agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Meyvelerde hastalık ve zararlılar
(https)




Beğeni Düzeni23Beğeniler
  • 3 Gönderen h_dogan
  • 2 Gönderen h_dogan
  • 3 Gönderen h_dogan
  • 1 Gönderen İsmail Kuzucu
  • 1 Gönderen İsmail Kuzucu
  • 1 Gönderen İsmail Kuzucu
  • 3 Gönderen akçabardak
  • 1 Gönderen İsmail Kuzucu
  • 2 Gönderen MeyveliTepe
  • 1 Gönderen MeyveliTepe
  • 2 Gönderen İsmail Kuzucu
  • 2 Gönderen MeyveliTepe
  • 1 Gönderen sezgin

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-10-2014, 20:23   #1
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis capitata)

Özellikle narenciye, nar, mandarin, hurma, ünnap gibi meyvelerde zararlara neden olan Akdeniz Meyve Sineğinin erginleri, 4,5-6 mm boyunda, genellikle ev sineğinin 2/3 ‘ü büyüklüğündedir. Vücudun genel rengi sarımsı kahverengidir. Baş sarı, gözleri büyük, yeşil madeni pırıltılı, kenarları kırmızıdır. Kanatları geniş olup üzerinde siyah ve soluk kahverengimsi şeritler vardır. Bacakları kırmızımsı sarı olup üzerinde sarı ve siyah kıllar bulunur. Dişilerin kıçlarında kılıç şeklinde sivri yumurta bırakmaya yarayan organları vardır.


Yumurtaları mekik şeklinde ve beyazdır. Kurtçukları beyaz ve bacaksızdır. Pupa koyu kahverengi renkte olup, fıçı şeklindedir. Zararlı kışı toprakta pupa veya ağaç üzerinde kalan narenciye meyveleri içinde larva olarak geçirir. İklim koşullarına göre ilkbahar sonu, yaz başında çıkan erginler beslendikten sonra yumurtalarını olgun meyvelerin kabuğu altına ovipozitörleri (yumurta koyma borusu) ile açtıkları deliğe bırakırlar. Açılan yumurtalardan çıkan larvalar meyvenin etli kısmı ile beslenerek üç dönem geçirir ve olgunlaşınca kendisini toprağa atarak, toprağın 2-3 cm derinliğinde pupa olurlar. Larvanın gelişmesi özellikle sıcağa bağlı olup 9-18 gün arasındadır.

Pupalardan ergin çıkışı ise yazın 10-12 gündür. Çıkan erginlerin eşey olgunluğuna erişip çiftleşmesi için 4-7 gün mantar, maya ve fumajin gibi maddelerle beslenmeleri gerekir.

Yumurtlamanın olması için sıcaklığın 16 oC ‘ nin üzerinde olması şarttır. Erginin ortalama ömrü doğal koşullarda 30-50 gündür. Ege Bölgesinde yılda 4-5, Akdeniz Bölgesinde ise 7-8 döl verebilir.

Akdeniz meyve sineği zararı larvası tarafından yapılır. Meyvenin etli kısmında beslenen larvalar, bu kısmında bir yumuşama ve çöküntü meydana getirirler. Zarara uğrayan meyveler, vaktinden önce olgunlaşır ve dökülür. Özellikle ihraç edilen turunçgil, nar ve diğer ürünlerdeki zararı ülke ekonomisi açısından çok önemlidir.

İhraç edilen turunçgil çeşitlerindeki zararı ülke ekonomisi yönünden çok önemlidir.

Bu tür meyvelerin vuruklu ve bulaşık olması ihracata engel olmakta ve malın yurt dışına çıkarılmasına izin verilmemektedir. Yıllık zararın Ege Bölgesinde % 5,2-78,9 arasında değişebileceği saptanmıştır. Dünyadaki subtropik ve tropik iklime sahip hemen hemen tüm ülkelere yayılmış bulunan zararlı, ülkemizde de özellikle Ege ve Akdeniz Bölgelerinin sahil şeridi boyunca uzanan kısımlarında devamlı faaliyet göstermektedir.

