agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Meyvelerde hastalık ve zararlılar (http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Yaprak kıvırcığı hastalığı ( Klok hastalığı) (http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/20227.htm)

yaprak 92 11-04-2010 20:37

Yaprak kıvırcığı hastalığı ( Klok hastalığı)
 
Arkadaşlar!
Bahçemde 3 senelik bir şeftali fidanım var yaprakları kıvırcık kıvırcık oldu bunun bir hastalık oldugunu bikliyorum. ne önerirsiniz.Bahçem küçük ve şeftali fidanım bir adet dolayısıyla çok yoğun tarım ilaçları kullanmak istemiyorum,Önerilerinizi bekliyorum .Teşekkürler...

Halil Önen 11-04-2010 23:39

Sn. yaprak 92
şeftaliniz daha yeni yapraklanmaya başlamış ve hatta çiçekleri üzerindedir. (erkenci çeşitler hariç ki İstanbulda erkenci çeşit pek olmaz diye düşünüyorum.)

Bu kadar erken yaprak kıvırcıklığı (klok hastalığı) olmaz. Başka bir hastalık olabilir. Ancak susuz kalmış da olabilir. Susuz kaldığı için çiçeklerini bile dökebilir.

Şeftali suyu çok sever. Kışın bile sulamak gerek.

Şu mevsim_bahara giriş_ özellikle genç ağaçlar ve fidanlar için çok önemli. Onlar uyanıyorlar yaprak ve sürgün veriyorlar. Suya çok ihtiyaçları var. Siz yağmurlar yeni geçti, dibleri yaştır diye düşünürseniz yanılırsınız.

Bu mevsim diblerini hafif karıştırıp biraz su verilmelidir. Hele bu şeftali ise.

Kök hastalığı da olabilir çiçeklerle beraber soluyorsa, susuzda kalmış olabilir. Canlı ballık dediğimiz akar hastalığı da olabilir. Küçük küçük bulaşık böçekler.

Hem klok (yaprak kıvırcıklığı) hemde akar hastalığı için bordo bulamacı atınız. Çicek üzerinde ise çiceklerine atmayın döker. Gövdesine ve dallarına atmaya çalışın. Hazır bordo bulamaçları biraz hafiftir 2 ya da 3 defa atılmalı.

Aslında Şeftali ağacı budandığında hemen sonra 2 defa bordo bulamacı atılır. Klok ve diğer hastalıkları için.

Saygılar

MeyveliTepe 11-04-2010 23:44

Çiçekli, yapraklı dönemde mastercop isimli organik ilaç kıvırcıklığa iyi geliyor.

akcan67 12-04-2010 10:57

Şeftali ağaclarının her yıl yaprak kıvrılmasına karşı bir kaç tane naftalin topu asılarak iyi geldiğini bir yerlerde okumuştum.Hatta güve halkalarınında aynı işi göreceğini belirtmişlerdi.

Yorum size ait.

yaprak 92 12-04-2010 21:48

Arkadaşlar
yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Bir tertip bordo bulamacı atacağım, umarım bol sulayarak sorunu çözerim..
tekrar teşekkürler...

serkanhoca 29-04-2011 15:05

Ağaçlarım İçin Yardım
 
5 Eklenti(ler)
Meyve ağaçlarına ne uygulamam ya da neler yapmamı önerirsiniz.

Mine Pakkaner 01-05-2011 12:37

Serkan Bey, genel bir besin eksikliği hemen göze çarpıyor. Acilen bir analiz şart. Sakın bu size angarya gelmesin. Numunenizle beraber kargoya gidin ve http://www.laben.com.tr/ veya http://www.kld.com.tr/ adreslerine numunenizi yollayın. Size analiz sonucunu ve uzman tavsiyelerini çok kısa zamanda mail, faks, posta ile yolluyorlar.

