agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Mum çiçeği (Hoya)
(https)




Beğeni Düzeni3236Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-05-2006, 22:23   #1
Ağaçsever
 
Ful Sokağı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2006
Mesajlar: 84
Mum çiçeği (Hoya carnosa)

Mum çiçeği hakkında genel bilgi edinmek istiyorum, teşekkürler

Konuyla ilgili yazışmaların derlenmiş hali:

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sevilay Mesajı Göster
Ben yazışmaları tarayarak tecrübe ile sabit bazı yetiştirme önerilerini toparlamaya çalıştım.Umarım bir faydası olur.

Sayın Serder’in öğretileri:
Nasıl bakıyoruz?
Saksı : Çeliği diktiğimiz Küçük (tahminen 12cm çapında) saksıda duruyor.
Sulama: Yazın haftada bir. Kışın 10 günd bir bir bardak.
Yer: Direk güneş ışığı almayan sürekli aydınlık cam kenarı. Salon ısısı kışın 20-22 derece.
Gübre: Hiç gübre vermiyoruz.
Bakım : Saksıda suyun döküldüğü yerde oluşan oyuğu senede bir tamamlıyorum. Sarılması için sürgünün uzadığı tarafa doğru ip geriyorum. Ve gerekmedikçe elimi dahi sürmüyorum. __________________

Sayın Hoyadağ’ın siteden öğrendiği toprak hazırlama bilgileri:
(torf+kompost+%25pomza (% 33+33+33)

Sayın Hafize hanımın toprak hazırlama ve dikim için önerileri:
Epey araştırdım ama bazen tam bilgilere ulaşmak zor olabiliyor. Mum Çiçeği için özel bir karışım varmıydı hatırlayamadım. Verdiğiniz malzemelerin içeriklerini de sorabileceğim kimse yok yanımda. Ama Mine Hanım'ın Mart ayındaki dergimizde yaptığı karışımın ölçülerini vereceğim size:
1 Ölçü torf
1 ölçü kompost
1/2 ölçü perlit veya pomza
Bu karışımın her metreküpüne 150 gr. 15-15-15 kompoze gübre katınız.
Sanırım elinizde yoktur. O yüzden gübre işini daha sonraya bırakın. İri Perlit almışsınız. Sorun değil. Perliti biraz daha az kullanın.(Toprağa oranlayıp göz kararı) Çünki Mum Çiçeği çok ıslak toprak sevmiyor.

Bu arada oksijenli su almışmıydınız? Aldıysanız 1 lt.için 2 tatlı kaşığı oksijenli su hazırlayın. Çiçeğin köklerini tamamen yıkarsanız oksijenli suyla dikkatlice yıkatıp 10-15 dk. kadar beklettikten sonra dikimi yapın. İlk sulama suyunu da oksijenli su ile yapın

Kökün çok uzun olması dikerken kırılmalarına neden olabilir. O yüzden dikerken kökleri kırmamaya çok dikkat edin
Mum çiçeği ana sarmaşıktan kesilen çeliklerle üretilir. Genellikle tek gözlü çelikler, yaprak çiftinin 1/4 inç üstünden kesilir ki üstteki yaprak çifti için aşağıda bitkinin tutunabileceği uzun bir dal bırakılmış olsun. Çelik 3-4 hafta içinde köklenir ve genellikle 4-6 hafta biçinde filizlenmeye başlar. Yaprak düğümünde ve sap boyunca toprak altında kalan kısımda çok sayıda kökçük oluşur. En iyi köklendirme için çelikteki yaprak düğümü toprak yüzeyinde bırakılmalıdır. Filizlenecek kısmın toprak altında kalmaması için çeliği çok derin gömmemeye dikkat etmelidir.

Sayın Hoyadağ’ın Bir üniversite sitesinden bakım ve yetiştirme çevirisi:Mum çiçeği en iyi 1500-2000 lm/ft2 ışık yoğunluğunda ve 20-24 C sıcaklıkta gelişir. Yaz aylarında aşırı sıcaklık ve düşük havalandırmaya maruz kalırsa bitkinin kök ve beden gelişimi yavaşlayabilir. Kış aylarında ise çok soğuk ortamlar bitkiyi zayıf düşürecek, cansızlaştıracaktır. Kabul edilebilir sıcaklık aralığı 20-32 C derecedir. Çelik kesildikten sonra üretim için en önemli faktör sulamadır. Eğer ortam %75 veya daha fazla nem oranına sahipse köksüz çelikler sık sık spreylenmemelidir. Basit olarak, toprak yüzeyini hafifçe nemli tutacak kadar sulamalı ancak tamamen ıslak bırakılmamalıdır. Çelik köklendikten sonra sulama azaltılmalı ve iki sulama arasında toprağın bir miktar kurumasına izin vermelidir.