Ülkemizde tespit edilen en önemli konukçuları kayısı, ayva, şeftali, incir, trabzon hurması, nar, avokado ve limon çeşitleri hariç turunçgillerdir. Tercih ettiği konukçuların mevcut olmadığı hallerde tali konukçuları olan armut, hint inciri, ünnap, elma ve yabani türlerde yaşayışını devam ettirebilme potansiyeline sahiptir.

Ülkemizde herhangi bir doğal düşmanı tesbit edilmemiştir.

Mücadelesine yardımcı olmak amacıyla, turunçgil bölgelerine ara konukçuluk eden şeftali, incir, trabzon hurması ve nar gibi çeşitler dikilmemelidir. Dökülen bulaşık meyveler toplanıp derin çukurlara gömülmelidir.

Akdeniz meyve sineği turunçgil ve nar çeşitlerinin olgunluk öncesi dönemlerinden, turunçgilde eylül – ekim ve narda ise ağustos – eylül aylarında, özellikle en erkenci çeşit olan Satsuma mandarinleri ile nar çeşitlerinin olgunlaşmasından önce meyvelerde vuruk kontrolü yapılır. Ayrıca, yukarıda belirtilen aylarda içerisinde cezbedici olarak Trimedlure bulunan Steiner ve benzeri plastik tuzaklar veya %2 Amonyum fosfat içeren McPhail tuzakları asılarak sinek çıkışları takip edilir. Söz konusu kontrollerde ilk vuruk saptandığında veya tuzaklarda ilk sinek yakalandığında turunçgil ve nar meyveleri de ben düşme döneminde ise, hemen ilaçlamaya başlanır. İlaçlamadan sonra tuzaklarda sinek yakalanma devam ediyorsa 7-10 gün ara ile hasada 10 gün kalıncaya kadar ilaçlamaya devam edilir. Günlük sıcaklık 16 °C’nin altına düştüğünde ilaçlama gerek duyulmaz. Limon bahçelerinde ilaçlamaya gerek yoktur.

Kullanılacak İlaçlar ve dozları

Zararlının kimyasal mücadelesi “Zehirli Yem Kısmi Dal İlaçlaması” şeklinde yapılır.

Kısmi dal ilaçlamasında ;

10 litre suya

- 400 gram toz Malathion (%25) + 1250-1500 mililitre ziray (cezbedici)

- 400 gram toz Malathion (%25) + 200 gr Nu-lure karıştırılarak elde edilen preparat veya - 1 litre Success (Spinosad) kullanılır.

Bu preparat ,ağaçların güneyinde büyükçe bir dala (1-1,5 metrekarelik alan) yapraklar iyice ıslanacak şekilde uygulanır. İlaçlamada mümkün olduğu kadar kalın zerrecikler atan, meme genişliği 2-3 milimetrelik basınçlı sırt pülverizatörü kullanılarak bir sıra ilaçlanır, bir sıra atlanır.

İkinci ilaçlamada ise ilaçlanmayan sıra ilaçlanır. Ağaç başına ortalama 150 gram ilaçlı karışım kullanılır.

İlaçlamaya bahçede Akdeniz Meyve Sineği görüldüğü veya sinek vuruğu olduğu sürece 8-10 gün ara ile devam edilir.

Sıcaklık 16 oC’ nin altına düşünceye kadar veya hasada 10 gün kalıncaya kadar devam edilir. Son ilaçlama ile hasat arasında en az 10 günlük bir sürenin geçmesi gerekir.

UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Meyvelerin olgunlaşma periyodu boyunca hasada kadar tuzaklar haftada bir kontrol edilir. Bir tek sinek görülse bile ilaçlamaya devam edilir. Ayrıca yere dökülen meyveler ve ağaç üzerindeki meyvelerde bulaşma oranı saptanır.

Zir. Yük. Müh. Bünyamin KOZAK
Kaynak: BTK HASTANES

Larva
Name:  cc larva.jpg
Views: 23802
Size:  7.0 KB

Pupa
Name:  cc pupa.jpg
Views: 23955
Size:  15.5 KB

Ergin
Name:  cc ergin.jpg
Views: 22634
Size:  23.8 KB

Portakaldaki zararı
Name:  zarar.jpg
Views: 24706
Size:  8.1 KB

Fotoğraflar netten alıntı. Bahçelerden fotoğraf çektiğimde sayfadaki fotoğrafları da güncelleyeceğim.