Toprak örneği nasıl alacağınızı bilmem biliyor musunuz? Şuraya bir göz atın.
http://www.laben.com.tr/index.php?goto=toprak

Normalde kapama bahçelerde hem yaprak hemtoprak örneği alırız. Bitkide ne var, toprakta ne var bakarız. Ama sizin bahçeniz karışık. Şimdilik toprak analizi yaptırın. Analize numune yollarken bahçenizde hangi ağaçlar olduğunu, yaşlarını yazmayı unutmayın.

Şeftali fotoğrafınız net olmasa da şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığı başlamış gibi görünüyor. Mücadelesinde ise geç kalmışsınız. Kışlar bölgemizdeki gibi ılık ve yağışlı geçiyorsa tomurcuklar kabarmaya başladığında bakır vermek gerek. O aşamada %2 lik bordo bulamacı uygulamanız gerekirdi. Bunun dışında ruhsatlı kimyasal ilaçlar da var. Onları da kullanmak mümkündü.

Şu anda ne yapabileceğinize gelince şu anda ben olsam bir bakırlı preparat uygularım.
Ben bakır olarak sistemik özelliği olan ve organik tarım sertifikalı Peras Alliment kullanıyorum.

serkanhoca 01-05-2011 14:15

Çok teşekkür ederim Mine Hanım,
Önce toprak analizi için çalışmaya başlayayım.
Gelen sonucu sizinle paylaşırım.

ilhankuafor 06-05-2011 10:30

4 Eklenti(ler)
Herkese Selam. Terasımdaki bodur şeftalim 20 gün önce bol çiçeklendinginde çok sevindik. Ama yaprakları resimdeki hale geliyorlar.Bunun sebibi ne olabilir fikri olan varmı . Şimdiden herkese teşekkürler....

MeyveliTepe 06-05-2011 10:41

Yaprak kıvırcıklığı denen hastalık.

ilhankuafor 06-05-2011 11:36

Sevgili , meyvelitepe öncelikle teşekkürler, peki ilacı nedir acaba ev yapımı bir ilaçlamı çözmek lazım. yoksa zirai bir ilaçlamı..

Delimus 17-05-2011 21:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilhankuafor (Mesaj 799144)
Merhaba arkadaşlar terasımdaki bodur şeftalim kıvırcık yaprak hastalıgı musallat oldu.Şimdi çiçeklenme dönemini geçti fındık büyüklügünde 30 35 tane meyvam var.Şimdi ilaç kullansam ne olur meyvalar açısından.Bir ikinci sorumsa o meyve sayısını seyretme yapmam gerekirmi sizce diğer meyvelerin daha güçlü olması için,eğerki yapmam gerekirse bu seyretme oranı ne olmalıdır. Şimdiden teşekkürler...

Ziraai ilaç kullanırsanız meyveleri ilaç üstünde belirtilen günden önce yememelisiniz, ilaçlama yapabilirsiniz.Seyreltme yapmanız aslında ağaç büyüklüğüne bağlı 30-35 meyve için ticaride olmadığı için bence gerekmez , biz 2 meyve arasında 5 parmak 15-20 cm bırakıyoruz, daha zeytin kadar yapmanızda fayda var bu sene geçikmişsiniz. hem üstte hem altta yani dipdibe üstüsste meyve olanların bir tanesini koparın, zaralanmış olan varsa koparın, çok dip dibe olanlarıda fakat çokta koparmayın sonuçta şeftalileriniz çok büyük olması yerine çok olması daha tercih edilir.

nurguldk 27-05-2011 11:31

Merhaba,
Şeftalimde yaprak kıvırcığı oldu geçen sene. Yapraklar sarı-kırmızı olup kıvrılıyorlar. Bu hastalıklı kısımlar yaprakta daha etli görünüyor.
Bu sene bordo bulamacı yaptık ancak şu anda yaprakların çoğu yine aynı durumda. Üzerinde minik meyveleri var ve yakından incelediğimde meyve ve yapraklarda minik beyaz-yeşil bit gibi böcekler olduğunu gördüm. Bu konudaki forumları inceledim ancak bu aşamada üzerinde meyve varken ne uygulamam gerektiğini tam olarak anlayamadım.