Üreticiler, sulama frekansı değiştirildiğinde, toprağın gübre durumunun ayarlanmasını kolaylaştırdığından genellikle sıvı gübrelemeyi tercih ederler. Mikroelement takviyeli 2:1:2 veya 3:1:2 gübreler tercih edilmesi iyi olur. Ayda bir her 1000ft2 için 2,9 pound nitrojen içeren gübre kullanılmalıdır.

Yetiştirme ortamı yüksek oranda organik materyal içermelidir. Yüksek su tutma kapasitesiyle lifli turba, iyi bir havalandırma ve drenaj için ise perlit veya çam kabuğu kullanılabilir. Birçok ticari uygulamada önceden harmanlanmış, topraksız yetiştirme ortamları kullanılarak yüksek kaliteli mum çiçekleri yetiştirilmektedir.

Üretim takvimi bitkinin cinsi, sıcaklık ve sulama gibi etkenlere bağlı olarak değişir. Tamamı yeşil ve düz yapraklara sahip türler, düğüm araları kısa, kıvrık ve alaca yapraklı türlere göre iki kat hızlı gelişim gösterirler. 3 inçlik bir saksıda tek düğümlü, köksüz bir çelikten, 6-8 inçlik yetişkin bir mum çiçeği bitkisi elde etmek ortalama 5-11 ay alır.

İki öneri:1-Sırrı basit sabah güneşi ve az su

2-Toprak değiştirdikten sonra, serin ve gölge bir yerde kendine gelene kadar korumakta fayda var

Hafize hanımın kendine gelen çelik için uygulaması:Sanırım ikiye bölmüş.Yaprakların hemen üstünden dalı kestim. Gözüm o kadar aç ki anlatamam. Minicik bir dal. İçinde geldiği pamuğa sardım tekrar minik dalı. Su dolu minik bir tabağa aldım. Burada pamuk içinde köklendirebilir miyim acaba? Küçükken tohum çimlendirirdik pamukta aynen öyle yaptım.

Sayın Hoyadağ’ın bir çevirisi;Bitkinin çiçeklenmemesinin nedeni olarak; aşırı sulama, aşırı gübreleme, yetersiz günışığı ve yeteri kadar olgunlaşmamış olmasını gösteriyor

Sayın Hoyadağ’ın köklendirirken hazırladığı su:
200 ml suya bir çaykaşığı kadar koymuştum.(oksijenli su)

Yetiştiren arkadaşlardan öneriler:Ben yeni diktiğim fidelerimi aydınlık ama güneşten uzak yerlerde büyütürüm. Ne zaman tuttuğunu anlarsam o zaman gün be gün alıştırarak ışığa yaklaştırırım.

hoya, bulunduğu saksıyı kökleriyle sarmadan, hem büyümeye pek yanaşmıyor, hem de çiçeklenmiyor. Dolayısıyla daha büyük saksı, daha uzun kökleşme ve gelişme süresi demek. Çiçeğe sıra biraz geç gelecektir.

Bence de Hoya kesinlikle sıcağı ve direk güneş ışığında kalmayı sevmiyor. Serin ve aydınlık bir yerde tutulması gerekiyor

Kesinlikle üzerine düşmeyeceksin ben deli oluyordum ne olur bir yaprak verdiğini görsem diye her gün gittim geldim baktım ıı hiç ilerleme yok siliyorum suluyorum neler yaptım gübre koydum besin verdim (başka şeyler de denedim) en sonunda ilgilenmemeye karar verdim eee fazla naz hakikatten de aşık usandırıyor ve her yerinden yaprak fışkırmaya ve boy atmaya başladı

Çiçekli bitkiler az sulandığında daha çok çiçek açıyor. Doğası gereği çiçek az beslendiğinde hayatını idame edebilmek için tohum üretimini hızlandırıyor. Çiçekli bitkilerde bu Çiçek açması demek

Siz ona her türlü işkenceyi uygulayacaksınız, o size sabredecek siz ona değil.

