve çeviri olmuş, kaynak olarak araştırmada çok güzel. Yanlız bizlerin alışveriş yaptığı geçen yılki site Aleya garden den satın alınan Hoya ly Burma, tanıtım yaparken Hoya sp. Scuare olarak tanıtılırsa yine karışıklığa sebep olacak. Ben 2 farklı isimdeki hoyayı tek karede özellikle resimledim. Bendeki Hoya sp. Scuare İlkin hanımdan, onada Sayın hydrosuccess den gelmiş . Hoya ly Burma ise Şubat 2011 de Aleya gardenden satın aldım. Zaman içerisinde çiçeklenecek olursa yaprak ve genel görünümünün yanısıra çiçeklerde kıyaslama yapacağız artık.
Teşekkürler Sevgili elek, yüreğine sağlık...

maki01 22-03-2012 14:20

Sevgili Elek,

Bilimsel verilere dayalı açıklaman için teşekkür ediyorum ve senden aldığım yeni türlerin tanıtımına katkı sözünü unutmadığımı hatırlatmak istiyorum :)

Sevgiler.

muge 22-03-2012 14:41

''Hoya rotundifolia'' nın üretimi Adana ve civarında yapılıyor. Bu muhteşem görünüşlü çiçeği 28 marttan itibaren K.çamlıca da Osmanlı Bahçesi Fidanlığında bulabilirsiniz.

katmer 24-03-2012 00:45

Sayın müge, söylediğiniz fidanlığı çok iyi bilen birini tanıyorum. 28 Marttan itibaren araştırmaya başlayacağım. Bilgi için çok teşekkürler:)

muge 29-03-2012 15:27

:( Biraz önce Adana dan gelen kamyonu boşalttık. Sipariş listemizde hoya rotundiflora olarak yazılıydı, Adana daki üretici tedarikçimizde bizde var dediler. Ama gelenler carnosa imiş üzgünüm. Hoya severleri hayal kırıklığına uğrattığım için özür dilerim. Ama gene de fidanlığımıza bekleriz, değişik Akdeniz bitkileri görmek isteyenleri.

kaktüs 27-05-2013 06:23

Istenenler listemin basinda duran, ama hep orada kalacak tur oluyor kendisi :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024