Organik bir çözüm varsa tercih ediyorum. Ama yoksa mecburen ilaçlayacağım. Yardımlarınızı bekliyorum.

wellness 12-12-2011 21:37

Şeftalilerde yaprak kıvırcıklığına karşı ilaçlama zamanı, ilkbaharda henüz çiçek tomurcukları yeni kabarmaya başladığı zamandır. Bu zaman birimi bölgeler arası iklim değişiklikleri sebebi ile değişebilir. O sebeble şu ay demiyorum sadece tomurcukların kabarmaya başladığı anı takip edin. Uyanmaya başladığını hissettiğinizde bordo bulamacı yapın. Bordo bulamacını fidanlarınıza tamamen masmavi oluncaya kadar pompa ile püskürtün. Yani bir sefer ıslayıp bırakmayın.
Öte yandan fidanlarınıza bit karınca vs. çıktığınızı gördüğünüzde de fidanın üzerinde ki şeftaliler henüz ceviz iriliğine gelene kadar zararlılar için birkaç kez ilaçlama yapabilirsiniz. Hasattan en az 3 hafta önce ilaçlama yapmaya son vermiş olmalısınız.

kgursan 19-01-2012 17:08

Şeftali de klok denilen yaprak kıvırcıklığı hastalığı için; Tomurcuklar uyanmadan 1-2 kez bordobulamacı veya bakırlı bir ilaç uygulayın. Başka türlü engelleyebileceğinizi sanmıyorum!.
Şu an vakit var, Budama yaptıktan sonra (şubat ayı civarı) bordo bulamacı uygulayın. Sonraki ilaçlamalar fayda etmeyebilir. Ben geçen yıl ihmal ettim sonuç: Ağaç kendini zor kurtardı, bi dolu da meyve ziyan oldu! UNUTMAYIN!: Tomurcuklar patlamadan Bordo bulamacı! (Veya bakırlı ilaç) Kolay gelsin.

gultar 22-01-2012 15:31

S. kgursan, Geçen yıl şeftali ağaçlarımdan hiç verim alamadım.Olgunlaşmaya başlarken meyveler ortadan, yani çekirdek yuvasından itibaren çürüyüp düşmeye başladı.İçleri kahverengileşti.
bu ne hastalığıdır ve tedavisi nedir? Bu yıl verim alabilmem için ne tür bir bakım ve ilaçlama gerekir?.. teşekkür ederim.

kgursan 22-01-2012 16:36

Sn gultar., Şeftali konusunda yeterli bilgim yok. Bahsettiğiniz konuyu şeftali tarımı yapan bir arkadaş cevaplndırırsa iyi olur. Benim bilgilerim GENEL bilgilerdir. Burada aklıma gelen SOĞUKLAMA ihtiyacının veya döllenme probleminin olup olmadığıdır. Belki de bir bakteriyel hastalık? Bilemiyorum. Kolay gelsin.

Günizi 22-01-2012 16:59

Sayın gulter Tarımve köy işleri Bakanlığı Şeftali _ nektarin hastalık ve zararlıları yazıp ararsanız şeftali ile işgili bütün hastalıkları tariflerini bulabilirsiniz.İlgili ilaçları da Selamlar