Sayın Hoyadağ’ın araştırma sonuçları:Eğer mum bitkinizin sizlere çiçek çiçek gülümsemesini istiyorsanız:

Onu küçücük, daracık bir yere hapsedin (Saksı)

Acımadan iplerle, çivilerle sımsıkı bağlayın (Müracaat üstteki fotoğraf)

Günyüzü göstermeyin (Direk ışık almasın)

Tamamen aç bırakın (Gübre olayı)

Susuz bırakın (Ölmeyecek kadar su verin)

Ne kadar ağlarsa ağlasın dönüp bakmayın (Bitki açık açık ağlıyor)

Gözyaşları sel olsa da sakın dokunmayın

Abartıp kırbaçlamaya da kalkmayın

Bir soru:Çeliği ne zaman dikebilirim:
Hiç farketmez, istediğin zaman dik..Mum çiçeği (hoya carnosa) hiç öyle nazlı değil, her şartta büyüyor neredeyse


Mucip Beyin öğretileri (kendisi yıllardır hoya yetiştiriyor)
Sevgili dostlar önce çiçek konusunda bazı özel detaylarla sizlere yardımcı olmaya çalışacağım doğa, çiçek ve devamı olarak tohumu, bitkinin en kötü sartlarda olduğunda, soyunun veya türünün devamı için şart koşmuştur. Çiçek endişelenmeyi,tohum ise ölüm korkusunu ve soyunun devam etmesini, kendini yetiştiren tohumun hafızasından zaten devir almıştır ve öyle yapar. Çiçek bizler için çok özel bir hediyedir.İyi şartlarda baktığımız bitkiler bizleri ödüllendirir ancak kötü sartlarda soyunu devam ettirmek için ölümüne çiçek açar ve tohum yapar. Dikkat edin bitki tohumlarına hepsinin doğada bir yerlere taşınması için şekil olarak özel bir aparatı veya özelliği vardır,kimi rüzgarla taşınsın diye bir kanatçık,kimi uçacak şekilde tüy,veya suyla yağmurla uygun yere götürecek bir geometrik şekildedir.

Gelelim mum çiçeğine:

1.Çelik köklendiriken iki göz kullanın alt gözün 2-3 mm altından üst gözün ise 5 mm üstünden gözlere ters meyilli kesin
2. üstte mutlaka tek yaprak bırakın.
3.Eğer torf veya perlit kullanıyorsanız suda köklendirmeyin doğrudan bu karışıma dikin.
4.kesinlikle gübre vermeyin.
5.Rüzgar ve direk güneş almayan gölge bir yere alın.
6. Düzenli sulayın.
7.Köklendikten sonra çabuk büyumesini istiyorsanız direkt güneş almayan yerde tutmaya devam edin yapraklarda tam yeşil olacaktır.
8. Yalnız torf veya perlitte büyütmeye çalışmayın bu karışıma yarı yarıya bahçe toprağı karıştırın.
9. Gübre olarak bulabilirseniz 1/5 oranında yanmış koyun gübresi veya evinizdeki ilaç pompasıyla vaya bir fıs fısla üçlü karışım yaprak gübresi verin.
10. ÖZELLİKLE HOYANIN SÜRGÜN UÇLARINA ELİNİZLE DOKUNMAYIN çünkü hemen o uç kurur başka bir yerden sürmesini beklemeniz gerekir.
11. Çoğaltmak isteyenler daldırma yaparlarsa çok başarılı ve garantili çoğaltma yapmış olurlar.

Bildiklerimi aklıma gelenleri sizlerle paylaşmaya çalıştım hepiniz sevgiyle,hoşçakalın.