Genel olarak Akdeniz ikliminin görüldüğü yerler yoğun olmasına rağmen iklim değişikliği nedeniyle diğer bölgelerde de görülmeye başlandığını düşünüyorum. Bir çok zararlı gibi bu da değişik bölgelere adapte oluyor ve ilerde ülke olarak başımızı daha çok ağrıtacak.

sezgin, Güler ve Sakaki beğendi.
h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2014, 18:49   #2
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Washington portakalda Akdeniz meyve sineği.

Bu mevsimde daha yeni yeni yeşil renkten sarıya dönerken meyve sineğinin vurduğu( biz burada vuruk diyoruz) yani yumurta bıraktığı meyveler diğerlerine göre daha hızlı olgunlaşma devresine girip renk değiştiriyor. Tüketici gözüyle her ne kadar renklenme güzel görünse de kurtlanmış bir meyveyi ikinci kez almazsınız.

Pazar değeri düşerken ihracat değeri sıfırlanır. Malınız anca fabrikaya meyve suyu için gider diyeceğim ama ekim ayında da pek meyve suyu fabrikaları çalışmaz çünkü yeteri kadar meyve arzı yoktur.

Eklenen Resimler
    
Güler ve Lonicera beğendi.
h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2014, 18:54   #3
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Trabzon hurmasında da Akdeniz meyve sineği en büyük sorunlardan biri. Pazar değerini düşürmenin yanında meyvenin dayanıklılığı ve depolanması imkansızlaşıyor. Pazar değeri düştüğü için de çiftçi ve ülke ekonomisi için büyük kayba neden oluyor.

Eklenen Resimler
   
h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2014, 19:13   #4
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Bizim bahçedeki hurma ağaçlarından ikisinde de böyle durum var. Ağacın yaprakları henüz dökülmediği halde çok ham yemyeşil olan hurmaların yanında iyice olgunlaşmış hurmalara, yere düşen hurmalara rastlıyoruz.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2014, 19:26   #5
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Galeri: 7
Bu sene hurmaların %20si bu şekilde diyebilirim. 800 kg kadar toplama yaptık, bir bu kadar daha çıkar tahmini. Yeşil olanlar fazla etkilenmemiş, yere düşen olgunlar fazla etkilenmiş. Onlarda arıların kısmetiymiş, arılar ordu gibi geliyorlar yere düşenlere.

Yan bahçemizde olan hurmaların çoğu vuruktu, toplayıp soğuk hava deposuna götürdüler ve erken satmak zorunda kaldılar. Bu bahçede 1 metre kadar otlar vardı sanırım bu otlarda olgunlaşmayı hızlandırıyor. Hurmalar turuncu değilde koyu sarı renkte olmuş.

Güler beğendi.
İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2014, 19:28   #6
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Güler abla yapraklara saldırmıyor zaten bu sinek. Direk meyveye zarar veriyor. Bir de bir çok türe saldırdığı için mücadele etmek zorlaşıyor.

Bu sene çiftçiler şikayetçi, az ilaçlama yapanda sık ilaçlama yapan da. Topluca mücadele şart yoksa siz ilaçlama yaparsınız komşunuz yapmazsa sizin attığınız ilaç bir haftadan fazla götürmez.

Şimdilik bu iki türe ait fotoğraf çekebildim. Bu sinek narda da büyük zarar yapıyor. Bizde tek nar var biraz ekşi olduğu için de sanırım yaklaşmamış. Diğer türleri görürsem fotoğraflarım.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2014, 19:29   #7
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Olgun olanlar aslında vuruk oldukları için olgunlaşıyorlar. Erken olanları kontrol ettiğinizde büyük ihtimal bir araz mutlaka görürsünüz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2014, 19:44   #8
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan Mesajı Göster
Güler abla yapraklara saldırmıyor zaten bu sinek. Direk meyveye zarar veriyor. Bir de bir çok türe saldırdığı için mücadele etmek zorlaşıyor.