canannuman 15-06-2012 16:41

Biz eşimle meyva ağacı konusunda çok acemiyiz. Yaprakları kıvırcık oldu diye eşim kıyamadı gitti Çorlu tarafındaki bir büyük seradan ilaç aldı ilacı satan kişi pompan varmı demiş yok deyince onuda vermiş sağolsun ama eşimin veya benim aklıma o anda bu nedir demek gelmedi eşim hazırlarken görmüş toz ile suyu karıştırmış 1 parmak bu hazırladığımın üzerine 5 katı su koy seyrelt öyle at ağaçlara demiş. Sonra ben güllerede fısladım birde mesela nasıl diyeyim bir iki fısta taze fasulye ve marullarada attım.
Şimdi sorun şu korkuyorum marul yemeye bu 2. haftası oldu acaba yiyelimmi yemeyelimmi ayrıca fasulyelere baktığımda gene minik siyah böcekler gelmeye başlamışlar ve salyangozlarda gene etrafta mevcut bu durum ilacın etkisi geçti bizde marullarımızı yiyebilirmiyiz demekmi olur yoksa genede beklemelimiyim.
Bu kadar eksik ve acemi soruya karşı cevabı veya yorumu olan olursa şaşacağım ama genede şansıma soruyım belki basit bir cevabı vardır dedim.
Teşekkürler.

syıldıran 16-06-2012 07:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi canannuman (Mesaj 985385)
Biz eşimle meyva ağacı konusunda çok acemiyiz. Yaprakları kıvırcık oldu diye eşim kıyamadı gitti Çorlu tarafındaki bir büyük seradan ilaç aldı ilacı satan kişi pompan varmı demiş yok deyince onuda vermiş sağolsun ama eşimin veya benim aklıma o anda bu nedir demek gelmedi eşim hazırlarken görmüş toz ile suyu karıştırmış 1 parmak bu hazırladığımın üzerine 5 katı su koy seyrelt öyle at ağaçlara demiş. Sonra ben güllerede fısladım birde mesela nasıl diyeyim bir iki fısta taze fasulye ve marullarada attım.
Şimdi sorun şu korkuyorum marul yemeye bu 2. haftası oldu acaba yiyelimmi yemeyelimmi ayrıca fasulyelere baktığımda gene minik siyah böcekler gelmeye başlamışlar ve salyangozlarda gene etrafta mevcut bu durum ilacın etkisi geçti bizde marullarımızı yiyebilirmiyiz demekmi olur yoksa genede beklemelimiyim.
Bu kadar eksik ve acemi soruya karşı cevabı veya yorumu olan olursa şaşacağım ama genede şansıma soruyım belki basit bir cevabı vardır dedim.
Teşekkürler.

Sn. canannuman ,
Kullanmış olduğunuz ilacın ismini bildirirseniz yardımcı olmaya çalışırım. Selamlar . .

Orhan Özbilgiç 16-06-2012 08:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi canannuman (Mesaj 985385)
Biz eşimle meyva ağacı konusunda çok acemiyiz. Yaprakları kıvırcık oldu diye eşim kıyamadı gitti Çorlu tarafındaki bir büyük seradan ilaç aldı ilacı satan kişi pompan varmı demiş yok deyince onuda vermiş sağolsun ama eşimin veya benim aklıma o anda bu nedir demek gelmedi eşim hazırlarken görmüş toz ile suyu karıştırmış 1 parmak bu hazırladığımın üzerine 5 katı su koy seyrelt öyle at ağaçlara demiş. Sonra ben güllerede fısladım birde mesela nasıl diyeyim bir iki fısta taze fasulye ve marullarada attım.
Şimdi sorun şu korkuyorum marul yemeye bu 2. haftası oldu acaba yiyelimmi yemeyelimmi ayrıca fasulyelere baktığımda gene minik siyah böcekler gelmeye başlamışlar ve salyangozlarda gene etrafta mevcut bu durum ilacın etkisi geçti bizde marullarımızı yiyebilirmiyiz demekmi olur yoksa genede beklemelimiyim.
Bu kadar eksik ve acemi soruya karşı cevabı veya yorumu olan olursa şaşacağım ama genede şansıma soruyım belki basit bir cevabı vardır dedim.
Teşekkürler.

Sayın canannuman;
Genellikle su ile karıştırılarak kullanılan toz ilaçlar mantari hastalıklar için kullanılıyorlar. Bu ilaçların kullanımından sonra, meyve ve sebzelerin ilk hasatları çoğunlukla 0-21 gün arasında değişiyor.
Her ilaç ambalajının üzerinde, hangi üründeki, hangi hastalık için kullanılacağı yazılıdır.