(Sayın Mucib Beyin söylediklerinden anladığım kadarı ile Hoya çiçek açmaya yakınsa ve çiçek açmışsa hergün sulamak gerekiyor çiçeği. Tabii tabakta su birikmesi yasak)

Tabakta su bırakmamak kaydı ile bolca havalandır ve saksının üst kısmından parmağınla batırarak nemini kontrol et kurutmadan sula, yaprakları ve tomurcukları gözle yani suyunu iyice azalt çiçeği zorlayacaktır. Gübre filan sakın verme istediğin olacak merak etme.Ayrıca sulamanın dışında yapraklarına herhangi bir fısfısla nemlendiriseniz size çok minnettar kalacaktır. sevgilerle.
Lütfen çiçeklere doğal davranın konuşun sohbet edin bir dalını yaprağını keserken bile gerekli olduğunu anlatın, çiçekleri için teşekkür edin,istediklerini verin abartmayın, yağcılık yapmayın birbirine güvenen iki dost olun bakın size neler verecek ve verirken koku koymayı kesinlikle unutmayacak, onlar çok az ister çok verirler

Ful Sokağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2006, 23:09   #2
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ful Sokağı
Mum çiçeği hakkında genel bilgi edinmek istiyorum, teşekkürler
Mum çiçeği yani hoya carnosa çok çok zarif bir sarılıcıdır.Eski salonların kraliçesiydi. Mis gibi de kokar. Artık iyice azaldı. Elinizde varsa kıymetini bilin.

Name:  hoya.jpg
Views: 179441
Size:  37.3 KB

Bu güzel bitki son derece de dayanıklıdır. Ev koşullarında başarıyla yetiştirilir. Çelikleri de kolay köklenir. Kanaatkardır. Çok ciddi bir bakım isteği yoktur.
Aydınlık ve güneşli yerlerde bulunmalıdır. Karanlık ortamda bulunursa çiçek açmaz.

Genç fideleri hemen çiçek açmaz. Hafif asidik, nötral toprakları sever. Kireçli su bir müddet sonra zarar görmesine sebep olur. Humuslu toprakları sever. Saksı harcına hepyeşil kompost gibi organik bir malzeme katın.
Pamuklu bite karşı hassastır. Hemen bitkiyi sarabilir dikkatli olun.

Aşırı sulamadan hoşlanmaz.İki sulama arası toprağının bir miktar kurumasına izin verin. Saksı tabağında su bırakmayın, çürümeye neden olur.

Tropik kökenli bir bitki olduğundan kışı sıcak geçen yerlerde yarı gölgede olmak şartıyla dışarıda yetişebilir. Tohumdan da yetişir. Yerini ve yetişme koşullarını seviyorsa tohum bağlar. Ancak üzerinden alınan tohumlar hemen ekilmelidir.İlkbahardan sonbahar sonuna kadar 15 günde bir suda eriyen bir hazır bitki besini ile gübreleyin.

Bu son derece güzel, nostaljik bitkiyi iyi ki sordunuz, hakkında konuşması bile güzel, kokusu burnuma geldi sanki

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2006, 23:30   #3
Ağaçsever
 
Ful Sokağı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2006
Mesajlar: 84
Çok teşekkür ederim, önecelikle bu saatte cevap yazdığınız için, daha önce de siteye çok giriyordum ama geçenlerde "Melisa" ile ilgili yazınızı okuduktan sonra üye olmaya karar verdim.Yani Melisa'm var, Mum çiçeğinin bu kadar değerli olduğunu bilmiyordum.Ancak zorunlu olarak bir sorum daha olacak, söz ettiğiniz "Pamuklu bit"i nasıl tanıyabilirim veya olmaması için ne yapabilirim.Tekrar teşekkürler, iyi ki üye olmuşum

eylül başak beğendi.
Ful Sokağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2006, 23:34   #4
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
"Pamuklu bit"i nasıl tanıyabilirim
Mine bu konuyu yeni bir başlık altında açar mısın?

Hastalıklar için ilaçlar yazıyorsun, bu da hastalıkları tanımakla ilgili olacak

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2006, 20:15   #5
Ağaç Dostu
 
qitted's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 102
Galeri: 1
Salonumda yıllardır mum çiçeği var. Sabah güneşi alır, pencereye çaprazdan bakan bir köşede durur.
Herkes çiçek açmamasından şikayet eder, ben ise tersine Üzerinden çiçek eksik olmuyor, salon devamlı mis gibi kokuyor.

Açıkçası çok ilgilendiğimiz söylenemez. 3-4 günde bir sularız. Her yıl fazla sürgünleri keserim o kadar. Dibinde 3-4 yıl önce koyduğum hafif gübreli bahçe toprağı var.

qitted Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2006, 20:53   #6
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Gitted, bu muhteşem bitkiniz çiçekteyken bize bir fotoğrafını yollar mısınız?

