agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Meyvelerde hastalık ve zararlılar
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen Doku_Kültürcü

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-06-2018, 10:56   #1
Ağaçsever
 
erenaydin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2015
Şehir: Özbekistan/Taşkent
Mesajlar: 30
Sharka Hakkında Yardım

Öncelikle selamlar, sizlere birkaç sorum olacak. yaklaşık 80 hektarlık bir meyve bahçesinde 1 hektar kayısı 6 hektar nektarin ve şeftali ile 1 hektar erik mevcut. Kayısı, nektarin ve şeftalide şiddetli şarka bulguları mevcut yaklaşık %20 civarında... Eriklerde henüz semptom yok ancak muhtemelen bulaşmıştır. çünkü aynı budama makasları ile budandılar.

Gelelim soruma, bu son baharda bu ağaçları kesip yabancı ot ilacı ile köklerinin en ucuna kadar kurutarak söküm yapmak istiyoruz. Söktükten sonra toprak hazırlığı yapıp 2019 yılında Mart sonu Nisan başı gibi tekrar plantasyon kurmak istiyoruz. Çeşitler yine sert çekirdekli ancak bu sefer fidanları avrupadan çok güvenilir bir firmadan ciddi meblağlar ödeyerek alacağız. 10.000 fidan ve ortalama 7 Euro gibi bir rakamdan alıyoruz.

Sorum bu konu ile alakalı tecrübesi olan, mümkün ise doktora Tezinde Sharka çalışmış arkadaşlara yönelik olacak.
Bilindiği gibi virüs sadece canlı konukçularda yaşayabiliyor ve ölü dokularda kışlama gibi bir ihtimal yok.

1) Şarka virüsü her hangi bir yol ile bahçede ağaçlar dışındaki canlı bir dokuda kışlayabilir mi ? Yabancı ot vs.

2) Bu fidanları kestikten sonra yabancı ot ilacı uygulayacağız demiştim. muhtemelen ağaç gövdesini 60 cm den kesip herbisit temas yüzeyini arttırmak için bir kaç yerden floeme yakın noktalardan matkap ile delip herbisiti buralara süreceğiz. (boya ile karıştırıp) Bu iş için bilinen özel bir herbisit var mı ? (Round Up hariç çünkü glifosat etkin maddeli herbisitler çok yıllık bitkileri 3 bazende 4 defa uygulama sonucu öldürüyor ve çoğu zaman kökler canlı kaldığı için fışkın atabiliyor. Buda ağacın kökleri ölmedi demek ki bizim vakit kaybına zamanımız yok.

3) Konu ile alakalı gerçekten bilgi sahibi arkadaşların tavsiyelerini alabilirim.

Şimdiden herkese iyi forumlar.

erenaydin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2018, 10:34   #2
Ağaçsever
 
erenaydin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2015
Şehir: Özbekistan/Taşkent
Mesajlar: 30
Tekrardan selamlar, Konu ile alakalı cevap alamadım ama bizler bir kaç bilgi toparlayabildik konu ile alakalı. Uzatmadan yapılacakları yazmaya başlayayım.
1- öncelikle sharka teşhisi koyduğunuz ağaçları 60 cm'den kesiniz. Kestiğiniz bölgeye 15-20 cm uzunlukta delik açabilecek matkap ucu ile floem dokularına yakın bölgeden 2-3 yerden delikler açınız ve bu bölgeye fırça ile TORDON 101 1% ve Glyphosate 360g / L karışımını güzelce uygulayınız. TORDON 101 herbisit çok yıllık ağaçları istenmeyen yerlerden sökmeden önce öldürmek için kullanılan bir herbisittir. Toprakta kalıcılığı çok uzun olduğu için uygulama yaparken toprağa olası temasları engellemek için gayret edilmelidir.

2- Bu uygulamadan sonra maximum 2 ay içerisinde bitki kökleri fışkın atamayacak düzeyde ölecektir. Bu durumu kontrol edip onayladıktan sonra Traktör hidroliği ve zincir yardımı ile fidanları sökme işlemine başlayabiliriz.

3- Fidan söküm işlemleri tamamlandıktan sonra her ihtimale karşı hayatta kalan ve özsuyunda sharka virüsü taşıyan kökler olabilir düşüncesinden hareketle yeni fidan dikim çukurları **** karıkları hidrojen peroksit ile dezenfekte edilmelidir.

Bu dezenfeksiyon işlemi için %50'lik hidrojen peroksit %3'lük oranda hazırlanmalı ve çukuru içerisine içerisine uygulanmalıdır. Kabaca 20 litre su içerisinde 600 cc hidrojen peroksit olmalıdır.

Tüm bu işlemler sonunda yeni fidan dikimi yapabilir ve virüsten olabildiğince uzak üretim yapabilirsiniz. Ancak aynı hatanın tekrarlanmaması için aynı bahçe içerisine dışarıdan budama makası sokulmamalı ve taşıyıcı vektör mücadelesi en yüksek düzeyde yapılmalıdır.

erenaydin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2018, 18:34   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,126
Virüs, bir ziraat mühendisinin en büyük kabuslarından biridir.
Plant Virus Data Base internet sayfasında Sharka (Plum Pox) hakkında geniş bilgi var: Plant Viruses Online - Plum pox potyvirus

Bu bilgilerden TIP (thermal inactivation point [ısıl inaktivasyon noktası] 52-58°C sıcaklıkta 10 dakika), bu veri virüs hücre dışında ise geçerli, hücre içerisindeyse korunuyor. Budama makaslarınızı kaynayan su içerisinde temizleyebilirsiniz (10 dakikada sağlam şekilde temizlenir).
LIV (longevity of the infectivity of sap in vitro [laboratuvar koşullarında, hücre dışında, enfeksiyon yeteneğini koruma süresi]). Bu Sharka virüsü için 3-4 gün.Bir de, Sharka (Plum pox), sadece sert çekirdeklilerde değil, diğer bitkilerde de konaklayabiliyor bunlar konukçu "Host" olarak nitelendiriliyor. Konukçu türlerde (susceptible) belirti veren ve belirti vermeyen (insusceptible) olarak belirtilmiş.
Bitkileri temmuz-ağustos ayında söküp, toprağı sulayıp üzerini siyah plastik ile örterek solarizasyon yöntemiyle temizleyebilirsiniz. Toprak sıcaklığını takip etmek için toprak termometresi kullanmanız iyi olur. Toprakta derin delikler açıp, bu delikler içerisine bir paket içerisinde ıslatılmış tere tohumu yerletirerek çimlenip çimlenmediği kontrol edilebilir. Çimlenmiyorsa kökün de hayatta kalmadığı düşünülebilir. Veya, en sağlamı, ağaçları söktükten sonra bir sene boyunca hiçbir şey dikilmeden beklenebilir.

Kolay gelsin...

erenaydin beğendi.

Düzenleyen Doku_Kültürcü : 17-07-2018 saat 18:39 Neden: ekleme...
Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024