Bu sene çiftçiler şikayetçi, az ilaçlama yapanda sık ilaçlama yapan da. Topluca mücadele şart yoksa siz ilaçlama yaparsınız komşunuz yapmazsa sizin attığınız ilaç bir haftadan fazla götürmez.

Şimdilik bu iki türe ait fotoğraf çekebildim. Bu sinek narda da büyük zarar yapıyor. Bizde tek nar var biraz ekşi olduğu için de sanırım yaklaşmamış. Diğer türleri görürsem fotoğraflarım.
Hurma üzerinden gidersek ben bu ağaçlarda şimdiye kadar hiç bir ilaçlama yaptığımızı hatırlamıyorum. Bu bölgelerde ilaçlama yapıldığınıda düşünmüyorum. Geçen sene mart, nisan ayına kadar hurma satanları hatırlıyorum, bu sene ürünlerini şimdiden soğuk hava depolarına götürdüler.

Birden bu kadar hızlı yayılması ilerki senelerde üreticileri bayağı uğraştıracak gibi.

Güler beğendi.
İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2014, 20:34   #9
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Bu zararlı hem polifag (bir çok türe saldırıyor) hem de 16 derece üzeri sıcaklığı seviyor. Havalar ılık gidince diğer bölgelere sıçradı. Meyve üretiminin fazla yapıldığı yerlerde daha büyük sorunlara yol açabilir.

Fazla üretim dediğimden kasıt çeşit bolluğu. Bu sinek şeftali, kayısı, nar, ünnap, yenidünya, narenciye, Trabzon hurması vb. bütün meyvelerde zarar yapıyor. Bunların üretimi bütün sezona yayıldığı için de özellikle Çukurova'da sıcaklık 16 derecenin altına düşmediği sürece mücadele şart.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2014, 08:12   #10
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Sevgili İsmail Kuzucu, ağacın üstü yaprak dolu iken dediğimde sineğin yapraklara zararından bahsetmemiştim, kastım; bu mevsim meyvelerin olgunlaşması için biraz erken demek istemiştim.
Biz de hurma ağaçlarına şimdiye kadar hiç ilaç atmadık. Her sene ağacın üzerindeki yapraklar zamanı geldiğinde sarı-kırmızı olur ve yerlere dökülür, meyveler sarı sarı ama halâ ham olarak yapraksız ağaç üzerinde harika bir görüntü verirlerdi.
Hem sarı hem sert diye tam da korogaki zamanı diyerek kolları sıvar, bir kısmını da yemek için ayırırdık.
Bu sene bir acayip oldu; ağacın üzeri yemyeşil yapraklarla dolu dolu. Meyvelerin bir kısmı yemyeşil sert, bir kısmı sararmış ama sert, bir kısmı da tamamen olmuş. Öyle olmuş ki tuttuğunuzda koparmak için meyveyi bükmüyorsunuz hemen avcunuza düşüyor. Bütün bunları aynı ağaç üzerinde görüyorsunuz.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2014, 21:04   #11
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Sevgili İsmail Kuzucu, ağacın üstü yaprak dolu iken dediğimde sineğin yapraklara zararından bahsetmemiştim, kastım; bu mevsim meyvelerin olgunlaşması için biraz erken demek istemiştim.
Biz de hurma ağaçlarına şimdiye kadar hiç ilaç atmadık. Her sene ağacın üzerindeki yapraklar zamanı geldiğinde sarı-kırmızı olur ve yerlere dökülür, meyveler sarı sarı ama halâ ham olarak yapraksız ağaç üzerinde harika bir görüntü verirlerdi.
Hem sarı hem sert diye tam da korogaki zamanı diyerek kolları sıvar, bir kısmını da yemek için ayırırdık.
Bu sene bir acayip oldu; ağacın üzeri yemyeşil yapraklarla dolu dolu. Meyvelerin bir kısmı yemyeşil sert, bir kısmı sararmış ama sert, bir kısmı da tamamen olmuş. Öyle olmuş ki tuttuğunuzda koparmak için meyveyi bükmüyorsunuz hemen avcunuza düşüyor. Bütün bunları aynı ağaç üzerinde görüyorsunuz.
Güler Hanım benim aklıma şöyle bir düşünce geliyor;

Bu sene havalar gece dahil 10 derecenin altına neredeyse hiç düşmedi. Birde arada yağan yağmurlar neredeyse toprağı susuz bırakmadı. Böyle olunca aşırı derece nemli bir ortam oluştu. (Nemli hava yüzünden tüm ürünlerde mantar hastalığı oluştu, özellikle domateste büyük kayıplar var.) Bu nemli havada meyveler üzerinde erken olgunlaşmayı sağladı.