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2006, 10:34   #7
Ağaçsever
 
Ful Sokağı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2006
Mesajlar: 84
Thumbs up mum çiçeği

mum çiçeği kırılan bir dal bir süre suda bekletince kolayca kök veriyor.Ben bir arkadaştan aldığım dalı ikiye kırıp ayrı ayrı köklendirdim, çok kolay gerçekten, selamlar

Ful Sokağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2006, 10:41   #8
Ağaçsever
 
Ful Sokağı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2006
Mesajlar: 84
ben arasıra mum çiçeğinin yapraklarına diğerleriyle beraber su spreyi yapıyorum, ama doğru mu bilemiyorum. Şimdilik iyi görünüyor

Ful Sokağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2006, 00:09   #9
Ağaç Dostu
 
BirLira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-05-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 128
Galeri: 47
Selamlar
Bu sitede emeği geçenlere çok teşekkür ederim.

Gerçekten muhteşem bir çiçek bu! Çok eski yıllarda bizdede vardı
Çocukken ara sıra çiçeklerini avuçlar nektarlarını bile yerdim
tadı gayet güzeldi ama şimdi bilemem belkide zararlıdır.
Bir tanıdığım şimdi bana yeni bir fide yetiştiriyor.

Hatıramda derin izleri var mum çiçeğinin.
Yatağımın baş ucundaydı nasıl unutabilirim
mum çiçeği=çoçukluğum

Sabah güneşi alır, pencereye çaprazdan bakan bir köşede durur.

yeride aynen böyleydi
üzerindeki çiçeklerden yapraklar görünmezdi.

nothing ve nur.erdoann beğendi.
BirLira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2006, 14:13   #10
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-04-2006
Şehir: Köyceğiz Muğla
Mesajlar: 99
Galeri: 51
eşim de BirLira gibi çocukluğundan hatırlıyor ve tanıştığımızdan beri defalarca kez anlatmıştır bana mum çiçeğini -daha doğrusu anlata anlata bitirememiştir-... şehirler arası bir taşınma esnasında ailecek yitirmişler çiçeklerini... ilk defa burada görünce ben de çok beğendim, bir de o efsanevi kokusunu duymak isterdim... eğer birisi bana herhangi bir şekilde yollar, ben de eşime sürpriz yapabilirsem çok mutlu olurum, Qitted veya Ful Sokağı, mümkün mü?

Sezen-Adana beğendi.
soztekin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2006, 15:10   #11
ağaç dostu
 
Giriş Tarihi: 10-01-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,589
Galeri: 2
Hadi bakalım bu çiçeği bulmadan nasıl
durucam ben şimdi?

Ben de istiyorum bu çiçekten. )

nur.han ve nothing beğendi.
arsakay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2006, 18:53   #12
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
annemin bir inanışı var mum çiçeğini dikerken bir parmakla dikersen bir senede beş parmakla dikersen beş senede açar der........

Sirxzyfos ve DOĞA-07 beğendi.
memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2006, 19:42   #13
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Fide dikmeyi iki parmağa kadar geliştirdim ama tek parmakla...çoook çalışmam lazım çok

leylevi beğendi.
bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2006, 17:48   #14
Ağaç Dostu
 
qitted's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 102
Galeri: 1
Fotoğraf kolay. Zaten devamlı çiçek açıp duruyor. Resmini çekince koyacağım.
Geçen yıl çektiğim fotoğraf için :
http://www.renderosity.com/viewed.ez...d&ByArtist=Yes

Diğer resimlerim için :
http://www.renderosity.com/gallery.e...&Artist=qitted
Gül fotoğrafı filan da koymuştum.

Fide vermek de mesele değil ama nasıl göndereceğim? Hangi şehirdesiniz ?