İşte o bilgilerle birlikte, ilaçlamadan en az kaç gün sonra hasat edilebileceğide (yani yenebileceği) mutlaka yazılıdır.

Selam ve sevgiler.

cetine 01-05-2014 21:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 615575)
Çiçekli, yapraklı dönemde mastercop isimli organik ilaç kıvırcıklığa iyi geliyor.


Bu bilgi çok yararlı oldu sayın Meyvelitepe. Ben de çiçekli dönemde atılmaz diye düşünmüştüm. Başka tecrübeniz varmı Mastercop' un bu dönemde kullanımıyla ilgili? Sizce bordo bulamacı yerine mastercop mu kullanmalı sadece?

MeyveliTepe 01-05-2014 21:52

Bordo bulamacını henüz yapraklar çıkmadan önce, gözler kabarırken kullanmak gerekli. Aslında yaprak kıvırcıklığı ile mücadelenin başarılı olması için sonbaharda mücadeleye başlamak lazım. Şubatta yapılacak bordo bulamacı çok önemli. Bu zamana kalan mücadelede başarı şansı zayıf, sadece ağacı kurtarmaya yönelik. Mastercop yapraklı dönemde de kullanılabilir.

aydemiraydın 24-03-2015 12:47

her dönem mega tarımın bluematch veya zairesini kullabilirsiniz.

tarku 26-05-2016 18:14

Geçen sene şeftalilerimin tamamında yaprak kıvırcıklık virüsü vardı. Ağaçlardaki hemen hemen bütün yapraklar kıvrıldı ve ağaçlar tabiri caizse kel kaldı. Sonbaharda %2 lik, ilkbahar budamadan sonra %1 lik bordo bulamacı attım. Şimdiye kadar belirti yoktu ancak bugün yapraklarda tek tük belirti gördüm. Meyveler oldukça irileşti, çekirdekler daha sertleşmedi. Seyreltme yapıyorum, bu dönemde bu hastalığı engellemek için ne yapabilirim? İlerleyip geçen seneki duruma düşer mi ağaçlarım? Yoksa yaz aylarında hastalık durur mu? Havalar yağışlı gidiyor , bu hava şartlarının hastalığın ilerlemesine katkısı var mıdır?

hulk94 21-04-2019 23:20

Erik ağacımdaki bu hastalık nedir?
 
Merhabalar,
Bahçemdeki neredeyse tüm ağaçları sarmış durumda. Erik, şeftali, kayısı... Sadece benim bahçemde değil, sokakta bir çok ağaçta aynı hastalık var.
Hastalığın ismi nedir, mücadelesi nasıl yapılır?

https://i.hizliresim.com/36Q47O.jpg

huso93 21-04-2019 23:59

Yaprak kıvırcıklığı virüsü. Kışa girerken ve gözler uyanmadan bordo bulamacı yapmanız lazımdı. Şu anki mücadelesini zirai bayiler bilirler.

cevizbahce 31-03-2020 19:19

ARKADAŞLAR BU RESİMDEKİ HASTALIK MONİLYA HASTALIĞIMI

https://hizliresim.com/872G31

dozzi 09-04-2020 11:11

Mango ağacımdaki sorun
 
4 Eklenti(ler)
Herkese merhaba,

Benim evde çekirdekten yetiştirdiğim bir mango fidanım var.

Ancak bir süredir yaprakları fotoğraflardaki gibi, kuruyor. yeni çıkacak olan yapraklar kara kara çıkıyor. Bazı yaprakların kararan yerlerini makasla kestim, kafama göre... belki de çok yanlış yaptım. Çok üzücü bir durum...

Anlayan arkadaşlardan bir yön göstermelerini rica ederim.

iyi ve sağlıklı günler dilerim.

Özer

dozzi 11-04-2020 18:11

Yanit verecek birileri var mi?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024