Normalde kasım ayının 2. ve 3. haftası olan rüzgarlarda toplama işlemi yapardık. Ki o zamanlar dediğiniz gibi ağaçta yapraklar neredeyse bitme aşamasında olurdu. Bu yapraklar capcanlı duruyor.

Bu yaprak konusu diğer bitkiler içinde geçerli. Mesala asmalar tekrardan yaprak vermeye başladı. Gül, dut, kiraz, armut ağaçlarıda böyle.

İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2014, 09:21   #12
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Bu zararlının etkisinin fazla olması sıcaklık ile ilgili. İklim normal seyretseydi sıcaklık düşecekti. Mantar genelde yapraklarda zarar yapıyor siz yaprakların yemyeşil olduğunu söylüyorsunuz.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2014, 18:50   #13
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan Mesajı Göster
Bu zararlının etkisinin fazla olması sıcaklık ile ilgili. İklim normal seyretseydi sıcaklık düşecekti. Mantar genelde yapraklarda zarar yapıyor siz yaprakların yemyeşil olduğunu söylüyorsunuz.
İlaç olarak etkili doğal ilaç varmıdır? Ücret konusunda sıkıntı yok, zehir kullanmak istemiyorum diyebilirim.

Birde bugün pazarda dikkatimi geçende hurmaların rengi oldu. Satılan hurmaların çoğu sarı renkli idi. Bu renk olayı sineklerden kaynaklanabilir mi?

Mantar konusuna gelince, bahçede her bitkiye gelen mantar hastalığı sadece hurma ağacına gelmiyor Bunu da bir araştırmak lazım, özellikle bu sene bölgemizde çok mantar hastalığı vardı.

İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2014, 04:33   #14
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Sebzelerde biz de hiç sağlıklı ürün almadık. Hatta Oğuz'un canı sıkıldı da erkenden kökledi, yerlerini sürdü.

Size enteresan bir şey söyleyeyim mi; bahçemdeki kış eriği her sene olduğu gibi bu zamanlarda çok güzel, kütür kütür erik vermekte. Havalar biraz sıcak giderse ağaçta eriklerin yanında tek tük yeni çiçekler görürdük ama bu sene çiçeklenme daha çok olduğu gibi yeni meyve uluşumu bile olmuş. Oğuz gösterdiğinde şaşırdım.
Aynen güney sahillerinde gördüğümüz gibi, eski ve yeni ürün bir arada.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2014, 17:57   #15
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Pek kullanılmıyor ama Laser kullanılabilir. Bir bakayım başka ilaç var mı diye?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu Mesajı Göster
İlaç olarak etkili doğal ilaç varmıdır? Ücret konusunda sıkıntı yok, zehir kullanmak istemiyorum diyebilirim.

Birde bugün pazarda dikkatimi geçende hurmaların rengi oldu. Satılan hurmaların çoğu sarı renkli idi. Bu renk olayı sineklerden kaynaklanabilir mi?

Mantar konusuna gelince, bahçede her bitkiye gelen mantar hastalığı sadece hurma ağacına gelmiyor Bunu da bir araştırmak lazım, özellikle bu sene bölgemizde çok mantar hastalığı vardı.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2014, 20:33   #16
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Galeri: 7
İlacın hayvanlara etkisi yoksa seneye deneyebilirim. Çünkü illa yere düşen veya ağacın üzerinde olmuş kalan hurmalara kuşlar, börtü böcekler gelecek. Hurmaları kurtaralım derken doğayıda bozmayalım.