Sezen-Adana beğendi.
qitted Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2006, 18:37   #15
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Gitted bu ne güzel mum çiçeği
hele ki bu fotoğrafı görünce artık çelik taleplerinden kurtulamazsınız

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2006, 22:16   #16
Ağaç Dostu
 
qitted's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 102
Galeri: 1
Feda olsun, çeliğin lafımı olur
Budayınca çöpe atıyordum. Artık köklendirip isteyene dağıtırım
Tabii ankara dışına nasıl gönderirim hala bilmiyorum

qitted Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2006, 10:39   #17
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-04-2006
Şehir: Köyceğiz Muğla
Mesajlar: 99
Galeri: 51
qitted, izmirden gönderecekler, teşekkür ederim, bu arada fotoların çok büyülü, ressam gibi işlemişsin, tebrikler...
ayrıca daha önce kapari fidesi sipariş etmiştim, kök gibi birşeydi, daha doğrusu direkt olarak köktü -ne kadar adı fide diye geçse de- ve üreticileri naylon poşetin içine ıslak talaşlarla birlikte koyup göndermişlerdi, ekmeden önce bir kaç gün daha bekletmek zorunda kalmış ve talaşı biraz da ben ıslatmıştım kurudukça...

soztekin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2006, 15:32   #18
Ağaç Dostu
 
qitted's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 102
Galeri: 1
Resimleri beğendiğine sevindim.
Çiçekler fotoğraf, diğerleri 3D çalışmalardır.

qitted Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2006, 23:35   #19
Ağaçsever
 
Ful Sokağı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2006
Mesajlar: 84
Sayın SÖZTEKİN; umarım ilerleyen zamanlarda isteyen herkese gönderebilirim, ancak şu anda iki fidem var onlar da henüz çok küçük, inşallah çabucak büyürler, selamlar

Sezen-Adana beğendi.
Ful Sokağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2006, 11:26   #20
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
mum çiçeği kardeşliği

eskiden olduğu gibi her evin içine mum çiçeklerini geri döndürelim.
onları koruyalım.
çiçekleri açınca gururlanalım.

mum çiçeğim açmadığı için kara kara düşünelim..

alaoğlu ve Sezen-Adana beğendi.
memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2006, 21:40   #21
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Eski çiçekleri kaybetmemek adına öneriyi içtenlikle destekliyorum.

Begonya, sardunya, mum çiçeği, ful, selluka,haseki küpesi,ıtır...İthaller yaygınlaşırken bunları kaybetmeyelim.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2006, 01:17   #22
ağaç dostu
 
Giriş Tarihi: 10-01-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,589
Galeri: 2
Mum çiçeği çeliklerim geldi.

arsakay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2006, 12:13   #23
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
bende mum çiçeğimin saksısını değiştirdim size çelikleri yolladıktan sonra ..
bakalım ilk çiçek açan kimin ki olacak..senelerdir çiçek yüzü göremedim..bakalım toprağını değiştirmek yarayacakmı ...

pekmezci beğendi.
memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2006, 12:37   #24
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Çelikler köklendikten sonra, birini bana verirsin di mi arsakay?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2006, 13:17   #25
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-04-2006
Şehir: Köyceğiz Muğla
Mesajlar: 99
Galeri: 51
Sayın Mehmet Bey; ben de dün akşam çeliklerimi aldım, çok teşekkür ederim... Önce kimin çiçeği açar bilmem ama umarım çiçeği ilk açan fotoları da buraya ekler; böylece bu sayfa da unutulup gitmez...sahiden de tam mum çiçeği kardeşliği oldu...

soztekin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2006, 13:23   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
hepimiz kardeş olalım
bana da verin

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2006, 13:38   #27
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Memet, mum çiçeği kardeşliğini ciddi ciddi oluşturalım mı?

Konuyu sen aç. Seni ve qitted'i mum kardeşliği başkanları olarak atıyorum(!)
Bakalım kaç kişi olacağız? (arsakay gönderecek diye kendimi de kattım

Boş işlerle uğraşıyoruz bari renk gelsin

nothing ve Sezen-Adana beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2006, 15:42   #28
Ağaçsever
 
Ful Sokağı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2006
Mesajlar: 84
Mine Hanım, "selluka" nasıl bir çiçek, fotoğrafı var mı?

Ful Sokağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2006, 15:56   #29
ağaç dostu
 
Giriş Tarihi: 10-01-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,589
Galeri: 2
Malina bendeki çelikler tutarsa söz göndericem )

arsakay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2006, 16:37   #30
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
Mine Hanım, "selluka" nasıl bir çiçek, fotoğrafı var mı?
Eğer bu konuya başlayacaksanız ayrı bir başlık açmayı unutmayın

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024