agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Meyvelerde hastalık ve zararlılar
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen aydemiraydın

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-06-2020, 14:56   #1
Ağaçsever
 
guneydefne's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2020
Şehir: Bursa
Mesajlar: 85
Bitmek tükenmez böcek sorunu

Arkadaşlar merhaba .2 dekar kadar bir bahçede 20 kadar zeytin ve 20 kadar karışık meyve ağacım var.Kışın agaclar.net ten öğrendiğim Mastercop,Gülleci bulamacı gibi ilaçlarla ağacları korumaya almaya çalıştım.Budamaları ,gübrelemeleri ,yabancı ot mücadelesini önerilen şekilde yaptım,sezon başladı ve böcekler atağa geçti. Her yıl belirli tür böcekler diğerlerine göre daha fazla sorun çıkarsa da bir süre sonra ilaçlamanın veya üreme döngüsünün yavaşlaması ile birlikte son buluyordu...

Ama bu yıl çok farklı oldu;ilk önce pis kokulu böcek çok fazla sayıda belirli bölgelerde toplandı. Ağaçların,böğürtlenlerin yapraklarını deldi, uçlarında tahribat yarattı. Gülleci bulamacı ve sarımsak-acı biber- arap sabunu karışımı işe yaradı ölmeseler bile uzaklaştılar,haftada 1 ilaçlama ile 1 aylık süre zarfında tamamen yok oldular.

Bu arada kabuksuz salyangozlar yağmurlarla birlikte yapraklara saldırdılar gülleci bulamacının dipte kalan tortusunu sulandırmadan gövdelere sürdüm kesin çözüm oldu.Sonra yeşil yaprak biti başladı ve aynı dönem ağaçlar çiçek açmış ve bazı türler yaprak çıkarmıştı. Bildiğim kadarıyla çiçekte ilaç atılmaz çünkü meyve tutmaz 3 gün içinde çoğalmaya başladılar, yukarıdaki karışımları uyguladım yaprak bitleri o gün öldü. 1 hafta sonra yine yaprak biti, 1 gülleci bulamacı 1 sarımsak-acı biber- arap sabunu karışımı ile haftada 1 ilaçlama yapmaya devam ettim (aynı ilaca direnç olmasın diye)ağaçlar çiçek ve meyve dökmeye başladı,ağaçlar büyüme evresindeydi ,artık meyveden geçtim bari ağaçları kurtarayım derdine düştüm çünkü uç yapraklar sararmaya, uç dallar deforme olmaya başladı her ilaçlamada biraz toparlasa da artık yeşil yaprak bitleri ölmüyordu.Ama siyah yaprak bitleri öldü,yeşil çekirgeler gitti ve tamamen yok oldu.

2-3 günde bir Gülleci bulamacı ve sarımsak-acı biber- arap sabunu ile ilaçlamaya devam ettim,İyice kontrolümü kaybettim,normal dozun 4-5 katını attım ve sırt pulvarizesi ile ağacı adeta yıkadım... yine ölmediler neemazal ım yoktu delfin wg attım bir şey değişmedi.Sonunda asla yapmam dediğim şeyi yaptım ağaçlara sistemik olmayan kimyasal ilaç attım böcekler öldü 2 gün sonra özellikle şeftali ağaçlarının belirli bölgelerinde yaprak başına yüzlercesiyle geri döndüler.Bu sıklık ve bu yoğunlukta ilaca rağmen güller hariç hiç bir ağaç yaprak dökmedi,dal ve yaprak gelişimi kusursuz olmasa da devam etti.,ağaç meyve büyüttü.

Bu arada yine forumdan okuduğum karınca yaprak biti ilişkisini gözlemliyorum ,yapraklarda çok çok az sayıda karınca var.bu kadar az sayıda karınca 2 günde bu yaprak bitlerini nasıl bu yoğunlukta taşır diye düşünüyorum...

Sayın forum üyeleri toparlamaya çalışayım
1. çiçek döneminde böcek saldırısı olunca ne yapmalıyım?
2. Yeşil yaprak bitleri 2 gün içinde nasıl çoğalıyor veya nasıl bu yoğunlukta taşınıyor?

Not aşağıda fotoğraf yüklemeye çalıştım,yaprağın boyu 5 cm yoğunluğa bakın... çok daha fazla sayıda böcek olan yapraklar var ve şu an yapraklar kıvrılmaya başladı.En son 2 gün önce ilaçlamıştım.

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen guneydefne : 02-06-2020 saat 15:09 Neden: yanlış bilgi yanlış soru:)
guneydefne Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2020, 15:44   #2
Ağaç Dostu
 
aydemiraydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,293
pet şişe tuzaklar asın. ( pak maya,şeker ,klorsuz su)

tarım ilacı olarak ta sıvı kükürt, bakır hidroksit,acetampirid ve deltamethrin bulundurun ilaç bayinin tarifine göre kullanın.

guneydefne beğendi.
aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024