Konuya ek olarak bir şey daha yazayım. Bu hurma ağaçlarını gezerken değişik cins olan (sivri) hurma ağaçlarına bakayım dedim. Bu cinslerde bir tane vurukluk yok. Tüm meyveler sağlıklı hatta olmuşları bile harika. Sinek hurmalarda cins ayrımı yapıyor sanırım

Güler beğendi.
İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2014, 06:22   #17
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Sivri dediklerimiz biraz yabaniye kaçıyor ve o çeşitler daha dayanıklı.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2016, 13:57   #18
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Akdeniz sineğini fotoğraflarda görmüştüm fakat bu gün canlı canlı meyvaya yumurtasını bırakırken suç üstü yakaladım
Kopardığım meyvaları uzun uzun inceledim, sineyi meyvadan uzaklaştırmak istedim (sinek katili olduktan sonra) ama yumurtasını meyvaya bırakmak için öyle bir daldırmış ki çıkmıyor.


Mandalin ve portakala zarar veren sinek
Name:  DSCF9904.jpg
Views: 14624
Size:  33.9 KB


Biraz daha yakından baktığımızda, sinek iş başında
Name:  DSCF9906.jpg
Views: 14750
Size:  23.8 KB


Meyvaya yumurtalarını bırakmak için sapladığı her ne ise
çok sinir bozucu
Name:  DSCF9908.jpg
Views: 14766
Size:  20.0 KB

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2016, 18:31   #19
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Galeri: 7
Bu sene şöyle bir gözlemim oldu;

Normal sulaması yapılan Trabzon hurma ağaçlarında sinek çok olmasına rağmen, hiç sulanmayan ağaçlarda ise neredeyse hiç bir sinek izi ve yumurtası yok.

Acaba bu sinek yumurtaları, nemli ortamlarda daha iyi mi gelişiyor? Yazın sıcaklarında nemli ortam bulamadığı için ölüyor mu?

akçabardak beğendi.
İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2016, 23:45   #20
Ağaç Dostu
 
defender77's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2015
Şehir: Yalova - Balıkesir
Mesajlar: 118
Meyve sineğinin zarar şekli zeytin sineğine benziyor. Kaolin kili deneyen oldu mu hiç bu sineğe karşı?

defender77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2016, 09:58   #21
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kumdereli Mesajı Göster
Zararlı yumurtalarını Cılk etmek için denen bir yöntem

Organik Zirai İlaç Yapımı. (Kekikli)
Her konuya aynı mesajı eklemenizdeki amaç nedir?

İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2016, 10:45   #22
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kumdereli Mesajı Göster
Zararlı yumurtalarını Cılk etmek için denen bir yöntem

Organik Zirai İlaç Yapımı. (Kekikli)
Meyve sinekleri yumurtalarını meyve kabuğunun altına bırakırlar. Sinek yumurtladıktan sonra ne atsan boş. Bu yüzden ezbere bir şeyler önermek yerine, bilerek, mümkünse bir dayanağa basarak ya da ölçülebilir deneyime göre öneride bulunmak gerekir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2016, 10:51   #23
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi defender77 Mesajı Göster
Meyve sineğinin zarar şekli zeytin sineğine benziyor. Kaolin kili deneyen oldu mu hiç bu sineğe karşı?
Kaolin kili meyve sineklerinin meyvelere yumurta bırakmasını engellemekte zehirli kaplamalardan bile daha etkili bir yöntem.

Sinek yoğunluğunun yüksek olduğu yıllarda kaolinin yanısıra melas ve spinosad kullanılarak hazırlanmış zehirli yem ile usulüne uygun kısmi uygulama sinek zararını ihmal edilebilir bir düzeye indiriyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2016, 14:09   #24
Ağaç Dostu
 
defender77's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2015
Şehir: Yalova - Balıkesir
Mesajlar: 118
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Kaolin kili meyve sineklerinin meyvelere yumurta bırakmasını engellemekte zehirli kaplamalardan bile daha etkili bir yöntem.

Sinek yoğunluğunun yüksek olduğu yıllarda kaolinin yanısıra melas ve spinosad kullanılarak hazırlanmış zehirli yem ile usulüne uygun kısmi uygulama sinek zararını ihmal edilebilir bir düzeye indiriyor.
Sayın MeyveliTepe; melas ve spinosad kullanılarak hazırlanmış zehirli yem usulü zeytin sinekleri içinde etkili midir?

defender77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2016, 17:04   #25
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi defender77 Mesajı Göster
Sayın MeyveliTepe; melas ve spinosad kullanılarak hazırlanmış zehirli yem usulü zeytin sinekleri içinde etkili midir?
Evet, zeytin sineği de bir meyve sineği olduğu için etkilidir. Ayrıca kavun, incir vb. meyvelere musallat olan diğer meyve sinekleri için de işe yarar.

defender77 beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2016, 21:14   #26
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Kaolin kili meyve sineklerinin meyvelere yumurta bırakmasını engellemekte zehirli kaplamalardan bile daha etkili bir yöntem.

Sinek yoğunluğunun yüksek olduğu yıllarda kaolinin yanısıra melas ve spinosad kullanılarak hazırlanmış zehirli yem ile usulüne uygun kısmi uygulama sinek zararını ihmal edilebilir bir düzeye indiriyor.

Birde bu konuyu ziraat mühendisleri ve üreticiler kabul etse çok iyi olacak. Sağolsun mühendisler bahçeye gelince biraz konuşuyoruz. Yan komşuyla birlikte kaolin uygulaması için mantıklı bir konuşma yaptık. Mühendis demez mi onun sadece gölgeleme etkisi var diye.

Hadi mühendis öyle dedi, diğer bahçesi olan üretici ben elmalarla birlikte dursban 4 atacağım demezmi. Eski kafalar harbi eski kafalı. O zehiri bilen bilir, kokusu bile berbat.

Bizde sistemler iyi çalıştığı için üreticiye bilgi değilde mazot indirimi yapıyoruz. O desteklemelerden kalan paralar yine gübre ve ilaca gidecek. Durum hep aynı.

İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2016, 21:25   #27
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu Mesajı Göster
Birde bu konuyu ziraat mühendisleri ve üreticiler kabul etse çok iyi olacak. Sağolsun mühendisler bahçeye gelince biraz konuşuyoruz. Yan komşuyla birlikte kaolin uygulaması için mantıklı bir konuşma yaptık. Mühendis demez mi onun sadece gölgeleme etkisi var diye.

Hadi mühendis öyle dedi, diğer bahçesi olan üretici ben elmalarla birlikte dursban 4 atacağım demezmi. Eski kafalar harbi eski kafalı. O zehiri bilen bilir, kokusu bile berbat.

Bizde sistemler iyi çalıştığı için üreticiye bilgi değilde mazot indirimi yapıyoruz. O desteklemelerden kalan paralar yine gübre ve ilaca gidecek. Durum hep aynı.
Mühendis dediğiniz zatın zehirci broşürü dışında bilimsel yayın takip etme kaabiliyeti olmayınca böyle oluyor Tanıdığınız biri ise aynen böyle söyleyin.

Civarımızda zeytinlere 7 kere kaplama zehir attılar, hepsi kurtlu oldu, yemelik zeytin bulamadılar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2018, 21:49   #28
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: mersin-niğde
Mesajlar: 60
bu yıl üreticilere "geçen yıllara göre" daha fazla sıkıntı çıkardı. akdeniz bölgesinde zaten olan bir zararlıydı fakat bu yıl tavan yaptı gibi . mersin ve adana illerinde toplu mücadelere kararları alındı. tarım ve orman mdürlüklerinin yanısıra belediyeler de destek verdi mücadeleye. son yıllarda yıllk ortalama hava sıcaklıklarının ortalama 1,6 derece artması sebebi iç anadoluda da zarar yapmaya başladı.

akçabardak beğendi.
sezgin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2019, 21:05   #29
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Daha önce ekşi karadutta ve çilekte gördüğüm zararlı akdeniz meyve sineği olabilir mi? Benzer larvaları çürümekte olan bir armut üzerinde görmüştüm. Afyonkarahisar'a kadar gelmiş olabilir mi? Bu güne kadar hiç olmayan bir şey. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde gitmesi sebep olmuş olabilir mi?

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024